Thursday, July 07, 2011

Just like the way we were.

Hari ni ibu cuti kerana umar demam.
Semalam ayah dah cuti utk jaga umar, sbb tu ibu mintak cuti hari ni, wpun ada kelas 5 jam. mujur jugak amik cuti, sbb malam tadi kul 4pagi temp umar naik sampai 39c! kalu tak hari ni kena mc dah.
umar demam apa? demam selsema. hingus sentiasa mengalir. infection sampai ke mata lalu sekeliling mata nampak mcm bengkak dan mata menghasilkan tahi mata yg banyak. tapi ni bukan sakit mata. so tak berjangkit. cuma virus selsema tu yg berjangkit, sbb tu nak bagi umar rehat 2 hari ni.
sbb ibu cuti hari ni, ayah ajak dtg lunch dgn dia.
kul 12.30 kluar dari bangi, around 1pm sampai ke bangsar.
lepas lunch, ayah balik opis, ibu pk nak lalu jalan midvalley utk mengelak tol rm1.60 di npe.
umar masa say bye2 kat ayah nye dia menangis. jumpa ayah kejap sgt. 20minit je. tak puas. mengalir air mata. bila kereta dah jalan dia diam. masa lalu midv dia happy. tapi ibu takda niat pun nak masuk mid sbb baru pegi ahad lepas. hy lalu midv ring road utk pulang ke rumah. bila dia sedar ibu takmahu masuk parking midv, menangis balik. adeh.... buat satu round lagi, masuk la jugak midv tu.
punya la happy mcm orang sihat walafiat. melompat2 bila dah masuk dlm mall tu. tiap2 gerai yg jual barang2 yg menarik perhatian, dia nak pegi tengok. funny sungguh.
kami masuk cold storage beli brg, ibu bawak umar pegi toys r us main indoor playground kat situ. lepas tu bawak masuk toys r us. mcm2 mainan dia pegang nak suh belikan. lepas minat mainan lain, dia lupa mainan yg dia tgh pegang tu. so ibu pun pelan2 letak balik. last2 keluar toys r us dgn kereta hot wheels yg harga rm5. hehehehe. cukup lah. bulan lepas dah belikan mainan mahal 2 kali. bulan ni ayah tak bagi beli dah. tapi itu pun umar dah cukup puas hati. lepas tu kami pun balik...

i know umar sgt happy harini sbb dpt duk dgn ibu je. just like b4 ibu keja. kalau lah ibu ada pilihan tentu saja ibu nak duk rumah dgn umar je sampai bila2. kerja bukannya best pun. colleague je best. yg lain suma tak best. barf. hari2 balik keja rasa mcm nak pengsan. mmg tak terlayan sgt umar.

ok itu kisah 1.

kisah 2 : umar ada byk train dari thomas n friends. train2 ni menggunakan bateri, smd bateri AA atau C. jenama train ni tomy. byk lagi syarikat yg keluarkan mainan thomas n friends, tpai tomy ni focus kepada train yg berjalan atas railway yg berwarna biru spt dibawah.

fisher price, learning curve, vtech pun ada keluarkan permainan thomas jugak tapi for different purpose. vtech utk yg electronic thomas, learning curve utk die cast metal, and etc.

so coming back to this train set yg dikeluarkan oleh tomy. tomy=jepon mari. train engine yg umar ada termasuklah thomas, percy, gordon, dan hiro. satu lagi dah lupa nama. anyways.
thomas n percy guna bateri AA. gordon n hiro guna bateri C. aku pun taktau kenapa lain model guna saiz bateri lain. maybe my husband knows the answer.
yg aku nak mention kat sini adalah pasal si hiro ni. kalu taktau sapa hiro, ni dia :

ok hiro ni adalah satu watak yg agak baru diperkenalkan dlm siri thomas ni. maybe back in 2009 kot. dlm movie bertajuk 'hiro of the rails' ni, dia menceritakan camana hiro ni dtg dari negara yg jauhh dari sodor island, dia tak sebut jepun tpai mmg tau jepun lah.

ok, train hiro ni adalah train yg latest ibu beli kat umar. which is last month. i noticed some differences between hiro ni dgn engine2 yg lain. mula2 perasan, hiro ni tak bunyi kuat. i mean, bila on kan engine dia, tayar dia pusing tapi takda bunyi langsung, berbeza dgn gordon, yg juga guna bateri saiz C mcm hiro, tapi mak ai bising gile. sangat annoying, satu sbb bunyi yg agak kuat, satu lagi bila dha bunyi kuat, bateri pun cepat habis la. tu yg benci tu. asyik nak kena beli bateri baru. itu satu. pastu pulak, train hiro, thomas, percy ni bateri compartment dia duduk dlm badan engine tu sendiri. tapi yg gordon, bateri compartment dia duk kat cart blakang engine tu. n the cart is not detachable la. pelik aku. sume patut guna model asal yg sama. tapi apasal saiz bateri lain2, bateri compartment lain2. persoalan ni masih belum terjawab lagi.
ok benda ke-3, si hiro ni, LAMBAT betul bateri dia habis. even dah lemah pun, tayar dia still gerak perlahan. sejak beli sebulan lepas, belum pernah tukar bateri sehingga hari ni! hari ni baru beli bateri baru.

ha masa nak beli bateri baru ni la timbul nya cerita ni. i said to hubby, "ee hiro tu lama betul bateri dia nak habis. selagi daya dia jalan pelan pelan. heran mas. yg lain tu once dah lemah mmg berenti terus."

hubby : logik aaa hiro tu kan jepun.
me : so what?
hubby : tomy tu jepun.
me : *baru tersedar*, perghhhhh....
hubby : *gelak* engineering maa.. ayah lama dah perasan. dah la enjin dia senyap. thomas yg main character tu pun kalah dengan hiro.
me : *masih tak percaya.* apasal lak orang jepun wat camtu?
hubby : biasalah jepun kan hipokrit. <-- aku explain nanti pasal hipokrit ni.
bla bla bla.

aku pun apa lagi, no wonder.. no wonder enjin hiro ni senyap gile! i tot mcm hiro ni newest creation, thus using latest technology. padahal aku beli set hiro ni sekali dgn thomas. thomas nye bunyi sama je mcm the 1st thomas train yg aku beli dulu (skarang thomas yg 1st beli tu dah tak jalan.)
boleh caya? aku pun taktau nak komen apa.

ok kisah 3. tadi kami sekeluarga keluar kejap lepas dinner utk isi minyak kereta aku, n pegi brg sikit kat kedai runcit. i waited in the car while hubby pegi bayar kat kaunter.

mula2 nampak 2 org gadis, tak bertudung, sorang pakai seluar pendek. i said to myself, malam2 je mesti ramai orang pakai camni. siang2 mungkin sopan sikit kut. tapi mlm je mula la org pakai short skirt la short pants la, alasan, ala dah malam, bukan ada org nampak. masalahnye petronas tu terang benderang kereta beratur tu nak isi minyak n jalankan urusan2 dlm kedai mesra tu.
fine.. pastu nampak pulak 2 org perempuan lain, yg kali ni berbaju kurung, berjubah n bertudung besar. i said to myself, kan cantik pakai macam ni.. sejuk je mata tengok.. bla bla bla....

ok. fast forward to lepas isi minyak, hubby nak masuk kedai mesra balik utk beli barang, he told me to move the car from the gas pump to the parking lot in front of the kedai mesra, supaya tak ganggu org lain nak isi minyak. so i did. lepas beli barang, he got back into the car. as he walked into the car, i saw these 2 ladies yg pakai sejuk mata memandang ni, masuk dlm kereta volvo betul2 depan pintu petronas ni. i guess volvo ni pun baru lepas isi minyak, n datang depan pintu kedai utk amik 2 org ladies ni la. (2 girls yg tak tutup aurat tadi dah takde dah. i saw their father in the car n aku doa supaya terbuka hati ayah depa ni suh anak pakai sopan dan tutup aurat.)
coming back to the story. hubby masuk kereta, 2 ladies ni pun masuk volvo tadi. aku nak reverse utk keluar dari parking spot, satu kereta atos dah tunggu kat blakang to take my parking spot. masalahnye volvo ni tak gerak2 wpon 2 ladies tadi masuk kereta about the same time my hubby masuk kereta. n aku dah siap reverse tapi takleh gerak sbb volvo tadi menghalang laluan. atos kat blakang pun stuck jugak lah. tunggu 5 seconds (je) tak gerak2 lagi, aku hangin lalu tekan hon. didnt see what was happening inside the volvo as it was heavily tinted.

hubby : eh jangan la hon.
me : dah la tak parking betul2. pastu dok situ lagi. orang nye dah masuk dah.
hubby : *tak ingat dia kata apa tapi dia still tak setuju aku hon*
me : pakai tudung bulat okey. tu yg buat mas lagi hangin tu. kalu pakai seksi2 nak menyusahkan orang takpe sbb mmg dah tau tak senonoh. ni pakai elok2 tapi perangai macam tu. orang camni la yg mencemarkan nama islam.
hubby : oh..

terus dia setuju sbb dia pun penah hangin dgn pakcik berkopiah yg drive slow gile sbb tgh cari rumah tapi tak sedar dia dah ganggu orang belakang. pastu kat cermin blakang kereta ada sticker 'free gaza'. hubby kata," free yourself first la. jgn suka susahkan orang."

you see people, you are free to wear whatever you like. but freedom also comes with responsibility. dah pakai cantik sopan tapi kalau perangai masih menyusahkan orang, mementingkan diri, tarak guna wei. so jgn ingat dgn pakaian yg sempurna diri tu dah sempurna.
kalu pakai dah sendat sana sini ofkos la tak sempurna, jadi nye perangai pun ofkosss la tidak sempurna juga.

peringatan utk diri sendiri dan juga orang lain diluar sana.

sejak jadi pensyarah ni aku makin kuat membebel. cakap non-stop. brapa kali student kene sergah, dont be rude! follow the instruction! be quiet! if you dont stop playing with those balloons im gonna go there and pop each and everyone of them!

No comments: