Sunday, March 06, 2011

nak ke tanak

ok since dah dapat satu offer, boleh la buat pros n cons list...

Lecturer @p!!t

Sr. exec @ s!r!m

23km from bangi

50-60km from bangi, depending on the route.

Tol rm2.70 from bangi

Tol can go from rm3.80 to rm8.80 per way. The most straight forward route is elite. tapi pusing jauh. Tapi tak byk keta sbb jauh n tol rm8.80.

Minyak approx rm7-10 per day

Minyak approx rm18-20 per day.

Gaji less

Gaji a bit more. tapi tolak extra cost for the extra miles, same aje...

Taraf fresh masters grad.

Taraf kanan. Susah nak dpt ni. Gonna look good on my resume

Private company. Tak byk benefits.

Official working hour 8.30am-6pm. SIX PM! mmg sangkut jem ler ni...

Glc. Benefits lebih kurang mcm kerajaan. Tinggal lagi takde pencen.

8am-5pm. kuar rumah 6.30am. sampai rumah balik 6.30pm (kalu lalu elite). kalau lalu federal malam baru sampai kot...

Klas all year round. Coz they have multiple intakes. One batch cuti another batch comes in. (sounds like a money making machine rather than an education centre huh?) Cuti hy hujung thn.

Cuti mcm gomen.

Tak byk research. Phd pun takleh sambung soon. Selagi tak sambung camane nak dpt masuk ipta? Boleh buat part time je pulak tu. Keje+phd+family. Brapa tahun nak habis?

Tata phd? Ada peruntukan gak buat phd ni rasanya.

Timba pengalaman lecturing. Increasing my chance of getting into iptas?

Keje involving sw stds. More towards research. No teaching whatsoever

Kene htr umar gi taska haritu. Ada isu sikit di sini. Cant reveal much.

Leh htr taska s!r!m. taska berdaftar, n most importantly dekat, senang gi jenguk esp awal2 ni. Tapi kene travel jauh duk dlm carseat. Susah gak ni.

Parents will feel lega coz dekat dgn rumah + kerjaya pilihan mereka

Parents will be worried sbb jauh. N er makin jauh dari kerjaya yg diorg nak..

Hubby kata takyah.

Hubby suruh amik ni. Tapi beliau tidak memaksa.

Leh duk bangi til I die. Hehe. Not in my parents house but our own house la.. in bangi or anywhere near.. umar leh skolah al-amin bangi.

Might have to move somewhere nearer soon. Umar skolah mana? Hira’ ada skolah rendah tak?

Jumlah foreign student yg sgt ramai buat aku hilang minat. dah la kene lecture in full English. Takleh campur2. pastu pak2 arab ni tau je la.. aku malas nak communicate dgn diorg masa masters dulu sbb suke tunjuk pandai. Kalu buat group assignment bossy pulak tu. Bukan nya betul sangat pon.

Lagi2 they paid a lot kan sbb ni ipts. mesti demand lagi dasyat.

Mcm gomen la.. locals je..

Sogan dgn ayah izzaldin kalu aku tolak ni. Dia hepi je masa intibiu aku haritu.

Immediate boss mcm baik je.. yg intibiu aku haritu la. 2nd intibiu esok depa punya bos besar pulak.

Don’t wanna stand in front of a crowd babbling like an idiot while the students thought to themselves, what the heck is this lady babbling about? Tak pandai nye ngajar, I can teach better than her, lecturer evaluation etc. I don’t think im ready for this.. mungkin kalu ada title dr kat depan lagi konfiden kot...

Don’t have to stand in front of a crowd babbling like an idiot. Nuff said. Aku tak lupa macamana kejam nye komen students pada lecturer yg mereka tak suka. Kalu keje gomen yg evaluate kita boss ajer…

Wpon awal2 excited nak jd lecturer sbb tak buat satu benda je. Tapi kalu klas always on bile masa nak pegi conference, menulis, buat research etc?

Dulu penah keje ngadap pc buat programming je. Tapi keje ni tak camtu rasanye

Dah la.

Byk lagi tulis sebenarnye tapi sbb blogger bangang hilang kan sume n takleh nak ctrl-z, aku dah lupa dah apa lagi point2 nye….

Mak aku suruh buat solat istikharah.. dah buat dah bbrp kali. Mcm tanak je yg @p!!t tu..

Kesimpulannya aku mmg takut nak mula bekerja. Lagi2 bila tak dpt kerja yg betul100x aku nak (read:ukm tu la).

Dah lama tak keluar rumah berbakti kepada masyarakat.

Hanya berbakti kepada anak dan keluarga.

Hubby said, working is easy. The things u learned in university are much harder.

I said, I don’t believe you.

Sbb dah pernah terjadi dulu, I cant do the task I was assigned to do. I was getting paid for it. Lama2 aku pun berenti, sbb tak sanggup makan gaji buta.

Mmg rasa diri ni sgt2 tak pandai.

Tapi sekarang most of my team mates pun dah blah dari kompeni tu. (aku yg 1st skali quit) Mmg tak bagus le tpt tu kot…

Anyways, apa pun, honestly, im still waiting for a better offer to come along! Boleh tak??

I don’t want to settle for less.

Daripada keje yg kita tak suka, baik duk rumah dgn umar…

Kalu interviewer baca blog ni mmg habih la aku…

Kenapakah entry ini tak secantik yg aku karang awal tadi???

Darn it!

ok dah itu je bye.

No comments: