Tuesday, January 04, 2011

Hoping for the best

These past six days have been like a roller coaster ride for me. and everybody knows how much i HATE roller coasters.
it all started on thursday. friday was supposed to be the last day of registration for phd in upm. but since it was declared a public holiday, i thought thursday was the last day. i havent received any news from ukm regarding my interview. so i called them. the person(s) in charge were on leave. but the person who answered my call said, "kalau tak silap saya interview puan tak berjaya,".
damn. mmg sgt2 berbisa berita tu. masa tu taktau nak buat apa. panik. oh no oh no, hari ni last day nak register kat upm. i went to gso's website, nak try la kot2 boleh ubah jawapan, nak defer ke next semester. tak leh. tapi tengok2 ada announcement kata, registration dilanjutkan sampai ke hari isnin. lega sikit. i thought, ok i have 3 days to decide whether i want to enroll for phd or not.
honestly speaking, i have stopped preparing mentally for phd. because i was quite confident i will be able to get that ukm job. jadi nya sudah tak bersedia. i did not prepare any documents for registration, n tak simpan duit pun utk bayar fees. the registration + 1st sem fees is rm2.1k. mama kata, takpe mama boleh bayar. but i said to myself, betul ke nak sambung phd sekarang?? haritu kata taknak kan. tak ready lagi dan taknak buat kat upm lagi.
i was really sad masa hari khamis n jumaat. hubby buat tak layan je. dia suruh tunggu isnin baru telepon balik ukm tu, tanya orang yg betul2 pasti akan keputusan tsbt.
tapi masuk hari sabtu, macam dah reda sikit kesedihan. aku pikir, dah la, nak sedih camana sekali pun, takkan nak paksa diorg bagi jawatan tu kat aku. move on je lah. plus more time for me to spend with umar. bukannya duk rumah melangut tengok tivi. pastu buat plan nak apply kat ipts2 pulak. sbb ipta semua dah tak layan kan. upm,ukm,usim,um,upnm. dah habis semua mintak dan tiada hasil.
phd pulak, masa hari sabtu jugak, decide. taknak buat sekarang. taknak buat di upm. im gonna give myself another 9 months (since they said next semester will begin on sept'11) to find myself another job. in the mean time, nak try apply phd kat ukm (perancangan awal jer). kalu sampai bulan sept tu tak dpt keja baru, baru nak sambung phd. sbbnya, i cant imagine myself pegi lagi gso, pegi lagi fsktm. muka ni dah taktau tebal mana dah. aku dah jadi pelajar di fakulti tu dah 10 tahun dah. sudah2 la tu. ramai pensyarah n pegawai2 yg tgk aku, aku rasa mcm diorg berfikir, aik dia ni tak habis2 lagi ke. haritu masa buat masters pun ada lecturer (bukan dr jsm) yg tanye, tgh sambung phd ke? nooo baru masters la dr... sbb depa ingat, time aku dip, aku buat bac, time bac, buat masters, time masters, ingat buat phd. bila buat phd? post doctorate pulak? goshh...
masa konvo pun pikir yg sama jugak. mmg syok konvo, tapi pk, dah la tu... aku taknak dah konvo kat cni. mmg bila pegi interview pun ramai interviewer persoalkan, aku ni taknah keluar dari upm la, taknah keluar dari bangi n serdang la. tensen tahu tak. depa rasa macam aku ni tak berani. takut nak berubah. hello aku gi india tau 4 bulan. tengok la korang sanggup ke nak dok india tu 4 bulan? duk seminggu pun tobat tanak dtg lagi.. huhuhu...
anyways, sbb tu lah pk, buat masa skarang, taknak lagi. nak keja dulu. kalu dah dpt keja n then depa suh sambung, ok fine aku sambung. kalu dapat keja yg takyah buat phd, fine. tak yah buat langsung.
by ahad, aku dah decide, apa2 yg berlaku, pasti ada hikmah. there must be something better for me out there. who knows if staying home n taking care of my children is the best job for me? kita tak tahu kan. hubby pun tak ada masalah kalau aku nak buat begitu. aku je la yg ada masalah. hah hah. ok takyah cakap pasal ni.
sabtu n ahad aku dah kembali ke mood asal. nak runsing2 pk pun, its the weekend. bukannya boleh tepon pun ukm tu nak konfemkan status terkini.

monday, aku berdebar tunggu posmen dtg. sbb staf ukm tu kata, rasanye surat dah dihantar. bila aku tanya, kalu tak berjaya pun akan hantar surat ke? itu pun dia tak pasti. tensen2. apa lah pegawai kerajaan ni. aku tau la dah hjg thn semua org nak cuti. tapi bila dah ramai sgt cuti urusan2 penting semua takleh jalan ke?

tengok2 takda pun surat kat aku. lepas tu try call ukm. sampai hari ni. engaged. semua nombor ukm engaged. tak puas hati. ptg tadi i decided to go to the faculty itself. senang gi tanya terus.
aku tengok kereta kj yg panggil aku intibiu tu takda. takpa lah. aku pun pakai tshirt, dok kendong umar, malas nak jumpa dia. nak tanya kat kaunter jer. fakulti tu ada kaunter khas utk semua urusan. bagus. upm patut buat camtu gak. kalu tak tah sape2 boleh masuk sampai opis sesuka hati.

pastu org yg incharge tu ada. she came. i was prepared to hear the words "tak berjaya". but then she said, keputusan tak keluar lagi.

wth???

she said, ada satu lagi mesyuarat akan diadakan sebelum dapat keputusan.

bengang tak? yg haritu sapa tah kata dia dgr mcm aku tak berjaya. pastu kali ni pulak kata belum ada keputusan.

ive made peace with it n suddenly ur telling me theres still hope???

betul kah betul2 masih ada hope? atau keputusan tak rasmi dah ada, cuma belum dapat diputuskan secara rasmi lagi yg mengatakan aku tak berjaya?

bengang gilerr...

ah ape2 lah. kalu ada, ada. kalu takda, sudah.

aku ada byk lagi benda penting nak fikir.

but yg bagus nya, takde lah rasa ralat sangat tak mendaftar di upm.

terima kasih byk2 utk shafiz (ina, if ur reading this) yg byk bantu aku nak apply haritu. last2 tak jadik pun. sori byk menyusahkan ko shafiz.

juga menyusahkan org2 kat fakulti. mcm pegawai unit siswazah, pensyarah2.

juga menyusahkan abah yg ulang alik ke usim,kuis, etc.

paling perit dalam semua ni adalah nak bersemuka dgn ayah sendiri.(dlm kes ni mama lagi memahami.. susah nak berlaku tu hah hah!). dia nampak cam kesal je bila aku kata aku tolak usim, takmau buat phd kat upm.. n macam terdiam bila aku kata yg ukm tu tak berjaya. aku paham. dia risau. 2 days ago he turned 60. ok my dad is already 60! sampai bila dia nak keja? mmg dia risau sgt aku tak keja2 lagi ni. so dia mmg sanggup pegi sana sini carikan aku peluang utk interview. peluang utk interview je tahu. layak ke tidak, thats all up to me. he just opened the door. dah sapa yg ayah tak buat camni jgn jeles2. masing2 dgn rezeki masing2. aku ni dah ditolong pegi tolak2 pulak tawaran sbb tak best. hai ontah lah.

ok utk pengetahuan semua, sebenarnya panggilan intibiu utk pnsyrh smntara di ukm ni bukan la di fakulti sains komputer dia.. aku taktau pun apa nama penuh fakulti komputer depa. fstm kot. yg aku intibiu ni adalah di fakulti penddkan... utk pensyarah subjek pendidikan komputer.. soooooooooo... sememangnya aku patut tahu peluang nak dpt mmg agak tipis. tapi entah kenapa i was super confident. i knew im right for it. i know i can do it. cewah. but from the interview they said they are having problems accepting me as one of them because i have zilch knowledge on education. dlm hati gua pk. lek aa phd kan ada. aku buat la phd dlm edu pulak. but somehow i got the feeling that they were proud of having edu background. mcm special la. they said, lecturers in fpddkn is different from lecturers from other faculties. dlm hati gua pk lagi.. kamonnn tiap2 fakulti ada kelebihan n kekurangan masing2. even lecturers kat fakulti mak aku beza dgn lecturers kat fakulti bapak aku, apatah lagi fakulti aku dulu.. lain giler...

susah jugak kalu rasa diri hebat n org yg lain dari kita tak hebat.

ok dah la mengaruk2 ni. it aint solving anything.

so, apa pun sekarang.... aku pasrah je lah tunggu apa pun keputusannya. dgn harapan, berjaya atau tidak, its the best thing for me n my family.

ok thats all i guess. im gonna stop waiting for the postman to arrive for this week, at least. ade ke patut haritu aku tanya bila result keluar depa kata 1 week. now dah masuk 3rd week. sgt.... slow... birokrasi... berketul2 meeting... weii dapatkan la aku keje niiii!!! hehehhehe......

tata.


1 comment:

PaRtOfMemOiRs said...

same2 mas (bg pihak shafiz..ekeke)aku doakan yg terbaik utk ko.Amin.=)