Sunday, August 30, 2009

menstruation after pregnancy (and some grudges)

hello all.

hari ni kita masuk topik berat sikit.
asyik2 citer merapu2 je. rasa mcm nak tukar arah blog ni jadi informative dan bermanfaat pada diri sendiri dan pembaca2 juga.

last thursday, my period came again. this is my 2nd period after giving birth to umar.
when i got my 1st period last month, rasa agak pelik.. taktau samada apa yg berlaku waktu tu just one-off saja atau mmg periodku dah kembali.
jadi hari khamis lepas, genap sebulan lepas 1st period tu, the 2nd period came.
so apa yg buleh aku katakan di sini adalah :
  • kedua2 period adalah sangat heavy - my pad was soaked only after 2 hours of wearing it. kalo tunggu lama lagi alamatnye bocor lah! kalau b4 pregnant dulu, boleh la jugak tahan 4 jam. heavy period ni dari hari pertama sampai hari ketiga! sgt lama. kamis jumaat sabtu. hasilnye 3 hari ni badan rasa letihh sangat wpon tak puasa, because i lost a lot of blood. well, whatdaya expect? i havent been menstruating for 15 months! bila dah dtg tu, kaw2 la penangannye..
  • no more period pain - yahooo.. ni paling best. kalo dulu, setiap kali nak period, sepapan panadol actifast mesti ada dlm bekalan. dulu heavy period 2 hari. jadinye dlm 2 hari tu boleh habis sepapan! (yikes.. byk nye pain killers aku telan dulu... belum campur telan time pening2 kepala lagi...). aku ingat lagi masa pegi india back in 2007. pegi 4 bulan, maknanya 4 kali period, sekali period sepapan. jadi aku bawak ada la 6 papan panadol ke sana.. (4 papan utk period, 2 papan extra kot demam@pening@nak bagi orang heheh.).. eheh berbalik pade topik asal, since skang dah no more period cramps tu, takyah la makan panadol dah.. (tapi time pening kepala still telan gak..)
itu je. 2 perubahan ketara dlm menstruation aku. so its safe to say that my period is returning regularly? (aku sebenarnye mengharapkan ianya tak regular sbb maleh nak ganti pose!)

tapi aku tertanye2 juga. adakah period ni heavy sbb melahirkan secara cesarian? i dunno but i dont think so. malas nak gi jumpe gynae dulu sbb masih mcm marah kat dia (kesian apa lah salah dia) memang salah aku dah bayar ribu2 tapi dia dok bizi layan patients lain. bayar ribu2 tu utk bidan n nurse jaga aku je kah? kalo aku ni erra fazira ke nora danish ke atau royalties mane2 mesti doktor tu tak pedulik patients lain.. demit!

oh yes.. i still hold some grudges against gynae itu. sebenarnye the last time i went to see her (or any gynae for that matter) was on the 30th day after my delivery. pastu dia suh dtg lagi rasanye nak pasang birth control gadget(??) but i didnt go. malas.
mcm2 benda yg terjadi yg buat aku marah dgn dia until today. salah satu nya kisah dia seluk nak 'cek bukaan' masa hari aku turun tanda nak bersalin tu(which was 2 days b4 my actual delivery date). recently i just found out that yg dia seluk tu sebenarnye bukannye utk cek bukaan je but she actually performed a procedure called "membrane sweep" (demit type perkataan tu pun buat bulu roma aku naik mengingat kembali kesakitan itu.). kira mcm procedure ni dilakukan utk kick-start the labour. padan la lepas je balik dr check up ni aku rasa mcm nak pengsan(time check up up dah nak pengsan kesakitan kan). sakit yg tak putus2 sampai la hari bersalin.

thats why when she came into the labour room to check my dilation masa pagi aku nak bersalin tu, tak sakit sangat. aku ingatkan haritu aku 1st kene check, sbb tu sakit gile. aku ingatkan, sbb masa 1st time check tu dia tgk aku sakit, masa dia check kat labour room tu dia buat gentle sket. rupenye tidak! tidak! aku telah ditipu! eh bukan la tipu. but why didnt she tell me? adakah dia ingat aku ni bengap sangat takleh nak paham procedure dia yg buat tu? adakah dia terlampau bizi sampai takda masa nak terangkan kat aku ttg procedure tu?? kalo bizi kenapa aku pernah terserempak dgn dia kat dlm warta?!!! (adakah aku ni mcm nak kata "ur a doctor u should have no life" ?)

anyways, biarlah berapa byk pun pujian yg patient2 lain bagi kat dia, aku tetap... menyimpan rasa tidak senang terhadap dia. i did say thank you to her. quite a lot of times actually. mmg aku berterima kasih kerana dia la yg bedah aku utk keluarkan umar bucuk dari dlm kandungan aku ni. tapi pada aku saat melahirkan anak ni (esp. anak pertama) sepatutnye jadi kenangan yg indah. tapi sudahnye jadi kenangan yg pahit. sakit memang la sakit semua orang pun tau. tapi disebabkan layanan doktor terhadap aku yg mcm tu, buatkan aku tak suka nak ingat balik detik2 itu. detik2 melahirkan anak sendiri pun tak suka nak ingat?? i hate the doctor for making me hate my delivery moments.

wpon kdg2 terdetik juga nak get myself checked. sejak hari ke-30 selepas bersalin haritu mmg takde apa2 buat check up. time tu pun cuma check luka saja.. yg apa tu org kata.. pap smear? pun tak pernah buat juga.. i dunno lah.. kalau nak buat aku akan pegi kelinik lain la kot. malas dah nak gi kelinik tu.. and pas ni bersalin lagi aku nak tukar sepital... azzahrah ke.. hehe tgk dlu akak aku bersalin camane sok..

even my hubby pun boleh cakap camni, "awak mesti tanak jumpe dah doktor tu kan?" padahal aku tak penah pun meluahkan kata2 begitu. as in "mas tanak gi jumpe dah doktor tu.." tapi ala dia suami aku, dia paham la perasaan aku kot..

laa entry ni dari kisah menstruation sampai kisah mengingat kembali kenangan lama kah?

tahu tak kenapa tetiba teringat balik kisah ni?

sebab pagi tadi sakit perut memulas (sbb perut kosong terus makan kek. kek kan ada baking soda. apa lagi mmg meragam la perut). tapi masa tu dlm kereta yg tgh dlm jem. tahan punya tahan dari sakit sikit terus rasa mcm contraction pun ada! wuhhh sakit2 sampai keluar dari keta yg tgh berenti dpan traffic light, lari masuk sogo utk ke toilet (kami dlm perjalanan ke wisma yakin utk beli baju raye umar..). hohhoho.. time balik tu cakap dgn encik hubby, "tadi teringat balik sakit contractions tu. tak leh tahan la.. lepas ni nak buat elective c-section bole tak?" - aku pun taktau kenapa aku cakap macam tu padahal aku mmg bercita2 nak try VBAC kalo mengandung lagi (insyaAllah). mungkin sbb tetiba flashback tu dtg (tu la aku kata pengalaman pahit. tak habis2 ada flashback.).. sakit perut tu mmg ada sikit2 mcm contraction (contraction= rasa nak meneran=keluar baby.. no?)..

tapi skali hubby cakap, "takyah mengandung lagi la klo sakit sangat.."
sedih ke hubby cakap camtu? tak kot sbb dia pun agaknye tak sampai hati tgk isteri menjerit2 kesakitan...

hmm dah lah setakat ni. too much information rasanye entry kali ni..

bye2.

Tuesday, August 25, 2009

a short update

rasa mcm takda masa nak update blog, tapi bukannya buat apa sgt pun. i mean, keje mmg byk, tapi sket punya malas nak buat. so setiap kali teringin nak update blog akan pk, baik aku buat homework. tapi malas nak buat homework. last2 surfing.. tido.. main2 dgn umar.. masak.. makan.. dah itu je.. tapi apa pun jom la update sket ttg perkembangan diri sendiri supaya bole buat rujukan di masa hadapan (mmg tu pon tujuan blog ni kan?)

dah 4 hari puasa.. dapat dilalui dgn jayanya alhamdulillah.. hari pertama rilek je sbb bangun tengahari n then redup je sepanjang hari..
hari ahad pagi pulak ada kelas kul 9am.. pergh ngantuk tak hingat.. maklumlah jarang dah bangun pagi & kelas waktu siang.. kelas pulak straight sampai kul 12. dah 11.30 mmg rasa nak menggelupur dah..

balik singgah pkns tengok baju melayu untuk umar.. pergh comel gile baju melayu saiz paling kecik iaitu "size 1" argh tak sabar nye nak ajak hubby gi beli.. sekali dgn kopiah ke songkok ke.. boleh terbayang2 kecomelan umar pakai baju tu nanti.. (ada jugak baju kurung cotton saiz kecik utk baby girl.. perghh pon tak tahan kecomelan nye..)

pastu ptg tu balik serdang sampai la malam ni balik bangi balik.

plan balik malam ni sbb besok ada meeting dgn phd student kat fakulti. skali aku tersilap. rupenye meeting tu harini. pastu sebelum aku sempat sedar yg aku tersilap hari, dpt lak sms kata tak jadi meeting sbb bahan yg nak dimeetingkan belum ade.. mujur la.. hehehe. tapi balik gak la mlm ni sbb aku kene stadi utk exam lusa. susah nak dpt mood stadi kalo bukan kat rumah ni. hehe. alasan. tapi serius susah. penat je bawak balik buku berat2 last2 masa kemas2 nak balik bangi tadi hubby tanye, "awak bukak ke tidak buku2 ni?" hehehehe aku jawab, "tak bukak, tapi buku tu ada ctu pun dah senang hati. kalo tinggal kat bangi, dah suh awak balik pi amik. bukak ke tak bukak lain citer, yg penting niat mesti ada. heheh."

so besok kirenye aku kene pulun la bace utk exam. tapi open book okeh.. sbb tu aku tak cuak sgt.. kalo data mining aku cuak la sbb salu ngelat wat assignment, bagi junior yg buat. last2 nanti dia yg boleh jawab exam.. hoho.. padan muka aku!

exam, assignment, presentation subjek2, presentation proposal wargh pening kepala aku...
(now paham tak kenape susah dah nak ngapdet blog??)

umar pulak, wahh makin galak dia skang. merangkak sket punya laju. suke benor meluru pegi pasu bunga opah. kat serdang pulak, pegi hentak2 pintu kabinet tv. dang dang dang dang.. pening kepala aku dgr dia hentak2.

umar juge tak suka makan nasi. penat masak bubur hari2, menjerit2 dia takmau makan. bubur tu letak la ikan n sayur. mmg dia ketap mulut tak mau bukak langsung. kene acah dia nak bagi air baru dia buka mulut pastu sumbat bubur tu dlm mulut dia.. payah... n also kesian kene dipaksa makan camtu.
tapi kalo bagi makan benda manis siap nganga lagi minta disumbat. mcm dadih, pisang, teh ais.. ehehehe.. takpe lah. pelan2 okey..

n im not lying when i say, when i leave him with anybody else, bile dgr je suara dia gelak2 ke, menjerit2 tak puas hati ke, mesti rasa mcm, terlampau bahagia(betulkah perkataan ni?).. sampaikan masa me n hubby tgh kemas2 dlm bilik nak balik bangi tadi, umar duk di bawah dgn tok n tokki dia, n dgr suara dia gelak2, n i said to the hubby, "isnt that the nicest sound uv ever heard??" suara anak sendiri tergelak2. rasa nak meluru turun peluk..

huuu...

n then also skarang ni asyik pk pasal the future. setiap masa ada je benda yg berubah. like next month after raya, hubby's office is gonna move to bangsar, n we played with the idea, are we going to move to bangsar? sewa? beli rumah? rumah apa? n then about hubbys car, pun mcm kene tukar sbb dpt offer dr kompeni, n then, next year around april, im gonna finish my masters degree, insyaAllah, pastu nak buat apa? lecturer? psm? phd? local? overseas? suri rumah? n what about another baby? 2 years? 3 years? 4 years? n how many? 1 more? 2 more? or just umar is enough??

nak buat 10-year plan or even 5-year plan pun tak boleh lagi skarang ni coz everything just keeps on changing. n i cant seem to decide what i want to do after this.

so thats y, like i said, tak dapat cari masa nak ngapdet blog.

gambar? kalo rajin nanti aku upload.

salamzz~~

Thursday, August 20, 2009

cumar cumar

lama dah tak menulis. kejap je dah masuk hari kamis.

dari berita pemergian ustaz asri vokalis rabbani (satu kehilangan besar), sampai ke berita pernikahan akhil hayy dan waheeda (gile menyampah).

banyak benda berlaku seminggu ni, tapi serius tak sempat nak menulis.
sebenarnye menunggu gambar dr henpon hubby nak transfer ke laptop then nak transfer ke pc.
sudahnye tertangguh2 la..

sabtu pagi kami sekeluarga + adeeb telah pergi melawat ina,shafiz n their new baby. cuteness!! masih kecik, tak nampak lagi ikut muke sape.

pertama kali ke rumah mereka, tetiba terbayang balik masa diorg muda2 dulu. eh i mean, masa kami sume muda2 dulu. susah nak pecaya diorg dah kawin, dah tinggal SERUMAH (duhh) n now having a baby!

auntie adeeb holding muhammad shahir zafran (betul tak eja?)

budak comot ni main dgn uncle shafiz.. pantang nampak kamera..

ahad pagi, hubby ajak gi sg congkak. memula malas nak gi.. sbb marah dgn hubby.. malam sebelum tu hubby gi kuar minum dgn member2 tak ajak.. pastu balik lewat.. pastu org pesan belikan air tembikai dia tak beli.. pastu umar meragam lama sebelum tido.. hangin hangin....

tapi pk2.. best nye sg congkak.. lupekan je la kisah marah sbb air tembikai tu..
so off we go.. bersama2 jiran2 hubby..
ramai gak yg pegi. 10 orang. 2 babies. dan aku sorang je pompuan.. nak wat cemane, umar dgn ibu mmg takleh dipisahkan.

sg congkak ke tekala aku pun tak pasti yg kitorg mandi ni kat mana. tapi masyaallah kotor air nye.. siap ada botol ridsect dan softlan terapung2 yer. belum campur pinggan polisterine.. tapi dah drive jauh2 kan.. mandi je lah.. musim hujan skang ni buatkan air sungai agak keruh dan agak deras..


sampai2 je, pampers umar dah harum dgn bau tahi... kami pun apa lagi.. cabut pampers umar, basuh berak kat sungai, pastu pakai kan balik suar tanpa pampers, dan ibu pun turun bawak umar masuk dlm sungai.. punya la hepi dia tendang2 kaki main air tu..

pas azan zuhur kami pun pulang dgn keletihan...

habis citer wiken. weekdays biasa la.. gi kelas, at keje, main dgn umar.. so akhir skali saksikan lah gambar umar yg mcm2 ni...

gelak sbb kene geletek..

gelak sbb kene agah.. punye la besar bukak mulut.. tapi gigi belum tumbuh..

taken a couple og hours ago. rambut dah kene potong. sori baby ibu tak reti potong rambut baby.. nanti dah panjang ibu try lagi skali potong elok2 yer... hehehe.....

Wednesday, August 12, 2009

*bangga*


yep, thats my ayah cu briefing najib about the latest technology in heart surgery(?) at IJN kemarin.

tak perlu pangkat tinggi dlm arena politik, tak perlu popular mcm artis, just do your daily job at ur best, pun dapat keluar paper camni. siap bukan hang yg dgr kata pm, pm yg dengar kata hang!

oh ayah cu, im so proud of you!

mmg sgt menyuntik semangat utk cemerlang dlm hidup.

tak kisah la cemerlang dlm kerjaya ke, cemerlang dlm didik anak ke..

kalau lah umar dpt jadi half as good as my ayah cu pun aku dah hepiii sgt...

mesti tok hepi tgk anak kesayangan dia dlm paper nih..

my ayah cu never fails to impress me lah~~

Tuesday, August 11, 2009

express lunch @ pizza hut

last wednesday, at warta bangi :
sedapnye ayoh.. bagi la umar sikit..

aaa..

p/s: i love pizzahut's seafood lasagna. ada sesape tau buat?
p/p/s: kenape pizza hut lain tak se-cozy dan sesedap pizza hut bangi? oh i forgot. its in bangi.

Monday, August 10, 2009

umar berkembang lagi

gaye ape ni? macam nak berkungfu je..

saya nak cube berdiri

steady.. steady.. tahan kaki..

alamak nak jatuh!

ayoh! umar dah bole berdiri la!


di hari yg lain :
emm apa ni ada gambar love2..

capai botol bedak ni best gak

oops kantoi~

mcm pesalah kene kurung dlm sangkar.. kepala tunduk, pakai baju belang2.. hehehehe...

Friday, August 07, 2009

perkembangan umar

ibu, umar suke la menan ni. umar tekan cni dia bunyi kat atas..

kenape ibu kurung umar di sebalik fortress ni ibu.. umar nak gi kat ibu..

ibu amik la umar..

oo ibu tanak amik ye.. nnt umar bangun gi kat ibu..

yosh berjaya bangun!!

alamak terjatuh dah..

HARI SETERUSNYA :
yeay umar dah bole bangun..
tgk gambar ni ayoh kate umar dah nak hilang dah muka baby dia.. warrrghhhh ibu sayu gile la bila ayoh cakap camtu.. kan ibu dah kata dont grow up too fast??!!

Monday, August 03, 2009

nasi lemak langkawi in the morning, nasi lemak tepeng in the evening

pada sapa yg taktau, rabu lepas upm dah mula cuti pertengahan semester.
aku ni dari cuak2 nak buat homework terus melompat bila tau dpt cuti awal.
lepas tu terus excited nak buat plan utk pegi holiday hujung minggu lepas.
iye la kalau tak kelas malam isnin n malam jumaat, mmg wiken tak sempat dah nak jalan jauh2. so bila dpt tau dah cuti tu cepat2 suh hubby amik cuti hari jumaat.

jadi kami pun telah bergerak ke.. perlis!! (sket lagi nak tertulis paris hahah!)

kampung hubby satu di terengganu, satu lagi di perlis. dan semenjak kahwin, mmg aku tak penah jejak kaki ke kampung yg belah perlis ni.
in fact, seumur hidup aku mmg tak penah sampai ke perlis. paling jauh pun bukit kayu hitam di kedah. so mmg aku excited sgt la gi perlis ni.
hubby awal2 dah warning. nnt kat rumah tok nye mandi air perigi (panik). aku mcm, hmm takpe lah.. tak seteruk jerangau kot. (fyi jerangau tu bukan kg ye. cuma kabin kat kebun kelapa sawit. kg sebenar hubby adalah di marang.)

so khamis mlm kami pun bertolak balik ke arau, perlis. mama mcm risau sbb jauh. iye lah keluarga aku ni paling jauh pun kampung kat tepeng tu je. 3 jam lebih. kalo perlis tu 2 kali ganda. mama risau la sbb takut umar meragam. tapi umar kan.. umar.. biasa la.. takde meragam teruk2.

kami bertolak pukul 11 mlm sebab singgah rumah serdang dulu. kemudian berenti kat rnr sg buloh nak beli minuman n jajan sket. pastu straight terus sampai rnr gurun. takda berenti pun mana2 sbb umar dah tido. kami ni mmg kalo umar dah sedap tido mmg takkan berenti. baik terus je sampai dia bangun balik sbb takut nak salin pampers etc.

sepanjang jalan pun aku tak tido langsung. sbb 1:mama dah pesan jgn tido. teman hubby takut dia ngantuk. 2:hubby pecut sampai 160kmj. seriau aku mmg takleh tido.

tapi lepas gurun tu dah kul 3 lebih aku tak tahan dah. last2 terlelap gak sampai la sampai ke arau.

sampai di arau pukul 5 pagi. tok pun sambut kami. kami pun terus tido lah sbb tak tido semalaman. pagi nye tu bgn kul 9 rasa kepala peningg macam hangover je (eceh mcm ada pengalaman je.) tapi mmg kepala sakit giler.. tapi dah balik umah tok mentua(?) takkan nak bangun lambat pulak kan.. tok dah siapkan bfast dah. kami pun makan.. pas makan borak2 jap.. aku masuk bilik tgk umar, baring sat, terus terlelap balik sampai kul 11.. hehehehe.. bantai lah.. mmg tido sampai mimpi tu.. punya la letih.. kul 11 bangkit, umar pun bangkit. aku pun bawak la dia jumpa tok2 hubby. depa pun geleng la kepala sbb dah tghari umar tak mandi lagi.. depa taktau kat rumah umar mmg hari2 mandi tengahari! haha..

pastu yg hubby takutkan pasal kene mandi kat perigi tu aku tengok, perigi nye dok dlm bilik air.. so takda apa la. ni lebih kurang kampung aku kat n9 tu gak..

lepak2 borak2 tgk tv.. sampai zuhur hubby pun gi solat jumaat. lepas solat jumaat kami bersama tok dan toklang hubby (depa ni adik beradik dok rumah seblah2) pegi melawat tok andak hubby di kangar (susahnye la aku nak sebut kangaq. tegeliat tekaq!)
lunch kat sana (very late lunch so makan banyak giler.)..

masa kat rumah tok andak ni umar meragam sbb kepanasan... dan pertama kali dlm hidup umar dia tak pakai baju. i mean, lepas mandi mmg la tak pakai baju kan. tapi kali ni kami terpaksa bukak baju dia atau dgn kata lain berlengging sbb dia mengamuk. pas bukak baju tu baru dia rilek sket. mmg betul la org kata belah utara ni panas..

pastu gi pulak rumah tok tam hubby. rumah ni mmg sepesel la.. kat tgh sawah padi. mmg rumah melayu authentic wa cakap lu.. kg aku kat n9 pun lebih kurang la. tapi tingkat bawah nye simen. dan luas. yg rumah tok tam ni bawah mmg toilet saje. even dapur pun kat atas rumah. pastu keliling sawah padi.. pergh cantik giler.. mcm dlm gambar yg slalu kita lukis time pendidikan seni masa skolah rendah tu la.. ada sawah padi luas terbentang, blakang ada gunung ganang, pastu ada rumah sebiji kat tgh2. haa rumah tok tam ni gi tu la klo pandang dr jauh.

surau di sebelah sana

cantik. kagum. speechless.

jakun taknah tgk padi. cabut setangkai.

kami dok di rumah tok tam hubby sampai malam. lepas dinner pegi pulak rumah tok lang lagi sorang. (hubby ni tok dia ramaii..) kami dok cni sampai 10.30.. aku time ni mmg nak pitam keletihan. heran aku camana tok n toklang yg kami bawak jalan ni punya la byk tenaga boleh jln sampai malam. iya lah. depa ni takda kereta. bila ada anak ka cucu ka yg balik n ajak pi jalan rumah adik beradik. mmg depa suka sgt lahh.. dok berborak sampai ke malam!

balik2 je terus bersihkan diri dan tido. spt biasa umar meragam sket la sbb kepanasan+keletihan.

pagi sabtu tu, kami bangun, tok dah siap masak cempedak goreng sama nasik lemak.. kata nya nak jalan jauh mesti makan nasik. just like what my own tok sabariah would say. lepas makan kenyang2, mandi kan umar, kemas brg sket.. kami pun bertolak ke.. jeti kuala perlis! haha we were going to langkawi.

aku mmg dah berhajat, kalau balik perlis aku nak ajak hubby ke langkawi. akhirnya hajat aku pun tercapai..


jeti kuala perlis

rm18 yer tambang sehala. campor minyak,tol, masa. emh baik dtg naik airasia.

sori ibu, umar tak paham jeti,feri,langkawi tu apa. sbb tu umar tak excited.

kami bertolak ke langkawi dgn feri kul 10.30pagi. first time aku ke langkawi dgn feri. ok la feri dia. tapi teruk gak kami nak angkut satu beg besar, satu beg galas, stroller dan umar. hehe umar dah jadi mcm luggage la pulak kan.. dlm feri selesa la. ada ekon apa suma.


dalam feri nak wat ape lagi? minum cucu lah.


jeti kuah, langkawi

sampai2 di langkawi, terus cari kereta sewa. dpt la waja seketul dgn sewa rm70. sebenarnya kalo ikut aku, kancil pun ok dah. sewa rm40 jer. tapi hubby nak keta besar dgn alasan ada stroller (kalo ikut aku pulak stroller tu takde pun takpe. buat leceh je nak bukak lipat bukak lipat angkut sana sini.) aku no problemo guna baby ring sling tu, tapi hubby tanak pulak. so, sukati lah.

dapat je keta sewa, aku terus ajak hubby cari lunch kat satu gerai ikan bakar kat padang matsirat. uu mmg heaven gile ikan bakar cni weh! lauk lain pun banyakk.. tapi ikan bakar dia yg spesel.. nyam nyam nyam. bas satu persatu tiba bawa pelancong. tapi dia ni gerai je. bila dah byk sgt bas sampai tak terlayan pelanggan. tapi kalo sabar menunggu mmg dpt la rasa nikmat ikan bakar yg sedap itu.

lepas kenyang makan, bergerak la kami ke pantai cenang utk cari tempat menginap. hehe sbb las minit punya plan, tak book bilik pun. mmg aku cadang nak cari chalet2 kecik di tepi pantai cenang tu. tapi byk tempat dah penuh.. org lain pun byk cam aku gak kot, datang gamble je.. sudahnya dpt sewa satu bilik di satu chalet ni.. tepi laut tapi tak nampak dr bilik.. pon tak rasa mcm duk tepi laut gak.. bantai lahh..

lepas check in je, bersihkan umar yg dah berak, solat, pastu kami terus keluar balik. hubby nye paklong pulak ada yg tinggal di pulau langkawi ni.. n dia dah jemput kami dtg rumah. rumah nya dekat dgn tjg rhu. jadi aku pun ajak la hubby ke tjg rhu dulu. tapi hubby buat2 salah jalan ke kuah pulak. rupenye dia lupa bawak stok rokok n he needs to get some kat kedai duty free kat kuah. hish macam2.. so dah alang2 sampai kuah tu aku pun borong la coklat utk org2 kat rumah. sampai langkawi tak borong coklat takde la maknanye kan?

coklat assorted jenama celebration sebalang besar kat klia harga dia lebih rm100. kat langkawi ni rm69 je. aku pun sambar la dgn senang hati.

lepas shopping coklat kami pun gerak lah ke tanjung rhu dulu sbb aku nak pi tgk pantai. dulu2 aku pegi dgn kawan2 n dgn family pantai ni cantik. tapi kali ni aku pegi tgk masyaAllah byk nye sampah sarap kat tepi pantai tu. air tgh surut, jadi nampak lah sampah2 yg di tinggalkan dek ombak. i mean, whadda hell?? byk omputeh dtg situ tengok pantai camtu. buek malu yo..

hubby pulak dah tgk pantai camtu dia malas dah nak gi pantai2 lain yg aku ajak. dia kata, "camni awak kate cantik? nanti kita pegi pulau redang, il show you what a beautiful pantai really is.."

hm ye lah.. (sebenarnye excited ni hubby dah janji nak bawak gi pulau redang.. heehee!!)

pas gi tjg rhu tu kami pun bergerak ke rumah paklong hubby di.. perumahan staf lafarge kilang simen tu. kawan2 yg penah gi langkawi dgn aku in 2006 mesti ingat tpt ni kan? tapi yg aku pi ni taman perumahan b. yg tpt kita dok haritu kat taman a. anywayss maklong hubby dah siap masak laksa utk kitorang. and perghh betapa sedap nya laksa dia.. (maklong ni org kuala perlis.. pdn la sedap.. laksa org kuala..) yummy2.. aku kalo ikut nak tambah 2 kali tp sebab malu, aku tambah sekali ja.. hahahah...


umar test walker kat rumah paklong ayoh. suka dia.. nampak gayenye kene pi survey walker pulak lepas nih.

dok sana sampai maghrib. hubby jumpa dgn member dia jugak yg tgh keja kat kilang simen ni jugak. member dia ni kenal la dgn paklong dia ni sbb dha keje sekampeni kan.. hubby pun kata, ha kan senang dpt jumpa 2 org skali..

mmg bagus betul la hubby ni. gi jalan mana2 mesti cari kawan2 or sedara mara n then gi ziarah. bukan cam aku. bukannya taktau ada memebr yg dok kat ctu tapi saja malas nak tepon. baik buat hal sendiri.. hehe tapi dlm kes ni aku takda kawan yg dok atau keja di perlis atau langkawi yerr...

pas maghrib, paklong hubby pun kene pi keje, kami pun beransur pulang. dah pulang tu gi kuah dulu sbb aku ada benda nak pi survey (kasut crocs utk umar hehe!), tapi harga dia takda beza dgn kat kl so kensel nak beli.

pastu pi dinner sat (sbb laksa dah habis hadam), baru la balik bilik..
letih wooo.. dari pagi ke malam kami jalan.

umar? biasa la dia, ada la mengaruk sket2 tapi boleh handle la..

malam tu sbb cuma ada katil double je, umar terpaksa la tido di antara kami. dia dah besar so aku takda la risau sgt kot hubby nak terpenyek umar..

cuma satu je yg tak best. since umar dah besar, susu ibu ni dah tak cukup nak mengenyangkan beliau. aku pulak tak bawak biskut ke ape ke utk dia. beli kfc nye mashed potato pulak mamat tu tak suka. sampai habih rasanya susu badan ni sbb umar asyik nak minum je. ye la dah la letih, byk jln.. mmg la dia nak minum banyak kan..
last2 bagi makan cekelat! mujur dia suka. at least takda la marah2 sgt dah. cekelat pun bole buat baby happy.. heheheh..

ahad pagi kami bangun, kemas2, terus cabut. pegi breakfast nasik lemak kat pantai cenang, pastu singgah kilang gamat sbb aku nak beli jeli gamat, pastu singgah teo soon huat beli tshirt. aku mmg dah lama ajak hubby pegi beli tshirt utk ganti tshirt2 dia yg byk dah lusuh tu. kdg2 gi midvalley pun bole pakai tshirt koyak. aduih mcm bini tak pedulik je bagi laki pakai baju koyak2 kan. tapi dia ni liat betul kalo nak ajak beli barang utk dia. kebetulan ada satu tshirt yg hubby sukaa sgt pakai adalah tshirt langkawi yg aku beli di teo soon huat ni jugak. so dia pun setuju la utk gi beli baju kat cni. sekali borong sampai 5 lai.. hehehe jadi aku kata la kat dia, nnt baju2 dia suma aku diam2 je buat jadi kain buruk. sbb klo mintak kebenaran nak buang mesti dia tak bagi punya lah. nak pakai sampai reput gak nye.

pastu kami pun terus ke jeti utk pulang.. feri kul 1tghari.

perjalanan balik ke kuala perlis ni agak mencabar jugak sbb laut a bit bergelora. seriau aku tgk feri yg besar boleh terumbang ambing camtu. vcd syurga cinta yg dipasang dek pemandu feri pun tak berapa berjaya buat aku tenang. tapi citer syurga cinta tu agak best sampai buat aku terasa nak beli cd nye utk tengok apakah kesudahan citer tsbt. ye la perjalanan feri sejam je. citer tu mesti la kat 2 jam kan. aku teberenti tgk tgh jalan.

umar pulak masuk je feri terus lelap. letih sgt tu 2 hari dah jalan sakan. sampai2 kat jeti kuala perlis, masa on the way nak gi kereta, lalu sebelah gerai laksa.. aku pun apa lagi, ajak hubby lunch kat ctu. 2 pinggan laksa aku ngap. bersama semangkuk laicikang. yummeh! dah la makan tepi laut pulak tu. mmg sedap la aku melantak 2 pinggan.

pastu kami balik rumah tok hubby dulu utk bersihkan diri + solat + amik buah rambutan seguni.

lepas salam2 dgn tok2 hubby di sekeliling rumah tu, kul 4 baru lah kami bergerak pulang.

eh sape kata terus pulang?

aku mmg berhajat (tak habih2 hajat!) nak singgah tepeng dulu jumpa tok sabariahku. mana bole jumpa tok hubby ja. tok aku pun aku rindu gak nak jumpa.

satu lagi rindu nak makan pasembor.
pastu kene pi singgah the store tepeng (heh?) nak beli skirt.
aku mmg suka sgt skirt yg ada jual kat ctu. klo korang ada jumpa aku lebih dr sekali sejak aku kahwin, mesti salah satu yg korg jumpa tu aku pakai skirt kaler hitam/dark brown. ha skirt tu la yg aku sampai kene balik tepeng nak cari. yg 2 lai ni suma dah longgar sbb pakai masa ngandung kan.. so asyik meleret je.. sudahnye smalam kat the store tu aku sambar 3 lai. sbb pk, tah bila lagi aku nak sampai cni. ntah2 tahun depan kot. dah la tok aku pun nak mai raya kat kl..

jadi bila sampai exit tepeng kami pun keluar la dr highway menuju ke bandar. aku dok kejar pasembor sbb time tu dah kul 6 lebih. tapi keta mmg byk la. kat highway n kat jalan nak menuju bandar tepeng tu. sampai2 kat pasar tpt nak makan pasembor tu dah 6.50. tapi mmg rezeki kami lah. tak tutup lagi gerai nya. tapi kami ni kira org yg last2 la dpt makan. pastu bila ada org pesan lagi depa kata dah habis.. hohohoh... rejeki rejeki.. hubby pulak sbb lapo sgt tak saba tunggu pasembor tengok ada nasik lemak dia pun sambar la sebungkus. so dia punya idea la ni suh letak tajuk cam kat atas tu. iye la hubby daku ikutkan saja cdgnmu tu wpon ada tajuk yg lagi best dah ada dlm kepala ni hehe.

lepas makan baru gi the store cari skirt. sambar 3lai, baru balik umah tok. time ni dah masuk maghrib pun. sambil tunggu tok selesai solat, hubby dah pun siap mandikan umar n solat (aku dok borak dgn auntie2 ku laa) dah kat 20 minit baru kami pi cari tok kat dlm bilik. dia pun mcm tergamam sekejap, sapa la yg dtg malam2 ni? mas la tok.. mas bawak umar jengok toknek dia nih.. hehehehe..
tok lagi sekali terkejut bila aku habaq yg kami dtg tu singgah ja. dia suh mandikan umar, kami kata, dah mandi dah. dia tanya solat dah? kami pun jawab, dah.. pastu dia tanya, lama dah ka sampai? hehe baru 20minit tok.. ni pun nak gerak dah ni..

kesian tok, dia ingat kami nak tidok sana. sori tok. nnt raya kita jumpa lagi na..

sampai hubby kata "awak ni mesti cucu tok yg paling baik. ada ke cucu lain yg salu dtg melawat dia?"

aku dlm hati, ish takkan la takde cucu lain balik kot.. aku ni salu pi jenguk dia pun sbb kebetulan je. kebetulan nak balik perlis, singgah la jap. haritu kebetulan apa tah, pi jumpa dia jap. semua mcm kebetulan je. tapi apa pun, like i once said, tak kisah la atas alasan apa pun, klo ada org dtg lawat dia mesti dia hepi punya lah..

lepas singgah umah tok lebih kurang 1jam, kami pun meneruskan perjalanan pulang ke kl...

dan singgah kedai beli kebab.

pastu singgah serdang htr rambutan.

pastu baruuu lah sampai bangi kul 12.30mlm.

hasil nya? hari ni aku n umar mmg tidok je la satu hari.

hubby? keja la. dia kan suka keja. haha. tapi mlm ni pun dah terbongkang dah tu sekali dgn umar.

all in all, it was a good trip. <-- ayat hubby.

we managed to cover a lot of grounds in just 3 days.

bangi > serdang > arau > kangar > arau > kuala perlis > langkawi > kuala perlis > arau > tepeng > changkat jering > serdang > bangi

trip yg singkat tapi sgt mengesankan.

dapat berkenalan dgn tok2 hubby personally. yg dok sana yg dok sini yg rumah camtu, yg rumah camni, yg anak dia gitu, anak dia gini, yg cucu dia byk tu, yg cucu dia byk ni.
hubby pulak akhirnya dpt kenal salah sorang auntie ku yg dr dulu dia tak dpt cam, yg kebetulan ada kat rumah tok masa kami singgah tu. huhu. kesian hubby ni kene jumpa sorang2 exclusively baru dia ingat yg mana satu. like, "auntie timah, yg kita pi rumah dia pinjam dulang hantaran tu" "auntie mun yg rumah dia kat klang tu" "auntie jiah yg kita jumpa kat rumah tok tu".. kalo jumpa 11 org sekali dia jadi pening sebab suma muka nak dekat sama. hahahahah!

pastuu.. balik2.. tengok ada parcel utk aku dari my old pren shireen..

comel! umar takde lagi baju yg kaler camni.. auntie shireen ni macam tau2 je umar eh silap ibu umar suke baju2 mickey from anakku.. hehehe..

umar ada baju camni sebijik tapi kaler biru. pakai dgn jeans mmg semak kate ayoh. hahah!

thank you very much auntie shireen, kate umar kalo dia boleh berkate2.

soo... best kan aku pi jalan2? homework yg aku tinggalkan minggu lepas masih dok dlm beg lagi. tak sentuh sejak dpt tau upm cuti.

demit!!