Tuesday, September 29, 2009

zaman kejatuhan

kan best kalau dapat hidup tanpa pressure.

pressure yg aku rasa skarang :

  1. pressure dr hubs - ajak dok bangsar pas habis masters nanti.
  2. pressure dr study - kene pass with flying colors. yg ni nak give up dah. 3 subjek sem ni satu pun takleh dpt A rasanye. midterm sume cam hampeh. takpe2 sem lepas dah sume A. cover la kejatuhan sem ni. asal grad atas 3.0 sudah.
  3. pressure dr sv projek - kene wat projek elok2 utk dapat A. padahal tak buat ape2 lagi. argh!
  4. pressure dr lecturers - suh wat assignment2 yg leceh gile mcm la kita ni expert macam dia, atau nak suh kita jadi expert mcm dia, atau ingat kita tgh wat research menatang yg sama mcm dia ajar tu.
  5. pressure dr mama - suh apply jadi lecturer kat2 area bangi (supaya tak kuar dr umah ni kot?).
  6. pressure dari abah - asyik kene tanda exam paper, lab exercise etc (ok ni mmg dpt upah tapi sgt leceh kerana ianya subjek biology + aku byk homework lain kene setel + anak nak kena jaga)
  7. pressure dr maid - mcm dia lak lg terer jaga anak aku dr aku. menyibuk je.
  8. pressure dr in laws - asyik suh dtg rumah sbb diorg rindu kat umar. umar dtg sana= ibu umar pun kene ikut. walhal byk sgt keje nak buat kat rumah. bawak keja gi sana? iv tried that. it didnt work. persekitaran utk stadi memainkan peranan penting.
  9. pressure yg dirasakan dlm diri sendiri tanpa dipengaruhi org lain - hubs baru pindah keje bangsar = kuar awal, balik lewat, dah takleh jumpe time lunch etc. = masa bersama berkurangan.

rasa mcm ada batu tgh hempap bahu kiri dan kanan.
bencinya.

stop pressuring me ok?

Monday, September 28, 2009

luahan hati during maghrib break

i dunno what has happened to me.

teruk sgt keadaan study skarang ni.

homework pun boleh lupe langsung nak buat.

dalam kelas bukak perezhilton..

issit me? or issit the subject? or issit the lecturer??

can i blame the subject n the lecturer?

kelas real time tak rasa mcm ni pun?

2 out of 3 subjects mmg suck like nobodys bussiness la weh.

they're just, plain, SUCK.

remember those 2 homeworks that i had to complete during the last week b4 raya?
they were for these 2 subjects.

n the one that does not suck, u know what the lecturer said to us?

if u need to go home for raya, go, dont stay here just for my class.
(ni sbb khamis 3 days b4 raya masih ada kelas lagi.)

mmg kool gile. dia siap nak buat extra class just for us yg dah balik raya.

so is it me yg dah lemau, or the lecturers who had made the class sucks soo bad that they made me feel like dropping out this very moment???

Sunday, September 27, 2009

tulis blog vs tulis thesis

sebab hubby asyik tanye, "dah tulis blog pasal raye?" jadi smalam aku pun gigih la mengupload gambar sambil bercerita.
sekali lepas bace, hubby bagi komen, "apasal tulis mcm org tak sekolah?"

perghhhh... dengar je dia cakap camtu naik menyirap darah aku.

so aku pun baca la balik apa yg aku tulis.

ok la mmg la nampak mcm tulis meleret2 tak ilmiah langsung kan.. bahasa pun macam hape je.

tapi... halaa ni kan time cuti... otak aku dah rest kat seminggu ni... pastu pulak baru terbaca blog orang yg tulis merapu2 gak. tu yg terus aku pun tulis gaya camtu..

plus, (alasan lagi) sebenarnye malam tadi dah ngantuk. tapi paksa jugak diri tulis sbb kalo tak tah bila nak menulis nye. so jadik la ianya satu entry yg melebihkan kuantiti (ada entry) daripada kualiti.

hubby ni, bile org tak tulis, dia asyik tanye, bile org dah tulis, dia kata mcm org tak skolah pulak.

so i said to him, kalo nak mengarang guna otak betul2 baik pi buat homework tulih thesis ke hape ke..

nama pun post raya kan..

jadi biarlah aku merehatkan otak sampai besok....

antara perkara2 membuang masa yg aku buat@ pk pada masa ni adalah

  • main ds sampai pening kepala n then telan panadol 2 bijik (pening mungkin juga disebabkan oleh period yg muncul hari ni..)
  • pk pasal nak gi travel utk weddings bulan 10. awal bulan 10 - wedding safra di penang. (best ni.. lama dah tak pi penang) hujung bulan 10 - wedding sedara belah hubby di machang (ni pun best gak.. lama dah tak ke kelate..)
  • surf kat ebay game hm:save the homeland yang original. casing n cover dsi ori (hori) kat play-asia.com
mcm2 lagi lah.

tapi malangnye di penghujung cuti ni, mama dah ingatkan aku, yang kuliah ada 4 minggu lagi. maknanya, aku akan ada 2 presentation, 1 proposal writing, 1 2nd test, 1 group assignment, project proposal yg kene setel dlm masa 4 minggu?!! pastu dgn 3 final exam??!! warghghhhh HELP!

nak nangis rasanye.

but as of this moment, aku masih biarkan diri terbawa2 dgn keseronokan raya.... lalalala........ biar la keja tu... harap2 pejam celik tetiba dah setel semua n semester ni pun selesai... dah boleh cuti sem..

harap je la kan............

ok aku nak main ds sampai lebam... besok pagi baru bukak keje balik.... tata.....

Saturday, September 26, 2009

kronologi hari raya aidilfitri 2009

ngeh ngeh ngeh.. di saat ini hubby n baby dah hanyut ke alam mimpi.. dapat la ibu spend time sket tulih entry pasal hari raya tahun ni.. ni cari masa pun sbb hubby balik keje tadi dia tanya, dah tulih blog blum?
macam dia bace je.. tah pape la hubby ni.
so aku ni menulis atas request hubby je la.. bukan untuk nuffnang ke ape ke.. tak layak pun nak letak nuffnang sbb visitor hanyalah kurang dr 40 org sehari.. kehkehkeh...

ok mari kita teruskan dgn cerita hari raya yg baru berlalu..

jumaat 18/09/09

pagi, lepas sahur, kami terus bergerak ke lcct. flight kami ke kt berlepas jam 7.05pagi. mulenye mmg aku hangin gile kat hubby sbb beli flight pagi2 camtu. tido mlm tadi 2 jam je kot. tapi during the end of this trip baru aku paham kenapa hubby pilih tiket pagi. sbb katenye dia taknak kami spend the whole day pk pasal flight. n bila tiba ke destinasi, masih ada one whole day utk buat apa2.
apasal la tetiba subuh2 hari ni aku ada kat cni pulak ni.. kate si umar

walking to the aircraft

pegi balik umar mmg tido saje sepanjang perjalanan. bila plane stat berjalan je, ibu terus bagi susu. plane tak naik lagi mamat umar dah lelap sampai la landing.

tok & tokki umar belum bertolak lg dari serdang masa kami dah sampai KT jam 8 pagi. so we decided to rent a car for the whole day. remember that ibu still need to do her homework?? dah la tido 2 jam je. jadi ibu pujuk la ayoh pegi sewa hotel supaya ibu boleh rehat kemudian buat kerja.. memula ayoh agak keberatan. tapi kami risau kot2 balik marang nak wat keje kang satgi takde internet lak.. mmg haru lah.. tak jadi raya ibu nanti. jadi kami pun amik keputusan utk sewa sebuah penginapan murah di hotel kenangan kt. sewa rm80 je semalam. sebenarnye ibu penah menetap disini masa ibu berumur 10 tahun. eh? seriously. masa tu atuk ada seminar kemende tah kat cni. jadi atuk bawak satu family dtg dok kat cni. atuk tu bab pilih penginapan mmg agak lemah sket. hahah. kami dok hotel kenangan ni 2 malam je kot lepas tu atuk pindahkan semorang ke hotel primula sbb nak bawak anak2 nye mandi swimming pool. mmg sampai bila2 kami ingat yg hotel kenangan ni hotel kokak yg kami pegi di kt. sapa sangka 16 years later ibu pilih utk menginap di hotel kokak ni? ahh who cares. murah, ada ekon,peti ais, water heater, astro bla bla bla. sangat berbaloi la dgn rm80 tu. sampai ibu kate kat ayoh, lain kali kita dtg kt dok cni je lah. takyah nak dok primula ke permai inn ke grand continental ke yg byr ratus2 tapi dtg utk tido saje. (kami dah penah menginap kat 3 hotel tu masa dtg kt sebelum ni..) baik guna duit utk gi makan ke, shopping ke.

pastu signal broadband perfect pulak tu.. huii mmg best la..

sesampai je hotel, ayoh pun take a nap. dia pon tido sket gak mlm tadi. tghari dia bangun, dia main dgn umar, bising2 sampai kene marah dgn ibu. orang nak buat keje ni dia pegi sakat anak tu bagi nangis. pastu bila ibu dah sound. ayoh decided to take umar out for a walk. okeh, said ibu. ingatkan jalan2 kat bawah tu je. rupenye ayoh bawak umar gi rumah member dia! camane dia angkut umar naik keta tu, ibu doesnt even wanna know. its his son too, pandai la dia menjaga anaknye tu. kesempatan ditinggalkan oleh ayoh n umar tu ibu gunakan utk... bace notes kejap, pastu ibu pun out. aduss terpaksa lelapkan mata sbb ngantuk sgt. kul 3 gitu baru bangun. ayoh n umar pun sampai dr rumah kawan ayoh tu. tapi kali ni, bising ke tak bising ke, ibu still need to finish her homework. buat buat buat. sambil tu bagi makan n mandi umar etc. kul 6 kami pun kuar utk gathering bukak pose sama kawan2 skolah syeikh malek hubby di seblah masjid kristal. camane eja restoran tu ha.. bbe'teng ke hamende tah. i think the real word was benteng. tapi dah tukar jadi bahase ganu pastu jadi nama restoran. satu je ibu nak kata. semua juadah dia sedap. SEDAP ok. tasty. semuanya. takde satu pun yg ala kadar apetah lagi tak sedap. sronok gak bukak pose kat sini. tepi sungai.. cantik .. tapi yg slek nye tgh2 azan maghrib tu, bawak baby (bukan kami je. ada 3 pasangan lagi kot yg bawa baby) .. dok kat tepi sungai camtu.. cari pasal nama nye tu.. tapi alhamdulillah takde baby yg meragam..

cantik tempat ni tapi tak sempat nak explore sbb dtg mmg utk bukak pose saje..

pemandangan matahari terbenam di sungai... terengganu kot?

umar comel 1

umar comel 2

balik dr buka pose, we need to decide, nak balik marang malam ni ke, besok pagi. ibu lagi skali memainkan peranan memujuk ayoh utk tido di hotel. ibu nak wat keje ni.. seriously.. byk lagi tak siap ni... ayoh pun gave in lah. kesian kat ibu ni ha.. sudahnye malam tu kami beli kyros kebab je utk sahur. tak penah seumur hidup ni sahur terakhir di hotel n makan kebab.. tetiba rasa rindu detik2 sahur hari akhir pose di tepeng. tok n mama n auntie2 akan masak nasik lemak yg super sedap yg slalu tak cukup. demit time ni sayu gile. malam terakhir pose ibu still kene ngadap homework.

sudahnye mlm tu ibu berjaga sampai kul 3 pagi utk wat homework.. kebab pun dah habis ngap tak sempat tunggu sahur... bangun sahur kul 5 makan roti butterscotch dgn mate pejam.. ngantuk siotss..

sabtu 19/09/09

sabtu pagi, kami kene pulangkan keta sewa. its a viva btw. best gak viva ni. tuan punye keta setuju nak amik keta kat marang. jadi pagi2 lagi kami kene check out dr hotel n terus pecut ke marang yg lebih kurang stengah jam jugak dr bandar kt ni.

sampai2 di rumah tok di kg temiang, marang, ibu pun terus bukak homework balik. tak siap lagi.. ada 40% lagi kot. tak dapat la ibu nak tolong tok masak2 .. tapi masih pagi lagi kan.. 8.30 tu dah stat buat homework. buat buat buat, akhirnya dlm kul 1 tu siap... signal broadband alhamdulillah dapat. takde la laju sgt. tapi dapat tu kire bagus sgt dah. kalo takde signal, boleh survive lagi nak wat homework, tapi time nak htr kene kuar gi pekan la.. anyways, yg herannye, sepanjang ibu wat homework dr pagi smpi tghari tu elok je signal dia. tapi time nak htr je, jadi slow semacam. n lepas je berjaya submit, terus out dia punya connection. nak load apa2 pun takleh dah la kirenye.. perghhhh.. heran bin ajaib.. tapi Allah swt mmg permudahkan la urusan ibu selesaikan homework tu.. lepas je htr, lega tak terkata.. pertama skali ibu buat.. ape lagi, tido la.. umar? biar la ramai lg org bole jaga. ibu sgt kekurangan tido 3-4 hari sebelum tu sbb nak mensetelkan bbrp homework b4 raya. sampai kuih raya pun tak buat kali ni. yes masters, u suck~~

sbb ibu sibuk buat homework n then tido pulak, umar pun duk la dgn ayoh nye..
sampai terlelap dlm hammock ni. ini buai org dewasa. buai umar ada dlm rumah tapi dia meragam kot.. tu yg ayoh bawak umar tido dlm hammock ni.

hammock yg menjadi rebutan semuaorg. ibu dah hari raya ke 2 baru dpt rase dok dlm hammock ni. time org lain dah boring. haha..

ptg ni buat apa ha? siap2 buat juadah buka pose kot.. lupa dah haih...
kami kat cni tv pon takdak. mmg kokak betul la.. mujur ada broadband yg kejap ada kejap sengal. dpt la dgr ikim.fm utk dptkan berita yg besok raya

ahad 18/09/09

pagi2 bangun dgn rasa hepi. yahooo raya..
ibu dgr paklang umar cakap camni --> "yea yea takyah pose.."
paklang ni mude 2 tahun je dr ibu n ayoh tapi bile dgr dia cakap camni rasa mcm... hehe.. paklang, hang sambung sendiri la ayat ni..

bangun solat makan.. pastu sumorg pun gi la smayang raya.. ibu? mana leh ikot. sape nak jage umar..

ibu dok layan umar masa org lain pi smayang raya..

ini lah botol air kosong saye. botol ni khas utk air kosong saje ok.

masa depa pi smayang raya, ibu tak mandi lagi. tapi camane nak tinggalkan umar sorang2 klo ibu nak mandi? so apalagi, ibu letak umar dlm buai, dodoi2 sket, umar pun lelap.. pakai baju cantik2 last2 tido dlm buai..

so dptla ibu terkocoh2 mandi bersiap dsb sebelum org lain balik dr masjid.

dah sumerang dah balik.. tgh tunggu nak bersalam2an..

songkok umar ni masa beli ok, bila sampai raya tgk2 mcm dah tak muat pulak.. tsk tsk tsk.. pakai melintang baru muat..

mmg susah betul nak dapat gambar kitorg yg elok. ke mmg kitorg ni huduh? huhuhu..

umar comel 3

ha ni dia.. waktu berkumpul di pagi raya.. tokki tgh bagi tazkirah kat ahli keluarganya..

lamanye tokki blebe.. hehehhehehe

ni ha pokcik2 yg kene blebe.. bangun lambat, malas solat jemaah, org jaga dia tido, org tido dia jaga.. itu la ayat2 tokki. tapi tgk la depa ni ada yg tgk kamera, ada yg sengih2 tengok umar. dengar la ayah hampa blebe tu..

salam2 mintak maaf. ayoh umar senyum lebar sbb dpt bagi duit raye kat adik2. tak banyak pun. seploh ringgit je. lepas la beli rokok sekotak...

umar comel 4

lepas makan, kami pun gi jalan rumah waris2 kat keliling rumah tok tu..

ayoh nak bawak umar gi mana ni..

tensen je mamat umar dok dlm stroller tu..

first time dlm hidup ibu, gi jalan raye kat rumah jiran tetangga. first time ok. baik kat bangi, kat sban, kat tepeng, TAK PENAH wat camni. mmg something different.


ibu mmg banyak ngelat dr jaga umar time ni.. ramai je pakcik2 umar yg bole tengokkan dia..

pak lang yg cube letak umar kat atas bahu dia, tapi terhantukkan kepala umar kat papan kuning blakang nuu. apa lagi menjerit la umar..

this lil guy stood in that corner for about half an hour. sbb malu kitorg dtg raya. last2 dia lari masuk dapur..

umar yg tgh bad mood sbb terantuk. ibu ajak tengok kamera..

tau la boring kan gi raya.. huduh tol paklang nih.

honestly aku tak prasan ada scenery cantik camni masa kat sana haritu..

paklang n pakteh buat apa tu? isap rokok eh. tlg la jgn ajar umar buat benda2 tak berpekdah camni.. (ayoh umar la yg stat ni..)

balik rumah kepanasan, terus cabut baju...

lewat ptg lepas sume bujang2 n ayoh umar tido seround, kami pun pegi ke kuala ibai utk beraya rumah sedara mara. 2 rumah je pun yg sempat beraya.. n sempat la gak solat maghrib kat masjid terapung. pastu balik tido. letih woo hari ni..

isnin 21/09/09

this picture is priceless.. umar besar sok tunjuk kat dia..

tghari, ada jemputan open house di rumah kengkawan ayoh.. tapi jem kat kt masyaAllah.. kat tpt yg taknah jem pun bole jem. sudahnye kami pegi 2 rumah je. itu pun kat outskirt of kt. mmg tak masuk bandar lah..

umar main cak cak dgn ibu

hari ke2 ni boring sket. pas gi rumah kawan2 ayoh, terus balik marang. pastu malam tu pulak ayoh gi lepak dgn member2 dia sampai 2 pagi.. tinggal la ibu sibuk mengemas utk balik besok pagi..

selasa 22/09/09

selasa pagi, flight balik kami kul 8.25pagi.
pas subuh kami terus bertolak ke airport..


sape la kejut aku pepagi buta ni lagi..

umar sebelum katebang naik ni.. by the time katebang naik umar dah lelap dah..

9 pagi dah sampai lcct..

sampai umah bangi, ayoh pun tido la sbb dia tido kejap je mlm tadi.. ibu n umar pulak dah tido sejak 9.30pm sampai subuh. mmg bertenaga betul la hari ni.

tghari, opah mami ajak lunch kat rumah dia kat bangi mutiara nun. kami pon pegi la makan nasi beriani nyam nyam.

disbbkan ibu tak jumpe toknek lagi, ibu pun ajak la ayoh gi rumah opah timah di keramat utk jumpe toknek. pas gi ctu, kami pegi 2 lagi rumah auntie2 aka adik beradik opah umar.. sampai mlm baru balik rumah.. wuuu letih wa cakap lu... balik2 je sumorg pengsan keletihan..

rabu 23/09/09

hari ni cadang nak gi raya rumah uncle alitt. tetengok dia kuar pulak.. uncle pi'e ler ni. ajak gi raya rumah orang tapi dia tak tepon pun tuan rumah tu dlu. kami ni dah sampai rumah yg nak dirayakan tetengok takde org.. hampeh betul.. last2 pegi survey safety gate umar kat mines n jusco.. penat je pakai baju kurung lawa2 padahal tak gi raye pon.

khamis 24/09/09

disbbkan smalam kami dtg umah uncle alitt dia takda, hari ni dia tebus balik dgn ajak kami dtg lunch.

umar makan biskut kat rumah uncle alitt

macam2 depa jamu kami. laksa ada, kek coklat ada, kuih2 raya ada.. makan sampai kenyang la kiranya.. lepas solat zuhur kat sana, kami pun bertolak ke seremban utk raya rumah nek teh iaitu makteh kepada ibu. ibu mmg dah lame gile2 tak jumpe kaum keluarga belah atuk ni. sejak umar lahir la. last skali jumpe masa kenduri kawin maklong shira november tahun lepas. ramai yg tak penah jumpe umar pun. tu yg kami redah jugak balik seremban nak gi lawat nenek2 sedara umar ni. dari umah nek teh kat senawang, ke nek lang dekat paroi ke nek cik di kg pantai.. sampai maghrib. pas maghrib ingatkan nak gi raye rumah auntie johanna hanny tapi dia takde pulak.. dia ajak kami dtg hari ni tapi tak de kesempatan la auntie johanna.. tah bile pulak kite nak jumpe ye...
ibu ingat nak balik rumah je tapi ayoh boleh pulak ajak kami gi banting utk raya rumah toklang dia iaitu dah pangkat moyang pade umar. banting tu... kul 8.15 kami masih di hentian seremban utk solat maghrib (jamak dah ni sbb nak gi banting kan) dan mandikan umar. sudahnye kul 9.10 baru sampai banting. ohh sangat la inappropriate pada ibu. makan2 borak2 sket ibu terus ajak balik. sbb nye masa dlm keta nak dtg banting tadi umar dha tido dah sebenarnye. pastu dia bangun balik. tu yg ibu ajak ayoh balik cepat tu. ayoh kate kalo ikut dia mmg dia nak tido je kat umah toklang dia tu.. ibu geleng kepala je. ayoh ni ingat dia bujang lagi kot... dah bawak anak bini mana boleh simply crash anybodys couch macam tu...
kul 11 mlm baru sampai rumah balik..


dah la itu je.. jumaat n sabtu takde raya mana pun. just pegi run errands sana sini...
rancangan ke kenduri kawin di teluk intan siang tadi tak dapat dilaksanakan kerana ayoh tgh sibuk kemas opis utk pindah ke bangsar.. isnin ni ayoh dah keje bangsar dah... dah tak keje kat bukit serdang dah.. dah takleh balik lunch dah.. ohohoh sedih..... dear ayoh, kami harap ayoh akan gembira dgn opis baru mu itu.. opis baru je. bukan kompeni baru. harap2 ayoh dapat terima hakikat dah kene kuar awal pagi utk gi opis..

okey.. habis.... babaii...

Friday, September 25, 2009

raya ku belum habis

urghh.. sorry. for not updating on my raya.
cakap sori kat sape ni? hubby kot?
the thing is, iv been here in bangi since tuesday but still tak sempat nak update.
kenapa?
  1. raya sakan belum habis. masih ada 2 hari nak gi raya sakan.
  2. sadly, im addicted to my nintendo ds. asal ada masa je nak ngadap mendalah tu. takde dah nak ngadap pc.
  3. .. itu je kot alasan?
hari ni masih menunggu hubby balik dr opis utk gerak gi jalan. ntah jadi ntah tidak.. bosan la... lusa dah kene pulun balik blajar... tlg la bawak daku gi jalan2 wahai hubby...

ok bye.

Tuesday, September 22, 2009

selamat hari raya aidilfiitri maaf zahir dan batin

one happy family at home

Saturday, September 19, 2009

goals and objectives

The Difference
between goals and objectives


Goals are broad objectives are narrow.
Goals are general intentions; objectives are precise.
Goals are intangible; objectives are tangible.
Goals are abstract; objectives are concrete.
Goals can't be validated as is; objectives can be validated.

eh? bukan patutnye post pasal raya ke?

oh ni sbb di pagi hari sebelum raya ni aku masih dok ngadap laptop buat midterm take homw exam yg perlu dihtr sebelum hari ni habis. ada 13 jam lagi lebih kurang. pastu baru la aku boleh betul2 raya. hopefully bole siap sebelum berbuka la kan.. or even better siap sebelum stat masak?

haih.

tapi mujur la sangat2 kat kg temiang, marang ni dpt signal broad band.. alhamdulillah.. sempat aku nyelit 5 minit berblogging.

a real raya entry will be posted after i submit my homework.

thank you.

Tuesday, September 15, 2009

malam tadi punye cerita

malam tadi kami ngekor ayoh gi bukak pose dgn kawan2 nye kat restoran jepun shogun di one utama. pertama kali ibu gi makan restoran jepun. last2 amik makanan thai.. hehehe sori la tekak ibu takleh terima makanan pelik2 ni...

seronok dpt makan eskrem jagung

muke ayoh yg menakutkan..

group picture. org lain tgk camera, umar dok tengok pakcik yg dukung dia.. umar ni tak kisah sape2 pun pegang dia.. gelak memanjang..

dah balik umah, umar lak cube wat muke yg menakutkan tapi tak berjaya sbb beliau terlampau kiut!

keesokan harinye (pagi tadi), tah camane umar boleh dpt menatang stylus ds ibu ni.. habih la dah kene gigit dek umar.. nyummi nyummi kate beliau..

Monday, September 14, 2009

my beloved..

i should be doing my mid term exam now, or prepare for that dreaded presentation, or at least bake some cookies.

but i promise myself to find a time to blog about my beloved nintendo ds.

brief introduction :

i bought my first nintendo ds after i got my ptptn money during degree, in 4th semester, i think. if not 5th.

this was in 2006.

this pink nintendo ds has been through a lot with me. it was my companion during my lonely time in india and very useful in any long journey.

sometime before the birth of umar bucuk macam, i accidentally dropped it when i was reaching it from my dressing table n its hinge broke apart.

i was sad, but it didnt bring me down to tears as at that time, i havnt been playing it much anymore, what with the preparation to welcome umar into this world n other stuff that i need to worry about.

but still, i mended it on my own. the lcd was still working fine. n i didnt feel like going all the way to sg wang to send it for repair.

after i fixed the broken hinge, i played the ds less n less. other than my big pregnant belly that i was too content with, i was afraid if i use the ds too often, it might get broken again.

after the birth of umar, i just totally forgot about it until a couple of weeks ago.

iv been seeing my friends playing farm ville, barn buddy on fb n their status 'iv sold blablabla harvest blablabla', n honestly they made me think about harvest moon again. so one fine day, i took the ds out of the drawer n recharge it (the battery has long died as its been sitting in the drawer for more than 8 months). n i started playing harvest moon cute. (i used to play harvest moon, where the main character is a guy, harvest moon cute is the version where the main character is a girl.).

so i got stuck with it once more. everyday i will try to find a time to play the ds, even for a short while. some ppl like my sister, has to read at least 1 page of a book b4 she goes to bed. but me, now, i have to play at least 1 day on harvest moon(1 day in hm can be completed in around 5-10mins) before i can go to sleep, even if im dead busy during the day.

last saturday, i had research method class at 3pm. n data mining class at 9am on sunday. so hubby decided that we all should spend the night in serdang. so when he was sending me to my faculty, after i got down from the car, i tried searching for my ds (thinking that, while waiting for him to pick me up later, maybe i can squeeze in a day or two of harvest moon..), but it wasnt in the car. and i made my hubby turn back to bangi, n get my ds. i said, i want it to be here when i get back from class. n hubby, being the nicest person in the world that he is, actually went to his house, left umar with his tok, n make another round to bangi to pick up the ds. i was all smiles when i saw the ds at serdang.

n that night, even though i was supposed to work on my assignment, i still played my ds for a while. n when the battery was low, i recharged it n went to play with umar.

being a 7month old baby, umar likes to grab anything that he can reach. one of them is a rocker that belongs to his cousin, ahmadefarhan (notice the spelling change?). when i was trying to move the rocker out of umar's way, i , me, again, accidentally pulls the wire that is connected to my ds n the ds flew from the top of the table on to the floor.

hubby took one look at it n said, "dah pecah betul dah kali ni."
i was sad, i mean, that thing not only cost a lot, but i also had soo many memories with it. but still, i didnt cry or sulk or anything. the lcd was still, working fine.. but the hinge is now broken beyond repair n the bottom part of the ds also cracked.

after having some talks with the hubby, he let me buy a new one... yahooo.. i dunno about his motives, why was he being so nice to me? he didnt say, "awak tu dah jadi mak la.. sudah2 la main game tu.." - he used to say this when the ds was broken the 1st time.

so its been decided, after data mining class on sunday, we will all to go to kl to buy a new ds.

that very night i started to search about dses on the net. i found out that a newer version of ds is already in the market (ds --> ds lite --> dsi) . i know that my old bulky ds has long ceased its production. but i never knew about this dsi. see? i totally ignored this stuff for almost a year n now im quite shocked to see many improvements have been done to it.

while searching n surfing, i also contacted the most knowledgeable person that i know about nintendo, or any other gaming stuff for that matter, none other than en. nabil, n i was right. he really do know about this stuff! thanks again en. nabil! hehe.

so on sunday after class, off we go to bukit bintang to search for a new ds. 1st we went to a game shop in bts - en. nabil recommended this shop. but the sales person wasnt too friendly with me. the hubby n baby only followed. hubby said he didnt wanna have anything to do with it (it means me spending a lot of money on something this.. silly..).

so the conversation went on sthing like this

me : how much is the ndsi package?
sp : 800 (displaying it on his/her calculator - which, imho, is really annoying.)
me : if i wanna buy only the console?
sp : 799
me : (what the f??)

i could sense his insincere-ness so we left.

from bts we went to low yat (all this done while carrying umar in his stroller.. just image how many flight of stairs that we need to go through to get to the next shopping mall) .. same story.. same price.. lastly i suggested that we go to that old stretch of shops in sg wang where we(my siblings n i) bought all of our gaming consoles n accessories (not games. we only bought our games in warta).

one shop, is willing to sell it at 670. after 'adding' some stuff to enable me to play downloadable games, the price got to 750. ok lah a wee bit over my bajet. but still can lah..

later at home i asked the hubby, why didnt you suggested that we buy a wii? the price difference is not that far?

hubby said, "wii is for ppl who dont have many things to do n can spend a lot of time in front of the tv.."

that, is definitely not us.. so all in all i was happy with my purchase.

why, did i say "us" and "we", not "i" or "me"? bcoz the hubby let me buy a new ds with a condition, which is, "jangan beli kaler pink" - so that he can use it too. fyi he never even touch my old pink ds. too feminine i guess.

so, thats the story of my old ds, how it broke, twice n how i get the new one.

this dsi has a lot of improvements from ds n dslite - the lcd screen is bigger, it has 2 cameras, plays music, videos, surf the net n the works. the only downside of it - that i discovered so far, is that this dsi lacks the gba slot. so i have to say bye2 to all my gba cartridges lah.. huhuhuh....

the owner of the shop where we bought this dsi first told us that they are able to repair broken ds. hubby tried to coax me into repairing my broken ds n not to buy a new one, but later the owner found out that mine was the original ds. n they can only repair(change the casing) nds lite. too bad.. or is it?

ok enough talk. lets look at some pictures of my old n new ds.

this was taken last week. i bought the box to put my brooches n accessories. but the box was intended for storing nds n its cartridges. so this pic was just for fun. i already have a special bag for my nds.


bersepai.. serpihannye pun tak jumpa..

terkulai layu..

yahoo!

the excitement of unboxing your new toy.. is indescribable.

ok now i can start doing my actual work. bila lah boleh godek2 mendalah comel nih..

bye2.

things to do b4 friday

ok lupekan kisah raya yg bakal suck. suck muck il be celebrating raya for the 1st time with my son, umar. so i should be really thankful as opposed to sulkkk all week longg for having to celebrate raya in a ladang kelapa sawit yg byk serangga n no running water. humph!

dah dah kembali ke topik asal.
aku perlu senaraikan kerja2 yg perlu di selesaikan sebelum kami bertolak ke terengganu pagi jumaat ni.

  1. siapkan mid-sem-take-home-exam research method yg perlu dihtr melalui email b4 19/09 - sabtu. (ekceli dah balik kg pun still leh wat ni tapi takde internet la pulak utk send...)
  2. siapkan presentation yg kene present rabu ni - benci gile
  3. buat kuih raya - entah sempat entah tidak.
  4. kemas beg masuk hutan - that includes shieldtox, insect repellant, baju2 menutup aurat utk mengelakkan kulit umar yg putih bersih tu kene gigit serangga (ekceli dah tak smooth sgt dah kulit umar ni. anak bujang le kate kan. calar sana sini, parut nyamuk sana sini. kesian...)
  5. pesan kat family hubby yg balik naik keta utk bawak walker umar.
  6. prepare brg2 makanan umar (ikut hati aku bawak yg instant je. tgk la nanti camane.)
  7. cube utk cabut iron on crystal kat baju melayu en. hubby. kalo tak dia tanak pakai.. dah la rancang semua nak sedondon (pertama kali sedondon so excited terlebih)
  8. cuci baju2 kotor yg nak bawak balik.
dah itu je stakat ni.. ah bosannye......

take a deep breath.. release...

iv yet to test my new dsi... more story on that later... weeeho!

Friday, September 11, 2009

this raya's gonna saaak... big time!

enough said.

Tuesday, September 08, 2009

mas being chatty

rasa macam dah lama sgt tak menulis di sini.
truth is, i had 1 hell of a weekend.
did i say hell?
yes i did.
tapi alhamdulillah dah dapat lalui nya.. walaupun byk kekurangan disana sini..

last week, hari kamis, i had some major shopping session. kene mention major sbb lama dah tak shopping major. from MJ to Jusco to Isetan. pergh best gila. ni kira macam shopping raya la ni.. beli kasut, baju utk umar, cadar baru, baju n skirt utk aku, utk hubby? repair patch utk bath tub umar.. hehehee...

on saturday pulak, instead of going to class, i decided to tag along my hubby yg kena bawak jepun sorang ni pegi beli brg2 rumah.. kat.. ikea heheh. sanggup tak pegi kelas semata2 nak gi ikea. susah oo nak ajak hubby gi ikea. dah la jauh. stakat nak beli barang sikit2, baik gi beli kat2 cni je. tapi sbb ada sorg colleague dia yg baru sampai dari jepun, tu yg nak bawak gi ikea tu.. hehe best gile lah. hubby bawak jepun tu, aku gi jalan ikut suka hati.. beli karung n kotak utk letak mainan umar, meja utk highchair umar, mittens utk dapor, hanger utk gantung tudung.. see, benda remeh jer yg bole dpt kat warta.. tapi saje tak beli kat warta sbb dah terbayang ikea punye.
mmg sgt lah tidak sabar nak masuk rumah sendiri nanti kalau boleh sume nak beli kat ikea (angan2 je ni.. ) ntah bile angan2 ni nak tercapai? taktau la..

talking about moving into our own house, aku baru je bagi satu equation kat hubby,

selagi aku tak keje = tak mampu nak beli rumah yg bagus,
selagi tak beli rumah yg bagus = takkan keluar dari rumah ni,
therefore, selagi aku tak keje = takkan keluar dari rumah ni.

n talking about keje,
earlier tonight my father asked me,
"bila habis kamu punya study?"
me,
"erm around april"
abah,
"oh now ur in 2nd semester?"
me,
"yup"
abah
"so whats ur plan after that?"
me,
(dalam hati= payahnye nak jawab soalan ni..)
"hehe taktau lagi.."
abah,
"eh takboleh taktau2.. u have to start now.."
me,
"kalau nak apply jd lecturer kene ada masters dlu.. selagi takde cert takleh.." - alasan je ni.. tapi dah my father pun lecturer, so who am i to play around with this issue?
abah,
"mana ada.. dah boleh start contact2 orang dah.."
me,
"ergh kalau nak suh mas jumpe dr tooot tu malas lah.."
abah,
"bukan kat upm je, universiti2 lain.."
me,
"taktau lagi nak univ mana.."
me again,
"adil pun baru nak pindah office, biar dia settle dulu la pastu baru mas nak fikir..."
pastu aku pun lari naik atas.....

arrkhhhh iv been dreading this very situation...

seriously kalau mak ayah aku tanye pasal "nak buat apa lepas ni" aku mmg buntu taktau nak jawab apa. kalau cakap yg aku nak jadi suri rumah mesti kene bebel punye lah...
masalahnye i honestly dunno what i wanna do after this. im too busy with my studies, my umar, my hubby, n my own personal life to be thinking about my career.

n i hate, by that i mean really hate, the fact that im gonna have to leave umar with someone else. i know u guys out there yg dah keje dan ada anak mmg buat camni but i realllllyyy hate it. he's my child. MY CHILD. why are you asking me to leave him with someone else??
kalo tinggal dgn maid nanti anak aku cakap indon. gile menyampah. maid kat rumah ni, kangen lah, ganteng lah, bobok lah, nenen lah, nak je aku cakap, kalau takleh cakap bahasa melayu diam!
kalo gi nursery.. hmm ni lagi laa... malas aku nak sebut panjang2..

tapi sampai bila? takda kesudahan. aku tak boleh predict future. dan buat masa sekarang aku masih tak dpt beri jawapan yg menggembirakan semua orang termasuk diri aku sendiri.

tapi insyAllah, semuanya akan terjawab nanti.. aku pasti Allah swt dah tentukan jln yg terbaik utk aku. cuma belum nampak lagi..

sama situasinya sebelum aku n hubby kawin dulu.
we've been together since like forever tapi mcm susahh sgt nak kawin. seperti yg aku penah sebut satu ketika dulu, rasa mcm takda titik pertemuan perjalanan hidup kami berdua ni. but look at us now. happily married with a cute baby boy that makes our lives even happier. i believe the same thing is going to happen to me career-wise.

eheh. ada point kah entry kali ni? just my thoughts. memula nak citer pasal shoping, pastu citer pasal rumah pastu citer pasal keje..

merapu2.

sebenarnye aku cume hepi sbb exam tadi aku boleh jawab lebih dari separuh... nyahahahah!

i can sleep well tonight, thats all im saying.

Tuesday, September 01, 2009

gambar umar

muka bengang kene sakat dgn ayohnye

ayohh bagi la umar kamera tuu!!!

macam tarzan kene kurung je gaye nye...

sneak preview. tinggi gile songkok..