Saturday, July 16, 2011

alkisah pc dan lain-lain

  1. curi2 masa berblogging di kala hubby ke kenduri kawin n anak tgh tido.
  2. patutnye kami pegi jugak tapi dah umar tido, n kawan2 hubby pun pegi single je, maka beliau pun konon2 nak join his perasan-bujang friends. sukati lah. boleh aku menulis blog.
  3. mama,abah n adik2 dah 5 hari berlepas ke tanah suci makkah utk mengerjakan umrah. tinggallah familyku n family kakakku disini. wargh jeles!! bilakah kami mampu menjejakkan kaki ke sana?
  4. i am happy to announce that my lovely fujitsu laptop has been upgraded from xp to win 7. woohooo... konon2 haritu laptop opis yg win 7 tu tak best laa... last2 bila dah 2-3 bulan guna, rasa sgt banyak improvement daripada xp. jadinya gua pun gatalla nak upgrade laptop ke win7 jugak. tapi risau tak mampu nak handle sbb takut laptop tu nye spec not that powerful.. sbb beli in 2008. bile call fujitsu punya technical support dept, depa kata, boleh, TAPI win7 home basic ajer yg mampu dibawa oleh laptop gua. pastu tgk laa apa beza home basic n professional (the one in my office's laptop), beza nya banyak gak, sbb harganya pun beza banyak. tapi hampeh sbb beza nya sume useless to me! so dgn sng atinye aku beli win7 home basic tu... bukan mcm xp home n xp pro, bezanya ada sstgh programming yg takleh buat dgn xp home. but its no longer the case with win7. jadiknye now my laptop is running win7! rasa mcm dapat brand new laptop! ahahaks. plus sgt sng nak connect wireless internet. tak mcm masa win xp dulu. kdg2 kene tunggu 10-15 minit baru dia boleh connect. ingatkan laptop tu yg problem. rupanya xp punya issue daa.... so, basically im really loving win7!!
  5. i am sad to announce that my old lovely pc is beyond repair. leaking motherboard, corrupted hdd etc. dah la tu. it has been serving me for the past 6 years. its time to move on. but we did not want to spend too much on a new pc, as we are saving for something else now. so what do we do? hubby brought back an old pc from his office. takda lah old pun. 2008. baru 4 thn. tapi dah tak digunakan lagi sbb dah beli pc baru. kalu hubby tak amik, jadik sampah jer. pentium 4 3ghz. os windows xp japanese, tapi dah corrupt. mula2 berangan nak install windows 7.. tapi bajet lari sbb baru je beli win7 utk laptop. pastu hubby pun cdg la, installa la linux. ok la, aku pk, aku pun penah gak guna linux utk projek masters dlu. tapi sekali dah install, nak run program, nak install wireless adapter sume problem. mostly sbb aku tatau la kan camane nak buat. n yg paling penting skali, i aint got no time to learn how to tweak linux. satu malam try install vlc player, satu mlm try install wireless internet adapter, both failed miserably. besok nye terus pegi warta beli cd xp. puas hati aku. mungkin bila dah ada bajet nanti beli win7 home basic utk pc ni. mungkin la.. stay dgn xp ni pun ok.
  6. so kira mcm dpt 2 pc baru la... laptop pun baru tukar os, desktop pun dapat baru.. laju pulak tu! senyap pulak tu! best gila ohh!!!
  7. habis cerita pasal pc, last thursday pegi tgk harry potter movie yg terakhir di midv. pun best gila ohh!! i dont care what other ppl say. sgt suka. selesailah sudah kisah harry potter di buku dan di pawagam. mmg dari 1st movie lagi aku akan pegi tengok wayang on the 1st day of screening. ada yg bulan puasa (movie 2 kot), movie lain2 sume tgk waktu siang sbb b4 ni mana aku keje lagi kan. now dah keje, masih nak catch on the first day gak. habis keja terus pecut balik amik umar, pastu pecut gi midv. hubby pulak datang dari opis terus ke midv. huhu harry potter punya pasal.. ingat lagi masa the 1st part of the movie of the final book tayang di pawagam, lepas habis wayang tu, i asked hubby, "camana citer dia, ok tak?" he said, "biase jee...", pastu aku kata la, "ok final movie nanti mas gi tgk sorang lah, awak takyah join dah.." pastu nak pulak dia ikut lagi, he said, nak tau gak ending dia.. cis tak baca buku punya olang. aku pun tapaham macamana org yg tak baca harry potter boleh paham jalan cerita movie dia.. hehee.. aku suh baca takmau pulak... sukati lahh...
  8. i received a good news that i have been waiting for since the last 10 years. now finally it has arrived. this time around things might be even better. bcoz im no longer alone. i have my 'unit' with me. what unit? husband+child.
  9. i am getting a feeling that my blog might get interesting soon.
that's all for now. bye.

3 comments:

mama_umar_maryam said...

oit cik kak, next friday teman i g midveli ye ;p

Adeeb Liyana said...

woot!! woot!!

masz14 said...

zety : mcm2 plan jumaat ni tapi tetiba dpt email kene gi induction pulak.... tak dapek den nak nolong....
adeeb : pm pls. tih tih tih.