Saturday, June 05, 2010

umar

kisah umar :
  1. pandai smack down orang - pusingkan badan dia n hempas atas badan org lain - where did he learn to do this???
  2. suka tarik rambut ibu to get my attention - again, where on earth did he learn this?
  3. suka masukkan baju2 dalam bakul baju kotor - slalu nampak ibu buat, tapi umar ni baju bersih pun nak masukkan dlm bakul tu jugak..
  4. suka main suis letrik yg ada lampu.
  5. suka panjat kerusi n meja utk tengok apa ada kat bawah tudung saji.
  6. terbalikkan bakul jahitan ibu, wpon baru lepa bbrp saat. makin laju ibu kemas makin laju tangan dia menyepah2kan barang2 yg dha berterabur tu. bile ibu tutup bekas jahitan tu, dia pegi blakang ibu n tarik rambut pulak. im being bullied by my 16-month old son.
  7. suka tengok printer ibu yg ada mcm2 bunyi n pergerakan.
  8. suka terbalikkan cawan plastik yg ada air.
  9. boleh makan spaghetti sendiri.
  10. boleh panjat tangga 22 steps - dah master. naik sambil pegang sisi. tidak perlu menonggeng2 lagi.
  11. boleh count one-two-three-four-five-six-seven. ibu sebut one, dia boleh sambung sampai seven. tapi seven dia sebut 'batem'. kihkihkih. sometimes i can hear him say, 'po pai shi' - four five six. - tapi opah n atuk suruh ajar bahasa melayu dulu. dah master bm baru ajar english. ok i can see why. tetapi. bm ni byk suku kata. sa-tu, du-a, ti-ga. nak suh dia sebut sampai tiga pun kene byk kali praktis. one two three cepat je.
  12. takut dgr bunyi2 yg kuat spt- vacuum cleaner n drill letrik - boleh menggeletar badan ketakutan.
  13. tangan tersepit kat elevator di lowyat. very dangerous. but everything happened so fast. 5 saat kot. merah sikit tangan dia. ibu yg panik tak sempat cakap terima kasih pun kat org yg tolong..
ok habis.
i wonder, adakah semua baby ganas or is it just my son? baby girls main tarik2 rambut tak? my brothers used to do this to me. mmg kene jerit lah. ni anak sendiri.. nak buat apa? tahan je lahh...

3 comments:

Oyis said...

i think budak pompuan kurg agresif sket. when we went out to the beach last week, anak member yg boy ni kejanya merobohkan dan menyepak sandcastles yg dibina, tp kalo aisyah plak duk berhati2 betul lps satu, satu dia bina sandcastles baru. even parents diaorg pon remarked, kalo dah anak perempuan tu, elok aje main...

byk lg example lain, pon then again, mmg nature intended that way la kot. mintak jauh la anak pompuan tp ganazzz... or worst, anak lelaki tp ahem...

Raudhah anje said...

sama je buas...tp baby girl slow sikit die nye movement...taktau la, maybe sbb yaya blum boleh jalan...kejap panjat meja, kejap panjat kabinet tv, kejap kang pegi kat extension wire. asyik duk kejar die la kat rumah tu.pastu kain yang orang dh lipat tu la yang die nak 'kemas' , kain yang belum lipat taknak pulak.

Maslina Zolkepli said...

k.noris: lawak nye, anak laki tapi ahem... anyways saya pun tak paham macamana umar dapat perangai lasak dia ni. bukannya ada saing pun. saing2 dia takleh jalan pun lagi. tapi family in laws kata, ayoh umar ni masa kecik lasak betul. tu yg turun kat anak tu..

anje: kelakanye. betul jugak. benda yg dah sedia sepah dia tak heran. yg susun cantik tu yg dia sibuk nak kumbah..
ntah lah lately rasa letih dok layan aksi2 umar ni. by the time dia tido petang, kita pun sekali tido keletihan. kalu tak tido awal malam dah melepet....