Monday, May 10, 2010

things to do

things are a bit slow on the blogging front.
this may due to the fact that i have nothing much to do now.. therefore i dont have much to talk about.

on firday afternoon my sis n i went to mom and baby fair at midvalley. we brought along our sons. which later i vowed to never do again. outings with TWO BABIES. they were a handful. terutamanya mamat umar tu lah. sebab kluar dgn dzharif gaknye, dia jadi excited semacam, macam2 perangai dia buat.

memula kami pi makan kat sushi zanmai. my sis belanja.. best jugak. umar pulak sibuk nak suap diri sendiri. sushi apa tah yg salut dgn nasik tu dia pegi ramas cukup2 sampai lunyai, tabur atas meja, n then kutip satu2 masuk dlm mulut.. perghh mmg bersepah la meja.. sogan den..

masa kat fair pulak, dia nak lari sana sini. konon2 nak tunjuk hebat kat dzharif la tu. nak ajak dzharif join dia. yg dzharif pulak dok diamm je dlm ergo baby mama dia. amused dgn perangai umar kot. umar tu dok dlm ergo baby back carry, front carry suma bertahan kejap je. macam2 gaya dia nak. pastu kat fair tu banyak belon. menangis2 la dia nak belon. pastu meletup satu, nak satu lagi. dapat yg takde pemegang, sibuk la dia usung belon tu sana sini.

heran betul lah. kalu kami berdua je takde pulak dia buat perangai macam tu. like i said, nak tunjuk hebat kat dzharif ler tu... ish ish ish.. tak dapat bygkan org yg beranak dekat2 ni camana. tak de la nak wat outing2 ni kot.. tak pun mak dia je pegi.. anak2 tinggal kat nursery or dgn org gaji.. hehehe.. since kami berdua decided TIDAK MAHU org gaji, so solutionnya adalah, tunggu the first son besar dulu la baru nak lagi sorang.. kakakaka...

best jugak la pegi fair tu. but i only bought 1 thing.. tautak apa? ni dia :

haa tu lah umar buat byk sgt perangai kan.. dan dan ibu beli menatang ni. ada 50% off okey from lilc@liph..

sekali bile pakai kan kat umar (masa dah kat rumah), dia suke daa.. siap cium2 lagi monkey tu.. elok lah tu nak oii.. next time kuar jalan2 kat mall ibu pakaikan umar monkey ni okey?

my sis pulak beli macam2 la.. cloth diaper, zoobies.. siap nak beli satu lagi carrier.. sampai aku kene tanya, "why do you need more than 1 carrier? tak paham.." meitai la, siap berangan nak beli hotsling sbb ada less wpon baby dia dah outgrown the hotsling.. tsktsktsk.

err aku pulak kalu ada beco baby carrier murah2 nak gak try. tapi tak wujud pun beco tu di msia ni. so lupekan je la.

umar tu pun bukannya nak dok sgt dlm carrier kalu kuar dgn ayoh die. kalu keluar berdua dgn ibu saje dia mau dok diam2 dlm carrier.

stroller? lagi la toksah citer. simpan dlm stor utk adik umar pulak.

plus we'd prefer for him to walk rather than just sit like vegetable in the stroller. like some kids aku tgk dah tua bangka masih mau duk dlm stroller. mak bapak ajar anak jadi pemalas nak berjalan. hehe.

kalu dia ngantuk, masuk dlm ergo baby, lelap lah dia. tapi kami pun dah takda jalan gi mall sgt dah skarang. kalu pegi pun kejap2 je. malas bersesak2.

hari sabtu pulak kami pegi ke wedding di ijok. jaohh mak ai.. suami ku siap solat jamak lagi.

satu hari habis utk gi wedding je. aku pulak dlm kereta sampai terlelap bbrp kali..

lepas solat asar, hubby ajak keluar pegi bangi lama,

to buy this :


hape la beli beskal camni. my request to buy a PINK mountain bike has been turned down. demm... macam orang tua punya bike daa..

tak best langsung.

tapi hubby sket punya excited laa..

pagi ahad tu lepas subuh aku sambung tido balik, dia pegi kayuh beskal sampai pasar bangi kat jln 6 nun pegi beli breakfast.. sanggup...

pastu umar bangun, dia bawak umar gi jalan2 lak..

kami pi cari beskal sampai ke bangi lama sbb nak cari baby seat skali. ni kedai beskal kat bangi ni yg suggest suh pi cari kat bangi lama. mmg ada baby seat jual kat kedai tu, tapi tak sesuai utk beskal tua ni. kene made-to-order pulok. minggu ni baru siap.

sonok betul hubby dgn umar dapat naik beskal.

tengok lah bulan depan pulak ke, aku nak gi beli beskal mountain bike pink tu. mana leh diorg berdua je naik beskal jalan2 ptg2 tinggal aku sorang2 kat rumah.. huhuhu...

hari ahad pulak tak kemana2 .. dedua orang yg syok sgt naik beskal ni muntah2.. akibat minum susu goodday masa breakfast. tghari tu hubby muntah2 brapa round tah pastu tido sbb letih badan. umar pulak, nampak cam tak senang duduk je tghari tu. lepas zuhur dia tido, tgh tido tu bluwekkk bluwekkkk... memancut2 keluar isi perut. dari kul 2 sampai kul 4 dia muntah. sampai kuar muntah kaler hijau. asid dlm perut pun keluar kot. kami bawak pegi annur. ALhamdulillah tak serius. by that time dah reda dah muntah dia.

tapi terpaksa la aku kenselkan plan nak gi potluck dgn kawan2 infy kat taman botani. takde rezeki. bahan dah beli tapi tak sempat masak sbb tgk keadaan hero2 aku yg tak menentu ni.

ptg tu dedua org dah berenti muntah, me n hubby pun start la projek kami.. projek kemas bilik.

keluarkan katil dari bilik sbb dah tak selesa.. for now we decided to just sleep on the floor. tak payah pening2 umar nak panjat2 katil, kurang dah sakit belakang sbb katil yg dah lembik, bentang tilam luas2 so tak rasa sempit kene tido 3 orang...

ganti almari baju umar dgn drawer yg lagi besar (dah overflow ni.. akibat ibu yg bile dah free ni asyik2 gi kedai beli baju baru utk umar.. :P)

meja pc pulak dah tolak ke penjuru bilik..

mmg luas n bersih sikit bilik ni skarang. hubby pulak sampaikan masa kat opis hari ni rasa excited nak balik sbb rasa mcm ada bilik baru..

now yg nak dipikirkan adalah, what type of mattress do we need for sleeping.

memula ingat nak beli tilam kekabu yg saiz paling besar.. tapi aku survey2 tilam kekabu ni kene jemur selalu ye? malas la.. takde keje aku nak angkut tilam berat2 nak bawak turun, keluar etc...

mungkin nak beli tilam latex nipis (mattress topper ni rasanya) yg aku pernah terjumpa kat kedai perabot kat taman mewah. tapi org kata latex ni panas. mahal pulak tu. saiz king 500 lebih. baik beli tilam betul.

anyways apa pun kene buat decision betul2.. barang mahal.. plus dgn sakit blakang aku ni.. mmg kene buat survey betul2 sebelum buat keputusan. make sure tilam yg nak tido tu boleh mengurangkan sakit belakang ku ini..

dan, lusa pulak, kemungkinan akan ikut hubby turun ke selatan for a couple of days. plan asal nak ke terengganu n kelantan, tapi hubby ada keje di melaka dan johor pulak.

memula ingat malas nak gi mana2 sbb byk pakai duit. baik aku guna duit beli beskal pink atau tilam. plan ke terengganu pun mcm nak scrap je. tapi dah hubby keje. aku pulak tgh free as can be skarang ni. baik ikut. sok dah ada komitmen lain, hubby ada urusan jauh2 takleh nak ikut pastu rindu2... huhuhu...

bila tau nak ke jb terus cari info hotel yg ada swimming pool kat jb, n search for things to do in jb.

erm maybe i should give my fren in singapore a call?

tunggu besok lah. besok baru konfem.


ini lah dia hidup org yg takde keje.

err takde la best sangat ye dak?

nak kata rehat sgt pun tak jugak. dgn budak kecik nak dikelek, keje rumah non stop. i dont think im cut out to do this housewife thingy too.

dahtu ko nak keje apa maslina oii..

lek lu bagi aku masa nak pk ok.

bye2.

2 comments:

Oyis said...

tilam latex tu best, tegap je, tp mmg panas. kwn kitaorg (melayu kat plymouth ni), baru je beli. dia ckp panas sampai x yah pakai duvet masa winter hari tuh. pastu kiatorg gi try2 duduk atas katil dia pon, mmg suam2 la tilam tu. biasanya kalo tilam biasa, mmg mengokol2 la naik atas tilam, sbb sejuk... nak kena tggu haba badan treansfer ke tilam dulu baru leh tido proper. so must take that into consideration la, sbb nak pakai kat msia kan. takut beli mahal2, kang terkeruk2 plak nak tido.

Maslina Zolkepli said...

tu la mmg mahal kan tilam latex ni. kalu winter pun takyah pakai duvet, kat mesia ni camno lah gaknye. aircond kene full blast kot baru selesa tido. hehehe. as of now tak decide lagi nak beli yg camana. but we have to make a decision soon sbb tilam skarang mmg sakit belakang sangat2. sampai mempengaruhi aktiviti harian.