Thursday, May 06, 2010

yahoooo..

hehehe.

haritu asyik pk, nak beli wii ke dsi xl.
mcm2 pros n cons yg dipikirkan.

wii takde masa nak main,
dsi pun, haritu sebelum jual dsi yg lama tu, berbulan gak dia dok dlm laci. tak sentuh pun.

sebab? aku suke main game harvest moon je.

dulu2, kat ps1 aku suka main harvest moon back to nature.
kat ps2, aku suka main harvest moon save the homeland.
back tu nature ada gba punya version, ds punya version.
save the homeland ada satu version je, utk ps2.
lama2 ps2 pun bengong, beli cd 5 inggit save the homeland, takleh baca.
frust. sampai rasa nak beli yg ori nye dari errr ebay.
konon, mcm la hubby nak bagi.

last week, tayar keta hubby pancit.
kami nak ke kenduri di jkr tu, naik la mivy aku.
masa tgh dlm keta tu, umar asyik dok sibuk bukak dashboard.
ada psp dlm tu. adik aku punya.
tu pun dah berbulan gak dok dlm dashboard tu. takde sapa peduli.
pastu terus cakap kat hubby, eh, kalo takde sape nak main psp ni, mas je lah main. harvest moon pun ada gak utk psp.
hubby sengih la sbb kalu camtu gayanye aku takde la bising tanye2 nak beli wii ke dsi lagi.

balik tanye adik aku, nak main leh tak?
dia pon ingat menatang tu dah hilang.. bole?

suka2... dgn excitednye aku pi cari game harvest moon utk psp kat torrent. jumpa sebijik. ok download.

dah siap download, nak masukkan dlm memory stick. sekali tgk memory stick adik aku 16gb daa.. aku nak beli yg 4gb (utk kamera) pun terkincit. mahal sgt.

dan sbb aku jahil psp, mmg tak paham camane nak masukkan game dlm memory stick ni.

1st time cucuk mem stick kat pc, tgk belambak2 trojan. pergh bebudak ni mmg. tak reti nak mencegah. aku dah guna pc bertahun2 tak penah miss any trojan.. ye ke?

anyhoo, tau je lah trojan ni kalu dah duk lama sgt dlm satu2 device tu. mcm haram.. seeloknya format aje. tapi sbb aku tau ada file2 penting dlm memory stick tu yg membenarkan aku main psp dgn game download, aku cuba la nak clean up those trojans.

sekali ada mamat nama umar tu pi tarikkkkkk memory stick n card reader yg terjuluq keluaq dr pc. dia mana bole tahan tgk benda2 pelik camtu. geram je nak pegi pegang.

dah nak dijadikan cerita, card reader punya part yg cucuk masuk pc tu dah senget (no surprise here, ada thumb drive 8gb mmg dah patah dikerjakan dek umar), dan memory stick ENAMBELAS GIGABYTE juga menyenget.... demm mampus kalu adik aku tau ni...

sudahnye, 3 jenis pembaca mem stick mmg dah tak dapat baca mem stick itu, yg bole baca cume lahhh... psp je, n psp takleh nak explore folder2 dlm mem stick tu... so takleh la aku nak copy paste file2 dr yg 16gb tu masuk kat mem stick aku yg cinonet tu...

wawawa... so terpaksala cari jalan susah iaitu surf the world wide web utk cari cara main game2 donlod dr intenet..

aku maleh nak tanye adik aku sbb haritu dah tanye dia kata dia 'beli' game. beli la sangat. padahal bayar brape ringgit kat kedai game yg macam toooot pegi caj utk letak game dlm psp...

cari punya cari, sampai dah habis masters pun masih tido kul 4 dok godek psp ni....

akhirnya hari ni, berhasil sudah... thanks to the tutorials on youtube.. weeehooo..... kagum aku dgn diri sendiri....

takut jugak main2 dgn firmware, n they even use the term 'hack'... ranap psp adik aku kang mampus.... dah la dia beli kat ostrolia.. takkan dapat ganti balik nye lah...

n harini jugak aku dapat tau yg game harvest moon kat psp ni baruuu je direlease a couple of days ago.. ada lagi harvest moon utk psp yg lama2 kot, tapi yg aku dapat kat torrent ini je.

PLUS, you know what? it is the same game as harvest moon save the homeland yg aku dok cari2 tu!!!!

yahoooo... hepi tak terkata ni.....

hahhhhh.... best gile......... takyah kuar duit beli wii or dsi, takyah kuar duit beli game save the homeland yg ori, takyah beli psp game yg ori sbb aku dah nak give up cari cara nak main game download kat psp (malas nak gi kedai game sbb depa asyik nak menipu je.. ingat aku ni macam makcik aku nak beli utk anak aku ke? aku clueless ke? eat shit la weh.)

err tapi mungkin kene ganti memory stick adik aku tu kot.... eheheheh....

sonok mmg sonok, tapi kene tangguh dulu explore psp n 'masuk' dlm harvest moon, sbb keje menanda exam final utk ayah aku tak siap lagi... upah dah dapat.. err dah habis dah pon tadi ptg gi jcard day kat midvalley.... best gile shopping!

hohoho.. its mine.. all mine...

pepandai je declare jadik aku punye.. biarlah... huhuhuhu...... tak sabo nye nak main.....!!!

4 comments:

누룰 아크말.. said...

k.mas k.mas
ajarkan lah...nk juga game ni free

hehe

Oyis said...

ya Allah... excited nya dia... mcm mana mas ada masa nak main game ek? i try to, tp fail :p

Maslina Zolkepli said...

hi akma.. kmas takde la mahir sgt dlm hal ni. plus kene tengok version psp n firmware psp tu. tutorial yg akak ikut mcm yg kat cni : http://www.youtube.com/watch?v=_XPyrqZhKag&feature=related psp n firmware psp adik kmas sebijik mcm dlm tutorial ni. so ikut sebijik tutorial ni dah boleh berjaya... :)

k.noris : kitorg dr kecik mmg suka game. tanye la k.shira. dia pun suke gak game cooking mama etc. tu sbb dia beli iphone. haha!
saya suka harvest moon je. n bbrp game lain. 2-3 titles je. game ni pada saya mcm therapy. esp harvest moon tu. dia game bercucuk tanam, mengutip hasil hutan. duk kampung. and takde ending. background music pun very soothing. very calming bile main... hahah but like i said, kalu takut terabai benda lain better dont start at all la. saya pun susah nak dpt masa free main game ni. minat punya pasal, cari jugak masa. :D

Nabil said...

takyah explain mas :P

hanya orang bermain game je akan tau rasa bermain game :D

saya pun sudah dload itu harvest moon..dulu2 suka main ni sebab leh kawin2 ahaha