Saturday, April 11, 2009

umar anak ibu



umar sudah masuk 10 minggu.
folder gambar beliau dah menjangkau size 1gb.
camna nak keep tangkap gambar hari2 ni? hehehehe.

bukan tu topik utama aku.

aku nak kata,

aku mmg selalu bukak folder tu tgk gambar2 wpon kdg2 umar ada kat sebelah aku ni tgh main sorang2 @ dgn ayah dia.

setiap kali tgk gambar newborn dia hati aku jadi cair.

waktu umar baru lahir aku tgh sakit, hilang tenaga, hilang semangat, stress, tekejut dll mcm yg aku selalu cakap tu.

bila stress tu dah hilang, umar dah bukan newborn lagi. wajah newborn dia pun dah hilang.

jadi nye, aku tak dpt nak betul2 enjoy being with him masa tu.

padahal waktu tu lah dia paling comel skali.

waktu tu lah kulit dia paling lembut skali.

sekarang kulit dia dah habis menggelupas n dah jadi tebal sket berbanding dgn kulit dia masa baru keluar dr perut dulu.

kdg2 aku fikir, apalah nasib umar dapat mak yg mcm ni? dia dtg pun rasa tak hepi.

tapi aku rasa dia seorang yg sgt bertuah.

6 bulan pertama mmg aku tak keja, cuma dok jaga n besarkan dia je.

8 bulan seterusnya aku cuma kelas malam, most of the time masih ada dgn dia.

lepas bulan mac thn depan insyaAllah barulah masters aku habis. waktu tu umar dah pun 1 tahun lebih. waktu tu mungkin dia dah tak perlukan perhatian sangat kot?

umar jugak cucu pertama keluarga aku dan keluarga hubby. jadi perhatian kat dia tu semestinya lebih lah. sampai aku kene berebut2 pulak nak jaga dia. aih anak sapa ni?

dan aku rasa mmg byk kelebihan umar ni.

wpun dilahirkan secara cesarean, yg menjadi masalah yg lead to the cesarean berpunca dari aku, bukannya dia.

umar ni dari dalam kandungan sampai lah keluar mmg dia sgt kuat dan tabah.

tak pernah beri byk masalah pd ibu dia masa dlm kandungan.

masa dia tersekat takleh nak lepas aku nye pelvic bone tu, heartbeat dia masih strong n steady.

now dah keluar pun, dia membesar dgn sihat, very tough, very healthy.

mama selalu puji umar. dia kata umar baik. senang nak jaga. bukan mcm adik2 aku masa kecik.

sbb tu la kami ni tak kisah sgt nak bawak dia kuar jenjalan. sbb dia tak byk kerenah.

bukan la takde kerenah langsung. tp mampu dikawal lah.

aik kenapa aku melalut panjang sgt ni?

takdelah,, yg aku nak cakap cumalah, setiap kali aku tengok gambar umar kat spital dulu mesti rasa sebak nak nangis.

tapi umar ada depan mata aku.

wpon muka dia dah byk berubah suara dia tetap sama mcm dulu.

kdg2 bila dia nangis ternampak glimpse newborn dia tu.

so umar, please dont grow up too fast.

ibu just cant get enough of you...

No comments: