Monday, August 23, 2010

janji tinggal janji

aku byk kali rancang nak sambung tulis blog tapi bila dtg masa free nak tulis, dah takda mood nak sambung cerita haritu.
semalam janji nak cerita pasal thomas n friends, n pasal kamera.

ok aku cuba cerita pasal Thomas n friends. thomas punya latest movie, released in 2009, tajuk dia hero of the rails.

si umar ni, sebut thomas bukan tho-mes. dia sebut jadik tumas. my sister kata "maybe sbb nama awak mas kot, tu yg dia sebut tu-mas".. eheh taktau la betul ke tak teori tu.

movie hero of the rails ni, mengisahkan thomas yg jumpe satu very old engine yg tersorok kat island of sodor tu. mmg dah rosak la tank engine ni. nama dia, hiro. ok dah nama hiro, cakap english pun pelik semacam, paham la hiro ni steam engine yg asal dari jepun kan.
yg kelaka nye, dia pun panggil thomas, tumas jugak. oh umar ni mmg buat ibu dia geli hati la. tolong la jgn jadi batak jepun mcm bapak hang, umar oi.

byk jugak benda baru yg aku blajar dari menonton berlambak2 siri thomas the tank engine and friends ni. new vocabs adalah salah daripadanye.

umar masih suka tgk thomas lagi. taktau sampai bila dia punya demam thomas ni.

sampai kan sekarang ni susah sangat nak ajak mandi. marah sbb bawak dia pegi dari tempat main/tempat tgk thomas.

mujur la cerita dia tak terlalu kebudak-budakan macam, dibo the gift dragon tu ke, olly tu ke, special agent oso tu ke.. umar sronok tgk keretapi, aku n adik aku sronok tgk camana dia boleh buat set keretapi macam ni jadikan cerita. kagum2.

ok moving on to the next story. agak gross so feel free to stop reading.

a couple of weeks ago, tapak kaki ku mula diserang oleh bbrp bintik yg berair. bintik2 kecik je. biasa la kdg2 bintik2 ni muncul di tapak kaki or tangan kan. allergic reaction namanye.

tapi bintik2 ni makin lama makin banyak. sampai4 hari lepas jadi teruk. aku ni dgn hubby takde nye, malas betul nak pegi klinik. asyik tangguh2 je.
sekali smalam dah tak tahan gatal n sakit lagi dah. dari tapak kaki dah naik ke belah atas. sebelah je. kaki kanan je. hari ni dah naik kat kaki kiri pulak.
jadi tadi aku pun gi ke hospital annur (klinik lain suma tutup ptg ahad). disamping bintik2, aku pun ada selsema n sakit tekak yg tak hilang2 dlm 2 minggu gak. adakah bintik2 dgn selesma ni related? erm i dont think so.
bila doctor tgk kaki, dia kata, kena bagi injection. yikes. is it that bad? padan ler ayah aku marah bile smalam baru aku bgtau dia pasal kaki yg sakit ni. mmg sudah serious sampai kene bagi injection.

injection apa tah, tapi yg aku ingat ayah aku sebut steroid je. its a type of drug yg masuk terus dlm darah untuk alleviate menatang nih dgn cepat. makan tablet pun boleh kata doktor, tapi lambat sikit kesan dia. aku tak kisah. asalkan sakit ni hilang cepat.

but knowing my hubby yg tidak suka apa2 jenis drug pun masuk dlm badan aku, bila dia dgr je the word steroid, risau la dia. tapi nak wat camana. dia takda di sini. aku pegi spital tadi pun ayah aku yg bawakkan. sbb dgn umar skali nak pegi cek.

masa nak gi cucuk tu.. ingatkan cucuk kat bahu je. kalu bahu aku tak sakit sgt. sekali nak cucuk kat tangan.. yikesssss... teringat kembali saat melahirkan umar dulu. masa nak kene operate tu doktor buat apa tah kat tangan aku, sakit mmg sakit tapi sakit nak beranakkan umar yg takleh lepas birth canal tu lagi sakit sampai tak pedulik doktor tu nak toreh tangan sekali pun. so you see, ngeri masih belum hilang. lagi2 berada di spital yg sama. sampai cakap pada nurse tu, saya ni dah lama tak kena cucuk ni, takut pulak rasanye. nurse tu gelak je.

hasilnye ubat batuk,selsema, sakit tekak, allergy, n cucuk ubat tu, gedebam rm130. tambah umar nye ubat rm27.

gosh kalu lah aku gi cek awal2, takde kene bayar mahal camni, kata ku dalam hati sambil menyesal.
tapi, pk2 balik, aku ni mmg malas nak ke klinik. pengaruh hubby ni. maybe he should rethink about this in the future. plus bintik2 tu, penah je dapat sebelum ni tapi tak penah teruk macam ni. n selsema n sakit tekak tu, slalunye makan ubat selsema biasa, n makan lozenge, hilang la.

tapi entah kenapa kali ni semua tak hilang2. aku dapat rasakan immune badan dah tak sekuat dulu. yes, again, i am getting old.

dan like i said, aku jarang exercise. badan jadik lembik n asyik keletihan.

dude, buy me that women's stan smith la then we can jog together kat tasik cempaka on weekends...

the dude is my husband la.

ok satu lagi kisah sebelum aku berundur diri.

me n hubby, like most of you know, we call each other mas-adil. sejak form 4 sampai sekarang.

bile dah ada anak ni, i tried to change this habit. from calling him adil, i started calling him ayah or sayang. but i still go by my name, mas. hubby pun ikut la, he calls me ibu, sayang, and also mas lah. suami panggil isteri by her name biasalah kan sampai tua. tapi dia masih bahasakan diri dia adil. lama2 aku pun tanya, "do you still wanna call yourself that when ur forty?" pastu dia pun terpikir dan tergelak sendiri.

you see, nak panggil abang mmg 'hell no we wont go' la. sbb dia tu tak macam abang langsung. plus dia yg macam geli geleman nak bahasakan diri dia abang. pada aku, aku dah panggil dia ayah or sayang tu ok lah. tapi tak tahannye dia masih bahasakan diri dia adil ni.

tapi, baru2 ni aku menonton hikayat putera shazlan kat astro ceria, aku tgk mak n ayah angkat si shazlan ni, abby abadi tu jadi mak som, razak ahmad pulak jadi pak tam. (kot tak silap aku la itu panggilannye tapi som n tam tu betul dah.)

yg terkejut je bile aku dgr si paktam ni cakap kat bini dia gini "som, jangan la buat tam macam ni som.."

n i found it super duper cutee!!!! that razak ahmad mesti la dah 40 plus kan. abby tu 30 plus, dah beranak ramai kan. tapi bile dgr si paktam ni masih bahasakan diri dia tam dgn isteri, aku rasa macam depa ni masih muda, young couple at heart gitu.

haaaa.... so pk2 balik, takpe lah kalu hubby takleh nak tukar bahasakan diri dia tu. bayang kan we're in our forties n still go by "mas, adil nak gi sana gi sini..".. kihkihkih.. we'll see then. masih relevan kah atau dah tak sesuai... (kalau lah dipanjang umur nak hidup sampai umur 40an.. insyaAllah...)

ok itu je.
hal kamera pulak, bajet dah lari sket lah sbb bayar bil spital yg mahal dam erm bil tepon yang melonjak 4 kali ganda sbb hari2 gayut dgn hubby kat jakarta nun... dari rm50 permonth ni dah jadi rm100 in less than 2 weeks! masalahnye skarang, bukan ibu je nak gayut dgn ayah, umar pon meniru gaya ibu yg bergolek2 atas katil sambil borak dgn ayah. tak tahan betul tengok. mula dia just mengajuk gaya n percakapan ibu, malam ni dia dah pandai cerita sepak bola, goall!! (sbb tadi dia tgk aston villa lwn newcastle dgn achu die.) pastu cakap pasal miauu (sbb tgk citer bolt kat disney channel). hebat betul hang nih umar. mmg nak kene tangkap gambar ni... tlg la bajet kamera dtg cepat.. gua tak sabar nak beli ni....

okbye.

No comments: