Thursday, February 19, 2009

songs for my baby

sejak ada baby ni, nak tidur kan dia, waktu breastfeed dia, slalu terpk lagu apa nak nyanyi. hubby byk hafal nasyid2 n zikir2 so dia akan nyanyikan lah yg mana dia teringat.

aku ni pulak takda idea. kecuali satu selawat yg hubby slalu nyanyikan utk tenangkan aku masa tgh pregnant dlu. n that became my favourite song for the baby.

la ila ha ilallah
la ila ha ilallah
la ila ha ilallah
muhammadurrasulullah

ya zal jalali wal ikram
ya zal jalali wal ikram
ya zal jalali wal ikram
amit na ala dinil islam

antara nyanyian yg aku suka nyanyikan jugak utk baby adalah lagu sungai. tau tak lagu ni? ini lagu kegemaran aku sbb teringat dulu masa hari sukan masa darjah 6 aku main pancaragam lagu ni.

airmu mengalir
dari gunung jauh disana
jernih dan sejuknya
sungguh indah dipandang mata

kau tetap mengalir
walau apa halangan tiba
tak berhenti2
hingga sampai di laut nanti

masa juga
kan berlalu tak menunggu kita
gunakan lah sepenuhnya
jangan lah leka

satu lagi lagu sudirman

ayah dan ibu
itu lah permulaan kami
dapat melihat bulan dan matahari

yang dikurniakan dari ilahi
ayah dan ibulah mesti dihormati

ayah dan ibu
wali, wali keramat
pada mereka kita beri hormat
berilah tunjuk ajar dan nasihat
supaya hidup
supaya hidup kita akan selamat..

ini yg abah selalu nyanyikan utk aku adik beradik time nak dodoikan kami.
jadi aku pun nyanyi lah utk anak aku jugak.

ada jugak nasyid2 lain yg hubby nyanyi pastu aku sambung2 sket. sbb aku tak brape ingat lirik sgt. esp lagu2 hijjaz n raihan yg dulu adik2 aku slalu dgr masa diorg kecik. (skang diorg dengar lagu rock omputeh je..)

itu je lah nak citer..

aku ni kene tambahkan lagi pengetahuan pasal lagu2 utk nyanyi time nak menyusu n nak tido kan baby. sapa2 ada idea tlg ler sumbang kan..

3 comments:

Palie said...

hahaha.. apesal aku tau sume lagu n zikir yg ko nanyi nie? hehehe.. lagi2 lagu airmu mengalir tu.. lagu feberet tu...

Nabil said...

tuhanku, aku tidak layak masuk syurga mu dan aku tidak upaya menanggung siksa neraka mu...oleh itu berikanlah taubat dan ampunkan dosa2 ku
or versi bahasa arab dia ^_^
-
-
mari menyusun seroja bunga seroja..
-
-
lain2 tu lagu2 zikir kat sekolah agama yg standard pun ok :)

Maslina Zolkepli said...

palie : klo tak main pancaragam dlu tu aku tatau pun lagu sungai tu. femes ke lagu tu ha?

en. nabil : tengkyu2.. cdgn yg bagus. pas bace komen ni saya pun cari la lagu tu kat youtube. salu gak dgr kat ikim tapi tak hapal..