Saturday, November 27, 2010

update seminggu

genap satu minggu berkursus di u*toot*.
genap satu minggu meninggalkan umar dgn nenek nya.
tak jadi htr taska kerana my pil berada di serdang pada minggu ni.
tapi diorg dah nak balik ke trgn dah ahad ni. kursus yg masih berbaki 3 hari.. mana nak htr umar? taska la kot insyaAllah. kalu tak dapat penjaga lain.
macamana perasaanku meninggalkan umar 10 jam sehari?
1st sampai 3rd day, ada la juga air mata keluar. aku la. dia syok je pegi rumah nenek dia.
suddenly tok umar nak tukar nama panggilan. suh panggil nenek pulak. very the confusing.
anyhoo, hari 4 n 5 aku dah rilek dah. umar pun takde la tergamam macam hari 1-3 tu. masa 3 hari pertama ni nampak muka aku je dia macam nak menangis tapi dia tahan. ni waktu pagi n tghari la. petang, nampak je aku sampai nak jemput dia, menjerit2 dia, "ibu!ibu!ibu!". time ptg ni ada gak acah dia, ajak dia salam kata nak pegi lagi. ha time ni mmg dia menangis lah. lama sangat kene tinggal.
but Alhamdulillah, semalam dan hari ni dia dah rilek dah. nampak ibu dtg je terus senyum. takde la overly excited, or nampak ibu je terus mintak cucu.

tapi aku sendiri, pagi2 masih tak brapa mau tengok dia sgt. takut nanti aku sedih. hati jadi berat nak pegi keja.
tapi sebab tak brapa perati sgt dia pagi tadi, i did not notice that his right eyes was a bit red. by petang tgk dah byk taik mata. ada infection ni. when i told my hubby, he said, "pagi tadi dah nampak dah. ingatkan sbb dia br bangun tido, byk taik mata." hiiiiiiii.... by ptg nak letak susu ibu pun, tak brapa berkesan sbb dah lama. geram nya dgn hubby pagi tadi. macam2 dia buat. kejut awal giler sbb dia takda keta. saje2 tinggalkan keta dia kat opis without asking me about today's plan. sudahnya pagi tadi kene htr umar ke serdang n hubby naik bus dr serdang ke kl. skali sampai serdang, mcm dah agak lewat, so dia nak trus ke bangsar. dari bangsar 8.30am aku pecut pulak ke u*toot*. bangi > serdang > bangsar > nilai. all done b4 9am. gile... belum lagi dia letak car seat kat blakang (aku cadang nak letak carseat depan supaya aku leh catch a snooze kat seat blakang sbb masih ngantuk.), pastu dia pegi letak car seat kat blakang passenger seat pulak tu. aku nak turunkan seat pun takleh. aaaaaaaaaaa.... sgt hangin. mujur la dapat makan roti canai feveret, dia pun balik awal ptg ni.. takde la hangin sangat.. (selamba je aku mengata hubby di sini.) beliau mmg takda niat pun nak menyakitkan hati aku cuma itu lah... aku yg terasa lebih2 atas dia punya ketidaksensitifan itu.

perihal kursus pulak, jumpa ramai peserta2 lain yg nak sambung blajar jugak macam aku. fresh grads ada, masters grad cam aku ada, doktor gigi ada, pensyarah ada. yg baik ada, yg inspiring ada, yg annoying ada sorang sampai rasa nak siku aje. but bila ada peluang bercakap dgn dia, she reminds me of a dear friend of mine. jadi perasaan meluat tu berkurang. but i wish she would stop interrupting lecturer punya lecture. suka menyampuk. bak kata participant lain, attention seeker.

spt yg aku penah cerita sebelum ni, tawaran dari u*toot* ni mmg macam *toot* je. macam2 syarat dia kenakan macam kita ni dah jadi staf dia. tapi benefit tanak bagi macam staf dia. elaun dipotong separuh dari pemegang jawatan yg sama dari bajet tahun lepas, limited time to apply for university n byk lagi. kesimpulannya aku rasa ditindas. nak tolak, takut tawaran dari slab ni dtg sekali ni saja. ntah boleh dapat lagi lain kali ntah tidak.

to my surprise, ramai lagi rupanya yg tak puas hati dgn cara u*toot* ni menguruskan hal sambung belajar ni. dokumen2 semuanya samar2, tiada maklumat lengkap, yet paksa kita buat itu ini.

mmg honestly (aku bukan cakap kat cni je, tapi cakap kat semua calon2 blajar yg sama dlm kursus ni yg aku sempat borak), aku hari2 buat solat hajat agar tawaran lain dapat selewat2nya bulan mac 2011 supaya i can quit this stinking fe||owsh|!p. mmg sangat stinky. macam stinky pete.

so, dlm kecoh2 nak start proposal phd ni, aku doa jugak terbuka peluang kerja di tempat2 lain.
now i know, bangi is the most southern place i would like to work. nilai, wpon hanya 20 minit from bangi, tapi rasa sangat jauh dari civilization. lepas ni nak cari keje kena limitkan. paling bawah is bangi, paling atas, bangsar kot. mesti dekat dgn rumah, dekat dgn rumah pil, n dekat dgn ofis hubby. nilai is tooo far away from hubby's office. jelesnye dgn mama n abah yg keja satu majikan. nak makan sama2 hari2 for the rest of their career pun boleh (but they dont do that.)
sangat tensen when ur hubby needs to go 40km up north, n u have to go 30 km down south. with umar in serdang, im in nilai, hubby in bangsar, ive been running around nilai, bangi, serdang n today bangsar during this 1 week. tak larat beb! belum kira minyak n tol lagi. seratus ringgit habis minggu ni utk 2 benda tu je.

dah la. iv been up since 6 this morning. now its almost 2. besok saturday yayy!!!! nak tido sepanjang hari. okbye.

No comments: