Sunday, September 05, 2010

raya is around the corner

i cant believe that raya is just around the corner!!!

yaAllah sekejapnya masa berlalu.. aku sendiri pun tak update dah lebih seminggu.

apa ya nak cerita. byk yg dah dipikirkan tapi tak menjadi kenyataan nak tulis sbb umar hari2 tido lewat. by the time dia tido betul2 sampai pagi tu, ibunya pun dah sama melepet tak dapat nak ngadap blog dah.

ok la nak cerita sikit pasal aktiviti bulan puasa ni.

sepanjang bulan ni, mmg aku tak jejak langsung kat pasar ramadhan. padahal pasar ramadhan bangi ni sikit punya femes la.. org kajang, putrajaya, serdang pun dtg beli juadah di sini. tapi aku? dah la tak kerja. nak kena salin baju pakai baju yg elok2 nak kluar semata2 nak pegi pasar ramadhan.. dgn nak kena bawak umar, dgn cuaca yg tak menentu, campur dgn bau2 asap yg bakal melekat pada baju di badan ni.. tak pe lah.. ayah aku je yg slalu pegi ranjau2 kat pasar tu belikan juadah berbuka. wpun ramadhan ada bbrp hari lagi, aku rasa mmg takkan jejak kaki langsung lah ke sana.

sepanjang bulan ni juga, hanya 2 kali aku berbuka puasa di luar rumah. tak termasuk rumah mak mertua sbb itu pun rumah jugak. sekali di kampung ayah aku di kg pantai, n9, sekali lagi di red wok bersama kawan2 infosys.

masa kat pantai tu mmg makanan banyak.. pastu mmg dapat la jumpa semua sanak sedara yg dah setahun tak jumpa.. setahun beb.. mcm2 cerita keluar.. tapi yg tak brapa best, erm gini ceritanya.. family belah sini mmg... erm... how should i say, tak ramai yg berpelajaran tinggi? so mcm2 masalah yg berlaku.. bukan sbb depa tak berpelajaran tinggi, dont get me wrong. tapi sbb bila tak masuk universiti, tak keluar dari kepompong n9 tu, susah sikit lah. tak tau dunia luar ni macamana. u know org n9 ni kan byk kawin dgn suku sendiri.. adat pepatih blablabla.. so u know, bile dah kawin close cousins.. mcm2 lah.. malas aku nak terang panjang lebar. bukan semua kawin sepupu pun. plus anak2 pun elok je berjaya. tapi ada jugak la yg kurang berjaya. anyhow, last time jumpa diorg, mmg la ada bbrp kisah tak best pasal bbrp orang dlm keluarga ni.. skarang dah bbrp tahun sejak kisah2 tu berlalu, dah reda la cerita nya. orang2 yg terlibat dlm kisah ni pun dah make a come back. tapi masalahnya, kisah baru pulak keluar. seperti, abg sedara yg kawin awal sikit je dari aku, dah pun berpisah dgn isterinya.. anak dia kecik sikit dari umar (whadda???<-- ini reaksi aku bile terdengar kisah ni.), pastu sorang lagi makcik yg takmau balik rumah sbb bergaduh dgn anaknya (whadda??? <-- padahal aku ni rapat jugak la dgn family diorg ni.. last year raya harmoni je aku tgk...).. ni sbb anak macam tak reti jaga perasaan mak yg makin tua (makin tua=makin sensitip).. i mean.. apa raa.... aku mmg bersyukur la orang2 yg bermasalah pada bbrp tahun lalu tu dah berjaya mengatasi masalah masing2.. yg malas belajar dah kerja bagus, yg berhutang dgn orang sampai lari dari rumah dah kembali ke rumah, gaduh2 dulu dah baik skarang.. tapi ini keluar pulak cerita baru.. apadaaa.... tak sudah2.....

ni la sbb aku kata, bila kurang berpelajaran ni, benda kecik pun kdg2 boleh jadi sebab gaduh besar. padahal aku percaya masalah2 mereka ni kalu dihandle dengan rasional pasti takkan jadi buruk macam yg dah terjadi ni...

plus, no wonder la when my makcik called me tanya apa tah haritu, aku tanya cucu dia apa kabar, dia mcm takmau jawab.. rupanya anak nya dah berpisah so berkemungkinan dia dah tak jumpa pun cucunya yg baya umar tu! how sad is that?????

macam drama melayu daa... takyah tgk drama melayu. boleh tgk kisah diorg ni je. cukup dah masam masinnye. ish ish ish...

dgn ini secara tak langsung juga aku menyalahkan drama2 tipikal melayu yg tak habih2 cerita pasal sumbaleweng orang. suami tipu isteri, isteri tipu suami, anak beranak bergadoh2.. sudahnya org melayu duduk di takuk tu.. aparaaaa... bikin malu daaaa....

ada baiknya haramkan saja drama2 melayu kat tivi ni... merosakkan masyarakat! dgr tak tv3?!

emo2...

ok berpindah pada gath buka puasa geng infosys di red wok.. ramai gile org di hari merdeka tu.. tapi makanan dia mmg sedap weh.. aku tak puas makan... mana lagi nak kelek umar, nak pegi amik makanan kat tpt buffet.. pastu umar ni lepas maghrib boleh pulak tertido.. terpaksa la satu tangan pangku dia, satu tangan lagi makan.. serius tak puas!! plus malu2 dgn kengkawan yg dah lama tak jumpa.. nak mentekedarah dpan diorg.. kihkihkih.. takpa la aku dah niat nak ajak hubby pegi sana makan lagi nanti... yummy yum yum...

lagi apa ye nak cerita..

oh aku akan berangkat pulak ke rumahtok aku di tepeng pada hari selasa.. lepas solat terawih..

hubby pulak akan menyertai kami di sana apabila beliau pulang dari jakarta pada hari raya nanti... siuh siuh..

thats what i said.. macam tak caya dah nak raya. sbb asyik menghitung hari bila hubby mau pulang. tapi tak sedar hubby pulang= hari raya.

ada waktu2 nya mmg tak tahan layah kerenah umar yg mcm2.. especially bila sepupunya ada.. penat sangat. time2 ni mmg teringat sgt pada hubby. kalu dia ada mesti dia boleh tlg jagakan umar.. takde lah aku tensen sgt.. sbb si umar ni suka sangat buli si dzharif ni.. kesian dhzarif terhantuk brapa byk kali dah.. tu la aku kata, kalu umar sorg dia tak galak sgt. boleh la tinggal skejap2 bila dia tgh ralit tgk tv tu. kalu berdua.. mmg kene perati betul2.. penat woo..

ok lah malam dah lanjut. gua belum solat terawih lagi ni. ada bbrp benda nak mintak. heheh. harap2 dimakbulkan..

besok aku akan pulang ke serdang berbuka puasa bersama in laws. hubby tiada, kami berdua ja. sebelum tu mungkin nak singgah beli baju tido umar di jusco??

ok bye.

No comments: