Monday, May 09, 2011

cerita aku

Telahan aku bahawa bahaya cakap banyak sgt benda kat blog ni mmg betul.
Cakap-cakap-cakap satgi tak jadi, dah la sedih sbb tak jadi spt yg dirancang, pastu ramai orang baca, diorg pun anticipate for the updates jugak. hiii mmg tak boleh belah laa...

dan mmg tak dinafikan kalau cerita terlalu byk happy things sampai orang naik cemburu, dah menimbulkan perasaan tak elok dalam diri orang lain. not good, not good for the world.

ok nak sambung pasal cerita 2 weekends ago, tapi dah tak berapa ingat. kalu takda sapa berminat nak baca, its ok. aku nak cerita jugak utk catatan sendiri.

kami bermalam di serdang pd malam sabtu n ahad, sbb isnin tu cuti hari pekerja kan.

ahad siang kononnya nak berehat kat rumah. tapi tiba2 dtg idea nak menonton wayang lagi. sapa tah yg timbulkan idea ni aku pun tak ingat tapi yg pastinya kami berdua dua2 orang takmau mengaku masing2 yg bg idea nak tgk wayang tu.

we ended up watching thor at 12pm at midvalley. mula2 nak tinggalkan umar dgn sepupunya, tapi mcm kesian pulak, so bawak la jugak. kami beli couple seat jadi kononnya umar boleh la dok tgh2. last2 dlm wayang tu dia boleh tido pulak lepas 15 minit cerita nya start. i think dia takut bunyi boom boom. thor tu ada gak babak2 cemas awal2 tu. tu yg dia mcm takut, tutup mata, last2 terus lelap, sampai movie habis. syok la ibu ayah layan movie. eh tapi ibu lenguh kematu bontot la memangku umar yg tido sepanjang movie..

so bila dah puas tido, keluar dari cinema dia pun aktif bagai nak rak la. tah cari barang apa lagi time ni aku pun lupa tapi dah ptg baru balik serdang balik...

malam tu takde la aktiviti, just lepak je sbb dah letih keluar siang tu.

on monday, b4 lunch kami dah balik bangi sbb aku tak basuh baju lagi pd minggu tersebut hehe.

4 hari bekerja minggu lepas aku lalui seperti biasa. lari2 pegi kelas.. mengajar students blablablabla...

kdg2 aku pk, macamana nak ajar budak2 ni jadi orang? stakat mengajar subjek komputer ni, kurang sgt peluang nak cakap pasal benda2 lain selain dari teknikal stuff. pasal life, pasal morale n so on.

these young adults biasa la, most of them just wanna have fun. nak seronokkk aje. nak jalan mudah je. sampai kena kata, theres no easy way if you want to succeed. you have to read blablablablablabla..... lenguh mulut.

just so u know, i like this job. i actually feel happy coming to work on monday. this is most probably bcoz on manday takde kelas so boleh dok kat tempat sendiri buat keja sendiri. tapi mmg suka lah.

awal2 dulu mmg sedihhhh sgt tinggalkan umar. now, umar pun dah biasa kena tinggal. wpon dia masih juga menangis from time to time masa dihantar ke taska, but he's getting much better.

the only thing that makes me sad now is that i realized that me and him are getting more distant from each other. dulu, duduk dgn ibu 24-7, minum susu pun dgn ibu aka breastfeeding. now dah tak breastfeeding sbb rasanya dia give up sbb susu pun dah takda. kdg2 dia mintak jugak tapi distract la dia dgn benda lain. dia pun tau, minum pun takda guna sbb bukannya ada apa pun.

so itu lah dia. dia masih dtg kat ibu, peluk cium ibu n so on. tapi he's getting more independent by the day. dah pandai buat hal sendiri. thats a good thing, i know. pandai cakap macam2 dah skarang ni. come on, wait, no, tamau, where did it go?, pleasee.., let's go, .. kitorg pun terkejut dgr dia cakap macam2...

kesimpulannya umar dah besar..

ok weekend yg baru berlalu, on saturday, we went to klcc. kononnya nak pegi taman tasik perdana tapi sbb keluar pun lewat, sampai kl dah 9lebih, hari dah panas, kami tukar plan ke aquaria. 9.30 sampai aquaria, tgk rupanya dia bukak pukul 11! wtf... macamana attraction mcm tu boleh bukak kul 11? we came early to avoid the crowd, but instead we had to wait for the crowd to come. mmg suck ah. dah la mahal. tak menarik pulak tu. umar pun tak pandai lagi nak appreciate, tengok ikan sikit2 je pastu dah boring. yang paling frustrating sekali, travelator dalam tunnel underwater tu tak jalan! f.o. betul. bayar memahal. since travelator tu tak jalan, orang kat dlm tunnel tu pun tak bergerak la. sesak. bosan2. duk tak sampai stengah jam pastu blah. no more aquaria after this! <-- self reminder.

lepas tu pegi la isetan konon nak beli brg sikit, tapi tgk, isetan concourse level dah tutup sbb nak renovate. pastu brg2 dari level tu sumbat pulak kat level2 atas. balik cerita kat my sister dia kata dah jadi mcm yow chuan! pastu sbb tak jumpa brg yg dicari akibat dah berubah2 tempat, aku pun nak pegi la toys rus beli chalk utk umar punya papan tulis tu. toys r us dah relocate, aku cari2 tak jumpa pun. walhal dah pegi dah kat new location. mmg super suck sbb jalan jauh2 tgk benda nya takda. sgt marah. baik tutup je la klcc tu sbb asyik ubah2 kedai kat dlm tu ikut sukati depa. balik citer kat kakak aku jugak, dia kata, toys rus tu ada tapi dia tersorok. kene lalu hallway baru jumpa. so i missed that hallway la. bangang nak mampus sign apa2 pun takda...
mmg hangin je kitorg pegi klcc hari tu.

hari ahad pulak iaitu semalam, adalah hari ibu. but ibu n ayah left umar at home with opah n mak long n dzharif, n we went to kl for some errands. ibu buat errands ibu, ayah pi opis buat kerja. hari ni hubby akan ke jepun for 10 days. sbb tu smalam dia lepak opis sampai mlm. ahad tu! mother's day tu! n ibu had to go home naik trainss(monorail,lrt,komuter. teka aku gi mana?). tapi takpe sbb harini ayah tak pegi keja, dia jaga umar pagi ni. tghari ni ibu pi amik diorg berdua di toyota service center sbb ayah nak htr kereta servis sementara dia ke jepun ni. di rumah pun dah ada tambah sebijik kereta kerana ada adik sepupu yg duduk dgn kami for 7 weeks sbb dia praktikal di mint. jadinye hari2 abah kene park kereta di luar. so hubby pk, kalu dia takda kereta dia akan tersadai di parking dan membuatkan orang lain takleh park. so dia htr la kereta servis. plus sbb dah kat setahun kut tak servis kereta tu.. tsk tsk...

ok so that is it for now. those 3 confidential business akan direveal tak lama lagi insyaAllah selepas keputusannya diketahui. 2 of them have finished brewing cuma tunggu masa nak cakap je. takde la bernasib baik sgt aku ni. mmg pon. baru tau ke? tapi takpa. setiap peluang yg datang kita terima, kita cuba, berjaya atau tidak perkara kedua. yang penting kita dah buat sehabis baik utk setiap peluang yg datang tu. kalu tiga2 berjaya mmg rasa im in heaven... but life is not like that. whats important is that we try to make the best of the current situation, be happy with what we have, not fret over things that we can't have, n try to make thing better for the future.

ok bye2 aku nak pi buat exam question.

3 comments:

Afida Anuar said...

Alhamdulillah mas, dlm duk ngajar tu, ada risau jugak nak didik student tuk jadi orang.

aku yakin ilmu agama ko mantap. Relate bab IT dengan Pencipta.. kalau hamba dah kenal Pencipta, insyaAllah, depa akan jadi orang...bukan syaitan.

PS: Bertuah ko mas dapat jadi lecturer..t ada ilmu yang disampaikan.. yang orang guna.. yang boleh jadi saham kat akhirat sok bila..

masz14 said...

wei mesti la risau. takkan nak ajar semata2 utk exam je. kalu camtu lepas exam lupa.
aku rasa sejak diri aku ni kene mengajar java, aku lagi paham java dari waktu aku blajar dulu.. huhu... sbb bila budak2 tanya, kita cuba nak terangkan, last2 kita sendiri yg terlebih paham. bila jadi camtu mmg aku suka sgt2 lah.
bab relation between bidang kita ni dgn Maha Pencipta mmg agak jauh kan. sbb kita belajar komputer. komputer ciptaan manusia. bukannya kita kaji tumbuhan atau haiwan yg directly ciptaan Allah swt. tapi kita boleh tengok dari sudut, betapa hebat nya Allah swt cipta manusia sampai boleh cipta teknologi ni. huhuhu. tu la sbb nya aku tak paham macamana guru, pendidik or pensyarah, doktor atau kerja apa2 je lah, tapi tak sedar ttg kebesaran Allah swt, tak mahu tutup aurat, tak mahu solat... serius tak paham.

abghani said...

blog yg baik.teruskan berblog.
kalau sudi layari blog saya
bilapahatberbunyi-abghani.blogsport