Friday, July 16, 2010

umar's play area

semalam, dengan rasmi nye, kami telah mengemas aka disassemble playpen aka cot umar yg telah berjasa selama hampir setahun setengah. (2 minggu lagi umar dah nak masuk setahun stengah..)

Alhamdulillah, makin lapang nampaknye bilik tidur kami.

but my hubby still prefer to have a changing table for umar. kata beliau tak la terbongkok2.

aku pulak, selama ni changing table yg melekat kat cot tu pun jadi tpt letak barang je. same goes with the cot actually. tempat simpan barang2 mainan umar..

apa pun, seperti stroller, walker, rocker, bumbo seat, cot ni akan disimpan utk kegunaan adik umar insyaAllah kalu ada rezeki tahun2 akan datang.

hubby buat lawak, tanye, taknak donate kat daycare ke barang2 umar tu (merujuk cerita toy story 3) aku kata, eh takleh, umar nak ada adik lagi. kalu dah sampai anak last baru boleh donate kat daycare.. or kepada sesapa je lah.

now what i would like to do is to find a space where i can store all of umar's stuff neatly. as of now, stroller berada di blakang dapur, which i think is not a really good idea becoz the heat n the grease from the kitchen can ruin the stroller in the long run.

coming back to the empty space in the room, now i am thinking what do i wanna put there. it could be :

1. a stand alone baby changing table.
2. play area for umar.
3. another mattress!

stand alone changing table adalah satu idea yg agak perlu becoz as of now aku ternampak hubby pegi letak umar atas meja solek bila nak tukar diaper beliau. kesian nye.

play area pulak.. erm perlu jugak. bukan la play area exactly becoz he plays all over the room. more like a place to put all his toys..

or maybe another single-sized mattress coz i cant stand sleeping on a queen-sized mattress with 2 guys! lasak nye yaRabbi.. sangat stress sebab usually im the last one i get in bed so mmg susah nak cari ruang yg cukup utk aku tido dgn selesa tanpa memenyet umar.

ok fast forward to a day later :
tadi dah pegi shopping.
the verdict is.... the empty space has become umar's play area during the day and umar's sleep area during the night. i just bought another parklon playmat for that empty space. this playmat is made of... latex of some sort (i think). i bought a big one for the tv room a year ago. today i bought a smaller one for our bedroom. sedap playmat ni nak tido pun selesa. tapi malam2 bentang la latex mattress(yg sebelum ni letak dlm cot) utk umar tido. kesian pulak kan nak tido atas tikar getah jer.. heheh..

picture courtesy of www.littleseouls.com

this playmat is quite expensive. sbb tu lah aku mengamuk bile nampak ada kesan abu rokok kena pada playmat yg ada di bilik tv tu. api rokok panas kan. kene tikar getah ni terus jadik macam berlubang sikit la. weii tensen sungguh. mujur yg sebelah bawah masih cantik. boleh terbalikkan n still look like new. huh.

you know what, i am trying my very best to make this room of ours as nice as possible tapi macam sangat susah. tiap2 hari kemas, tiap2 hari bersepah balik.

dulu sebelum habis masters aku tekad lepas habis masters nak kemas baju2 dlm almari tu, tapi sampai skarang hampeh ko daun.. progress sangat selow. tapi dah keluarkan cot tu kira progress jugak tu. dari duduk jadi gajah putih buat penuh bilik je.

ok lah habis cakap pasal play area nih.

moving on..

pagi tadi my mom telah pun berangkat ke ireland utk menghadiri satu seminar di sana. belum sampai dublin lagi rasa nya ni. beliau terbang dari kl-london-dublin-somewhere in ireland yg aku dah lupa nama dia. tapi malam ni bermalam di dublin dulu.

anyways, dah mama takde ni, terpaksa la aku ambil alih tugas mama memasak etc etc kat rumah ni.

to me lah, nak masak utk anak n suami tak susah sangat. tapi nak masak utk adik2 n ayah.. pergh... mencabar betul. lebih teruk lagi diorg ni jenis yg nak kene dihidangkan baru nak makan. kalu masak banyak2 tapi tinggal dlm periuk or dalam peti ais. harapan la nak suh diorg amik sendiri. which kinda makes things complicated. takleh la nak keluar lama2 or duk rumah pil lama2.

geram betul dgn adik aku maghrib tadi. dia tak puas hati dia sorang je kat rumah time maghrib. pastu bila suh panaskan nasik n tomyam dia naik angin. what the hell?? malas nak layan.

nak buat camana, kalu tak dihidangkan bawah batang hidung takmau makan. mama pulak insist on makan di rumah thus its up to me to prepare everything for them.
aku pikir, kalau aku tak duk sini macamana? mama kene pegi outstation somewhere. me n my sis dah ada keluarga sendiri n tinggal berasingan. budak2 tu nak harap sapa? ergh geram je pikir. dah 20 tahun dah baru kene tinggal dgn mak dah menggelabah.

kalu ikut hati nak wat bodoh je. tengok la brapa lama tahan asyik makan kat kedai je. tapi mengingatkan mama, masak la jugak. lauk bujang je. ko nak makan, makan. tanak makan dah.

just because kami balik agak lewat malam ni, sibuk la diorg nak makan kat kedai. aku tinggal kan sotong celup tepung, habis gak.

kadang2 mmg tensen dgn adik2 yg ingat diorang masih budak kecik. n sometimes i still feel like they are treating me n my mom like orang gaji. even pinggan sendiri pun takmau basuh.

aku bukan lah apa. sejak berkahwin ni, sudah kira ada 2 family. my family n my in-laws family. aku pun tak dapat elak dari membanding2kan antara dua keluarga ni. aku tengok, dua2 belah ada yg baik, ada yg kurang baik. jadi me n hubby ni, kira menseimbangkan lah semua faktor2 tu. apa2 yg baik dari family aku, aku cuba bawak ke family in laws. hubby pulak apa2 sikap yg baik dari family dia dia bawak masuk dlm family aku. memang itu pun tujuan Allah swt cipta manusia kat muka bumi ni kan? berbaik2 antara satu sama lain. or something like that. Aku jadi kan kamu dari pelbagai bentuk, supaya kamu berbaik2 di atas muka bumi ini.

tapi mmg nak puji adik2 hubby yg rajin n boleh diharap. kalu mintak tolong apa2, ringan tulang nak membantu. adik2 aku.. suh buat apa2 ada je alasan. not just me. bila my parents suh bawak turun baju kotor sendiri, or suh basuh pinggan sendiri pun buat taktau je. pastu lari masuk bilik or keluar terus... bengang tak bengang?
maybe i feel like this becoz we still live under the same roof. kalu sudah berpisah nanti mesti tak rasa macam ni lagi.. kot...

apa pun, tak sampai sehari lagi mama pegi ni. harap2 dapat bertahan sampai isnin depan...

anyways bagus jugak utk my mom to get away from the house for a while. sejak takda maid ni mmg teruk jugak la kami buat keje rumah. dengan umar lagi. somebody kene buat house chores, n the other person jaga umar.

kami pulak kadang2 kena balik rumah parents in law jugak. lagi la kesian kat mama buat semua keja sorang2.

kali ni bagi la can kat mama gi jalan2 ireland n london (nak suh bawak balik kebab taza tapi apakan daya... mana tahan kebab tu dok dlm kapal terbang 11 jam...)

aku pun takda pesan apa pun. london= expensive. aku suh beli handbag mahal sebijik kang kene lecture lak dgn mak aku pasal pembaziran. heheh.

ok lah itu je. besok kene bangun pagi nak pegi akad nikah adik member jiran hubby.

bye.

No comments: