Sunday, June 27, 2010

ibu smells like coffee, ayah smells like tobacco. umar so lucky!

aku suka kopi. caramel coffee frappe, cappucino, nescafe. tapi aku tak suka minum kopi yg hitam pekat tu. itu org minum dgn gula. aku suka yg ada susu...
yg paling aku suka cappuccino.
ice blended, panas, sejuk, semua boleh.
kadang2 bile kempunan nak minum ice blended cappuccino, i would request the hubby to bring me back a cup from the pasar malam, walaupun beliau dah pulang lewat n keletihan.

bila dah sampai tahap macam tu, aku terpikir, tak boleh buat sendiri kah? kesian tgk hubby kene detour ke pasar malam tu semata2 nak carikan minuman kegemaranku itu.
tengok recipe home made cappucino payah pulak. campur espresso bla bla bla.

tapi aku dah boring minum nescafe. (ive been drinking nescafe since sekolah rendah. aku mmg suka minum kopi dari kecik!)

lately pulak all sorts of instant coffee dijual di pasaran. macam2 jenama n perisa.
satu aisle kat carrefour tu dedicated utk instant coffee sahaja.
so aku pun ingat nak cari la perasa2 coffee yg sama macam yg slalu dok beli kat pasar malam tu.

kebanyakannya yg ada kat supermarket adalah coffee 3 in 1 yg dah siap campur creamer n sugar. i dont want that. kalau macam tu aku lagi prefer buat sendiri guna nescafe.

one time, berjalan di warta, eh silap, bintang. cari la instant coffee yg menarik utk dicuba. i was looking for something yg sedap diminum sejuk@ dibuat iceblended.

pastu terjumpa ni :

aik cheong cappuccino

ini lah satu2 yg aku jumpa di bintang tu yg perasa cappuccino. tengok ada logo halal, ok il give it a go.
balik rumah, buat ice blended. hmm sedap, tapi kurang manis.
so lama kelamaan mmg jatuh cinta dgn brand n perasa ni. tapi dgn syarat kene alter sket lah. tambah gule sesudu.

baru je 2-3 minggu lepas mula cuba minum ni. aku siap beli whipped cream (tapi takde la letak whipped cream tu everytime minum. makin gemok la aku nanti!) plus tak letak whipped cream pun mmg dah sedap.

n dlm masa less than 3 weeks ni, aku dah beli 2 pek. 24 sachets tu. time bukak posa minum ice blended cappuccino ni mmg heavennn....

kdg2 buat 2 sachets sekali. blend, pastu simpan separuh dlm freezer. separuh minum time bukak pose, separuh lagi minum kul 10 ke atas.

sangat sedap. yg lagi best nye this cappuccino mmg ada foam.. terasa macam minum expensive coffee... padahal buat sendiri di rumah...

sejak 2 minggu ni jugak la aku pun dah takde la mintak hubby pegi belikan dah ice blended cappuccino lagi. gi pasar malam tu tak tengok dah gerai iceblended tu. kalo dulu mmg aku sanggup round satu pasar malam cari gerai iceblended. save tu. secawan dah rm3.50. kalau seminggu minum 3-4 kali?

pastu semalam ke kelmarin, aku tengok dalam pek tu, eh apsal mcm dah berkurang je sachet ni? byk nye aku minum!

pastu aku nampak satu sachet kat luar pek, eh somebody has been drinking my cappuccino!
heeheee aku bangge la sbb kopi pilihan aku ada org berminat nak minum. org tu tak lain tak bukan my parents la. adik beradik n hubby tak suka minum coffee.

mak ayah aku mmg penggemar coffee. mama kata sbb masa study di us dulu selalu minum waktu musim sejuk utk panaskan badan. dan habit tu tersangkut sampai ke tua. aku rasa aku belajar minum coffee dari mak aku masa dari aku tadika lagi kot! mula2 curi2 rasa coffee diorg, pastu blajar buat sendiri.

anyhoo, sambugn cerita, kalu semalam tinggal 3 sachets dalam pek besar tu, malam ni aku nak buat minuman tu lagi aku tengok pek tu pun dah takde, n ada pek baru!

wowww somebody mustve like this drink very much! i bet its my mom.

rasa terharu pulak ada orang belikan.. sbb aku dah cakap kat hubby tadi besok mcm nak kene pegi warta sbb cappuccino tu dah nak abis. malas nak gi jauh2 semata2 nak beli 1 benda je.

so that explains la why im so happy to find that new pack in the kitchen tonight.. yayy...

what can i say, coffee makes me happy.... :P

No comments: