Thursday, April 09, 2009

baru ku tau..

skarang ni barulah aku tau..

  1. kenape org yg meninggal waktu bersalin tu dia mati syahid kecik - sbb mmg sakit betul.. aku dan suami bayang kan, sbb komplikasi waktu melahirkan si umar haritu, kalau lah kami ni hidup dlm zaman dolu2 yg takde teknologi bedah, atau duk di tpt di mana hospital tak wujud di kawasan tu, mesti aku ni dah babai dah...
  2. kenape cincin kahwin ni kene pakai kat tgn kiri - sbbnye dah ade baby sok nak pegang baby, mandikan dia bedakkan dia, basically nak handle baby ni sume gune tangan kanan. jadi kalau cincin tu duk belah kanan woo habis ler luka badan anak..
tapi ada bbrp benda yg aku tak tau lagi iaitu ..
  1. kenapa talcum powder tu jadi bedak baby - sbb ada byk kajian yg kate talc tu benda yg berbahaya, bole sebabkan kanser la itu la ini la. pastu suh substitue guna tepung jagung ke mende tah. i mean, whadda? letak tepung jagung kat bontot baby?? plus, kalau bahaya kenapa masih berleluasa? pastu sstgh org cakap tak suka pakaikan bedak kat anak sgt sbb takut bahaya tu. tapi kalau baby nye bonbon lepas basuh berak nak keringkan mesti la kene letak bedak kan? kalau tak abis la melecet kulit dia basah2 dah terus pakaikan pampers. ahh pada aku itu sume alasan mak2 pemalas nak bedak kan baby diorg..
  2. kenapa byk brg baby yg diinvent sebenarnya tak berapa perlu pun - seperti... stroller yg bole cabut seat dia n then masukkan infant car seat. (mcm yg aku beli tu la.. hehehe tapi aku tak beli pun car seat jenama yg sama. aku beli yg lain jadi takleh masuk gak kat rangka stroller tu). aku tgk byk gak org yg beli. (hasil pemerhatian setiap kali keluar gi shopping mall) i mean. dahtu apa gunanya seat asal tu? nak tunggu setahun lagi baru bole guna? iaitu masa baby dah outgrown the car seat? what a waste...
  3. kenapa adanye baby monitor - demit aku beli mahal gile. padahal kalau umar menangis kat dalam bilik yg pintu tetutup, aku yg kat bawah ni pun boleh dengar tau.. (salu jadi waktu mlm. ibu dia nak turun amik air pun berlari naik atas.. pdhl baru tinggal seminit.. haihh..) again.. what a waste.. ada sesapa nak beli dari aku? rm300 okthanks.

dah lah.. pendek je celoteh aku kali ni. cume terasa nak menulis je... tata...

4 comments:

noris said...

comel la mas panggil baby nyer 'bonbon' hehehe...

Nabil said...

sara kitorang tak pakaikan bedak sebab biasa lps dia mandi ke tukar diaper ke kitorang pakaikan baby oil je kat area tu n jugak letak krim sekali (nipple krim brand ape ntah lupe lak yg leh act 2 in 1 sbg nappy rash krim sekali)...even lepas mandi pun urutkan satu badan dgn baby oil je...tp baca kat blog mas ni baru le tau pasal isu2 bedak ni.

Bedak pun actually leh sebabkan nappy rash kalo tak kena gaya. So apa2 hal pastikan kering dulu la sebelum letak pape. So far pakai baby oil ceria je sara n kulitnya :D

stroller lak kitorang beli yg murah je..rm190 kat Manjaku bangi...jenis yg leh tukar handle dia kejap ke depan kejap ke belakang. Rasanya leh la pakai sampai dia setahun kot.

baby monitor? ehehe rasanya tu dalam citer omputeh je byk pakai :D Rumah org Mesia ni semua lepas bunyi...at least kalo rumah tak besar mansion la :D

Tapi semua2nya pun decide lps meronda merata forum online la tgk pengalaman existing parents ttg apa yg perlu apa yg tak...kadang2 apa yg org perlu tak semestinya kita perlu gak...n sebaliknya.

Maslina Zolkepli said...

kak noris : memula nak tulis bumbum kot tapi sbb nak tulis cepat2 (nak kene mandi b4 baby bangun) terjadik bonbon pulak.. kihkih..

en nabil : lepas mandi nak urut2 baby? haiyooo umar tu menjerit setiap kali lepas mandi.. taktau la pesal. suka sgt main air kot. lepas angkat dia, balut dgn towel, letak je kat changing table terus menjerit.. kene cepat2 pakai baju n angkat..
kdg2 tu pakai pampers, angkat, pakai barut, angkat lagi, pakai baju angkat, bagi susu, baru leh bagi pakai seluar.. asyik marahhh je..
bab bedak tu saya akan kurangkan pakai sket2 la.. mmg nampak debu2 berterbangan.. kesian bila umar terbatuk2.. nak wat camne. saya tak konfiden nak pakai kan benda lain selain dr bedak.

yg baby monitor n stroller tu takpe lah beli mahal. simpan utk adik2 umar pulak insyaAllah.. kekekeke..

Nabil said...

ala main je calling2 dgn ayah dia..ala2 polis sentry..elo ibu tlg bawak teh tarik over!