Wednesday, January 28, 2009

no, not yet

my due date has come n gone n i still havnt had the baby yet.

i was due for a check up yesterday but at noon i noticed some bloody show n i tot, ok this is it.

but the problem is, the contractions rnt that frequent or strong yet.

i can still help my mom around in the kitchen in the morning.

so, thinking that i was gonna be admitted, kitorg pun bersiap2 la apa yg patut..

dah sampai, gi klinik dlu sbb ada apoinmen kul 3. bile tanye nurse, dia masuk dlm tanye sape tah doktor kot, diorg terus suh gi hospital yg terletak kat sebelah utk doktor check sbb doktor pun ada kes c-section di spital waktu tu.

ok so kami pun pegi la ke tpt yg dimaksudkan.

dah sampai, nurse2 suh aku rehat kat dlm wad outpatient sbb katenye bilik kat atas penuh.

fine lah.

pastu tunggu dlm sejam. dgn ada baby kene demam panas meraung2 dlm bilik tu. yg aku ni takde la rase sakit sgt pun..

satgi klinik tepon, tanye, dtg tak utk apoinmen hari ni?

i was like whadda?? kan aku baru je gi sana tadi. tp my mood masa tu masih ok lagi. cakap la, saya dha gi klinik tadi bgtau dah turun tanda, skang saya kat bilik outpatient.
pastu nurse tu kata, takyah duk kat outpatient, patut bole naik teurs ke labour room.
mana aku tau aku ikut je. pastu dia kata oo kat atas penuh ye. pastu dia kata dia akan konfem balik.
tunggu punya tunggu lagi klinik call lagi.
dia kata, datang balik ke klinik sbb doktor dah balik klinik.
ces.
fine lah. since, like i said, i wsnt in any major pain, kami pun gi la balik klinik kat seblah tu. mmg la jalan tak sampai 30 tapak tapi dah nampak ke tak efisienan nye di situ.
dah sampai, tak lama pas tu nurse panggil masuk bilik doktor. check ultrasound, baby ok. heartbeat ok suma ok.

pastu aku tanya, klo dah turun darah tu brapa lama lagi slalu nye doktor?
she said, kita kene check dlu lah brapa bukaan..

this is when the pain begins

dia start je seluk utk cek bukaan rahim je terus aku jerit, doktor sakit doktor!!

isk dah la takleh nak citer.

kesimpulannye aku menggelupur & menjerit masa kene check tu. doktor pun mcm agak upset n said, camana ni baby 3 kg lebih nak keluar ni. jari saya ni kecik je..

lagi she said, the examination wasnt supposed to be painful. sakit nak bersalin 100 kali ganda lebih dari tu.

mmg aku jadik panik betul dah waktu tu. lepas tu aku disuruh patah balik ke wad outpatient utk ctg scan. ctg ni utk tengok baby punya heart beat rate. time ni mmg dah patah semangat dah..

alhamdulillah baby punya heart rate bagus, pastu kene patah balik pegi klinik, tunggu doktor nak cakap ape. tunggu kat 20 minit tp by that time aku dh rasa nak terjelepuk, doktor pun kuar. dia dah nak balik. she said, bole balik dlu sbb everything still looks normal. when asked, she said that darah yg keluar tu sbb pintu rahim dah mula nak lembut. some ppl dont bleed, some do. pastu hubby tanye, tapi kami dah byr deposit utk admission tadi. pastu doktor tanye nurse, eh apasal suruh admit? mana bole suka2 mintak deposit kat orang? suruh diorg refund balik.

n hubby kene patah balik ke hospital utk setel kan hal deposit tu. dah la byr gune kredit kad. leceh nak refund. so biar je la deposit tu sampai betul2 kene admit nanti..

gile tak gile? belum bersalin lagi dah kene macam ni.

ada waktu rasa nak nangis tapi air mata takleh keluar.

dah balik rumah rasa cam nak tido je tp hubby tak bagi. dia ajak kuar jalan2.. kami pun round la sekitar kawasan perumahan sampai tpt adik2 aku main basketball.

by night time, pedih masa exam tu dah lama hilang tapi rasa panik takut tahape2 tah lagi tak hilang2.. n then the contractions started.

last night i woke up at 3.30, 5.20, 6.40.. n this morning i kept on sleeping, but still woke up at 8.22, 8.30, 8.50
tah sampai tak larat nak kira.
semua ni terbangun sbb rasa nak kencing + contractions.

n tghari ni pun my contractions are between 10 to 15 minutes apart. kdg2 less than 10.

time makan rasa nak nangis sbb panik. sakit tu mmg la sakit tp rasa takut + panik lebih menguasai diri.

doktor kata bila dah 10 minutes apart contractions, dtg hospital. tp yg aku ni dah takut sbb dtg hospital maknanya pintu rahim akan kene check lagi n trauma semalam masih belum hilang.

i wanna wait until they re 5 minutes apart. plus the babys still active. so i told the hubby, bile dah 5 minit baru akan panggil dia balik.

so there, i admit, i really am lembik. i tried to be strong. but i just cant.

i guess i wont be updating until the baby comes.

thanks to those yg bertanya.

iv lost all the excitement, i just wanna get it over with n meet my baby.

tolong doakan semuanya berjalan lancar... (T_T)

Friday, January 23, 2009

cucuk cucuk perut suh baby keluar

uh oh i cant believe how many ppl have asked me n my hubby, "dah beranak ke belum??"

hai lah baby, semua orang dah tunggu baby keluar ni..

cot pun dah berabuk balik sbb dah lama sgt set up.

masa kawin haritu, aku terharu org dr jauh dan dekat dtg n ucap tahniah, kali ni when im about to have a baby.. pun ramai org tanye kabar berita.. makin terharu nih...

uhuhuh i lebiu all...

btw aku dah repair baby ticker kat sebelah supaya org tak tanye, eh ko dah overdue ek?

tp klo nnt aku betul2 overdue camane??

hep baby ni.. takmau keluar ni.. dah la suke tonggeng2 bontot kat perut ibu die. klo nak kuar push ke bawah la daling.. bukan push kat perut.. senak tau...

Thursday, January 22, 2009

tunggu lagi..

gosh bosannya tunggu!

im doing nothing but sleep these days. letih sket je tido.. letih sket je tido..
dgn alasan, uh baby dtg nnt takleh tido dah.
n then bile dah sedap tido tu bile terbangun nak gi toilet akan pk, aduih jgn kuar dulu lah, tgh best tido nih.. ish macam2...

masa yg banyak digunakan utk tunggu dia dtg ni buat aku byk berpk lah.. asyik2 bace pasal stage2 labor, pasal post partum punye stuff etc..
dlu2 takut nak bace pasal benda2 ni sbb dah selesa dlm keadaan pregnant. skang bukan nye takut, dah jadi tak sabar pulak.
sampai tensen2 sbb sakit2 yg dtg ni tak constant n tak painful sangat.

betul la kot sbb im big therefore the baby still have some space to move around so dia takmau keluar lagi..

poeple from near n far have started contacting me nak tanye khabar..
belumm belum lagi..

skali sorang dtg bukannye nak tanye pasal baby, tp nak tanye pasal wedding stuff.. kahkahkah.. thats a nice turn of event.. at least i have something else to think n talk about other than the baby..

n no i didnt try any methods to make the baby come out faster. biar la ikut suka dia la nak kluar bila..

about the fetal monitoring chart thingy, susah gak..
hari pertama, tiap2 jam dia gerak.. eksyen tol.. mcm tau2 je orang tgh monitor.. tapi smalam since i mainly just slept throughout the day, tak dpt rasa sgt.. tapi main bantai je tick kat chart tu sbb jaga sampai kul 2 pagi pun dia still bergerak.
hari ni dah 5 kali bergerak as of 1.15pm even tho i was asleep from 8am-1pm.
takut jugak dia dah tak selesa dlm ni tp tak kuar2 lagi. monitoring ni kiranya utk detect any early sign of problems of the baby..
klo takde ape2 masalah, my next check up will be on my due date, which is on the chinese new year holiday. at last the hubby can come with me to meet the doctor..
(psst at this moment i feel like the baby might not wanna come out at all! rasa mcm, the next check up mesti akan datang selasa ni.. tapi baby bila nak datang?? serious takleh bayangkan..)

the book that i read suggested that mommies should keep themselves busy while waiting for the baby to come but seriously, im at lost here..

oh well.. tonight my brothers r coming home for their 1-week semester break. mungkin tak lost sgt kot klo ada org yg boleh dibebel2..

plus bagus jugak klo baby dtg time diorg ada.. i dont have to call them back from wherever ceruk theyre staying at to meet the baby. biar diorg tgk camane proses sambut baby lahir supaya they appreciate mom (n me) more..

dah azan zuhur. im driving myself to lunch after solat. n perhaps buy that 1 particular book yg dah ternampak hari tu tapi tak dan nak beli. n maybe driving myself up n down a bumpy road so that baby jadi tak selesa n nak kuar cepat2!!! muahahaha... just kidding...

Wednesday, January 21, 2009

tick tock ticki ticki tock

as my due date gets nearer, im getting more depressed. why doesnt he wanna come out n meet me? adakah dia dpt sense yg aku ni bukanlah orang yg baik? adakah dia lagi suka duduk di syurga menyanyi2 dr dijaga oleh aku yg tak brapa nak baik ni?
sampaikan bila rasa sakit sket2 tu aku sengih2 sambil tahan sakit, sampai hubby tanye, "betul ke sakit ni? awak ni mcm main2 je.. oh suka eh dah nak bersalin??"
duhhh of course...
come on baby.. come out n meet me.. i know this world is not a perfect place to live in but i promise i will take care of you as best as i can....

Tuesday, January 20, 2009

the doctor gave me a homework

as usual, my meeting with the doctor only lasts for a couple of minutes.
during the check up, she felt my lower abdomen n told me that the babys head already engaged.
sakit woo kene picit..
saiz baby dah takleh ukur dah since dah engaged, therefore berat dia pun dah takleh guestimate.
they later gave me a chart to monitor the babys movement.
nurse kata start dr pukul 9 pagi kene monitor dia bergerak brapa kali, n then bila dah sampai 10 kali rasa dia bergerak, catit masa kat dlm chart.
kalau dalam satu hari tu gerakan dia kurang dari 10 kali, kene datang hospital dah la.
yg aku ni tak brapa paham tp malas nak tanye byk2 (aku mmg camni).
dah balik baru bukak buku bace pasal ni.
tapi yg aku risau kan, camane nak monitor pergerakan dia dr 9 pagi klo aku bangkit kul 12 tghari? hehehehehe...

takpe lah besok aku try tak tido lepas tata hubby gi keje..

ada sesape ada game pc yg best utk aku main? aku dah habis main sallys spa n sallys salon.

ok lah bye.

Monday, January 19, 2009

still no baby

hello.
im still here.
still waiting.
am going for 39th week check up later.
alone.
yup, im still driving.

without my knowledge, ada org lain doa baby ni kuar minggu ni rupenye.
ibu die suh dia kuar cepat2 sbb tak sabar nak jumpe dia.
ayah dia agak baby kuar bulan 2!
ayahs words to ibu "ur big, and the babys not that big yet. sbb tu la dia akan keluar bulan 2."
opah dia pulak harap dia kuar minggu ni sbb minggu depan upm cuti so bole la opah amik cuti utk jage baby n ibu dlm pantang! (sbb opah malas nak kene ganti2 kelas pulak..)
atuk dia pulak harap baby kuar b4 27 jan sbb hari tu atuk nak gi indon main golf!
aih mcm2 la orang sekeliling ni..

anyways my expected due date is 27th of jan. ticker baby seblah ni tak betul sgt. so ada dlm 8 hari lagi kot. i think yg paling ridiculous skali adalah hubby punye tekaan. ade ke bulan 2!! mmg la masih berada dlm waktu selamat iaitu b4 41 weeks tapi whos gonna wait that long????

hmm lets see how much he weighs today.
im out. nak gi beli teh ais dlu.
bye2.

Saturday, January 17, 2009

ayahs home, so baby, you can come out now..

selepas 5 hari berada dlm separa ketakutan, skang br lah rasa lega ..
dah tak takut2 dah kalau rasa sakit perut.
terus excited balik nak tunggu detik itu tiba.

en nabil n isteri telah pun selamat menerima kelahiran cahaya mata mereka..
sgt comel, sgt putih merah2 gitu.. terharu sungguh tgk gambar baby di blog beliau. rasa mcm, eh eh isnin lepas ada dlm perut lagi, smalam dia dah keluar?? satu perasaan yg tak dpt di gambarkan ..
it made me look at my own belly n say, "when ru coming out to meet me?"
ayah tu cukup sekadar dia ada teman ibu kat sepital jadik lah.. hahaha...
acahmakenon.. i cant imagine living without him..

setiap kali sambut dia pulang rasa macam, oh my life is complete, again.
setiap kali juga akan minta supaya dia tak pegi jauh2 lagi.
setiap kali juga dia akan pegi balik.
penang ke, jb ke, jakarta ke, nagoya ke..
2 hari ke, 3 hari ke, 5 hari ke, 2 minggu ke, 3 minggu ke..
tak apa lah.. asalkan dia balik, sudah...

tiba2 mulut menyanyi2,
everythings gonna be alright..
everythings gonna be okay...

Wednesday, January 14, 2009

bosan terlampau

di hari2 terakhir pregnancy ni, aku terasa kebosanan pada tahap yg agak melampau. mungkin sbb hubby takde, mungkin sbb aku dah takde benda nak buat, takde benda mengidam nak makan, takde kain baju yg perlu dijahit..
takde movie yg best utk ditonton, takde game yg best utk dimain, takde lagu best utk di dengar.
perut makin berat, tido makin susah, bernafas makin singkat, tenaga makin berkurang.

apasal ni?

sampai dah masuk tahap tak keruan dah ni.

mungkin sbb tak sabar sgt dah nak tunggu baby datang.

mcm menunggu buah tak jatuh2. hei buah apasal ko tak jatuh2?

cakap pasal buah, smalam aku ke pasar malam mencari buah durian. takde.. hampeh tol. dah la hujan. balik dgn hampa. mak aku kata, mintak je la abah belikan. tp dah mlm tu aku dah kenyang.. aku nak makan durian petang,,
takpe kejap lagi aku pegi pasar malam rabu pulak cari lagi.

malam tadi ada rasa mcm panik sikit sbb perut sakit lain macam. cepat2 kol hubby. aku dah ingatkan, henpon tu bagi volume paling kuat skali spy boleh terjaga klo ada emergency time dia tgh tido. sbb nye time tu aku baru je keluarkan isi2 perut tp sakit perut masih ada. (kdg2 bile pundi kencing penuh atau rase nak buang air besar akan ter mix up dgn sakit kat bawah abdomen tu jugak..)
aku pun takut la kot2 dibuatnye malam tadi sakit tu dtg. aku cuba utk tido tapi tak boleh perut tak selesa sungguh. last2 aku bangkit turun bawah buat roti bakar sama air milo.. tgk rerun friends sampai kul 2 pagi. baru bole tido..
rupe2nye sakit perut tu sbb baby bergerak kuat sgt sampai aku tak boleh baring. mujur kul 2 tu dia dah diam. dia pun dah tido kot. baru la aku boleh dpt posisi tidur yg selesa..

pagi ni bangun masih ada rasa ala2 nak semput tu.. slalu tghari aku akan keluar ke warta etc tp harini ada makanan kat rumah so tak keluar la. tp kepala jadi pusing.. last2 menyanyi2 sorang2 utk hilangkan bosan n rasa tak selesa di perut dan dada.

hubby said i should be working. maybe coz im the kind of person yg takleh duk saje tak wat ape2. iye ke? baru 2 hari je rasa mcm ni. jadi dia suh aku round2 bangi. aku kata letih nak drive, esp pusing stereng n nak tgk blakang time kuar dr parking, sbb badan dah takleh pusing kan..
tp terasa sgt nak keluar.. nak gi warta lah.. bye2...

Tuesday, January 13, 2009

2nd last baby checkup

seems like im on a blogging roll here. hubbys not here.. i aint got much to do.. everythings ready.. im just waiting.. waiting.. and waiting..

yesterday i went for check up again. met en nabil n wifey again. they havnt had the baby yet, too.. sengih je tgk diorg.. mesti benda yg sama terlintas di kepala.. "aik belum lagi? kami pun belum lagi.." hopefully next week kite tak jumpe dah yeh? tak jumpe tu means good news la tuh, insyaAllah...

masuk jumpe doktor less than 2 minutes. dah takde ape nak tanye, aku pun takde sakit yg pelik2.. doktor check baby pun semua ok. air ketuban cukup, uri dah matang, tunggu masa je lagi. tunggu sakit nak bersalin je..

tp masa guestimate berat baby tu, tgk berat dia dah 3.33 kg dah.. mak tergezut aku! last week 2.9 je! doktor pun mcm terkejut, tp dia kata mungkin ada bias sket.. benda ni anggaran je kan.. tp aku rase last week punya guestimate yg lari. sbb last week mcm berat dia naik sket je dr the week b4. tp this week naik mendadak pulak. bila tambah tolak darab bahagi, mungkin last week punye bacaan patut tinggi sket lagi. so berat minggu ni takde la jauh sgt.

tp aku risau. klo skang dah 3.3kg. klo dia ada seminggu lebih lg nak kluar? tak ke dah nak sampai 4kg. jgn baby jangan... nnt susah nak keluar..

tp mak aku pulak kata bagus.. dah besar dia kuat, sng nak pegang.. aku tak kisah pasal pegang.. aku kisah pasal sakit nak keluarkan dia ni.. (tgk la ni dh jadi ibu pun still pk pasal diri sendiri je lagi..)

takpe lah tu, berat brape2 pun takpe la. yg penting kita berdua selamat okeyy babyyyy...

lets move on to another topic,
baby gifts..

last weekend adeeb told me shes buying something for the baby. aku yg mendengar berita gumbira ni wpon tgh mamai2 masa jawab tepon tu terus dgn excitednye menjerit, "nakk!!!!" padahal bukannye utk aku pun.. overnye makcik ni..

tp something tu taknak bgtau apa. dh dpt nnt br aku tunjuk kat cni..

n later she told me, dah tak seprais la pulak sbb dh bgtau.

but i think its better that way.

surprises dont work well on me. its better to ask me what i want or need n get the exact thing.

sbg contoh. hubby ada belikan 4 ketul jam baby g from japan. only the 1st one yg aku pilih. 3 lagi dia main beli je. atau beli masa new year sale yg harga murah gile tp tatau apa rupenye jam tsbt sbb dok dlm kotak. sudahnye yg satu tu je aku salu pakai sampai la tali dia putus. yg lain tu kdg2 je pakai sbb mcm tak menepati citarasa sgt..

ok back to the topic.

since i dont like surprises, im gonna make it easier for you guys yg nak bg hadiah apa utk my baby nanti okey... ni basically stuff yg takde lagi, tak de la crucial sgt but it would be really nice if i could have it. (i?? apasal pulak i? patutnye for the baby lah..).. tapi takpe, tgk dlu...

infrared forehead thermometer


nursing pillow

  • lots n lots of baby clothes. rompers, sleepsuits, 2-piece, socks, lampin.. bg la yg 0-6 months punye k. klo size newborn tu mungkin tak dpt pakai lama sbb baby ni mcm besar je. perut aku dah lagi besar dr saiz watermelon nih. hoho.
  • any sort of toys. ni mmg takde dlm senarai must-have. tp bestnye klo org bagi.. heehee..
  • disposable diapers!! ni bagi byk2 pon takpe. saiz s. hoho lagik.

itu je kot.. tak dpt pk yg lain2..

lama betul aku tulis entry ni. hari pun dah menganjak ke petang. iv been feeling exceptionally tired today. padahal bgn tengahari. tp dada ni mcm nak semput jer.. i think i need to go out n get some fresh air. pasar malam? teringin nak makan durian. nampak mcm dah ada org jual balik. harap2 ada kat psr malam hari ni...

later~

Monday, January 12, 2009

tag adeeb

iv been tagged by adeeb quite some time ago. dah la aku org 1st ditag. mmg kene buat ah..


1. Do you think you're hot?
only to my hubby

2. Upload your favourite picture of you!
ada satu gambar berdua waktu di cameron highlands yg hubby tak bagi upload. tp gamba tu jadi aku nye wallpaper henpon. sape nak tgk kene tgk henpon aku lah.

3. Why do you like that picture?
sbb itu je satu2nye gambar berdua yg gaya rabu-rabu. hahah

4. When is your last time you ate pizza?
2 weekends ago @ pizza hut warta. cam takde tpt lain.

5. The last song you listened to?
bunga tanjung by sharifah aini.. duhh.. teringin nak dgr lagu ni.. suh hubby nyanyikan tp dia taktau lirik. so aku pun mengsurfing la lagu ni di youtube.

6. What are you doing right now beside this?
menahan sakit perut nak terkucir.

7. What name do you prefer besides yours?
whatever name that we're giving to our baby. which still hasnt been decided yet!

People i tag :

(1) palie
(2) yoe
(3) ecah tojid
(4) edot tode
(5) sarah lagi sbb dia tak wat2 tag adeeb :P


8. Who is number one?
a good fren from infy. used to sit behind me in class. therefore suke skodeng aku wat ape kat pc aku.. tulis blog ke, main game ke. kdg2 aku balik dr toilet dia tuduh aku sembur bdn aku dgn wangian pencuci toilet. huh.. he also likes to make jokes about kentut, beron n the likes. eee...

9. Number three is having relationship with?
her fiance lah. irian namenye ahaks. bila mau kawin??

10. Say something about number 5.
shes gonna make my hubby's best pren a very happy guy!

11. How about number 4?
dia org yg pantas n cekap wat keje. getting married soon, i think. wei kad aku mane?

12. Who is number 2?
also a dear fren from infy. i remembered suke marah2 dia, suke komen2 apa yg dia buat, suka gelakkan dia smpi dia salu kecik ati (ye ke?). since he sat in front of me, i can always see what he was doing on his pc.. hehe.. pastu suke dgr lagu dancing queen. yikes!

please not today, please baby, wait til friday

sdg aku berada dlm waktu kritikal ni, hubby pulak kene pi jakarta 4 hari.. so im praying that the baby will stay in for at least 3 more days. duk diam2 ye baby... pagi td dpt tangkap kaki dia yg tgh bergerak2. bile tolak2 kaki dia pun beralih ke tepi. entah sakit ke tak dia kene picit dr luar? tp kdg2 rase nak picit sbb bila dia buas sgt sampai terjerit aku nih. time solat pun bole tetiba *gasp* bila dia bergerak dgn pantas.. sampai terganggu injap kencing..

bila hubby pegi jauh je otomatik kepala ni tak pk pun pasal nak bersalin. takleh.. takleh lagi tau baby... ibu taktau nak wat ape klo ayah takde ni..

honestly i cannot imagine driving myself to the hospital (even tho the hospital is just 5 minutes away n im still driving til today). nak kene check in sorang2 (check in ke org panggil?), duk dlm bilik tu sorang2.. (bilik apa? bilik bersalin? wad?) nak pilih wad yg mana.. (aku ni klo hubby takde mmg akan pilih benda2/svc2 ikut sedap aku je.. mahal pun tak peduli.. ) aiyooo..
n to make matters worse, iv never been admitted to a hospital b4 in my life. please dont let me go through this alone..

ok ok mmg la my family ada. tapi... i want my hubby... well apa pon mlm tadi dah bincang emergency plan, klo tetiba rasa nak bersalin time hubby takdak nih.

abah : klo rasa sakit terus call abah n mama.
me : ok tp mama make sure la henpon tu always with you.. (sbb salu aku nampak henpon dia tinggai kat tpt charger kat umah..)
mama : (xnak ngaku salu terlupa bwk henpon) mmg ada tp time kelas mama kene la tutup..
abah : abah time kelas pun on jugak, abah akan tgk dlu sape yg call.. (ok this one i believe. salu call abah mmg akan dpt nye.. kec ptg time dia main golf.)
mama : mama taktau camane nak wat benda2 tu.. (spt silentkan phone, reject pemanggil tak penting, reply sms etc.. so lg sng off je phone tu.)
.. so kesimpulannye mmg ada kemungkinan dedua org tak jwb tepon..
abah : klo tak dpt mama n abah, call kakya.
mas : okey...

so my emergency plan klo dah rasa sakit atau dah ada tanda2 nak bersalin :
1 : call hubby (BALIK SEKARANG!!!) - in this case klo dia masih di jakarta, it will take him at least 6-7 hours to get here. nak kemas beg, gi airport, beli tiket, naik flight, amik teksi etc. ni klo siang. klo tgh mlm takde flight balik? alamatnye bersalin sorang2 lah aku...
2 : call mama
3 : call abah
4 : call kakya
5 : adik2 tunggu aku dah habis bersalin br bgtau lah.. hahahaha...
6 : the in laws? oops terlupa.. kene call jugak.. hopefully theyre here when the baby comes. sbb diorg nak balik tengganu ngundi wahid endut.. kihkihkih. (ye ke?)

itu je lah kot. beg sepital ready, admission form ready, air selusuh ready. oh i need to practice teknik2 bernapas n meneran.. lupa dah apa yg aku blajar kat kelas antenatal haritu.

baby cot, babys drawer all done.

okey apa lagi? uh wpon rasa sakit dah dtg sket2, tp smalam sempat lagi pegi tgk bedtime stories kat tgv mines.. best jugak.. paling kelaka masa member waiter skeeter tu translate apa yg skeeter cakap time lidah dia kene sengat lebah (sori spoiler :P).. ni mmg aku tergelak besar.. bugsy yg mata besar pun kelaka gak.. mcm2 la. sape2 suke tgk movie yg ringan2 tu pegi la tgk.. bg aku, petanda movie tu best, adalah aku tak tgk jam sekali pon dlm wyg tu. kdg2 kan stengah jam into the screening aku dah belek2 jam nak tau kul braper.. itu tandanye movie tu tak best la..

hmm dah la. ptg ni ada check up lagi.. mesti baby dah past the 3kg mark.. brapa yer? 3.1? 3.2? jgn naik sampai 4 kilo ye nak.. besar sgt..
b4 that nak gi makan dlu.. nowadays hari2 mesti pk, ok hari ni kepingin nak makan apa? kfc? mee goreng mamak? cendol? sume boleh.. sume hubby turutkan.. kakakakaka...
iye la pas bersalin kene jaga makan brapa lama kan.. mee goreng tu jgn harap la weiii... kfc jugak.. cendol jugak.. teh ais jugak.. uhuhuh sedih..

dah bye2..

Thursday, January 08, 2009

issit today? issit today?

if u ask me, id say that the baby will come very2 soon. but everybody around me has different views or hopes. mama said, "seminggu b4 due date bole la rasanye.." tok said, "beranak anak pertama ni lama sikit.." hubby said, "jgn kuar dlu.. mggu dpan nak kene gi jakarta ni.."
but i say, "adui cepat la kuar.. makin sempit kat dlm ni." kiri kanan atas bawah perut rasa sakit mcm ditolak2 dr dalam.

urusan mendapatkan pembantu rumah alhamdulillah berjalan dgn baik. takde la lancar sgt tp semua halangan dpt ditempuhi stakat ni.

me n hubby had to go to cheras to meet my beloved tok utk dptkan ic tok. sbbnye nak dptkan pembantu rumah ni kene fulfill either one of these requirements : utk jaga anak yg berumur kurang dr 15 thn, atau jaga ibu bapa yg tua atau uzur. which this family didnt qualify for both. sudahnya terpaksa guna nama tok wpon hakikatnye tok bukannye dok dgn kitorg. mujur la tok ada kat kl la ni. dibuatnya dia ada kat tepeng? haru nak kene balik sana pulak nak pi amik ic. boleh je nak wat thru intenet kan tp alaa org tua.. klo kita dtg jumpa dia, atas apa alasan skali pun dia mesti hepi punye la..
mcm kami dtg nak mintak ic tu pun tok tunggu smpi mlm. dia dah siap pk kami ni sesat la, dh patah balik la, tak jadi dtg la... takleh sebut nak dtg, sampai ke sudah dia tunggu.. oh tok, i love you so much!

bbrp updates ttg persiapan menyambut si kecil yg bakal tiba :
  1. chest drawer dah kosongkan n lap habuk - even tho drawer ni my sister punye tp gue dah sound dia awal2 nak amik. tinggal sket je brg2 dlm tu. plus she already have a new wardrobe in her room. ni drawer lama yg dah dok kat luar bilik. sbb tu rase tak bersalah nak cilok. hihi.
  2. jubah satu dah siap jahit zip. cantik la gak wpon gaya jahitan nya yg paling simple iaitu begini - - - - - . malas la nak wat kemas2 camni ------ hahahahahha~ klo bole nak jahit kat 4 lai. dah siap 1. satu lagi dah separuh jln. insyaAllah dpt diselesaikan secepat mungkin.
  3. ekon dah siap pasang kat bilik bawah, baby cot dah letak pd tpt yg patut. tp dlm baby cot tu penuh dgn tilam 2 ketul, bath tub, sarung2 cadar bantal etc. malas nak set up awal2 nnt naik habuk.
  4. baju baby pun masih dok dlm bakul. gadget2 lain masih dok dlm storage bwh katil. mlm ni hubby kene bawak turun chest drawer n then br bole stat masukkan semua brg baby dlm tu.
  5. nama baby pun dah ada la bbrp pilihan. tp masih belum finalize lagi.
  6. gue dah beli bengkung mia n losyen aromaterapi bioslim.. n im loving both of them. bengkung tu nampak cantik n siap ada span kat blakang. nampak selesa sgt nak pakai. losyen tu pun bau dia sedapp sgt. la ni byk benda aku dah tak leh bau.. n bau losyen tu salah satu bauan yg sgt melegakan dan menenangkan diri.. tak sabar nak pakai lepas bersalin.
  7. tungku nak beli ke tidak ha? memula ingat tamau.. tp mama kata gune je.. org dlu2 guna ok jer.. im eyeing tungku herda dr leesa formula. but am still searching for more infos.
  8. mama said sthing about air selusuh. the 1st time she mentioned it i was like, ha amende tu? pastu mama terangkan la.. nk bg senang bersalin etc.. surf intenet nak tau apa menda sebenarnya air selusuh ni.. mama suh gi darussyifa mintak tp bila pulak nak gi sana. tp smalam i found out kat dr hasan homeopathy kat pkns tu pn boleh dptkan menatang ni. hubbys family mmg menggunakan khidmat dr hasan ni klo sakit ape2. jd lg sng la nak ajak dia pi mintak air selusuh dr dr hasan dr kene gi darussyifa'.
  9. psst come to think of it, mama is very the old fesyen when it comes to adat2 ni. mcm adat merisik, meminang, bertunang, kawin dlu, n now adat2 berpantang etc.. huhu tak sangka betol la mamaku profesor yg mantap n tak suka benda2 leceh tu tetiba bole jadi old fesyen camni kakakakaka...
mm.. i think thats about it..
ok la nak pi main sallys spa skejap sambil tunggu zohor heeheeee... bye2.

Tuesday, January 06, 2009

no more ultrasound pics

yesterday i went for my 37th week pregnancy check up. alhamdulillah everythings still good. but this time doktor dah tak print gambar baby kat ultrasound. probly bcoz dah takde benda menarik yg boleh capture..
the doc also gave me borang booking utk delivery. katanya, bila ada emergency, terus dtg hospital bawak buku check up n borang tu.
ok.. ok... i get it.. i can go into delivery any time now. n yep, skang dah takut nak jalan2. wpon dekat2.
tadi beranikan diri ke warta sbb mengidam nasi ayam. sekali nasi ayam tu pun bau lain macam, jalan pun tak leh, rindu kat bilik n katil! sudah nye pas makan terus balik...
wuhuhuhu.. ini sudah teruk..
bukan itu je. sebenarnya, dok dirumah pun dah tak betah. semua posisi kedudukan dah tak selesa. baring dah takleh terlentang. kepala kene alas dgn 2 biji bantal. klo 1 biji je rasa mcm nak pitam. oksigen tak sampai kat otak kut. duduk depan pc pun tak selesa, nak berjalan turun bawah apetah lagi...
n all these symptoms cume dtg selepas aku masuk minggu ke 37 ni. last week ok lagi. la ni dah takleh blah dah.
berat baby smalam doc kata 2.9kg. oh tak sampai 3 lagi. 3 lebih sket ok la nak deliver. takmau besar sgt. ini pun dah tak larat nak bawak.
n tanye doktor, "doktor yg belah kanan ni ape? perut byk bgerak kat cni."
n she said itu kaki.. loh padan ler. sampai takleh baring mengiring belah kanan. punya la kuat dia gerakkan kaki dia. kepala dia pon dah ready duk kat bawah dah.. alhamdulillah.. coz hubby dlu masa lahir dia songsang. kuar bontot dlu. hiuhiuhiu.

things that need to be done hopefully b4 the baby arrives :
  1. clean up my sisters chest drawer so that i can put baby stuff in it. but first hubby needs to move it downstairs.
  2. siapkan jahit zip kat 1 jubah at least. dah stat dah. tp aku tak reti jahit zip guna mesin. zip yg jenis hidden pulak tu. jahit tgn sgt la selow plus jadik sesak nafas bile dok tunduk menjahit tu.
  3. ... taktau... mcm byk lagi benda nak kene buat tp dah tak ingat...
adoi the chest pain is coming back. sakit laaaa....... nak baring pon tak sedap camane nak bg hilang ni....
sebenarnye yg best bagi hilang sakit dada ni tautak apa.. super cold drinks!! buat air sirap, letak ais byk2, pastu teguk! perghhh tak terkata nikmatnye... coke pun bole.. esp klo beli mcd. dpt je air dia terus sedut.. slurrppp.. huuuu legaaa..
thats bad, i know.. tp dah itu je yg sedap.. air kosong/ air masak/ air mineral suhu bilik sgt la takleh melegakan.

ok la dah takde idea nak tulis ape.

bye2.

Sunday, January 04, 2009

full term, baybeh

im not doing anything much these days.

like i said, im just waiting for the baby to come.

today(sunday) marks the 37th week of my pregnancy, n i have reached what they called the full term of my pregnancy.

that means i can go into delivery any time now..

nervous? of course.

but everythings ready, i think.

hospital bag, baby crib, baby stuff..

cume ibu dan ayah dia je yg tatau dah ready ke belum.

oh and nama baby pun belum ready.

rasa skang nak dok diam mcm ayam mengeram telur.

dah bertelur satgi riuh la sekampung.

hehehehee..

rasa mcm persiapan sambut baby ni sama mcm persiapan utk majlis kawin dlu.

dah last minit baru la nak renovate rumah ape sume.

skang pun sama.. dah nak bersalin baru la sibuk nak pasang ekon, cari helper n what not.

n as usual, urusan2 yg melibatkan orang lain ni bukannya mudah. byk obstacles sana sini.gua malas nak pk panjang beb.

yg penting baby ni slamat keluar.

n aku sendiri pun selamat melahirkannya.

hal lain tolak tepi.

hubby pun aku tgk tahap kesabaran dia mmg cukup tinggi sejak kebelakangan ni.

mcm2 aku mintak, mcm2 aku komplen.. dia ikutkan je. kdg2 benda yg aku rasa ridiculous pun dia ikutkan jugak.

oh bersalahnye! but what can i do? the heart wants what it wants.

sudahnya aku tak putus2 ucap terima kasih n minta maaf pada dia.

whoever says that pregnant women can get away with almost anything are right.

tp kalau dah biasa kemahuan dituruti, camana lepas bersalin nanti? adakah aku masih akan mengharapkan layanan yg sama?

aku harap tak.

aku harap ni cuma hormon yg mengganggu emosi aku waktu ni.

harap2 perasaan merepek2 yg aku rasai skarang akan hilang lepas melahirkan baby nanti.dah lah.

sampai cni je.

aku menulis ni pun sbb nak mengumumkan, belom.. belom bersalin lagi...

wassalam.