Friday, February 27, 2009

everythings really changed

i just finished watching juno on astro.
the 1st time i watched this movie, aku sgt cuak tgk scene dia bersalin.
skang ni tengok balik, aku pk, aik itu je?
so i told the hubby,
"dlu2 tgk takut. skang dah tak takut. coz iv had worse."
terus kene gelak dgn dia..

besok checkup baby dan ibu.
takut lak nak bawak baby keluar for the 1st time..
taktau lama ke kejap..
harap2 semuanya berjalan lancar..

tag

iv been tagged by en. nabil n adeeb.
this tag seems quite ridiculous sbb lagu2 yg terkena takda kene mengena langsung dgn soklan!
tapi takpe. aku citer je la kenape lagu ni berada dlm playlist aku.
aku ada mention yg dlm laptop ni takda lagu lgsg. tp godek2 tgk ada pulak la satu folder lagu yg aku bawak nintendo ds gi infy 2 thn lepas. disbbkan memory card cume 2gb, pastu nak letak game2 lagi, lagu2 yg aku bawak ni mmg my feveret songs aje lah..
sbb tu setiap lagu ada kelebihannye sendiri.. so aku nak suka2 la tulis apasal aku suka lagu2 ni ok..

This little game is pretty funny. Try it and have fun!!!
RULES:
1. Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG TITLE NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.
4. Tag 20 friends.
5. Everyone tagged as to do the same thing.
6. Have Fun!

IF SOMEONE SAYS 'ARE YOU OKAY' YOU SAY?
simply red - stars
catchy dan menarik. i like. lagu yg mengingatkan aku pd boifren yg jauh dimata satu waktu dahulu.. hahaha... boifren tu dah jadi husband n i get to see him everyday now!! tapi klo dgr lagi lagu ni teringat gak perasaan rindu pada dia dulu2..

HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
color me badd - the earth the sun the rain
satu lagi lagu jiwang.. dpt lagu ni masa diploma. tak de la best sgt. tak evergreen kata org. best kdg2 je.

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
phil collins - one more night
iv always liked phil collins.

HOW DO YOU FEEL TODAY?
firehouse- i live my life for you
donlod masa skolah kot. masa skolah rendah (rendah??) dah suka lagu ni. kecik2 dah pandai dah aku ni.

WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
journey - dont stop believing
taken from scrubs nye soundtrack. sgt kelaka masa scene yg lagu ni kuar. sape peminat scrubs tau la kot..

WHAT'S YOUR MOTTO?
elvis costello - alison
start suka lagu ni sejak tgk drama jepun beautiful life. elvis costello is a superb singer~!

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
tammany hall - cindy
dari scrubs soundtrack jugak.

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
elvis costello - il never fall in love again
suka lagu ni lepas tgk austin powers - the spy who shagged me.
wpon austin powers ni citer merepek tp aku rasa scene yg lagu ni kuar sgt romantik..

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
seal - kiss from a rose
suka lagu ni sejak citer batman forever. wpon muka seal menakutkan tp lagu ni best!

WHAT IS 2 + 2?
the cranberries - animal instinct
suka tgk videoklip dia. dont ever underestimate a mothers love for her children..

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
the carpenters - top of the world
lagu feveret time kecik2. mama belikan kaset nursery rhymes yg ada lagu ni. klo naik keta dok ulang2 kaset tu sampai bosan.

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
speed- steady
theme song dr drama jepun itazura na kiss. best citer ni. irie kun!!

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
vanessa williams - save the best for last
vanessa williams nye lagu 2 je yg best. ni salah satu. selalu dgr dari kecik lagi. skang dia dah tak nyanyi dah.. dia jadi wilhemina slater dlm ugly betty. jahat tp kelaka jugak.. aku die hard fan ugly betty :P

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
phil collins - against all odds
lagi skali, saya suka phil collins nye lagu.

habiss.....

Tuesday, February 24, 2009

pantang

hari ni dah hari ke brapa? aku dah lost count.

masih dlm tempoh berpantang.

sgt lah boring berpantang ni.

tp nak tak nak mesti pantang gak. sbb nya bdn aku belum betul2 kuat lagi.

sabtu lepas saje gatai nak kuar gi supermarket berhampiran dgn alasan nak beli pampers.

umar dah tak muat yg size newborn. dah kene beli size small dah.

balik je dr supermarket tu, aku pening kepala.. sampai mlm..

pdn muke sapa suh keluar.

tapi harini keluar lagi. pegi beli kek pulak.

tp diam2 mintak hubby pegi beli teh ais...

muahahaha... sebulan tu beb tak jumpe teh ais...

tapi minum cepat2 sebelum balik umah...

mm sedapppp... n alhamdulillah tiada kesan sampingan selepas itu.. hiuhiuhiu.

pedih2 luka lately dtg balik. mungkin sbb asyik makan sambal belacan..
belacan tu.. buat luka jd gatal kot. jadi hari ni lay off sambal belacan balik.

by night time sudah tiada pedih2.

dah pantang sebulan cukup lah. malas nak melayankan rasa pedih2 tu. klo dilayan sampai bila pun aku akan memalaskan diri.

jadi ibu mana boleh malas2 dah. kene cekal dan tabah.

plus this weekend aku akan balik bangi balik. jadi hari2 biasa aku akan tinggal dgn baby dan maid. like i said id prefer if i can handle the baby on my own. maid buat keje rumah. baby aku yg jaga. so nak kene blajar balik camane nak basuh berak baby sendiri.. hehehe.. kat cni sume mak buatkan. tapi takleh la asyik nak harap mak je. nnt bile hubby dah kene gi outstation ke ape ke, tgh2 mlm aku kene cuci berak baby sorang2.. takuutt.. eheh ekceli boleh je. tp bila dia nangis tu aku jadi panik. alamak salah pegang ke. dia sakit ke. cuak tau..

tp tu la kene beranikan diri.. alah bisa tegal biasa kate orang..

ok topik selingan..

sabtu lepas kengkawan infy dtg rumah lawat baby. sangat lah hepi... senyum lebar aku. setiap kali ada orang dtg lawat baby aku jadi super happy.

sape2 nak tgk gambar time tu bole gi tgk kat facebook palie n uyul.

kemarin 23 feb merupakan ulang tahun ke-2 perkenalan kami. 23 feb 2007 merupakan tarikh kami bertemu di pan pacific klia sebelum berlepas ke india. dan tercipta lah kenangan 4 bulan yg tak akan dpt dilupakan sehingga ke akhir hayat.

perjumpaan kecil dan singkat sabtu lepas mmg sgt lah tak cukup. nak tanya perkembangan masing2 pon tak sempat. tp aku tau mmg jumpa bebila pon takkan dpt spend byk masa mcm dulu2. plus dpt jumpa tu pun dah kira cukup bagus.. so im not complaining lah. :D

dah la aku takda benda sgt nak citer. tp dah dekat seminggu since my last entry.. aku ciptakan la jugak sebuah entry yg tak seberapa ni...

nah gambar umar tgh tido..

Allahuakbar... :)

Thursday, February 19, 2009

songs for my baby

sejak ada baby ni, nak tidur kan dia, waktu breastfeed dia, slalu terpk lagu apa nak nyanyi. hubby byk hafal nasyid2 n zikir2 so dia akan nyanyikan lah yg mana dia teringat.

aku ni pulak takda idea. kecuali satu selawat yg hubby slalu nyanyikan utk tenangkan aku masa tgh pregnant dlu. n that became my favourite song for the baby.

la ila ha ilallah
la ila ha ilallah
la ila ha ilallah
muhammadurrasulullah

ya zal jalali wal ikram
ya zal jalali wal ikram
ya zal jalali wal ikram
amit na ala dinil islam

antara nyanyian yg aku suka nyanyikan jugak utk baby adalah lagu sungai. tau tak lagu ni? ini lagu kegemaran aku sbb teringat dulu masa hari sukan masa darjah 6 aku main pancaragam lagu ni.

airmu mengalir
dari gunung jauh disana
jernih dan sejuknya
sungguh indah dipandang mata

kau tetap mengalir
walau apa halangan tiba
tak berhenti2
hingga sampai di laut nanti

masa juga
kan berlalu tak menunggu kita
gunakan lah sepenuhnya
jangan lah leka

satu lagi lagu sudirman

ayah dan ibu
itu lah permulaan kami
dapat melihat bulan dan matahari

yang dikurniakan dari ilahi
ayah dan ibulah mesti dihormati

ayah dan ibu
wali, wali keramat
pada mereka kita beri hormat
berilah tunjuk ajar dan nasihat
supaya hidup
supaya hidup kita akan selamat..

ini yg abah selalu nyanyikan utk aku adik beradik time nak dodoikan kami.
jadi aku pun nyanyi lah utk anak aku jugak.

ada jugak nasyid2 lain yg hubby nyanyi pastu aku sambung2 sket. sbb aku tak brape ingat lirik sgt. esp lagu2 hijjaz n raihan yg dulu adik2 aku slalu dgr masa diorg kecik. (skang diorg dengar lagu rock omputeh je..)

itu je lah nak citer..

aku ni kene tambahkan lagi pengetahuan pasal lagu2 utk nyanyi time nak menyusu n nak tido kan baby. sapa2 ada idea tlg ler sumbang kan..

Wednesday, February 18, 2009

my labor story

iv decided to post this entry.
saje nak takutkan korg2 yg belum beranak ni.
hohoho.
astaghfirullahalazim.
bukan2. cuma nak kongsi pengalaman.
n buat peringatan utk diri sendiri.
plus bila dah lama2 ni takda la rasa horror sgt dah.
aku mau jadikan kisah ni sbg kenangan hidup yg indah..

they dont call it labor 'pain' for no reason

rasa mcm taknak ingat balik pengalaman bersalin.
it was too painful.
tapi kenapa nak cerita gak?
supaya diri ni sentiasa bersyukur dgn segala nikmat dan rezeki yg Allah swt berikan, tak kira dlm apa jua bentuk pun.

so here goes.

selasa mlm, 27 jan, sudah start contractions 10-15 minit sekali. ada jugak terjaga2 sbb sakit n campur nak gi toilet. setiap kali buang air kecil rasa sakit tu dtg.
rabu pagi, 28 jan, still ada but tak kuat sgt.
tapi hari ni dah start catit masa setiap kali contractions dtg.
mlm tu, dok catit contractions sampai kul 12.40 lebih. dah agak sakit waktu ni.
b4 2am dah terjaga balik sbb sakit. dia dtg sikit sikit, makin lama makin kuat, tgk hubby sedap tido tp kdg2 tepuk jugak dia kata sakit.
kul 4am lebih kejut hubby. kata dah tak tahan sgt. contractions sudah 5 minutes apart. kene pegi hospital dah.
siap2 pakai baju, bgtau mama n kami pun bergerak ke hospital. ayah aku takda sbb dia gi jakarta.

sampai di hospital, terus masuk labor room sbb bilik penuh. salin baju, nurse pasang mesin utk check heart rate baby n contractions. bidan dtg cek bukaan. dia kata baru 2 cm. pdhl aku dah sakit ala2 tak tahan dah time ni.

kul 6am doktor pun dtg, cek kata dah 5 cm. aku kata nak epidural sbb by this time aku dah tak tahan betul. it could be hours b4 its time to deliver the baby. time ni jugak doktor pecahkan air ketuban.

tak lama pastu dr ros pakar bius pun sampai. stengah jam gak tunggu dia. time ni dah mengerang perlahan, sampai dia n nurse suh tarik nafas lepas, tarik nafas lepas. takde la sakit sgt kene cucuk dgn epidural berbanding dgn sakit contractions.

tak lama pastu rasa sakit pun berkurang secara perlahan2.

kul 8am gitu doktor dtg lagi dia remind suh tido spy nnt ada tenaga utk meneran.

tak ingat kul bape mama n mak dtg spital tp b4 9am lah.

around 9am aku pun tido, n kunci jam kul 11am utk bangun sbb dr kata insyaAllah bersalin dlm waktu zuhur.

hubby pulak pegi keje (?!!) dia tak amik cuti pun tp ada small errands to run. aku pun nak tido so aku benarkan dia pegi dgn senang hati.

around 11am aku bangun, dr dtg check bukaan dah 8 cm. she said everything looks good. hubby pun sampai balik kul 11 lebih.

buat apa tah sampai kul 3pm tak de rasa nakit ke nak meneran ke. hubby tak putus2 baca surah at-taubah, surah luqman, surah maryam, surah yusuf sambil tunggu.

doktor pun bizi byk patient lain sume labor room penuh, ada kes d&c, ada operation. semua dr sama yg buat. kira aku dok tunggu je la.

ekceli aku tak ingat sgt dah apa yg berlaku. perit sgt sampai minda aku terpadam sstgh benda.

kat2 kul 4 gitu epidural dah habis. org bilik sebelah pun epidural dah habis. aku dah stat rasa sakit contractions balik. sakit tulang kat bontot pun dah stat menggila. but i know ini bukan rasa nak push. bidan dtg masukkan dos tambahan epidural utk aku. n amik lg satu dos tambahan utk org bilik sebelah tu.

lepas bagi dos tambahan epidural tu pakar bius ada dtg. dia kata takleh bg byk sgt takut takde rasa nak push.

tapi sampai habis dos tambahan ni pun doktor belum sudah lagi dgn kes2 kat bilik lain.

aku tau epidural dah habis bila aku boleh angkat kaki kanan aku. time epidural tgh kuat, bila kaki kanan terjatuh ke tepi katil aku takleh angkat. bila dah boleh angkat tu aku tau la drugs dah abis.

lama kelamaan bila dah tak tahan sakit aku pun dah stat menjerit/mengerang. tak ingat jerit camana jerit tu. mcm jerit org yg patah kaki eksiden kot. dah suh hubby gi panggil nurse n bidan. maksud aku nak tambah lagi epidural tu. tp diorg kata, kejap.. sbb org bilik sebelah tgk nak bersalin. aku pun dgr la doktor n bidan kat bilik seblah kata push lagi push lagi. sampai ayah dia dah azankan baby pun aku dgr.

lepas tu baru doktor dtg kat bilik aku, dgn nurse n bidan, ready nak suh aku push. coz it was already past 4pm. aku sakit contractions sgt2, sakit tulang punggung sangat2. but i dont feel like pushing at all. epidural dah habis so mmg kaw2 punye sakit la time ni. jadi dlm kesakitan begitu, n takde rase nak meneran, macamana nak dtg tenaga aku nak meneran? aku dah upset waktu ni. upset sbb dah sakit teruk tp doktor still sibuk dgn org lain. n tak paham bile aku kata sakit tu sakit contractions bukan sakit nak push.

i dont exactly remembered what happened but i heard the doctor said "kepala baby tinggi lagi ni."

n aku buat kesimpulan sendiri, pdn la aku takde rasa nak meneran lagi. but they told me to start pushing. so thats what i did despite rasa sakit tak bleh tahan tu. aku dah menjerit2 dah waktu ni. by this time pakar bius tu dah takde dah. n diorg tak bg lagi epidural tu sbb diorg kata, kdg2 bila dah fully dilate masuk epidural pun dah takde kesan. tensen aku dgr.. masuk kan je la.. pedulik apa ada kesan ke tidak.

mula2 push tu mmg la tak reti kan. meneran kuar suara lah, pegang bar besi tu tak betul lah. aku boleh ingat small details waktu sakit tu tapi sakit sangat2 tak tahan.

dah dlm stengah jam bergelut dgn kesakitan, meneran tp kepala baby tak turun2, doktor kata, u nak tunggu atau nak keep pushing? doktor boleh bagi stengah jam lagi sbb heart beat baby masih steady. klo time tu pun takleh kuar gak kene perform cesaer. aku yg dah panik makin panik bila dgr that word.

i chose to wait. dlm hati aku pk. aku contractions without rasa nak meneran, kepala baby still tinggi, heart beat dia ok, so aku nak tunggu rasa nak meneran tu dtg.

time ni dah kul 5. so i have until 5.30 to start pushing again. tapi doktor n bidan kata, i should try n keep pushing. i was like, kenapa nak kene push? tapi sbb takut kene operate, aku push jugak.

so doktor blah lagi. tinggal bidan je. dia encourage jugak. tapi honestly i dont feel encouraged at all sbb dah hangin sbb sakit n hangin dgn diorg. pastu asyik tgk jam kot2 dah 5.30.. so aku pun try try n try push. takleh jugak. bidan kata dah bole nampak rambut. hubby tgk pun terus kata, "yang rambut dia dah nampak yang.."

the bidan said klo dpt capai telinga baby pun doktor bole bantu vacuum tapi telinga dia pun tak dpt capai.

5.30 doktor dtg balik. aku waktu ni takut, sakit, panik suma ada.

tak ingat contractions dtg brapa byk kali time ni tapi ada waktu2 mcm aku rasa dah nak tercabut nyawa aku dr badan. pandang hubby kat sebelah harap dia paham.. aku tau dia paham tapi dia tak putus2 encourage, ajak aku selawat n tolong tolak kepala aku ke atas waktu aku tgh push. tapi banyak gak dia distracted dgn tepon. abah call, mama call, tah sape2 lagi call sampai aku marah, "stop it!" aku kata. org sakit2 dia sibuk jawab tepon. iye la org yg call pun nak tanye pasal aku. aku dgr dia kata, "belum keluar lagi.. tgh bersalin ni.." tp dah aku sakit kan. tgk dia sibuk hal lain aku jadi upset.

bidan kata, aku reti push tapi kepala baby tak turun2. diorg ramai2 kata, push lagi push lagi mcm rasa sembelit paling teruk. aku cuba bygkan time tgh sembelit tapi takleh.

pastu kat2 kul 6 doktor kata 2 kali lagi push klo takleh gak kene operate, time ni la aku push bagai nak gila. time ni pakar bius tu br dtg balik kot. bagi second additional dose epidural tu. marah gile dah aku. aku dah nak mati ni baru datang ke??

ada lagi yg buat aku marah. bila doktor tekan2 nak bagi tlg kepala baby turun tu sakit dia sama cam contractions. aku jadik confused sbb time contractions betul dtg aku kene push. bila contractions stop patutnya bg aku gather tenaga balik, tapi doktor tekan2 aku rasa mcm contractions jugak jadi aku pun teran jugak. sampai aku kata, doktor jangan tekan2 saya tak dpt bezakan dgn contractions.

pastu pulak, doktor cuma suh nurse pasang alat monitor heart rate baby, tapi tak pasang yg monitor contractions tu. padahal benda nye sekali kat mesin yg sama.

jadi bila epidural dah kicked in balik, aku dah taktau bila contractions yg betul, bila yg doktor tekan nak bagi kepala baby turun. mmg sgt2 confusing waktu ni.

pastu bila time sakit tak tahan tu dtg aku menjerit2 sampai bidan kata, sabar2, kalau menjerit org bilik sebelah dengar.. tp aku tak leh tahan. so jerit jugak.

mama dah ingatkan brapa kali, kalau sakit tu selawat je, sebut Allah, Allah.. jgn cakap sakit.. aku cuba jugak bace ayat2 yg aku hafal.. tapi bila dah sakit sangat.. takleh nak sebut apa dah. yg aku bole buat cuma menjerit je.

klo la aku ni yg dgr org lain menjerit mcm tu mmg aku takut dah.. tp yg menjerit tu aku.. apa la org lain rasa gaknye..

masa tgh push tu, one of the words yg aku dgr lagi, bidan kata, kepala baby bergerak2 nak keluar tapi tak turun.

pastu, dia ada gak kata, "sayang kalau tak cuba push, kamu muda lagi.."

pas pakar bius dtg masukkan extra dose yg super terlewat tu, doktor yg memula kata ini last try utk push, bagi aku lagi sekali cubaan utk push, malangnya kepala anak aku ni tak maju2 jugak. cuma pusing2 dok kat ctu.

at last bila dah sampai pukul 6, diorg cepat2 readykan aku utk dioperate. time ni dah takleh bukak mata but im still aware of whats happening. pakar bius masukkan lagi bius.. so aku pn dah dok diam dah tak menjerit2 lagi dah. time ni dah tak peduli dah. kene operate ke ape ke, yg penting baby selamat keluar. aku ni selamat ke tidak dah tak penting. sbb ada 2 kali aku rasa mcm nyawa nak terbang keluar masa sakit terlampau teruk tp takleh nak buat apa2.

pastu diorg pun tolak aku pegi operation theatre. masa tolak tu nampak mak n mama tunggu kat luar.. tgk muka mak aku ok lagi. dia kata, sabar mas... mama pulak aku nampak je muka dia terus aku nangis. padahal sebelum tu sakit2 tak nangis pun. kali ni tgk muka mak aku je terus air mata meleleh keluar. sbb mmg sgt2 tidak dijangkakan.

dlm bilik bedah tu, diorg pun letak la pengadang depan muka aku utk halang pandangan ke bawah. dr pakar bius cucuk benda baru kat tangan aku. sakit jugak. sbb tangan tak kena bius kan hehe. kat bawah semua dah tak rase apa dah.

diorg ada sebut, suami dia mana, aku bole jawab, dia pegi solat..

padahal hubby tak bgtau aku pun dia nak gi solat dlu. org ingat dia nak pi salin baju hijau utk masuk bilik bedah tu je.

yg peliknya, i can still think n reason waktu semua benda ni berlaku.

pastu tak lama hubby pun datang.... nampak dia pakai baju hijau n penutup kepala hijau.. terus rasa lega.

pastu doktor pun potong perut (tak rasa).. tapi yg paling merisaukan adalah masa dia nak kuarkan baby.. memula cuba nak kuarkan baby, takleh, 2nd try, takleh, 3rd try takleh gak.. kali ke 4 baru la rasa mcm plup ada benda hilang dr perut..

tapi tak dgr apa2 suara. pastu dgr bunyi slurpp slurpp.. mulut n hidung baby kene sedut utk keluarkan cecair kot. pastu aku angkat muka tanya hubby, baby ok ke? he said, ok..

pastu doktor angkat baby tunjuk.. tgk jantina dia apa... doktor tayang baby nye balls kat aku..

pastu aku pun terlelap......

bangun2 balik dah nak keluar dr bilik bedah tu dah...

keluar je nampak mak n mama lagi, aku meleleh air mata lagi....

mama kata, nak nangis kenapa.. semua dah selamat..

padahal aku tau dia sangat2 risau & panik... dah la dia n my mil ada kat luar labor room time aku menjerit2 sakit tu.. apa la dia rasa gaknye..

kat kul 7 tu mak n mama pun balik..

mlm tu aku takleh tgk baby lagi sbb dia kene di monitor. n bagi oksigen.

pastu baru aku tau, hubby kata dia cuak gak masa baby baru kuar dr perut sbb baby biru.. dah bg oksigen baru badan dia jd merah n pastu baru dia azankan baby.

tp masa aku tanye baby ok ke tak tu dia kata ok je kan..

so mlm tu hubby asyik ulang alik naik ke nursery utk tgk baby. at the same time tangkap gambar baby byk2 utk bagi aku tengok. pastu dia masukkan gambar2 dlm laptop buat slide show. sepanjang kat spital tu mmg dok play je la slide show tu tunjuk gambar2 baby..

aku mlm tu masih tak caye aku dah bersalin. sbb baby pun tak jumpe lagi. dpt tgk gambar je.

the next day nurse bawak baby dtg turun, mmg speechless gile.. tapi tak ingat sgt rasa apa time tu. sbb dah sronok tgk slide show, bila dia ada dpn mata rasa tak caye.

so itu la pengalaman aku.. sangat2 berharga pada aku sbb aku rasa aku dpt rasai kedua2 nya, rasa camana nak push utk bersalin normal, rasa camane kena bedah cesarean.

dan mmg teruk lah nak recover from both.

susu badan pun hari ke-4 baru ada. sebelum tu dia di bagi susu formula je. kesian sangat. masa awal2 tu dah la sedih kene operate, pastu susu pulak takde, pastu epidural habis the next day after operation.. b4 that air kencing kuar ikut tube je.. pastu dah kene bangun sendiri gi toilet.. dgn sakit tulang bontot sbb baring n duk lama sangat atas katil... bygkan la emosi aku cemana time tu.

lepas 3 mlm bermalam kat spital, hari ahad kami pun pulang ke rumah..

dah la kot.

itu je aku nak citer. oh lagi satu, bila dah bedah tu doktor kata, baby takleh lepas ikut tulang pelvis. tulang pelvis aku kecik n kepala baby agak besar. sbb tu takleh keluar.. klo tgk gambar 1st kat entry 2 feb, nampak kepala dia lonjong sket kan. ha itu tanda dia cuba gak nak kuar tapi tak boleh2.. tapi mlm tu je.. the next day masa aku jumpa baby for the 1st time dah takde dah lonjong tu..

apa pun, aku bersyukur semua dah selamat.. semua orang pun gembira dgn kedatangan baby umar ni... aku takde apa dah nak di kata..

my baby

i cant believe its been 3 weeks since i gave birth to my baby.

3 minggu yg sgt panjang, but at the same time rasa, aik dah 3 minggu?

igauan2 ngeri masih terbyg2 dlm kepala ni, kdg2.

but takleh bayangkan hidup ni tanpa kehadiran Umar tersayang.

tido mlm dah tak nyenyak. bunyi sikit je mesti terjaga takut Umar menangis ke ter bluwek ke.

itu la pengorbanan ibu, bg sape2 yg tak tau.

dlu aku taktau. sampai baby lahir pn aku taktau.

i just tot, uh best nye ada baby!

but the responsibility that comes with it.. terlalu berat untuk ditanggung.

awal2 mmg rasa sgt overwhelming. rasa mcm nak lari pun ada.

skarang ni, satu saat pegi jauh pun mesti pk, is he ok? is he awake? is he crying?

dah jadi kebiasaan, dgr je suara Umar berbunyi, me n hubby terus drop anything that we're doing n terus dtg kat baby. tu sbb kdg2 tv, lampu tak tutup, henpon tertinggal kat dapur. dan mcm2 lagi.

kalau dlu aircon ikut sedap aku nak sejuk mana.

skang ni hari2 berpeluh2 tido takut baby selsema sbb sejuk sgt. leceh gak nak sedut taik hidung dr lubang hidung dia. tp takde pulak dia nangis bila hidung dia kene sedut tuh.

Umar senang tido kalau lepas menyusu n aku burp kan n peluk dia.
bila peluk dia tu teringat sgt waktu pregnant dlu. waktu dia masih ada dlm perut. takde sape bole kacau dia kecuali aku. skang ni ramai betul tgn yg pegang dia. sampai kdg2 aku rasa cemburu.

hey hes my baby, get ur hands off him!

ha sampai camtu skali.

dah la malas nak tulis takut emo sgt.

im still in emotional state right now. mmg betul org2 tua kata, time pantang ni hati mau sentiasa tenang. kalau tak tenang, mcm gini lah jadi nye. tah mende2 yg aku pk.

jom la tgk gambar lagi.

ayah balik waktu lunch utk main dgn umar.

p/s: hes getting bigger n heavier btw! sekejap je dah besar anak ibu ni....

Monday, February 16, 2009

pictures

orang kata baby ni cepat besar. so hari2 kami akan tangkap gambar baby supaya boleh tgk how fast he is growing.

tp aku takde benda nak tulis. aku nak gi tgk citer2 donlod nih. so aku kongsi gambar je lah.. hehehe... nanti2 ler aku citer aper2...


ayah experimenting on umar n the baby sling.

uh uh comelnye anak ibu ni...

Saturday, February 14, 2009

arah jalan umah serdang

okey, jap lagi kami akan pindah berpantang di serdang pulak sehingga hujung bulan ni.
sape2 yg melawat this weekend atau next weekend, sila dtg cni la. jgn dtg bangi, aku takde.

alamatnye adalah no:7, jln 4/6, seri kembangan, selangor.

aku tak reti camane nak bagi directions. harap2 google map ni dpt membantu.




View Larger Map

Friday, February 13, 2009

umar @ 16 days

its been over a week since i last posted a new entry.

u can say that im still recovering. physically and emotionally.

physically, im getting better. masih ada sakit sikit kalau pusing2 time tido. tapi badan alhamdulillah sudah sihat. sakit2 sengal akibat meneran baby sejam stengah dah pun hilang (wpon tak pegi berurut n tungku). sakit gigi akibat meneran pun dah hilang.

cuma sakit operation yg belum heal betul2 lagi.

last saturday tetiba body temp naik. rasa seram sejuk takleh bukak kipas pun. duk berkelubung dlm selimut. amik panadol actifast 2 bijik, stengah jam pasut terus badan rasa panas n mcm nak kebah. tapi malam tu sampai ptg ahad temperature naik lagi 4 kali. sudah nya aku n hubby pegi hospital balik utk check kot2 ada apa2 yg tak kena. takda apa2 alhamdulillah. doktor still bagi paracetamol 500mg suh aku makan tiap2 6 jam, n bagi jugak antibiotik. balik tu pas makan ubat, dah takde dah suhu badan naik.

takut jugak waktu tu. dgn sembelit nye lagi. but now everythings ok.

emotionally pulak, iv finally come to terms with my flaw. yup. its a flaw. sbb tu haritu hari2 nangis sbb sedih. sedih tak sangka kene operate. i tried calming myself down by thinking, why should i be sad about something that i have no control over? itu jalan yg Allah swt dah tentukan utk aku. aku takleh pilih utk anak ni jadi boy. aku takleh pilih utk tetapkan berat dia 3.4kg. aku takleh pilih utk tetapkan saiz ukur lilit kepala dia 35cm. aku takleh pilih utk tentukan saiz pelvis aku brapa. semua tu bukan dlm kawalan aku. jadi kenapa aku nak sedih teruk2?

dah la baby sihat segar bugar, aku pun recover kire cepat la gak. skang jalan naik tangga dah boleh langkau2 dah. sometimes aku sendiri pun pelik, apasal aku sedih sgt ni?

(sape yg taktau labor stori aku mungkin tak brape paham kot apa yg aku tgh rase ni..)

memula aku nyesal tak tanye kat doktor byk2. dlm 2 minggu tu aku asyik rewind balik kejadian kat labor room tu n pk, adakah apa2 yg aku boleh buat utk elakkan benda ni dari terjadi? kenapa aku tak tanye doktor, doktor whats wrong with me? y cant i deliver my baby normally?

ekceli she already explained it to my hubby tp aku tak puas hati dgn penjelasan yg hubby bagi. i wanna know more. hari2 tanye hubby, apa yg doktor cakap? esok tanye lagi, doktor cakap apa2 lagi tak? pastu tanye, did i push hard enough? mas push tak betul ke? apasal tak ingatkan mas amik ubat masalah bersalin yg dr homopati bagi time kepala baby takleh kluar tu? dan macam2 lagi lah..

n hubby keeps telling me, theres nothing to be sad about. i didnt wanna listen to him, until a couple of days ago. my mother in law dtg jaga aku n baby skejap coz mama n abah needed to go to the airport to pick up our new maid. i had a long talk with mak. n it made me feel a lot better. lepas je sesi luahkan perasaan kat mak tu, dah takde rase nak nangis2 dah.

i realized i had it easy until that very day. my entire life has been a breeze. iv never lost a loved one, iv never had any bad memories or experience. tak penah. so i believe that this is Allahs way of reminding to always remember him.

plus, since my due date haritu, aku dah takleh solat sbb dah turun darah kan. sampai la hari ni. time sedih2 tapi takleh solat, takleh ngaji. after 9 months solat n ngaji tanpa cuti, bila cuti dah 2 minggu lebih ni buat aku lost.. i dunno where to turn to. hubby suruh zikir byk2. tp still rasa kurang jugak.. tak sabar nak tunggu habis nifas ni.

dah la itu je aku nak cakap pasal tu.

lets talk about the baby.

umar dah masuk 16 hari. mcm2 kisah dgn dia. kdg2 nampak cam banyak akal gak baby ni. suh tido takmau. mata bulat je. time breastfeed kdg2 dia main2. bila tak bagi dia melalak. sampai kene cubit pipi sbb ibu geram.. geram sayang tau bukan geram marah. kene cubit pipi dia wat dono je sbb tgh sedap minum susu.

smalam aku berjaya mandikan dia buat pertama kali. tp leceh sket sbb kene cangkung. luka belum betul2 pulih aku malas nak strain bdn ni. basuh berak 2 kali dah. smlm n tadi. tp tadi tgk lepas basuh ada taik dok melekat lagi kat bontot dia.. aiyoo terus panggil mama tolong basuhkan bontot dia lagi skali. kekeke... sebenarnye aku agak kureng nak basuh berak baby ni sbb rasa mcm tiap2 kali basuh mesti aku kene tukar baju. la ni aku masih belum boleh solat lagi. nnt pas dah boleh solat lagii la aku berat. tapi pk2 balik, mana boleh tak suka basuh berak baby. nak suh sapa basuh? maid? ikut hati aku nak bagi dia pegang pun aku tak nak. baru 16 hari dah nak bagi tah sape2 pegang2 dukung2 anak aku?? no wayy..... nanti la bila sakit dah betul2 takde baru aku brani mandikan dia sendiri.

pastu malam tadi baby takmau tido sampai kul 12. letih ayah dia layan. sampai dah suh ibu sterilize pacifier.. walhal dah plan tanak bagi dia pacifier langsung. siap je sterilize tetengok dia pun dah tido.. n tak bangun2 sampai subuh.. yeayyy... dpt la ibu n ayah tido 6 jam tanpe gangguan....

besok kami akan balik rumah serdang pulak dok berpantang kat sana.

sapa2 nak lawat sila ke serdang pulak lah lepas ni yerr...

selain dr aku dlm keadaan takde mood, satu lg sbb kenapa tak update blog adalah, mmg takde masa pun. kdg2 time baby tido aku pun sakit kepala gak akibat berjaga lama sangat, so aku pun ikut tido. mlm2 nak layan ayah n baby skali. in between that kene makan, mandi, tuam perut etc. mmg takde masa. dlu2 keje aku ngadap pc.. skang keje aku ngadap baby je lah..

oh and kelmarin hubby dah pun pegi daftar nama anak kami ni.. its official, his name is..

'Umar bin 'Adil

kihkihkih.. dendiam je kami letak nyet satu kat depan tu mcm nama ayah dia.. opah (my mom) kata toksah letak sbb nnt susahkan dia. tokki (my father in law) pulak suh letak Omar instead of Umar. sume kitorg tak dengar. lalalallala.... apa pun its all done n thats our sons name.

dan utk mengelakkan kekeliruan, ni panggilan utk kami :

  • aku : ibu
  • hubby : ayah
  • mama : opah
  • abah : atuk
  • mak (mil) : tok
  • ayah (fil) : tokki
  • my sis : mak long
  • nua : pakcik
  • nami : paksu
adik bradik hubby, belum pk lagi. dah gi sana besok baru bincang dgn diorg.. hehehe.....

ok ini gambar utk auntie2 & uncle2 yg rindu nak tgk muka umar..

mcm pak aji mane tah..

rilek la brader..

ayah tgh tunggu umar habis berak sebelum tuka pampers

mcm2 gaye



muka tak puas ati.. apasal tah dah lupe



mcm nak tunjuk muscle. ada ke?

pk ape tu?


Thursday, February 05, 2009

cukur rambut @ 7 hari

lama tu nak bagi botak.. almost 2 hours. sampai pampers dia penuh la.. hoho..

hidung ikut ibu.. mulut ngan dagu ikut ayah..

Wednesday, February 04, 2009

retracted entry

i spent almost 3 hours writing about my labor experience.

but decided to delete it minutes after publishing it.

ntah lah. tetiba rasa taknak kongsi pulak.

it was too painful too remember.

takut klo teringat dah takmau beranak lagi.

biarlah kenangan tu jadi simpanan aku dan suami tersayang..

camane en nabil sempat tangkap entry tersebut??

sape nak tau gak boleh tanye personal lah.

satu je nak cakap,

now i understand kenapa orang yg meninggal dunia sewaktu bersalin tu jadi mati syahid kecil.

oh lupa nak announce betul2.. aku bersalin through cesarean section sbb tulang pelvis rapat n kepala baby tak muat nak go through. or something like that. thats y in the first baby pic kepala baby mcm lonjong sket.

itu je lah.

aku cerita pasal ni kat hubby, n he told me to focus on the good part of having the baby. so thats just what im gonna do..

alhamdulillah baby kami sihat.. tak banyak ragam.. minum susu banyakk...

aku pun luka dalam proses nak sembuh. dah boleh jalan2 around the house. hari ni 1st time naik atas masuk bilik aku.. sedih woo seminggu tak balik bilik.. sbb hari ni baru mama bagi panjat tangga naik atas. masuk bilik je nangis.. teringat waktu pregnant..

insyaAllah bila dah habis pantang n dah kuat, kami pindah balik la naik atas.

buat masa ni kami dok bilik bawah dulu. besar, selesa but i miss my own small cramped room.

hari ni jugak hubby cuti utk bawa baby pegi check jaundice.. kemudian petang kami berdua cukur rambut baby sbb hari ni dah genap 7 hari.. cian baby dah botak.

harini jugak belajar guna breast pump utk pump sket susu utk tgh malam kang. susah nak bangun waktu malam.. baby pulak sekali feeding kat 40 minit.. tapi mungkin susu pun tak banyak lagi..

aku tak sampai hati nak kejut hubby bangun byk kali sbb dia nak kene pegi keje. cukup la sekali dia bangun utk tukar pampers around kul 4-5 gitu..

aku belum reti lagi nak tukar lampin n mandikan dia. sbb diri sendiri nak mandi pun slow. tak penah seumur hidup aku amik masa stengah jam nak mandi.

sgt2 bersyukur kerana mama amik cuti sampai hujung minggu depan utk tolong jaga aku dan baby.

lepas hujung minggu depan insyaAllah akan duduk berpantang di rumah hubby di serdang pulak. hopefully time tu badan aku dah kuat lah.

in the mean time im hoping the new helper will come soon.

itu je la wat masa ni.. nnt aku tangkap gambar baby botak.. hihih..

sape2 nak dtg umah aku alu2kan sesangat.. dtg la menghiburkan aku.. dan melawat baby..

bawak hadiah byk2 sket..

rupe2nye baju baby tak brape nak cukup!! haritu dah belanja ratus2 beli tak cukup2 gak.

sila beli yg 2-piece ye. sluar n baju. bukan yg 1 suit. leceh nak pakai.

selimut pun ok gak. nak bedung baby.

towel pun ok gak. baby ni slalu gak pas je basuh berak terus pancut.. atau pun berak lagi atas towel!! aiyoo... satu hari tukar towel 2-3 kali..

hehe tu je la.

dia dah nak meragam. i have to go.. babai....

Monday, February 02, 2009

everythings changed

our baby was born on 29th of january 2009, at 6.23pm.
he weighs 3.4kg.


5 jam selepas lahir. kesian kepala lonjong sket.. tersekat xleh nak keluar..

aduh ur much better than what we expected..

sebijik rupe cam ayah die..

ohh look at those eyes!!

muah muah muah!

ayah n baby tertido tunggu ibu kuar dr toilet..

last picture b4 leaving the hospital

baby @ home

citer pasal labor lain kali.

tengkyu pada yg dtg melawat..

oh lupe.. nama dia umar bin 'adil.

ibu n ayah love u so much umar!!