Friday, February 26, 2010

energy booster

i need em.

ada sesapa boleh bantu bagi cadangan?

err tapi aku tanak yg mlm stuff yg mahal2 tu yer..

yg aku tgh consider nak amik vitamin c ke, multivitamins or something like that (see, nak suggest pun taktau yg mana satu..)

aku ni sket2 letih. buat keje sket tercungap2.

bangun pagi lewat.. plg awal kul 9.30.. tung tang buat keja rumah, by 2pm, umar tido, dgn aku pun tido sekali sbb keletihan.

cuaca panas pun mempengaruhi gak.

kalau hari yg ada kelas, mmg kene tido petang kalau tidak dlm kelas asyik menguap je la keje.

org lain yg keja 8-5 pastu pegi kelas pulak 6.30 to 9.30 steady je aku tengok?

hubby kata mungkin sbb aku suka tidor lewat.

mungkin jugak tu. tapi dulu2 pun selalu tido lewat gak. paling awal 2am.

tapi kalau haritu dah keluar sepanjang hari selalunya by 12am dah hanyut dah.

kalau anda semua perasan blog post aku 90% dibuat pada waktu lepas tengah malam.

sambil2 buat keja tulis blog.

oh shit its already 11.30 pm n baca notes tak sampai separuh pun lagi.

kepala macam pening2.

hii kenapa la time nak exam asyik rasa macam ni.

tangguh tangguh stadi sampai last minit. pastu last minit tu badan pun dah rasa lain macam. pening la. lesu la.

sudahnye just skim thru the notes n pegi exam dgn tawakkal je.

ok lah. sebelum umar dan ayohnye naik atas mengganggu ibu stadi,

i better stop now.

besok pas exam nak pegi ikea sale wuuhuu!

p/s: badan tak fit ni mungkin sbb kurang bersenam jugak kot.. plus my period is due any day now.. tu yg rasa lain macam je badan ni... zzzzz....

p/p/s: am thinking of giving vitamins to umar too. bagi dia gomok sket. makan non stop dak tuh. tapi badan kecik nyee la hai..

4 comments:

Oyis said...

hi, nak jwb soklan2 mas tu by copy paste kat sini lah, ok x? hehe

psl pump tu, yup masih pump (tp ada jg time2 malas ya ampuuunnnnn), tp what an embarrassment sbb dpt 3 oz je skali pump. but then again, akak x risau sgt sbb before i leave home (pkl 8 pg), dah bg aisyah se-round dah. pastu i go home at lunch, kasi lg se-round. pump tu dlm pkl 5 mcm tu dkt opis. if aisyah nak minum susu, it's usually around this time gak la (ptg2 5 pm) i come back home at 7 pm, 1st thing aisyah mesti mintak nenen gak. then mlm sblm tido skali. utk tido lg skali. spjg tido ada 4 kali.

tp akak rasa bersyukur la jg sbb jadual akak flexible. kalo mcm ibu2 yg betul2 kerja kat KL from 9-5 mmg lebih strict la regime diorg. plus aisyah bkn jenis yg kalo x de EBM x leh tido etc. alhamdulillah dia mcm tau2 plak. dia bole continue tanpa EBM pon kdg2.

ada jg risau psl aisyah ni bdn kecik molek, tinggal pipi aje chubby. tp bila tgk budak2 yg 100% breastmilk aje, mmg gitu la pattern nya, so rasa ok la sket. as long as sihat, sudah... hehe.. dia mkn byk.. tp byk mkn, byk berak. ok la tu drpd byk mkn x berak2 kang lg susah... plus kalo gemuk debab pon x elok jg kan? esok2 kalo dah jd obesiti kanak2 kang, ibu bapa jg susah hati. so buat masa ni wat biasa2 je la psl weight issue dia tuh.

kdg2 bila pump jd demotivated, tgk sketnya la susu. ingat kan aisyah hanya minum main2 je la, x de pon susunya. tp bila direct feeding, menjejeh air putih drpd tepi mulut dia, siap bunyi meneguk2, so rasanya kalo direct feeding tu mmg byk lg la kot. plus mungkin dia ni jenis qadha' mlm. tu yg 4, 5 kali dia 'mencari' dlm tido tu. senget sebelah belakang ibu dia ini mcm kalu huhuhu...

psl vitamin, again what an embarrassment, sbb x amik apa2 pon, mmg patut as this age amik something la kan, but ntah, kalo beli pon liatnya nak mkn. alhamdulillah so far masih ok la. x tau la kot2 weather ke apa. but i think ur hubby pon betul jgk kot, psl tido awal. my hubby is also a control freak psl tido awal. pkl 10.30 dah sound2 suruh tido, siap tutup lampu tutup tv. maybe mas leh try tido awal? or skip tido ptg, nnt mlm mesti tido awal sbb capek sgt. akak kalo tido ptg nnt bdn lg rasa lemau, so mmg akan avoid at all cost (mmg x de masa pon nak buat, even on weekend pon :P)

anyway, sorry la kalo celoteh berjela ni x membantu. just nak kongsi je, coz sharing is caring :)

Nabil said...

minum air byk2 (Awal2 tu kalau buat mmg nak gi toilet je)...kalau stay up makan buah2 mcm epal or anggur or papelah buah2 yg jenis ada jus tu n stay away from kopi2 :)

kalau rasa kena selalu wat keje sblh malam, cuba tdo sekali waktu umar tdo malam tapi lps tu try bangun around 3 or 4 am.

kalau rasa kena ganti balik tdo lps subuh tu ganti la balik tdo :D

---

pasal umar kecik tu, kalau dia sihat better let him be je..Sara pun lbh kurang mcm kes dia la...n mak dia pun sama la mcm awak ni risau n nak bg tambah berat.

pada saya, better badan macam tu tapi sihat daripada chubby2 sgt nanti last2 kita lak suruh dia turunkan berat badan kalau dah terlebih sangat esok2.

Maslina Zolkepli said...

k.noris : huhu tengkyu for the explanation panjang lebar... saya pun sama la mcm kak noris.. bile pam tengok alahai sikitnye.. tapi umar minum direct gulp gulp gulp...
pasal vitamin tu pun pk2 balik, aku ni dah gedebab nak amik vitamin apa lagi... hhehehehee

en.nabil : tu la suami saya pun suh tido awal n then bangun b4 subuh. but the thing is.... im not a morning person... saya jenis takleh tido selagi keje tak siap.. lagi mudah tido lewat drpd kene bgn awal.. hihihi ini mmg kelemahan saya yg paling besorrr..

umar tu badan kecik je takpe. tapi dia pun susah berak kdg2... dah bagi byk minum n makan buah dah but still susah nak berak.. tu yg buat saya risau tu..

Nabil said...

susah berak tu hari2 or dia berak selang2 hari? ke memang hari2 berak sikit? Dia selalu duduk or suka bangun2 or tonggeng? mana la tau kalau kerap duduk susah sikit nak kuar :D

kena cek kat klinik kot kalau mmg sikit2 / susah dia berak.