Tuesday, December 30, 2008

kenape sedih?

i dunno. makin baby nak dtg ni makin suka sedih.
hubby dah ada depan mata pun asyik sedih2 lagi.
i wonder how on earth does he keep up with me.
is there such a thing as prepartum depression?
iv only heard of post partum depression.
ni baby belum kuar lg dah depress2 dah.
maybe this is what they called baby blues.
iv been thinking too much about too many things.
but believe it or not, takut sakit nak bersalin is not one of em..
aku dok byk pk hal2 lain..
duit cukup ke tak, baby ok ke tak, jadual waktu time pantang nnt camane..
dan byk benda lain lagi yg tak sesuai nak sebut kat cni.
pastu asyik nak gi jalan2. mlm tadi gi tgk wayang lagi. kat midvalley lak tuh.
hubby n his bros nak tgk citer cina apa tah 18sg. i wanted to go out too tp tanak tgk citer ganas2. so i ended up watching beverly hills chihuahua. alone. waktu tygn lebih kurang je. so hubby n adik2 dia tgk wayang lain, aku tgk wayang lain. takpe. sorg2 pun takpe. asal dpt kuar jalan2.
pastu dlm wyg baru sedar henpon tetinggal kat umah. hubby nye phone pun battery low sbb charger tetinggal kat bangi. cuak aku. dah la habis kul11.
dah habis terus kuar cari payphone call hubby, mmg dia tak angkat la kan.. so aku tinggalkan je la voice mail. kata tunggu dpan mcD.. so aku pun dok la kat mcd sambil makan sundae cone. dah habih sundae cone rasa nak terkucir.. pegi toilet, ramai orang. tunggu kat 10 minit. pastu br call hubby balik.
rupe2nye dia dah lama kuar, cari aku dpn mcd takde. terus cuak... hohohoho... sorry....
dia siap pk, habih laa bini aku kene culik... anak aku camane...
ish ish ish extreme sgt tu.
tp sbb dah lewat mlm kan..
tu la sape suh nak kuar jln2. tentu skali aku nak ikut. aku ni mmg pantang di ajak kuar. lagi2 malam, lagi2 midvalley! lagi2 tgk wayang!.. b4 kawen mana bole wat benda2 ni. dah kawin terus pregnant lak. so dgn perut besar ni pun aku sanggup redah malam utk ke midvalley. huhuhuhuhu....
plus to me kuar jalan2 tu salah satu cara utk tak pk hal2 merunsingkan kepala.. nak shopping, dah habih dah benda nak shopping... so dpt jln2 ke, kuar minum ke, gi psr malam ke, pun dah cukup dah...
hmmm i have 2 weeks or so b4 the baby comes. and as my bros have gone back to their respective universities yesterday, theres no one to bug me at home. in the mean time, i just wanna lay low n relax...

Saturday, December 27, 2008

menunggu baby datang..

hallo.. its been quite some time.. sejak isnin lalu aku tak byk dok umah pun sebenarnye.. konon kata berkurung dlm umah en.. hohoho. terasa mcm klo tak kluar run errands/makan ada yg mengidam skang, baby dtg nanti takleh buat dah. sudahnye hari2 aku kuar jalan2.. hohohoho...
hari rabu me n mom went to jusco cheras selatan. mama wanted to buy some beddings for our home. bilik baru yg ditambah b4 wedding aku haritu telah pun dipersiap sediakan utk menerima kedatangan ahli baru kecil.. mama siap beli katil, beli cadar baru, nak pasang ekon. time kasih opah! (hohhoho.. mama dah sound kata nak dirinye dipanggil opah). ekceli bukan utk baby pun sume tu, tapi nak buat bilik tu selesa utk berehat la. b4 this jd mcm tpt simpan brg jer. kekekeke.

we are also looking for a helper now. sbb mengenangkan nnt baby dah dtg i wont be able to do much stuff around the house. esp time pantang. ekceli skang pun tak byk buat ape dah. masuk dapur jarang sekali. abih kuat setel kain baju je. masak2 sume mama buat. sian mama. balik keje dah letih kene masak pulak sampai maghrib. pastu solat, ngaji sampai isyak, solat lagi, dinner, kemas2 basuh pinggan pastu dah kene masuk tido. maknanya mama tak rehat dr subuh smpi isyak. aku tak sampai hati tgk. aku ni nama je dok umah tp tak byk buat keje sgt. sbb tu la tgh push hubby carikan pembantu rumah cepat2. wpon rumah kami tak penah ada pembantu rumah sejak aku 10 tahun. now nak kene adjust balik ada pembantu bcoz mmg tak larat aku n mak aku nak handle this household on our own. apatah lagi sejak kakak ku dah pindah duduk bersama suaminya di putrajaya.

hari kamis cuti krismas. kami buat apa ya? takde apa2. just run errands saja.. tp malam tu gi tgk yes man kat the mines. best gak.. iv always liked jim carrey. n i oso like the female lead. sapa ya nama dia. zoe something kot. paling kelaka masa jim carrey nyanyi lagu utk selamatkan orang dr nak bunuh diri. hubby kinda like it too.. last week kami tgk twlight bersama adik2 hubby di sunway pyramid. tak best langsung. dah la tgk malam. pastu ada scene2 tekejut. aku nyesal sungguh la gi tgk. sgt tak sesuai tgk citer vampire terbang2 waktu mlm. pastu asyik tutup mata n telinga sbb takmau terkejut. aku dlm hati pk, ces, citer ni yg aku tgk last skali b4 bersalin. hampeh betul. lama lagi nak dpt tgk wayang lagi ni. so dpt tgk yes man kemarin tu kira terubat la jugak kekecewaan menonton twilight tu.

n hari ni we went to our skoolmates wedding. takde la rapat sgt dgn dia. but aku ingat, penah satu kelas skolah agama dgn dia, pastu form 1 pun kelas dgn dia. pastu even though dha tak sekelas tp masih satu skolah sampai f5. n dia dah jemput dtg kan, dtg la.. wajib pegi tu klo takde aral melintang. so kami pun pegi.. pastu tautak jumpe sapeeee... jumpe ustazah jamilahh... huahuahuahua.. ustazah ni ler guru kelas kami masa kami form 3. yg mengkantoikan aku yg selalu tepon umah hubby zaman mude2 dlu. she remembered my hubby, but didnt really recognize me. aku pun nyorok2 la sbb tak jemput dia dtg kenduri kami dlu. pastu ustazah pun sebut la, oo kawin sekelas tak jemput saya pun ye.. uhuhuh. aku tak rasa bersalah sgt sbb ustazah tak ingat sgt kat aku. hubby pulak, ustazah bukan saje ingat nama dia, tp ingat nama adik dia jugak. sbb ustazah ngajar bahasa arab kelas kami n kelas adik hubby yg waktu tu form 1. n this was 10 years ago.. tahun 1998. hebat ingatan ustazah. but iv always known yg my hubby ni dlu mmg murid kesayangan ustazah sbb dia terer bahasa arab. penah dgr rumours that he once got full marks for his test tapi ustazah tolak satu markah yg mana hubby tertinggal huruf hamzah kat atas alif, atas alasan, "manusia ni tak sempurna, tak boleh bg markah 100%" hehehee....

pastu sebelum balik kenduri tu, kami pon pi kat ustazah n minta maaf sbb tak jemput dtg kenduri. n hubby told her, nnt kami jemput utk majlis aqiqah baby yg dah nak dtg tak lama lagi.. we r very2 sorry ustazah...

hmm as of now i still havent finished sewing sarung cadar for tilam baby. haritu laju je, tp once dah tergendala, tah bila nak sambung balik. n also jahit zip kat baju tu.. aihh.. kene buat skang jugak ni takleh tangguh2 lagi dah.

aku juga dlm proses kemas beg hospital. my bag is almost done. beg baby belum lagi. sket je lagi tu.

my kazen yg due awal jan dah pun bersalin 5 days ago. so that means my time is getting very very near. tp sbb lately asyik jln2 je sampai lupa nak prepare mentally for the big event.

lately juga aku terkena sindrom shortness of breath yg agak teruk. duk dlm keta mmg tak tenang langsung la unless im driving. haritu pegi jusco dgn mama tu pun i told mama that i wanna drive. tak bole laa duk seblah lagi dah. hubby bawak pun mmg rasa mcm sakit jantung. last2 turunkan seat supaya tak nampak luar. this also happens waktu nak tido. pusing pusing pusing sbb tak dpt cari posisi yg melegakan dada. sume gaya tidor membuatkan dada rasa sesak. aku taktau la ni sbb fizikal, iaitu tulang rusuk dah kene tolak ke atas thus mengecilkan ruang paru2, atau psichologically, sbb panik nak hadapi the big event. so kesimpulannye tak ade la jalan nak menyelesaikan masalah ni selain dari.. actually giving birth... so sabo je le sampai waktu tu tiba....

iv also bought set bersalin + ubat lawas buang air + teh herba leesa formula that cost a whopping rm290. just for jamu2.. aduss... awat la mahal sgt nii... tensen gue... harap2 betul2 berkesan la. but i like the ginger cream. bau dia mcm minyak urut thai odyssey.. sgt menenangkan.. ni utk sapu2 kot. hehe tak bace lagi kegunaan dia dgn teliti.. aku main beli je.. dah akak sedare aku rekomen kan..

ape lagii... emmmm disebabkan aku kesengkekan wang dan malu betul la asyik mintak duit ratus2 kat hubby utk beli brg2 keperluan, iv decided to sell some perfumes that i got from hubbys japanese boss. n i managed to make my first sale a couple of days ago, n boy does it feel good!! dpt duit atas usaha sendiri (wpon perfume tu hadiah dr orang.. hohoho).. i guess dah lama aku tak rasa dpt duit atas penat lelah aku sendiri. haritu dpt gak gaji or should i say upah from abah sbb tolong dia marking paper exam. byk gak.. tp aku dpt agak ayah aku saje bagi byk sbb dia tau aku tgh nak guna byk duit tapi tak mintak bantuan diorg. hohoho. depa bagi kami tumpang dok umah ni letrik air intenet sume free pun aku dh bersyukur sgt. malu aih dah kawin pun nak dok bawah ketiak mak lagi. tp apa nak buat,, situasi kewangan belum membenarkan kami utk hidup sendiri lagi..

oh well, ni topik sensitif.. aku takmau sentuh byk sgt...

okey.. itu saje bebelan aku utk kali ni..

oh baby cepat la keluar.. everybody just cant wait to meet you!!

Monday, December 22, 2008

macam2 citer

takde feeling la menulis kat cni.. i miss my old blog. tp apa nak buat. dia dah tanak bangun dah. dah kat 2 minggu dah down.
tp klo dia up pun, aku kene sentiasa clean up space spy tak overload. max space 10mb saje ye.. habis entry2 lama sume asyik kene buang. la ni aku sayang nak buang entry sbb semua kejadian indah2 belaka.. dr kawin ke honeymoon, ke pregnant, tak lama lagi dpt baby... nak simpan semua memori ni. even tho yg lama2 aku dah save. tp aku tak back up scr sistematik. cari balik tak jumpe lak.. sayang je penulisan bertahun2 hilang begitu saje..
anyhoo, aku dah malas nak clean up menatang tu.. so ada hikmahnye jugak blog tu kaput. klo tak tah bila aku nak memaksa diri aku pindah ke blogspot ni.

smalam hari perkahwinan abg sedare aku. biase je. dah byk sgt wedding thn ni. termasuk la wedding aku skali. abg sedare aku ni pulak, kembar dia baru je kawin bln 6 haritu. di dewan yg same, katering same kot, setting meja, buffet sume same. mcm redundant pulak. anyhoo, pd hari tsbt, peak time pengantin dtg kul 1. meja sume penuh. jadi kami sanak sedara yg ramai ni takde tpt nak duduk sbb org yg dtg takde tpt nak duk makan. sudahnye kami lepak kat playground tghari buta tu..

susah dah nak kumpul ramai2 macam ni. semua dah besar panjang...

tak lama pas tangkap gambar ni, matahari pun muncul. panas gile tak tahan. masuk dewan balik.

tapi nasib kurang baik. sepanjang hari ni aku bersin tak berenti. sakit perut asyik bersin je. baby pun kurang bergerak. asyik terkejut dgn bersin kot..

hari ni pulak, pegi check up minggu 35.. baby dah 2.6 kg!!

tapak kaki baby.. kihkihkih cute sangat!!

ada bbrp gejala pregnancy yg aku alami sejak akhir2 ni seperti :
  1. hidung berdarah
  2. rasa cam nak pitam
  3. darah gemuruh esp bila dlm keta n org lain yg drive
  4. ulcer lidah
  5. mild contractions tp akan hilang bila ubah posisi badan.
  6. sembelit. rasa nak terkucir air besar 3 kali sehari.
  7. bile nak terkencing takleh tahan wpon 5 minit.
hmm itu je lah. lain2 takde.. tido pun kene byk jam. 10 jam sehari. klo kurang dr tu, alamatnye takde tenaga nak wat ape2 even though masih berjaga.

satu lagi, skang ni tgh pening nak cari maklumat pasal amalan2 waktu berpantang, makanan selepas bersalin jamu ke bende ke, jenis2 bengkung yg bermacam2, pening wooo nak pk..

bile surf kat forum, tah mcm2 maklumat dpt. lain org bg pendapat lain.
tukang urut pas bersalin pun tak dpt lagi. ada bbrp calon yg sesuai. tp masih belum dihubungi.

so far yg aku bercadang nak beli adalah...

1: set bersalin Leesa Formula berserta bengkung.. wpon akak sedare aku kate bengkung tu pakai around 2-3 minggu je..
2: henim - utk mengurangkan sembelit :P
3: tukang urut - bukan beli tukang urut tu tp tempah servis.. kakak kepade kawan merangkap jiranku... nnt la dah konfem aku citer la panjang lebar..
4: girdle infra red ivy six ??? mana nak cari benda ni? ni ganti bengkung.. tapi aku kene tanye mana nak dptkan menda lah ni..

tapi kan... aku dr dlu lagi tak caye konsep infra red corset/girdle ni.. kenape skang aku nak pakai? sbb sumerang pakai laaaa.. aku ni ikut orang je tau. ah biar lah. aku kan budak baru belajar... klo salah tolong tunjukkan..

dah lah. aku masih dlm proses nak biasakan diri dgn blogspot. serius takde feeling tulis kat cni!

layout basic nye je lak tu. ada sape2 rajin nak watkan layout comel2 utk aku?

eh ada lagi gambar aku nak kongsi.....

ahaaa look at what ayah bought in japan.. baby pooh bath tub n sarung tangan utk mandikan baby, papa size.. maknanye tgn papa pun bole muat.. (wpon utk aku pun mcm ala2 sendat! jari org jepun runcing2 kot!)
n also this sling carry.. tggu baby dtg dlu la br blajar camane nak pakai. looks rather complicated. plus the instructions in japanese. wakarimasen...

Friday, December 19, 2008

blogspot newbie

blog somee ku dah tidor sejak rabu lepas dan tidak menunjukkan tanda2 utk bangun semula.

oleh itu, iv decided to move to blogspot, for the time being.

tatau lagi perpindahan ni adalah permanent atau temporary..

time kaceh pd yg bertanye "apsal aku takleh masuk ko nye blog?"

hihi ingat jugak korang kat aku ye.

ntah2 ade yg pk aku dah beranak..

hoho belum lagi ya. masih ada lebih kurang 5 minggu lagi..

but i have an instinct that the baby will come out sooner than that.

how much sooner, wel just have to wait n see..

just a quick update.

hubby was involved in a car accident a couple of days b4 he came back from japan.

kesian dia terkejut n hilang semangat sikit.

alhamdulillah tak cedera apa2. tp dia mengadu tulang rusuk nya sakit. sbb kena airbag. it hurts when hes turning in bed, also hurts when i hug him too hard. hehe. sori...

masa br balik haritu dia cuak jugak nak bawak kereta. nak duk kat seblah driver pun risau. duk blakang pun pakai seatbelt.

i had to be the driver lah during the first few days.

but now dah dia kene drive gi keje, nak tak nak kene drive jugak lah kan.

alhamdulillah hes feeling better.

but still, dia dah tamau cakap tepon time driving, tamau bawak laju2, n never neglects his seatbelt like he used to..

harap2 sikap berhati2 ni akan kekal lama.. sbb selalu aku tak senang hati tgk cara dia bawak kereta yg mcm org gilak kdg2.

sori again.

okey dah pasal hubby.

my update,

i can feel that my time is getting nearer..

kdg2 sampai ternyanyi2 lagu yg mempunyai lirik yg berkaitan spt..

its gonna happen soon.. soon.. oh so very soon...

atau pun

menghitung hari.. detik demi detik...

ada lagi satu lagu apa tah dah lupa..

today i can feel the baby moving so vigorously.. sakit woo.. bukan sakit mild contractions tu je, tp lg sakit baby dok bergerak2.. sambil menekan2 pundi kencing.. tableh tahan...

i think hes getting so big sampai dah tak muat kot. pastu tenaga lak makin byk.. makin galak la dia menendang2..

this week i also noticed that bentuk perut dah jadi mcm belon. sebelum ni bulat cam bola. belon tu maknanya mcm dah berat ke bawah.

n no, there wont be any pics whatsoever.

utk simpanan sendiri pun tadak. hubby said that sume benda tu simpan dlm kepala jer.

ok la.. aku pun kdg2 try gak nak tangkap gambar perut tp tgk balik, ish malu aih... delete delete...

last wednesday gi check up, baby already weighs 2.2 kg. this coming wednesday check up lagi, i bet the babys gonna gain another half a kg.

that should make him weigh around 2.7 kg.. uuhuuuu beratnya dia.

masa check up minggu lepas dr kata insyaAllah baby akan lebih 3kg by the time of his birth.

bole ka push nih? insyaAllah bole..

mcm2 ilmu yg dpt dikutip masa pegi kelas antenatal hujung minggu lepas. wpon iklan aka sponsor pun byk gak, tp kelas tu free, makan pun sodap, ilmu pun dpt, so im not complaining..

yg paling penting dpt blajar cara nak bernafas during contractions, cara nak push baby, dan macam2 lagi... im really glad we went to the class.

so now i can safely say that im mentally prepared to give birth to the baby.. sorta.. heheheheh..

n im not lying when i say that we still havnt decided on the name. hish payah betul..

how hard issit to find a simple, nice name for the baby.

but im giving my hubby the full privilege to choose his name.

i dont mind.. anything that sounds nice is fine by me. tp klo nama tu panjang kene pk gak apa nama pendek yg mungkin org akan panggil dia nanti.

we have ruled out ishak, takut jadi sahak, idris takut jadi derih n mcm2 lagi lah..

k lah dah masuk asar.. nnti aku sambung lagi.

p/s: buat masa ni blog ni biar lah togel camni dlu yer.. aku tak reti nak godek2 blogspot ni lagi... (plus i hate css like hell.. tiap2 kali tgk kepala jadik pusing.. :P) n aku byk keroje lain nak kene selesaikan sebelum baby datang..

Wednesday, January 16, 2008

blablablablabla