Tuesday, March 10, 2009

umar is 40 days old

hai.. lama dah tak menulis di sini..

nak kata bizi, tak lah sgt.. last wednesday hubby pegi jakarta for 3 days. sibuk la ibu ni layan umar. weekends pulak biasa la akan spend time dgn hubby n baby, so mmg takda masa nak ngadap pc lama2..

masa hubby takda tu, takut gak mlm2 klo umar byk ragam ke, takmau tido ke.. klo sorang2 tu bukan takleh, cuma lagi happy dan bersemangat kalau ada teman wpon teman tu tido jer. :D

but alhamdulillah kami(ibu n umar) dpt melalui 3 hari itu dgn jayanya.. umar ni dah pandai layan diri sendiri n tido sendiri. kdg2 letak dia dlm cot dia tak tido lagi. bedung dia tak brape ketat n bole dengar dia berbunyi sorang2. tak lama pastu dia pun senyap, tgk balik dah tido, pastu baru bedung balik kemas2 n he'l sleep til morning.

byk benda dia dah boleh buat. such as sengih n gelak (wpon taktau dia gelak n senyum kat ape @ sape), mata dia dah fokus, dah boleh recognize moving objects @ ppl around him.

n after moving back n forth on whether to buy him a swing, a bouncer, a rocker or not to buy anything at all, yesterday hubby finally bought him a newborn to toddler rocker. umar sgt suke dok dlm tu. mmg sampai boleh tertido lah. sekurang2 nya takda la nak kene dukung2, dodoi2 lama sgt utk tidor kan dia. but utk tido malam tak boleh la. dia still nak ayah dia dodoi2 ayun2 lambung2 baru boleh tido.

at first my sister kata nak belikan mendalah bouncer tu but since dia bizi sgt, n i cant wait much longer sbb dah sakit pinggang lambung umar yg makin berat, pastu pulak baru dpt voucher metrojaya, n that rocker was on promotion, mintak je la hubby pegi belikan. he went to midvalley at 9.20am n got home at around 11.. tak penah dibuat org gi midvalley awal n sekejap camtu.. he was supposed to go to sunway to repair his handphone charger but dia tak pegi, when i asked him, 'apasal tak pegi?' he said, 'rindu sgt kat umar.. ' hohh boleh camtu... he said it was supposed to be his day off so he wants to spend as much time as he could with umar.

thats why its hard for us to go anywhere nowadays. keluar sekejap je rasa rinduu sgt nak balik rumah jumpa umar. last saturday n sunday we went out for a bit n took umar with us, tapi sgt la tak sesuai bawak baby kecik camtu keluar..

dlu2 aku slalu membisikkan kat hubby bila nampak parents bawak baby kecik sgt kuar pi shopping. aku kata, 'ish baby kecik camtu mana leh bawak kuar gi tempat2 camni, byk kuman!' but now i understand why those parents take their babies along with them.. mungkin takde sape nak jaga kat rumah.. atau mungkin tak sampai hati nak tinggal baby kat rumah dgn orang lain.. weekdays dah keja, weekends kalau keluar nak kene tinggal gak , bila masa nak spend time dgn baby?

dah la byk lak bebel. jom tgk gambar..


ni real tau.. bukan posing2..

bila ayah ngaji umar akan dok diam atau terlena terus camni..

sedap sangat dok dlm rocker ni sampai tertido...

2 comments:

miSs dee 4 dino said...

suka gambar yg last tuh..chumyl je gaya uma..rindu kat dia..syg sikit umar..muahs..!

Afida Anuar said...

Mas, aku suke tngok gambar 'ni real tau..bukan posing2..

like father like son...heheheh