Wednesday, May 06, 2009

its so bad my butt hurts

jom citer pasal sembelit.

heheheh.

sebelum bersalin, mmg dah byk baca & dengar yang lepas bersalin akan susah nak buang air besar. my cousin siap suh beli jamu leesa formula nama nye henim. tapi tak makan pun. sbb lepas bersalin haritu mmg aku takda masalah buang air besar. sampai la habis pantang.

lepas je tempoh pantang 40 hari tu habis, makin jarang rasa nak buang air besar. paling teruk sampai 5 hari! sampai satu tahap pedih sgt sampai rasa benci bila waktu 'kritikal' tu tiba. sbb tau mesti akan pedih.

jadi aku pun pegi la klinik. doktor bagi ubat pil utk sembelit.

bila makan, 5 jam kemudian akan rasa memulas pastu gi lah toilet.

ok la senang la hati waktu ni.

tapi bila ubat habis, susah balik nak buang air besar..

bila tak tahan lagi, pegi lagi klinik. kali ni dapat jugak stool softener mcm yg hospital annur bagi masa lepas bersalin haritu.

bila makan, ok, bila habis, k.o. balik.

letih la kan asyik nak kene pegi klinik je.

pastu pk, kat guardian takde jual ke eh?

jadi satu hari masa kat warta, masuk la guardian cari ubat..

byk pilihan, pilih punya pilih, beli 2 jenama.

bila balik tengok, rupe2nye satu ubat ni sebijik mcm yg klinik bagi.

yg klinik bagi tu, ada la less than 20biji, harga rm10. yg sebijik yg dijual kat guardian ni, 30 biji, harga dia tak sampai 5inggit pun.

apa lagi hepi lah aku..

tapi risau jugak. sampai bila nak bergantung pada ubat?

jadinye bila dah 2 hari takde rasa nak pegi tandas baru la aku amik ubat ni.

memula amik 2 bijik, esoknye satu hari rasa sakit perut memulas2.

pastu try amik sebijik. tak berkesan pulak. takde rase ape2 pun.

last week balik terengganu, 3 hari kat sana, tak gi toilet langsung. parah dah tu klo sampai 3 hari. tapi mmg la kalau jalan jauh mmg salu jadi camni. takde rasa nak berak. lagi2 dgn takde air paip nye kat sana. lagi la tak lalu nak berak.

so balik rumah je kemarin terus telan ubat tu 2 bijik. n the next day, fuhh lega...

sometimes sakit sangat, sampaikan lepas buang air tu buntut rasa sakit all day long.

jadinye sampai skarang aku masih bergantung pada ubat yg bernama beacolux tu utk menyenangkan aku pegi ke toilet...

tak tahu lah bila masalah ni akan selesai..

belum lagi citer pasal rambut yg dah byk gugur. masa baby nak masuk 3 bulan haritu, rambut dah stat gugur. sejak pregnant rambut mmg sikit sgt gugur.. skang ni byk.. especially time basuh rambut. sekali sikat guna tangan, ada la kat 10 lai.. hmmmm..

i can see my youth leaving me bit by bit...

3 comments:

wardah said...

rambut gugur tu akak setuju...memang la...selalu sgt gugur rambut. Kalau berterusan botak ni hehehehe..

Mas minum air masak bebanyak la..mungkin boleh solve prob nak buang air besar tu. :)

Nabil said...

mas x mkn fibre based food ke? buah2, wholemeal bread, bijirin...paling senang mkn buah la :)

Maslina Zolkepli said...

k.wardah : saya lak rambut tebal sgt. klo gugur sket pun elok gak. tak tahan woo panas.. tp klo byk sgt pun risau gak.
minum air dah bergelen2 dah tak jalan gak..

en.nabil : wholemeal bread mmg tak penah makan seumur hidup. buah2 tu.. haritu makan betik sampai sakit perut. tapi still susah gak nak membuang. pisang, oren mangga sume saya makan. doktor kata mungkin ada luka kot. pedih.. skang mmg akan makan ubat sembelit tu je sampai rasa pedih@luka tu hilang.