Friday, October 30, 2009

so whats next?

umar dah masuk 9 bulan semalam. baju2 beliau byk yg dah tak muat.
aku seperti biasa, masuk jusco, pegi tgk kat bhgn anakku & baby kiko.
baju2 umar mmg byk beli jenama ni. kain nye tak tebal sgt, tak nipis sgt. sesuai la utk cuaca malaysia ni.

tapi lately, baju2 kiut jenama 2 ni mmg dah takde utk umur umar. i mean, baju 6-12 months sume umar dah tak brape nak muat. kalau beli gak bole pakai 2 bulan je lagi. tapi masalahnye tak byk jenama yg ada jual 12-18 months or 18-24 months. kalau ada pon pigeon. jenama lain sume dah start guna saiz S,M,L atau 1y.o., 2y.o. dsb.

sedih weiii... umar dah bukan baby lagi....

umar duduk dlm stroller pun dah ngadap depan skarang. kalau ngadap ibu & ayah, sampai terteleng2 kepala dia nak tengok kiri kanan. n takmau sandar lagi dah. tegak je badan tu.. pastu masa jalan kat men's dept tangan dia dok mencapai kemeja2 yg bergantung tu.. ish ish ish....

mmg lama dah tak bawak umar kuar jenjalan kat shopping mall. sejak kecoh h1n1 haritu, mmg kami jarang bawak dia gi shopping. slalunye tinggalkan di bangi with opah n maid, or di serdang with tok. tu yg bila skang ni bawak dia kuar mcm susah dah. dia dah pandai menunjuk kehendak nye. nak tu nak ni. nak makan apa yg kitorg makan, nak pegang barang tu barang ni. kalau buat dek menjerit la dia. orang cakap, shhh or noo... dia bukan nye paham pon. yg penting kehendak dia dapat. payah ni. kene tegur dah ni... malu dgn org sekeliling bila dia menjerit. kalo la kite zaman muda2 dlu kalo ada baby menjerit mesti pk, mak dia ni tak reti ajar anak ke? hooo.. so aku pun kene la ajar anak jgn suka menjerit kat tpt ramai orang..

so, berbalik pada topik asal. baju? baju2 kiut sume umar dah tak muat pakai... kene beli size toddler dah... benci2. dah la tak cantik, mahal pulak tu.. kene pegi survey balik jenama2 yg sesuai utk kanak2 1 tahun ke atas. yg pasti nye baby kiko n anakku tak sesuai dah utk umar...

btw, i also turned 26 yesterday.

yes i know iv told almost everybody that my birthday is actually on the 28th of october, but due to some reason, my birth cert stated that i was born on the 29th. aku pun tak paham kenapa benda ni terjadi. maybe sbb ayah aku lambat register ke, silap register ke..
plus tak pernah celebrate betul2 on the date pun sbb slalu celebrate sekali dgn birthday my sister, iaitu 31st october. so no biggie lah. asal celebrate.

but NOW, since our wedding date is the TWENTY NINTH of march, umar was born on the TWENTY NINTH of january, aku isytiharkan bahawa anggap je la bday aku TWENTY NINTH of october.. ok? tapi kalau nak celebrate 2 hari berturut2 pun bole gak.. hahaha...

macam kemarin, hari rabu, 2 org je wish epi besday (adeeb n hubby) pastu mcm sedih la.. takde sape ingat ke.. satgi smalam (khamis) hah kau berturut2 org msg sampai tak larat nak jawab.. dah la mlm tadi ada exam.. tapi aku asyik bukak fb sbb nak ucap tq pada semua yg wish epi besday..

so i guess theres no harm in having a birthday that lasts for 48 hours.. tul tak? hahahaa....

ok lah. ekceli im in class right now. dtg utk submit assignment, sign attendance, n spend some time doing my own work.

yes i admit, i cant work at home. kalau dtg fakulti laju je buat keje. byk je bole buat dlm masa 1jam. kalau kat rumah nak duk 1jam buat keja semata.. jgn harap la... mesti sibuk nak tgk muvi lah, nak main dgn umar lah, nak makan lah, nak kemas bilik yg umar sepahkan lah... hehehe....

tapi nak dtg dok cni semata2 utk buat keja.. ermmmm takkan buat kot... tapi tgk la sem depan.. kene wat projek + 3 subjek (next semesters gonna be my final semester...), mungkin kene gak dtg fakulti dok buat keja kot. kesian umar.. sori sayang.. ibu bizi sikit... nanti time cuti ibu main byk2 dgn umar ok...

ok im off to do some work..

gudbai..

Tuesday, October 27, 2009

beban di bahu yg semakin ringan

sbb lama dah tak menulis., gatai pulak tangan ni nak cakap macam2 kat cni.. or maybe sbb hubby takde, so i got no one to talk to, sbb tu rasa nak menulis kat cni? how sad...

it really is sad you know.. hubby kene pegi penang tengahari ahad. but me ada kelas ganti pagi tu, sampai tghari, pastu ada group discussion pulak utk presentation mlm tadi. dah la hubby pegi sorang. kalau la takde presentation smalam tu, awal2 lagi aku dah pack everyones bags n ikut sama ke penang.
bangun pagi ahad sedih tak terkata. tgk hubby n baby sedap tido aku kene tinggalkan diorg utk ke kelas yg paling...... ehem..

anyways mmg berat hati betul nak pegi. tapi mengenangkan takleh jawab exam kalo tak pi, aku gagahkan diri jugak utk pi. kiss2 hubby n baby. tinggalkan la diorg yg tgh sedap tido tak sedar apa tu...

kat kelas pulak muke tensyen je sampai kene tegur dgn lecturer, "why ru not writing this down? this is gonna come out in the final.. bla bla bla bla" dia tensyen tgk muka aku tensyen kot. hahaha. ape2 la dr..

pujuk hubby dtg serdang tghari utk jumpe dia b4 dia gerak ke penang. malangnye time dia dtg aku tgh sibuk gosip dgn group members sambil lunch. mcm susahkan hubby pulak suh dtg tapi bila dia dtg aku wat tak peduli.. lek la hubby bukan slalu dapat bergosip dgn kawan2 ni.. so salam je n dia pun blah..

dlm hati sayu jugak mengenangkan adus bestnye kalo im going with him to penang.. with umar of kos.. singgah tapah rnr, singgah rumah tok, singgah tepeng, menginap kat hotel 2-3 mlm..

tapi presentation lagi penting, membuatkan aku lupa hal2 yg tak best tersebut...

Alhamdulillah setelah bertapa selama 5jam ptg tu.. kami pon berjaya menghasilkan satu presentation yg bagus.. bagus ke? bole la.. no negative comments from the difficult lecturer is considered good la kan.. haha!

so takde la terkilan sgt.. plus sbb smalam semua nye berakhir dgn baik, mmg berbaloi sedikit pengorbanan itu..

yg pastinya, habis je sem ni, mmg nak gi sgt jalan2... time org cuti2 panjang raya ke deepavali ke, sume aku kene bertapa kat rumah wat keje. kali ni mmg nak cuti betul la.. kita gi pulau redang ke.. nak tak hubby??

sket je lagi ni insyaAllah.. sket je lagi... sabar.....

oh disebabkan smalam n kemarin dah puas pulun buat keje. harini aku nak rilek sket.. jalan2 gi warta skejap.. balik kang baru wat keje.. hehehehe...

tata...

Monday, October 26, 2009

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

Hello all.

Skarang baru ada mood nak cakap. Mmg lumrah manusia (atau aku je), cume nak bercerita pasal benda baik yg berlaku je. benda yg tak seronok simpan jauh2 dlm hati sampai terlupa..

Alhamdulillah, as im typing this, masih di DKU, baru lepas presentation. It went well.
Meeting with beloved sv after being in hiding for more than 2 months, also went well.

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.

Thats y i lebiu, sv. You are always very helpful, very optimistic, very understanding.

Tapi apa pun, perjalanan projek masih jauh. cuma nampak sedikit cahaya di hujung jalan macamana nak menyiapkan proposal utk presentation minggu depan ni...

4 minggu hiatus jadi 1 minggu hiatus saje. sbb tetiba beban kat bahu ni rasa mcm dah byk berkurang.

Anakku, 'Umar bin 'Adil, bukan saje dah pandai panjat tangga, malahan dah pandai nak try turun dari katil! of kos bila dia rasa kaki dia tak sampai lantai dia naik balik. you are truly your father's son, baby..

The father himself is away on work. will be back on my bday, the day after tomorrow.

And there is still a lot of work to be done. 3 final papers, proposal documentation n presentation, literature review.. But insyaAllah il be free in 2 weeks time.

Can't wait!

Monday, October 19, 2009

4-week break

di kesempatan yg sedikit ini.. saya ingin ucap kan..

mcm bagi ucapan majlis plak dah.

what i wanted to say was.. im gonna take a short break from the blogging world. i promised myself that i will not blog until im done with my proposal presentation.

coz for the time being, theres nothing in my mind except this project proposal of mine. n presentations and final exams. n i bet no one's interested to read about that.

4 weeks ok. il be gone for four weeks. after that im gonna drag hubby n baby for a short vaycay in terengganu. n then il come back with some interesting pics, news, and updates.

so long pretty people!!

Monday, October 12, 2009

oh my cuteness


hi my name is umar. my hobby is to throw stuff on the floor and see how much noise they make.

p/s: pls enlarge the picture to see my new teeth!

Saturday, October 10, 2009

one week update

i have some free time, so lets blog a little.

it has become a habit of mine that during class, il sort out my calendar, planning my schedule for the next week or so.
so every night after class, i usually reward myself by spending some not-so-quality time in front of the pc, play nintendo ds, or just watch some tv. like tonight, i plan to blog, watch some tv shows, play nintendo, n read ikea catalogue 2010 from cover to cover.

it has been a busy week. n il be even busier for the next 5 weeks or so. i pray to Allah swt that everything will go on smoothly.

last weekend's activities were quite fun. hubby had to work on saturday, but i had 2 open house invitations from my friends. so i decided to go with umar. the first open house was in bangi, my ex-classmate who is also my neighbour, so no biggie lah. but the other one was in shah alam. n i have only been to shah alam like twice in my whole life. but this invitation was from fakhzan, n i cannot not go. he was the the one who heard every single word that came out of my mouth when i was in india. hehehee not every word but almost la since he sat in front of me in the lab kan.. sometimes the things that i said was not meant for anybody to hear it, but unfortunately, he did. kesian dia. bukan sikit benda yg kuar dr mulut aku dulu. hahaha! so i drove all the way to shah alam to meet my fellow ex-infoscions. luckily it wasnt that hard to find the house. spent about an hour plus there. chatted with friends. oh how much i miss them. but cant talk much coz my baby was getting restless. n we left before they took the group pic. ahhh tensen.... later we went to bangsar to pick ayoh up, n we went jalan2 for a bit before going home.

on sunday umar demam.. agaknye ramai sgt org dok pegang dia smalam tu. bertukar2 tangan. tekejut sampai demam. langsung kene tegur dgn my mom. anak kecik lagi toksah la bawak gi tpt ramai2 orang tu.. hmm ye lah. but we still took him to another open house in klang on that sunday, sbb time tu nampak cam dia dah kebah. he was active as usual, but i can feel that he had a bit of temperature. thats umar, you see. even when he's not well, he acts like nothings wrong. exactly like the time i was giving birth to him. i struggled for hours trying to deliver him, n i bet he was struggling too, trying to get his head out. after iv lost all my energy, his heartbeat was still going strong. you really amaze me, baby. ur much stronger than me.

so the rest of the week, we just stayed home. i had tons of homework to do, n umar needs to rest n recover from his demam. we brought him to klinik kanak2 annur, the doc said theres nothing to worry about. just normal fever, coz at that time umar dah kebah dah. dah makan ubat demam n antibiotic. fyi, the consultation fee at this clinic is rm45 ok. minus the medicines. so if ur planning to bring your baby here, please ensure that u have at least rm100 in your wallet. coz they only accept cash.. heheh..

when we were there, i actually said to the hubby, "rasanye nanti lagi skali ngandung pun akan check up n bersalin kat cni gak.." im not sure why i said this. mungkin sbb dah biasa kot. kalo kat klinik lain, lain pulak prosedur nye. rasa malas nak blajar balik.

but dont worry hubby, i promise il work hard, kumpul duit, so that i can afford this hospital, again.. heheehehe..

ok lah. time to go. nak tgk tv shows pulak.

bye2..

Wednesday, October 07, 2009

2nd favourite picture


CREDIT TO : JUZAILI AGAIN..

tagline gambar ni : Umar LURRVES ibu.

p/s: kulit muka mcm org dah umur 30 tahun. yikess.. salahkan kamera yg mahal sampai bole capture kedut2 kat muka aku.. humph!!

Tuesday, October 06, 2009

beraya di hujung minggu

CREDIT TO : JUZAILI RASHID

gambar paling kelakar di open house fakhzan sabtu lalu. aku takleh berenti sengih setiap kali tgk gambar ni. adoih sakit perut gelak..

p/s: been bizi. cant talk much. later peeps.

Thursday, October 01, 2009

it was a good night.

im in a good mood, for now at least.
mmg betul apa yg tercatat di dinding klinik homepathy dr hasan, manusia ni banyak memikirkan kesusahan yg belum menimpa diri nya.

sepertilah aku. setiap kali ada homework aku jadi tensen. entah apa yg aku tensenkan. buat aje lah.
ni buatnye tidak. tak sudah2 dgn tensen.

semalam masa teman hubby bersahur tiba2 dia usap2 blakang n said, sabar lah..
tekejut aku. apasal tetiba? aku ok je waktu tu. rupanya dia kata, "i read your blog.."

ohh.. aku senyum je lah. malas nak cakap banyak nnt mama dgr. hehe. my parents dont read this blog. but my father in law does. or at least thats what he told us. aku buat taktau je. aku menulis lebih kepada kepuasan hati sendiri. bukan utk orang lain. n kdg2 menulis utk hubby, sbb mungkin pada dia apa yg aku tulis kat sini bukan apa yg aku sampaikan pada dia.

aku tak pernah menulis kalau dia ada dekat sebelah, n masih jaga. selalunya menulis time dia dan umar dah tidur. mcm skarang. mmg waktu begini lah sesuai aku nak layan perasaan sorang2.. buat homework ke.. menulis ke.. apa2 kerja yg memerlukan konsentrasi..

pernah aku cuba tulis blog dlm kelas waktu rehat, satgi member tegur, buat apa tu? aku sengih n kata, "tulis blog.." pastu member tu pun gelak. dia kata khusyuk sgt. mcm buat homework. haha.. kelaka nye. homework lupe nak buat. blog pulak karang mcm karang homework. apedah..

balik pade topik asal.

why did i say this was a good night?
coz i went to class earlier this afternoon with a heavy heart. my head hurts, i had to leave umar with the maid, i didnt do any preparation b4 going to class, and i was hungry. everything did not feel right. until maghrib break n i had a chat with my classmates. we talked about proposal preparation n presentation, homework, the sucky midterm that we had to submit b4 raya.. turns out that i was not the only one who felt burdened. bila berkongsi cerita tu tetengok semua org pun rasa yg sama.

n bila tengok orng lain punye progress projek, ok la tak la teruk sgt aku ni.. cumenye terkenang kan my beloved sv yg mesti tertanye2 mana aku ni tak jumpe2 dia sejak b4 bulan puasa. i saw him on tuesday but i actually hid from him. bengong. tak penah aku buat camtu kat mana2 lecturer seumur hidup aku. told ya things are bad.. (>_<);

ok la i promise myself to go n see him next week...

di malam yg hening ni... aku nak pegi main nintendo jap (kejap je..) n then nak mark lab assignment yg abah bagi.. hopefully bole siap malam ni.....

tata.