Thursday, July 30, 2009

hepi half bday umar!

hehehe. hari ni (29/7) genap umur umar 6 bulan.

sedar tak sedar dah stengah tahun umar hadir menghiasi hidup ibu dan ayoh.

what can i say? it has been a blessed 6 months indeed.

i cannot imagine living one day without you.


baby n daddy


ayoh said : when umar's my age, would i still remember that he fell asleep on my chest like this?
ibu said : you wont. but dont worry, im gonna make you remember.

then i grabbed the camera n took this picture.


umar tebalikkan bekas bedak atas baju. habih!


the cuteness that is umar


we've said goodbye to the bassinet.
ayoh's words on the importance of the baby cot : umar nanti akan mengganas mcm kucing liar. dia akan membahayakan diri dia dan orang lain. sbb tu kene kurung.
ibu : (terus terbayang kucing liar n banding kan nye dgn umar.. ) duhh..


umar was looking at the laptop when he realized i was taking his picture. ekceli theres a picture of myself looking exactly like this. with those eyes n the pipi labuh.
no wonder tokki umar always say that umar looks like ibu. *bangga*


ayoh & ibu <333 'umar

Monday, July 27, 2009

tick tick tick boom!

baru nak menjejak masuk minggu ke-4, stress sudah mula dirasai.
cewah. sebelum mula sem dah stress dah sebenarnya.
tapi wiken ni paling hebat la stress setakat ni.

sampai tak keluar jalan2 langsung!
i mean tak keluar dr bangi. stakat gi minum kat kopitiam kawan milik ezah aziz fawzy serta ke warta membeli pizza. oh dan makan malam di soho seafood mlm tadi. eh dan merelease TENSION di jusco equine park smalam.

hehehehehe.

but still, keje sgt byk. but me being me, tak tahan kalau wiken tak keluar jalan2.

alhamdulillah, keje berkumpulan yg perlu disiapkan menjelang besok dah pun setel. keje solo, ermmm boleh buat tgh malam besok, tgh mlm lusa...

c i told u, i can only do my work after everybody has gone to sleep. mlm ni kebetulan hubby n baby dedua tido kul 2am. sudah nye ibu nih dok buat keja sampai.. 4am...

sbb tu la like i said i dont function b4 noon. sbb 4pagi masih mengadap pc~!

sgt mencabar.. sgt mencabar.. kesabaran perlu tinggi.

pastu ada pulak org yg menyibuk ambil berat sambil cakap,

"dah2 gi buat keje.. biar adil bawak umar keluar jenjalan. susu dlm fridge ada kan?"

woi berapi mata hitamku.. siap ugut tanak wat keje kalo hubby n baby keluar. nak ikut gak. sudahnye depa dok atas katil lepak2 sambil teman ibu wat keje.. heheheheheee...

sori my darlings. i oso kenot function without you two.

tapi gue paling tensen klo ada org remind suh stadi. ish org tau la nak wat ape.. nyibuk la.. i did fine all these while.. takyah la nak risau2...

tapi kalo org tak ingatkan aku mmg rasa malas sgt nak buat.

aku ni kene amalkan doa jauhi sifat pemalas lah.

induk ana, my aunt penah kata, jgn suke cakap malas2, nanti betul2 jadi malas.
ayah cu, my uncle penah kata, la tak mula(masters) lagi dah cakap malas.

mmg aku ni pemalas nak wat camane??

byk keje+pemalas=stressed out like hell!!

ditambah pula dgn mereka2 yg tak memahami kesibukanku.

im a student, not a housewife ok.

even the hubby needs to be reminded from time to time.

since he's the hubby, kalo tak paham sket2 tu bole la terima lagi. boleh dibawa berbincang. tapi kalau orang lain tak paham, rasa nak bergaduh je.

which brings me to another topic. skarang ni asyik rasa nak marahhh je. even umar pun kdg2 terkena tempias, wpon dia tak paham lagi yg kita ni tgh marah. no, im not mad at him. baru 6 bulan apa la sangat yg umar bole buat.

dulu2 duk rumah, tak jumpe sesapa, tak byk benda nak buat, takde la byk sgt hangin.

tapi sekarang, macam2 urusan, jumpa macam2 orang, handle macam2 perangai..

waduh2.. im really not good at my habluminannas.. aku penah sebut ayat ni dulu kat blog lama. kot sape2 ingat?

anywaysss what i wanted to say was, dulu masa mengandungkan umar, masa baru bersalinkan umar, rasa mcm hati ni bersih je, tenang je, takde marah2 tensen2 dgn sesapa.

skarang ni, hadui.. rasa mcm semua org boleh terpalit aku nye hangin pasang ni.

nak kata PMS, baru je lepas waktu pms haritu. adakah ini on-going pms?

apa pun, u out there better watch out.

coz im a time-bomb ready to explode.

Wednesday, July 22, 2009

IT Fair my @$$

kesana kemari aku pergi, jelajah kl, jelajah bangi, jelajah upm, jelajah seri serdang,

tapi takde topik menarik nak diceritakan di sini, kecuali pasal tajuk di atas.

for the past 3 weeks (sejak mula semester ye), iv been running around lowyat(4kali), n some other places looking for a laptop suitable for my need as a masters student + it-savvy mom. boleh ke gitu?

yg aku perlukan :

  1. RINGAN - ni yg paling penting. ringan tu less than 1.6kg ye.
  2. LAJU - juga penting sbg seorang pelajar sains komputer (whatever la tapi benci betul la pc yg terhegeh2.)
  3. SCREEN SIZE 12'-13' - boleh muat masuk henbeg (>_<)v
  4. MURAH - sbg seorang full time student mana la ada duit nak beli yg mahal2.
  5. LONG LASTING - mcm iklan energizer but seriously, sgt penting kerana aku malas nak terbongkok2 cari outlet utk plugkan wayar. n did i mention i want it to be LIGHT? kalau kena bawak adapter tu dah tak memenuhi kriteria tersebut.
  6. JGN CEPAT PANAS - wpon aku cepat panas, aku takleh tgk laptop aku panas. nnt aku lagi panas. skang ni as im typing this terasa kehangatan laptop ni. hish this is my biggest pet peeve i tell ya.
sebenarnye gue dah jumpe laptop yg menarik hati iaitu laptop kepunyaan encik hubby. waduh2 ringan sekali. campak pun boleh yer. japan mali. i want! but i aint got the monay. so how?

penat dah pusing lowyat tu berkali2. penat duk berjam2 carik laptop best kat tenet sampai kul 5 pagi. dapat jumpa satu yg berkenan tapi harganya a wee bit over the bajet.

jadi skarang tgh survey2 kedai mana yg boleh bg harga paling menarik.

anyhoo, harini telah pegi ke upm kerana nak menyelesaikan sedikit urusan biasiswa, dan lalu kat depan fakulti medic lama. mcm ada fair. sekali tengok, aik, mcm IT fair je ni.. my luck. boleh survey kot2 ada pilihan laptop kat cni.

tapi hampeh ke daun. yg byk jual aksesori2 laptop @ pc, henpon, BAJU2..

plus yg paling mengejutkan, ada satu kampeni ni yg menawarkan pembelian laptop dan henpon secara ansuran, tolak dari akaun PTPTN .. i mean, whadda heck? ko nak galakkan student universiti beli henpon mahal2 (sampai yg harga 2k lebih) secara ansuran tolak dari ptptn ciput yg diorg dpt tu?

gosh, ape kemende yg UPM ajar bebudak ni??

laptop tu bole tahan la lagi kan. tapi suh beli henpon byr tetiap sem tu.. aduih..

mmg nampak sgt mereka ni amik kesempatan dari bebudak u yang tak pk pasal beban hutang di kemudian hari. i mean, ptptn tu pun hutang jugak. guna duit hutang utk berhutang lagi?? sakit hati aku tengok.

but im too small of a person to be able to make any major changes in this world.

so cakap dlm ni pun cukup lah nak melepaskan rasa dukacita aku terhadap keadaan dunia skarang ni.

harap2 umar dapat tempuh dunia yg mencabar ni dgn jayanya bila dia besar sok.

Friday, July 17, 2009

harry potter and the half blood prince

so i watched it earlier today.
alone of cos.
wpon terpakse tinggalkan umar di rumah.

citernye sgt panjang.
aku berkira2 nak kuar awal ke tidak.
i mean, ending dia sumorg pun tau kan?
but still, i waited till the end.

kesimpulan : sgt best.
tak rugi tengok.
aku sorang2 pun terhibur.
tapi byk kissing scene lah.
teenagers pulak tu.
tak elok utk budak2.
ni kire dakyah2 kafiruun nak bagi suma org (tak kira agama apa) jadi mcm depa.

pastu ada scene api besar blablabla.
sampai aku terpk, eh apa aku buat kat cni ni? hanyut dgn citer rekaan.
even some part of the story pun tunjuk mcm ada kuasa lain yg besar selain dari Allah swt.
Astaghfirullahalazim...

mungkin sbb aku suke sgt buku harry potter ni kot.
even though dah lama tak ulang baca buku2 nya, tapi bila tgk movie terasa mcm nak balik baca. n then tertunggu scene yg menarik dlm buku tapi takde pon dlm movie.

disebalik keseronokan menonton, ada sedikit kekeciwaan dgn diri sendiri yg lagha..

apa pun, if ur going to watch the movie, do watch it with an open mind n open heart.

and honestly, id rather watch some kafiruun shows sbb kita sedia maklum yg mereka ni tak dapat hidayah, jadi apa yg mereka buat mmg la byk tak betul,

daripada menonton citer2 drama2 melayu (especially tv3) yg dilakonkan oleh org islam yg tak sedar diri.

talking about tv3 n stesen2 lain yg sama syarikat dgnnya, me n the husband always say,

tv3 ni perosak orang islam di negara ni.

and segala karnival yg dianjurkan (jom heboh etc) yg penah dikeluarkan fatwa bahawa haram sbb menggalakkan maksiat berlaku (konsert artis malam2 ahad tu besok pagi nye sume org keje@sekolah), jadi tv3 ni berselindung disebalik promosi barangan2 tempatan lah, celcom lah, streamyx lah utk mengaburi mata rakyat utk tetap dtg ke karnival tersebut.

paling tak tahan bila dgr sorang makcik yg diinterview tv9 utk karnival mereka yg bernama suarasa ke ape tah,

"memang seronok karnival ni.. sbb dapat jumpe artis2 yg selama ni dipuja2.."

whadda????

dgn ini aku mengisytiharkan tv3 sebagai saluran tv paling tak berfaedah utk pembangunan minda dan akidah umat islam di malaysia ni. in fact they are contributing to the opposite way.

p/s: apa kaitan dgn heri poter?

Thursday, July 16, 2009

i have a magical power..

to get my baby to fall asleep!

no, im not talking about the baby feeder aka 'nenen'..

what happened was,

after umar has fallen asleep on my lap, i put him in his cot.
but tak sampai 30 minit, dia jaga balik.
bagi susu lagi, lelap balik, letak dalam cot balik, nangis balik sambil tonggeng2...

i tot,"alamak.. nak tido dgn ibu lagi ke baby ni.."

2 nights ago, he threw up while sleeping (akibat disumbat byk byk sgt susu dek opah n bibiknye - they still dunno how to handle him lah.. :-/ )
so tilam dia kene cuci la. so for those 2 nights he slept with me on the bed..

hmm dah agak dah klo satu mlm dah tido dgn ibu, the next night mmg nak tido dgn ibu jugak lahh..

sejarah lama berulang kembali.. haritu masa hubby takda pun jadi camni gak. dia dah sedap tido dgn ibunye, dah takmau tido dlm cot lagi.

jadi, bila umar takmau get back to sleep, what did i do? i picked him up n put him on my bed. still merengek2 lagi.

pastu usap2 blakang dia sambil tgk muka dia (dah taknak bg susu lagi sbb dah 2 kali menyusu dlm masa sejam..). ibu pun baring jugak lah..

pastu dia diam, n he just kept looking into my eyes..

looking.. n looking..

dlm hati aku, "ish biar betul dia boleh terlelap mcm ni.. hebat sgt power mak ni.."

n voila.. mata umar makin sepet, makin sepet, akhirnya dia pun terlelap.. sambil tersenyum!

bila kiss pipi dia, makin lebar senyum wpon mata dah tutup..

kemudian ibu pun bangkit dr katil n selimutkan umar..

so what i wanted to say was.. wow.. WOW.... hebatnya seorang ibu..

seumur hidup aku, aku tak pernah sangka aku mampu buat orang lain rasa safe n happy sampai mcm ni.

thats the miracle of being a mom huh?

priceless~~!!

Tuesday, July 14, 2009

Alhamdulillah..



Alhamdulillah anak ibu dan ayah dah nak pandai merangkak..
rasa nak nangis masa tgh record video ni.
tak lama lagi insyaAllah boleh la tu.

kdg2 bile tgk umar buat camtu kan, ibu dok bayangkan mcm dia dah boleh angkat badan dia n bangun n berjalan. huhuh advanced sgt tu.. nak sit without support pun belum bole lagi ni...

apa pon, sedar tak sedar umar pun dah nak masuk 6 bulan.
kire kuat semangat la gak ibu nih dpt breastfeed umar sampai skarang.
(tips: alah bisa tegal biasa la... awal2 dlu mmg mencabar betul. skang ni dedua org tak bukak mata pun boleh menyusu gak.. hehehe~)
tapi sejak ibu start kelas minggu lepas dah ajar umar makan bubur nasi sikit2.
takde lah teruk nak kene pam susu tetiap kali ditinggalkan.

oh ayoh, jgn jeles ibu dpt tgk umar merangkak dulu..
hahah!

p/s: sori ye video tu fokus kat bontot umar. klo dia nampak kite fokus mendalah kamera tu kat dia terus dia distracted n berenti buat apa yg dia tgh buat...

Monday, July 13, 2009

im a mom first, then a student

1.00 pm :

since the hubby isnt around for me to tell whats going on, telling it here will have to do for now. (actually i did call him just now but he said, "org tgh keje ni...")

i am now at my moms office, trying to combat the trojans that have bn breeding in this pc.

i already went to my faculty to do the tasks i mentioned in yesterdays post.

hal projek, alhamdulillah dah escape. hehe. dapat tajuk baru.. alhamdulillah juge kerana my old sv memahami situasi daku. so dia cdgkan tajuk lain.. yeayy thanks prof!

hal register subjek tak setel lagi. ptg kang kene dtg fakulti lagi jumpe lecturer.

pastu jap gi nak gi mines beli tiket harry potter n the order of the phoenix the half blood prince.

11.15pm :

oh im very the tired.

kul 11 pagi lari pegi serdang, tinggal umar kat serdang, lari pegi fakulti, lari pegi opis mama, lari pegi mines beli tiket wayang, lari balik jumpa umar, kul 4 lari balik gi fakulti.. tunggu stengah jam utk register course sbb website gso bengong. lari balik amik umar, lari balik bangi, kelam kabut mandikan umar, lari gi fakulti balik utk kelas kul 6.30pm, masa rehat waktu maghrib lari pegi ss nak print assignment yg lupa nak print, pastu lari balik fakulti sambil makan dlm keta, 9.30pm lari balik bangi, tersekat dlm jam sket sbb ada eksiden, kul10 baru dinner, makan byk giler sbb sedap+lapar,

n now here i am, typing away as my baby sits on my lap.....

what a busy day!

tapi sgt2 gembira sbb banyakkk sangat hal dah setel hari ni.. dapat la daku tidor dgn aman.

hubby yg dah di pesan masa maghrib tadi "sila berjaga lagi 3 jam sbb kul 10.30 kang baru mas boleh call.."

as i tot, call kul 10.30 dah takde org angkat.... dah terbongkang le jawabnye tu....

takpe, blog ade. tak dpt citer kat hubby citer kat blog pun jadik lah..

ta-ta-ta.

Sunday, July 12, 2009

kene tinggal

as im typing this entry, the hubby dah pun selamat tiba di LCCT utk ke jakarta selama 6 hari.
he'll be back this friday.

kene tinggal lagi..
kali ni wpon tempoh lagi sekejap dr haritu, tetapi lebih mencabar dgn ada nye kelas dan umar utk dijaga.

last week, as i mentioned, aku betul2 stress dgn mcm2 hal yg berlaku berkaitan dgn masters. betapa aku rindu kan masa free haritu takyah susah pk ape2 hal berkaitan dgn belajar.
sudahnye bila stat balik blajar mmg otak kosong.. haritu masa sem 1 pun dtg dgn otak kosong, tapi alhamdulillah elok je hasilnye. tapi kali ni dah nak buat projek, takleh dtg dgn otak kosong mcm dulu lagi.

tajuk yg aku kata dah ada utk dipropose tu pun mcm aku sendiri tak yakin ianya layak dipanggil projek masters, jadi terpaksa cari jalan lain. mungkin tukar sv ke ape ke yg boleh bagi tajuk yg lagi sesuai dgn minat aku.. which is?? taktau lah.

pastu malam jumaat haritu lepas habis kelas tetiba terasa nak check course registration.. tetiba tengok aku tak daftar satu kursus yg aku nak ambik dan kelas tu pon dah penuh.. great.. just GREAATTT....

langsung takleh tido malam tu. tension betul. hal proposal lagi, hal nak pilih sv lagi, hal kelas tak register lagi...

sebenarnye besok boleh je pegi jumpa lecturer n kata nak masuk kelas tu. mintak je la dia naik kan kuota sbb kelas lg satu lagi ramai dr kelas yg aku amik tu. tapi sampai nak kene pi jumpa tu yg aku malehhh...

dan aku rasa aku dah register kelas tu haritu, tapi pelik apasal harini takda? aku dah mula sangka buruk, ada orang yg delete nama aku ke? atau aku tak save aku nye registration ke? apasal aku ni lemau sangat sampai lupa dan tak perasan? pastu tak re-check pulak tu...
tapi website tu pun haritu cam bengong.. tak penah nye bole nak access. asyik2 application not found.. tapi aku pun takde la cuba sangat. ada la seminggu sekali.. klo betul2 usaha siang malam aku check.. hehehe...

anyhoo lepas tension2, tido la gak mlm tu wpon agak lewat. the next day, ajak hubby keluar jenjalan tenangkan fikiran.. dia sebenarnye takde la teringin sgt nak jenjalan (even tho he didnt say anything but i know lah), tapi dia nampak aku mcm susah hati je.. dia pun ikut je laa...

sekali balik, bammmm..... kawan lama yg dah lama gilerr tak dtg menjenguk, memunculkan dirinya kembali.. hahaha~~

aku tensen lebih2 tu sebab pms la kot... lama dah tak rasa pms ni. sejak kawin lagi..

by this time umar pon dah pandai masukkan kaki dlm mulut nye. mmg betul la org kata by the time anak ni pandai masukkan kaki dlm mulut maknanye nak dapat adik. hebat tol org2 tua ni buat kesimpulan..


tapi takde la nak buat anak lagi skarang kan. mana boleh bahaya tu... plus yg sorang tu pun tak puas main lagi.. having only umar is perfect for us now. tunggu lah kami dah stabil dr segi kewangan, life etc baru pk nak anak lagi...

pastu pulak, bila member lama dah dtg menjenguk ni, suddenly baru lah tenang hati ni pasal tension2 haritu. mungkin terbawa2 dgn emosi la kan..

takyah tensen2, besok pegi je jumpa pensyarah kelas research method tu kata, "tlg la dr masukkan nama saya.. saya kene gak amik kelas ni sem ni.. saya dah kene wat proposal sem ni.."

pastu jumpa my old sv kata, "tlg la prof susah sgt tajuk ni.."

pastu jumpa lg sorg lect "saya nak pulangkan buku sbb tak jadi nak wat tajuk ni.."

pastu jumpa lagi sorg lect kata, "bla blablabla"

tgk la tu sampai dah hapal apa nak cakap kat lecturer2 yg bakal ditemui besok.

mana tak tensen??? sape sangke nak dapat masters ni gini punye susah??? dah sorang2 pulak harungi semua nya.. kawan2 suma dah advanced sbb aku dah cuti sem lepas.. sedih woo...

kuatkan hati dan semangat.. asal usaha insyaAllah akan berjaya.

p/s : kawan2 yg membaca, doakan lah urusan ku utk menggapai sekeping ijazah masters ni dipermudahkan... love you guys loadss!!!

Friday, July 10, 2009

first week of class

its been a loooong week, believe me.

hari isnin sekadar prepare mentally n emotionally utk kelas mlm tu.

sekali member masters tegur kat ym,

"dah htr proposal ke?"

hah kau.
berderau darah aku.

rupe2nye tarikh hantar proposal projek hari isnin tu.

oh i was really not prepared for that.

dari rilek2 menenangkan diri utk gi kelas malam tu terus kelam kabut taktau nak buat apa.

hari dah tghari. pk2 balik. takpe2, besok gi jumpe my old sv.

so i did.

on tuesday. berdebar2 mau jumpa old sv. dah la nak wat projek apa pun takde idea ni.

kul 2 sampai fakulti. tgk bilik dia, gelap. oh tgh lunch break lagi kot. takpa tunggu jap.
2.30 pi tgk lagi. still gelap. adoi camne ni? nak tunggu sampai kul brapa? anak kat rumah tu..

pastu mama pulak call kata tetiba word document dia hilang. hurmmm...
pegi opis mama repair2 sket. rupe2nye dah beranak pinak virus dlm pc.

dah 2 tahun aku tak dtg cni rasanye.
pc, printer pun dah tukar baru.

tapi itu pun dah penuh dgn virus.
nak update antivirus pun takleh. fix pun takleh.

try repair sket2, tgk jam balik dah 3.30.
takleh jadi. kene patah balik gi fakulti.

naik pi bilik old sv. ces gelap lagi. bantai lah ketuk je.
sekali tgk lampu mmg on. mmg ada orang. chaisss...
klo aku tau dari tadi boleh setel dah.

"assalamualaikum prof.. apa khabar?"
"waalaikumsalam.. ha, nak buat projek??"

"hehehe... haah.."

bla bla bla bla bla.

"ok besok dtg kul 9 jumpe so n so."


ok..

so on wednesday i went to the campus again to meet up with another lecturer.

antara ayat2 dia,

"student haritu buat projek dia 2 semester straight. masa 1st sem tu documentation sume dah setel. sem akhir cuma buat application je"

"you have to be progressive"

"apa programming language yg u strong?"

"u tak keja kan? kalau keja mmg susah."

"student lepas dapat publish 2 paper"

"kalau you buat ikut yg saya guide gerenti A lah.."

insert gambar aku pengsan kat sini.

(bbrp tasks lain yg dia suh buat takleh cakap kat cni sbb ada staf fsktm gak yg dtg cni hukhuk)

baru nak stat enjin tetiba dah kene full swing camni?

aku give up. seriously.

aku tak kisah A ke tidak.
i just wanna get by, geddit?

so mlm tadi gua nangis lah ape lagi.

hari ni nekad nak jumpe old sv kata tak mampu nak buat.

tapi pk2 balik, kalo kata tanak buat, tapi diri sendiri takde idea nak buat apa.
dah la kelas research method pun tak amik lagi.

pengsan lagi skali.

ada org tu kata aku buleh buat tapi aku kurang rajin.
klo org tu baca tulisan aku ni, aku nak kata dgn nada bergurau, ala ko pun sama. kuehkuehkueh.
tapi taktau la kot skarang ko dah berubah kan.

aku, yg pastinya tak berubah. kalo berubah pun kini jadi makin kurang rajin.
aku lagi suka golek2 main dgn anak aku.

if only i can do that for the rest of my life.

why cant i do that for the rest of my life?

all i can say is, this is gonna be a hectic 9 months.

org tu kata lagi, sekejap je suffer, pastu ok la.

aku pulak balas, sekejap pon, by the time habis nanti anak aku pun dah besar. dah tanak berkepit dgn aku mcm skarang.

dia kata buat la anak lagi.

dan makin panjang lak citer nye la kan klo dah masuk topik buat anak lagi.

apa pun, lets just hope my old sv boleh terima tajuk yg aku nak cadangkan nanti.

umar pulak, bile dah kene tinggal waktu mlm ni, lain mcm sket mood dia. aku balik je mesti tgk dia mcm tak senang. meragam sket. umar ni ikut ibu nya kot. malam lagi moody nak dibandingkan dgn siang. moody tu bukan la bad mood ke apa. tapi aku sendiri mood waktu mlm tu lain. lagi byk dtg idea, lg byk benda nak cakap. etc. umar pun ikut cam ni agaknye. stat je kul 10 time atuk opah dia dah nak tido, dia pun stat la keluarkan suara nye yg nyaring tu.
mmg ada ciri2 ibu nye yg mcm burung hantu ni. malam jage siang tido.

seperti biase, gambar selingan :

sudah ketemu kalendar feveretku. masa gi beli ni lagak mcm umur 21 tahun je.. ye la yg dtg beli sume budak2 undergrad.. oh i feel so OLD..

ibu help.. im freezing!

macam muka alif

p/s: oh ye. dengan ini saya mengisytiharkan bahawa, hari raya aidilfitri, pada tahun ini, akan disambut di jerangau, terengganu. WARRRGHHHHH!! (tiket flight dah beli ye...)

later peepz..

Monday, July 06, 2009

small gath infoscions july 2009

sabtu lepas, kami telah join small gathering infoscions di secret recipe, one utama.


bakal bapak prektis skill pegang anak..

hepinye kak sal pegang umar..

first ever family pic. tapi umar buat muka agak slek la.. takpa cuba lagi di lain kali.

best gak jumpe. tahun ni dah jumpa 3 kali kot.

1st masa some of them dtg visit umar.

2nd time masa kat wedding edot.

n this is the 3rd time.

tapi diorg sendiri pun byk kali gak jumpe waktu2 lain yg kami tak dpt join.

apa pun mmg sonok lah wpon pertemuan nye kejap je...

pas kat 2 jam lepak, kami pun beransur sbb umar dah meragam..

yg lain proceed dgn aktiviti lain..

camtu la dah ada family. takleh la nak ikut langkah org bujang.. hehehe...

gambar selingan :

besornye bantal peluk umar...

Friday, July 03, 2009

Fisher Price Brilliant Basics Building Singing Snail Pail


iv been eyeing this thing for quite some time now.

harganya rm69.90.
bole la tahan..
tapi ntah kenapa aku masih ragu2 nak beli ke tidak..

stakat ni umar baru ada 2 mainan.

iaitu

lamaze inch worm yg ibu beli utk umar masa umar 7bln dlm perut :D


fisher price musical keys pemberian auntie sarah

ya la umar ada mainan lain spt yg tergantung kat rocker dia, yg tergantung kat cot dia, buku yg uncle fakhzan bagi, playmat yg auntie adeeb bagi.

tapi semua tu kurang portable atau umar tak heran lagi (buku la heheh)

so gi mane2 slalu bawak inch worm dgn musical keys tu je.

lagi2 umar dah nak masuk 6 bulan ni, macam2 jenis mainan yg available utk baby yg berusia 6bulan ke atas.

the question is, which one yg paling best dan berbaloi dan berfaedah utk dibelikan?

dan lagi satu, sampai bila ibu bole bawak umar ke kedai menan sebelum umar pandai mintak "please ibu please please please pleaseee...." - mcm gaya sorg budak yg aku nampak kat toys r us haritu... :P

atau pun ikut kata hubby iaitu - jgn bawak anak gi kedai menan.. abih cito.

nikmat puasa

Alhamdulillah. hari ni aku berjaya langsaikan hutang puasa dgn agak jayanye.

kenapa agak berjaya?

sbb pagi2 angin masuk perut,
n then bile sampai petang dah rasa mcm dah nak pengsan.

pastu mlm pulak ajak hubby keluar makan sifud, sbb teringin nak makan sotong goreng tepung.
sekali sotong goreng tepung dia rupa n rasa mcm cucur udang!

demit!

but apa pun, syukur sgt dah harungi 2 hari out of 10. 8 days to go.

umar akan start makan makanan tambahan in less than a month. hopefully boleh habiskan 8 hari tu sebelum bulan puasa tiba.

puasa waktu begini bukan je letih, tapi takut susu berkurang.

tapi umar mcm faham, setiap kali ibunye puasa, mesti dia tak byk mintak nak minum susu.
mcm tadi. 4 kali je minum susu dari lepas subuh sampai bukak pose. iaitu 7.00am, 10.30am, 2.00pm and 6pm.

umar pulak demam 2 hari ni. bejangkit dgn ayahnye.. kot..

haritu masa aku sakit perut, aku dah demam, dan dah makan ubat demam+antibiotik+charcoal pill.

jadi even though tidor sebilik dgn 2 mamat tu pun, aku tak kena selsema+sakit tekak cam diorg.
smalam umar demam, harini bapak umar pulak demam...

since kami berada di serdang, dpt la hubby bermanja dgn mak nye.. umar pulak bermanja dgn ibunye... jadik lah tu.. hehehe...

jadi this weekend kene take it easy lah. takleh sakan berjalan mcm weekends2 yg lalu.

ok itu je stakat ni.

il write more soon.
nak kembali aktif menulis.
sronok gak bile bace2 balik. kehkehkehkeh.....
bye.