Thursday, March 11, 2010

pening kepala

today.. has been.. one of the most stressful day of my life. (a bit exaggerating here but saje nak tunjuk betapa stressnye aku hari ni! )

sampai la ni, badan masih menggeletar, kesan dari macam2 perkara yg berlaku hari ni.

jadual harian pun dah jadi lintang pukang. both me n my son.

malam tdo lewat, bangun tghari, etc etc.

n hari ni dapat headcahe yg agak teruk. campur paru2 gatal rasa nak batuk2 je. ni dah byk hari dah rasa camni. tapi kat kelas pun ramai gak batuk. taktau aku ke yg bawak virus, atau aku berjangkit dr org lain.

n lately slalu pening2.

2 kali yg terakhir adalah.. masa buat latihan statistic.

what the hell?

hubby kata, otak awak jarang kerja keras. sekali kene buat latihan maths terus pening.

mula2 macam rasa terhina jugak. tapi bila hari ni jadi lagi, erm betul lah tu agaknya.

seboleh2nya takmau la makan panadol. terbayang2 hubby buat muka kalo aku kata nak makan panadol

tapi dr ptg tadi sampai habis exam,balik rumah, masih rasa sakit kepala. apa lagi, pop la panadol actifast sebijik dua. sorry hubs.

now pening pun hilang.

i know aku punya rutin harian mmg sangat tak bagus. tapi nak buat camana, cara tu je yg berkesan. err takde la berkesan sgt tapi, boleh lah...

mama n abah dah puas tegur. tido awal bangun awal...

aku buat dono jer. sbb dlm hati aku kata, they dont know what im dealing with.

hubby pulak.. hmmm dia tak suka tapi entah kenapa dia tak paksa aku tidor awal bangun awal??

sbb beliau sendiri tak suka dipaksa.. kahkahkahkah.....

anyways, mmg mencabar betul la hubby takde ni... malam2 nak tidorkan umar ni ya Allah.. tuhan saje la tau betapa mencabar kesabaran ku..

belum lagi waktu2 siang time aku nak wat keja dia pegi sepahkan barang2. pastu yg kat tangan kita nak diamiknya. kene siapkan 4-5 batang pen supaya bila dia amik yg kat tangan kita tu ada lagi extra. itu kalo duk bersila. kalo duk atas kerusi dia nak panjat sama. pastu tarik2 baju, tarik2 kertas or apa2 yg dia boleh capai.

yg paling menaikkan darah hari ni adalah, beliau terbalikkan sterilizer amik breastpump ketuk2 macam mainan dia..

umar ni kalau dia dapat capai barang2 yg dia tau dia takleh pegang, mmg dia hentam habis-habisan.. macam tisu, kertas, brooch2.. lagi dia nampak kita meluru datang kat dia, lagi cepat tangan dia bergerak.

paling tak tahan bila dia nampak benda2 atas lantai, dia tau kita akan amik benda tu or cakap, umar jgn makan! bukan main laju dia masukkan benda tu dlm mulut.. ish ish ish...

kdg2 geram letak dia dlm cot. dia ni ikut mood jugak. kdg2 boleh dok lama dlm cot tu main2. kadang2 letak je meraung2 macam hape jer...

aku terpikir jugak. sejauh mana kesabaran aku ni. so far kalau kami berdua je ada kat rumah, aku layankan je perangai dia.

nak sepah? sepah la.. nak tonggengkan satu rumah ni? tonggeng la..

satgi dia dah tido aku kemas la balik.

tapi time kemas tu berapi2 jugak. pikir brapa minit habis utk kemas..

haih time ni lah terpk.. best nya kalo jadi suri rumah.. nak kemas umar buat sepah brapa puluh kali pun takda hal. sbb mmg itu keja suri rumah.. jaga anak2.

tapi kalau keja? jadi camni lah. rasa marah bila anak buat sepah.

bila cakap2 dgn hubby pasal susah payah nak besarkan anak ni, beliau gelak n kata,

"ha tu la, nak lagi sorang??"

aku pun gelak sama..

wpon luka pembedahan ku dah semakin sembuh.. tunggu yg ni besar dulu laa... sampai dia pandai cebok bontot dia sendiri baru kami nak konsider lagi sorang..

kalo ada 2 orang macam ni mmg boleh terbalik rumah ni..

abah pun tegur jugak,

"hai ibu ni atuk tengok asyik terkejar2 buat itu ini.."

n then beliau sambung, "itu lah dia pengorbanan seorang ibu"

aku sengih je dengar.

entah la.. aku bukan la nak mengeluh kata nak jaga anak ni susah.

tapi kalau dapat buat ni je kan best.. takyah pk pasal keje lain...

but we all know that wont happen. at least not in the near future lah.

aku nak keja.. sbb.. er... byk barang nak beli.

barang apa? rumah, kereta etc. pastu nak pegi melancong, nak bagi kat mama n abah bile diorg pencen nanti.

kalo nak jadi suri rumah , tunggu gaji hubby 10k tu baru boleh konsider.

hmm aku rasa aku patut tambah satu lagi label kat blog ni, namanye future plans. sbb dlm blog ni asyik citer pasal rancangan masa depan je.

dulu2 masa single tak terpk pun pasal 5 year plan ke 10 year plan ke.

dah kawin n beranak ni baru nampak, baru boleh buat target, where do i wanna be in 5 @ 10 years.

ok lah panjang dah bebel.

lenkali pulak. bye.

2 comments:

Oyis said...

oh i feel tht too. kalo hari2 yg amik day off from lab tu, mmg rasa bestnya duduk jaga Aisyah aje. nak2 time tu Ayah dia gi kerja (kerja part-time), so by the time Ayah dia balik Aisyah dah bersih, lunch dah masak, baju dah basuh, dah jemur, rasa mcm surirumah yg berjaya je. walau pon x dinafikan la surirumah mmg penat, tp mmg rasa best sbb tiada faktor STRESS. bila kena kejar deadline kerja ni la ibu2 yg baik pon jadi garang mcm hantu dkt anak2 (including myself). so walau mcm mana pon member2 yg full time surirumah ckp diorg penat, diorg still lucky sbb kalo x buat tasks by a certain time, x de repercussion. jeles!

Maslina Zolkepli said...

hihihi... apa nak buat.. takde rezeki nak jadi suri rumah berjaya camtu..