Monday, March 08, 2010

last week's recap

i would like to recap what happened last week, i'll tell you why at the end of this post.

last weekend, we went to midvalley to attend hubby's educator's farewell party, but in the end we did not join in the party sbb 1:crowded 2:we already had a heavy meal just b4 the event. but i did meet my dear sarah, who seemed cheerful n bubbly as usual. im glad ur doing fine beb...

and we also went to ikea sale with my pil.fil wanted to buy corner workstation for jerangau but the model is already sold out. finito. obsolete. heheh betul kah ungkapan tu? that model has been around for more than a couple of years now n i guess diorg nak habiskan stok n keluarkan model n design baru.

tapi kami pulak berjaya beli workstation yg sama nama, tapi bukan corner nye model. sbb tgh sale, model yg berharga almost 500, kami dpt dgn harga 340 saje. bukan tu saje, sebenarnye model yg kami beli ni takde pun kat showroom tapi bile tanye ikea punye staff tu dia yg bgtau yg camni2 camtu2... so sbb 1:murah 2:lebar, so boleh letak pc and laptop n stadi all on the same table.. kami pun beli la jugak meja tu wpon taktau apa rupa bentuk nye.

model yg dah sold out yg fil cari

desk yg cantik utk letak pc tapi tak muat nak tebar nota2 buku2 utk stadi.

voila! ini lah meja yg kami beli. tapi ni gambar dr intenet. yg real punya tak sesuai nak tangkap gambar sbb dah penuh dgn barang..

kool kan? skang me n hubby dedua boleh duduk buat keja kat meja ni. me likey.

pada hari khamis meja ni pun sampai dan aku dgn eksaitednye pasang meja tu dulu. tak leh tahan sabar sampai hubby balik hehe..

tapi add on unit tu, malam hubby balik baru beliau pasang.

bila dah siap kami pun pindahkan pc dari meja lama ke meja baru ni.

dah nak pindah tu kene la cabut sume kabel kan..

pastu bila dah siap2 pasang, suh hubby rasmi kan pc di meja baru.

sekali bila switch on pc ku takmau boot up!

dah la hari jumaat tu nak jumpa sv tunjuk keja. keja tu dok dlm pc.

huuuuuuu menangis2 aku malam tu...

marah2 kat hubby sbb beliau yg cabut kabel2 tu sume..

marah marah marahhhh.... pc kesayangan ku takleh on...

aku rasa penah jadi dolu2 benda ni tapi aku kan dah lemau bab2 hardware ni so taktau nak buat apa...

tapi sbb dah lewat malam kami pon tido je la...

aku cukup tak suka la nak hantar pc ni gi kedai. dah la sah2 kene caj rm50. ntah apa dia buat kat pc ni. kata tu rosak ni rosak. belum lagi kot dia access barang2 dlm pc ni.

n then waktu siang ada aku n umar je. kalo nak htr gi kedai, kene angkut umar DAN casing gedabak tu ke kedai. camna?

last2 pc tu dok dlm keta je. aku ke sana ke mari tak htr pun pc tu ke mana2. sbb pk2. dah la mintak hubby hantar hari sabtu tu je la.

pastu malam tu hubby suh cari manual (ini pun took some time to find the manual book sbb dah tak ingat letak kat mana.)

padahal dulu masa aku sorang je dok bilik ni (time single la maknanye) sume benda tu within reach je.

so hubby bace2 manual, beliau try lagi skali ketuk sana sini.

in the end he swapped my 2 rams n voila... bile switch on ada bunyi beep beep menandakan pc sdg boot up.

yahoooooooooooo!!!!!!!!

err sebenarnye aku rasa masalah ni penah berlaku dulu tapi aku mmg dah lupa langsung la what happened, what i did to repair it bla bla bla...

kesemua ni (dan bbrp faktor lain juga spt ayat2 dlm citer marley and me, i love jen aniston btw), membuatkan aku terpk, how much i have let go since i got married and became a mother.

thats why i suck in my masters studies. i am not willing to spend too much time on it.

tapi apa pun aku happy sgt malam tadi sbb pc dah boleh on balik.. takyah kene htr kedai. rasa macam loser gile la kan dah kat 10 tahun hari2 guna pc tapi taktau nak troubleshoot the most important err electronic gadget in my life?

wpon begitu ada hikmah nye pc rosak skejap. baru aku sedar aku buat backup sikittt sangat kat tempat lain. mmg la boleh kuarkan hdd tu cucuk kat tpt lain kan. tapi kalo dibuatnye hdd yg kong?? hohohohoooo everything will be lost.. n i mean literally everything..

satu lagi hikmah, sebenarnye tools2 utk projek pun dok dlm laptop. kalo dah ada pc tu mmg malas nak bukak laptop yg kecit tu so errmm sbb tu la projek aku seloww je progress nye harharhar...

so itu la dia kisah besar yg berlaku minggu lalu..

this wednesday aku ada exam statistic so aku dgn jayanya dah start study semalam...
balik serdang berkurung dlm bilik buat latihan...
saje je start awal sbb besok hubby nak ke jakarta dah...

hari ni pulak run errands, ptg tadi ikut hubby ke opisnye kerana beliau ada kerja yg belum siap, n we ended up waiting for him from 5.30-8.30 pm.. hangin je aku.. dia kata skejap je. last2 jadi 3 jam.

lepas setel hal kat opis baru berkejar ke sg wang nak tukar duit kat money changer n sampai rumah kul 10 malam...

so kenapa aku nak recap semuanya?
sbb tadi masa hubby buat claim hal2 keja dia, kalau dia lupa dia suh aku bukak blog n tengok on certain dates dia gi mana buat apa. so kene makin kerap update dgn aktiviti2 kami lah..

dah la ngantuk dah.

bye2.

No comments: