Tuesday, May 24, 2011

pening lalat

  1. semalam puasa ganti. baru hari pertama. tidak, aku tidak puasa enam. jadinya sudah tak puasa sejak hari raya 2010. hasil? dari pagi pening kepala. makin teruk sbb campur dgn selesema. di opis takleh buat keja apa. ngadap laptop mmg buat kepala makin pening. dah tidur di surau tghari pun tak berjaya mengurangkan pening. lepas je berbuka, terus telan panadol 2 biji + actifed (utk selesema). naik mandi basuh kepala, solat maghrib n tidur. ayah umar takde, dia ke jakarta. so camana nak jaga umar sambil tido? bukak timmy time. bygkan dari 8.30 mlm dia tgk timmy time sampai 11.30. aku terjaga2 jugak utk tgk dia. dia mostly just main kereta hot wheels yg baru beli kat 7-eleven (sempat capai tu sementara ibu nak pi beli air sedap n panadol utk bukak posa). n dtg hempas badan atas ibu yg tgh tido ni from time to time. tapi dia tkada pun suruh "wake up!". dia tahu ibu tgh sakit kot. 11.30 bangun, baru lah pening hilang. between 8.30 n 11.30 ada jugak bgn sekejap2 jawab telefon, pegi tandas. tapi angkat je kepala terasa pening lagi. bila letak kepala baru tak pening. mmg lega sgt bile tgh malam tu pening dah takda. sgt lah seksa sbb tak penah pening teruk macam ni. bgn tgh malam, salin pampers umar, turun buat susu umar, buat air n bawak naik kerepek utk alas perut sebelum tido. maka berpiknik lah kami berdua dalam bilik sambil tgk timmy time (pdn le bilik ada lipas). lepas tu aku solat, n then tutup lampu. umar pun tido... lewat gak budak ni tido. i think dia tido lama waktu dekat taska.

  2. hari ni htr umar ke serdang atas permintaan neneknya yg rindu dgn umar. b4 htr pegi makan roti canai feveret dekat dgn rumah mil.

    pakcik roti canai : lama tak nampak..
    me : dah tak lalu cni pakcik...

    :P sogan den. aku lama tak dtg pun pakcik ni perasan. nampak betul mcm regular customer.

  3. ade ke patut masa nak pegi gerai roti canai tu umar marah. sbb tak berenti kat rumah mil. dia ingat tak jadi pegi sana. kene pujuk dia, "kita makan jap, ibu lapar ni.." pastu bile dah htr ke rumah mil, dia panik pulak tgk ibu tak masuk rumah pun. hanya pass dia pada nenek. adoi umar. dalam kepala dia dah ada expectations. kalu tak jadi mcm yg dia harapkan, dia marah. ayoooo ur just like me lah. apa kata ikut perangai ayah hang yg super relaxed tu. just go with the flow? highly unlikely ek umar.

  4. hujung minggu lepas gi tgk pirates of carribean. ok, menghiburkan wpon a tad bit long. umar as usual tertido dlm cinema. mmg kami bawak dia sbb tak sampai ati nak tinggal dia hari wiken. makan jagung, makan popcorn, pastu tido... Review movie? sama mcm obefiend tulis. akan membuatkan anda lupa dunia n akhirat buat seketika. enuf said.

  5. nampak ada replica pirate ship kat tgh midvalley tu. tapi tak heran sbb dah naik a much better replica.. (kataku berlagak).

  6. dah beli kain utk buat baju raya tempohhari bersama kakak ku. ala beli dikamdar je pun. rancangan awal utk pegi ke jakel telah dibatalkan. sbb bila cakap2 me, my sis n mama, we found out that kain2 yg kami beli kat jakel semuanya tak bagus! mine, kain cotton warna peach yg buat baju kurung konvo (spt profile picture blog ni), baru je lagi, tapi kain nye dah lusuh n tak keras mcm masa baru pakai. i have the exact same baju, in green, tapi yg green ni beli kat kamdar. dah kat 2 tahun baju tu, masih elok. yg peach tu baru buat thn lepas, tapi dah lembik n lusuh. my mom pulak kata, depa kata kain yg dia beli tu silk, tapi panas! tak mcm silk. tertipu. mama pun taknak beli dah kat jakel. my sis pun akui jugak. kainnya low quality. cepat tertarik pada jahitan. so, walaupun gua rambang mata masa pi jakel last year, malas dah nak pegi. oh ada 1 je kain yg elok kat jakel tu iaitu dia punya english cotton. tapi tu pun mahal nak mampus. (kain2 yg tak best tu pun takde la murah sgt pun..) so takde lah keterujaan mau pegi jakel dah lepas ni.

    bile di pikir2 kan balik, jenama jakel ni masih baru, berbanding dgn kamdar n nagoya textile. jakel ni mcm brand dari segamat yg tetiba je femes kat kl. tapi aku perasan, even tulisan pada kaki kain tu pun tipu gak. unlike kamdar, tag pada kaki kain tu mmg boleh caya. bukan la kain made in china n main tulis je pada kaki kain tu atas arahan client. so rakan2 yg membaca, hati2 la kalu pi beli kain kat jakel tu okey.

  7. ok itu je setakat ni. tiada apa2 berita terbaru yg boleh dihebahkan. masih kena tunggu.
byebye.

4 comments:

Afida Anuar said...

Bertuah ko Mas, ada anak yang memahami ibunya sakit.... Umar, umar...moga anak menakan aku, Umar pun macam Umar ko jugak la... memahami.. he he.

masz14 said...

tu lah.. bygkan aku takleh nak angkat kepala dia marah2 suruh bangun layan dia.. mmg akan stress lah. dia ni ada time2 nye je dia behave. tadi pagi makan roti canai lagi, dia sebok nak lari pegi kat jalan. terjerit2 la aku. nak makan roti canai pun tak selera. last2 tak habis pun..

ni yg org panggil terrible two syndrome. masa umur 2 tahun ni la anak paling byk test kita punya patience. n Alhamdulillah, setakat ni aku boleh handle lagi la sorang2. wahaha.

dwimaya said...

masz, sy add blog awk k? hehehe.. :D

selamat puasa ganti, wlaupun entah2 silap ari bulan kena ganti sabtu pulak pas ni..

masz14 said...

ingatkan sape la dwi maya ni.. ih ih ih.... kena ganti la gak secepat mungkin. mcm nak pengsan ganti hari biasa pun takpa tapi taknak lah sampai kena ganti hari wiken. tido je la sepanjang hari kalu mcm tu.