Saturday, October 22, 2011

'Umar demam

Husband was away during ramadhan and syawal. all in all it was about 2 months in total. When he got back, we noticed that umar has grown a bit distant from his dad. n i can see that this makes the dad sad. since husband has been back for almost a month now, they are getting closer again. n he always like to compare which one of us can handle umar better.

i was like, helloooo aku mak dia hokey.. try la hebat mana pun u will never reach my level. ha-ha.
husband pulak, awak tak pandai layan umar, tak pandai borak dgn dia, tak pandai gosok gigi dia bla bla bla bla...
sukati ko lah.

hari ni balik dari sekolah aku tgk umar ni lain macam. monyok aje. dlm kereta pun diam. sampai rumah pun diam. i was hungry, so cepat2 cari makanan. i prepared food for umar, gave it to him, n went back into the kitchen to prepare my food. when i was just started eating my early dinner beside him, suddenly i saw him looking like he's gonna throw up.
mula2 ingatkan nak luah balik apa yg dia baru suap masuk mulut je. rupanya, blearrghhh blearghhh blearrghhh.. 5 kali blearggh kot. ah sudahh..  pegang dahi dia, baru rasa panas. aik apasal tadi dukung dia tak rasa panas pun?? padan la monyok je. mujur dah balik rumah baru muntah n panas. kalu kat sekolah dah muntah n demam???

cecepat call hubby balik. ingatkan nak bawak umar pegi klinik. sbb by mlm nampak dia mcm dah melepet keletihan. hubby mcm taknak, dia kata biar je umar rehat mlm ni. aku tak setuju. biasanya malam2 temp dia akan naik lagi. i just wanna go to the doctor to make sure everythings ok. but hubby said, its ok, he can take care of umar tonight.

kesudahannya? of kos la aku yg masih menahan mata kul 3pagi ni wpon keletihan melampau. suami? dia tido dlu dari umar. hebat...

so to fathers out there, takyah la nak jeles dgn ibu anak2 anda kalu anak2 lagi takboleh berpisah dgn ibu daripada tak boleh berpisah dengan ayah.
theres no way you can take your wife's place in your childrens heart.... kalu wife kata, jom pegi klinik, tolong la jgn ignore sbb kalu ada sapa2 sakit dlm keluarga, isteri/ibu lah orang yg paling risau sekali sampai tak boleh tido. tak kesian kah?

bukan nak kata pengorbanan ayah tu tak banyak. tapi aiya stop trying to fight kelebihan pengorbanan ibu. u just wont win.

ni bukan lah luahan perasaan, tapi lebih kepada peringatan, next time please listen to your wife coz obviously, mom knows best. whose mom? ur son's mom.

Sunday, October 16, 2011

tersasul.. or is it?

Tersasul pertama :
kepada colleague yg resign last month, masa salam dia nak balik on her last day,

me: congrats..
me again : eh, goodluck! in whatever that you are gonna do after this..

dlm hati : sebenarnya mmg nak kata congrats for being able to get out of this place..

Tersasul kedua :
kepada sepupu dan pasangan masa nak balik dari kenduri kawin diorg,

me: goodluck...
me again : eh, congrats~!!

dlm hati : sebenarnya mmg nak kata goodluck for your future sbb kenduri kawin korang ni kenduri paling syok sendiri-membelakangkan org tua dlm keluarga-tak jaga hati sanak sedara-taknak kalah hiasan2 perkahwinan padahal semua tahu yg not only that they are fake, they don't even last that long..  antara semua sepupu2 selama ni.. so, like i said, good luck in trying to make everyone think that ur marriage is as grand as your wedding. seriously, good luck with that.

who's got the upper hand?

nak omel apa di mlm sabtu ni... besok ada kenduri kawin sepupu di seremban. sambungan dari kenduri minggu lepas di pihak perempuan.
aku ni kan maleh betul tengok kalu kenduri pompuan melebih2 sangat. nampak sgt la syok kahwin. ayoo.. pride bagi tinggi sikit takleh ka? suka nak buat majlis elaborate bebeno. tunang nak ada pelamin, nikah nak ada pelamin (kalu nikah kat mesejid, luar/bwh mesejid pun nak letak mini pelamin!) kat rumah/dewan pelamin lagi. belah lelaki pelamin lagi. ayooo perlukah sampai 4? tu la aku kata, kot ye pun ko excited nak kawin, kontrol sikit takleh ke? nanti lepas kawin hari2 share kat fb nasihat2 utk para suami. ko yg happy sgt dpt kawin dgn laki ko dlu apasal sekarang asyik nak post petua2 suami soleh?? sama juga dgn orang yg post pasal 7c penyebab isteri dibenci suami. cincai lah, cabul lah, cemburu lah. ko takyah kawin la macam tu ok?? semua nya masalah...

lagi satu aku benci dok letak gambar mayat2 budak2, baby2. udoh2 ler tu. aku tak perlu tgk semua benda tu secara pukal. kalu aku nak aku akan google sendiri ok?? grrrr...

malam ni kami bermalam di serdang. lama dah tak balik rumah mak mertua. wpon mak mertua aku takda kat sini pon. kakak ipar saja ada. takpa lah, balik je lah melawat. tukar2 angin.... besok pagi nak pi makan roti canai feveret aku. lamo dah den tak jumpo pakcik roti canai tu. rindu pulak!

oh ye, aku juga tidak ketinggalan menyertai ramai orang pergi ke big bad wolf book sale tu. terbaekk wa cakap lu. buku utk umar beli dlm 7-8biji.. rm51 je. buku sendiri 6-7bijik, rm43 je. berbaloi sgt! umar boleh duk stengah jam belek2 buku dia. kalu ada mini library kat rumah, byk lagi dah aku borong. masalahnye kat rumah mak pak aku ni, buku 20 tahun dlu pun masih elok tersusun kat dlm lemari. sweet valley etc (kakak aku punya la.. aku bukannya suka baca buku pun masa kecik2. start baca buku cerita dgn harry potter sahaja..) tapi serius wa cakap, rugi tak pegi. wpon dia semua buku omputeh ja. buku christmas byk... sbb tak laku kot. nak cari buku b.melayu ka, arab ka, sori la ye. english aje. but suka sbb dpt jumpa buku2 yg susah nak cari kat kedai2 biasa. komik2 us style. aku suka baca.

malam tadi pulak, layan 4 doses of grey's anatomy. pun terbaek wa cakap lu. tgk kekamcengan rakan sekerja. id like to think that i have something similar to that with my own colleagues. they really make my day, each day at the office. they just make my job bearable. biasalah dah lama2 kerja ni termasuk jugak la dlm kancah politik gila glamer gila kuasa everybody for themselves kat organisasi ni. biasalah tu aku akui kat mana2 organisasi pun berlaku hal2 ni. tapi mcm lawak pulak tengok perangai orang. nak menunjuk hebat, menunjuk pandai, menunjuk kuasa pun tak pandai. bagi orang sedar niat ko nak menunjuk tu. kot ye pun nak menunjuk, kena la ada skill. ni main hentam kromo. ni baru kat ipts kecik ni. belum lagi dgr mak bapak aku cerita kisah orang gila kuasa, gila glamer, bongkak kat ipta lagi... huii terbaek wa cakap lu. academician tu. phd ada tapi perangai mcm budak skolah rendah yg bawak a deck of cards yg ada glitter2 gi sekolah sbb nak menunjuk dgn kawan2... (aku ler ni dlu).. tapi tu dulu beb.. sekolah rendah.
aku malas nak join apa2 extra curricular activities kat organisasi ni, depa kata aku tak heran sbb aku dah nak blah. aku kata, bukan aku saja tanak join, tapi aku lagi pentingkan kualiti time dgn anak aku(extra curricular actvts diluar waktu kerja), aku lagi pentingkan waktu senggang aku (e.c.a. dlm waktu kerja), aku nak balik awal sebab nak elak jam macam cibai kat tpm tu, aku perlu keluar release tension kdg2 di waktu tghari. aku balik lunch lewat tadi pun ada admin menyibukk nak tanya nama aku. mcm la ko teringin sgt nak berkenalan dgn aku kan. ko nak tanya nama aku sbb nak monitor aku kan. bila dgr nama aku gaya mcm dah pernah dgr cerita pasal aku.. looks like i already have a reputation in this organisation. pensyarah yg kene komplen dgn student sbb suka menjerit dlm kelas, malas mengajar, does not understand the concept of java blablabla.. monitor la aku, aku tak herannn... semua orang ada black dots.. bosan2....
ni yg gila kuasa nak merepot.. yg gila glamer pun satu hal. buat keje tanak asyik nak delegate kat orang. tapi appreciation nak pulak. nama tak kena panggil naik atas pentas terima sijil appreciation, tak puas hati. padahal aku yg takda kena mengena ni tetiba kene jadi bidan terjun handle event nak appreciate ko yg konon2 buat keja tu. event dah mula baru nampak muka. pastu dok mcm vip. nak orang appreciate dia. bebal betul. mujur aku ni tak terlibat secara rasmi. dok blakang pentas event jalankan tugas. sambil tengoook je kebebalan manusia2 gila glamer ni.
balik aku pun google la sorang dua yg gila glamer ni. ohh gini ke rupanya? opportunist pon ada.. tolong orang yg boleh bagi benefit kat dia ja. aku baca kisah opportunist ni. ada blog kata dia opportunist. aku pun pk, boleh caya ke blog ni? tapi terdetik suatu perkara. eh, dgn aku pun dia buat aksi opportunistic(??) ni jugak. dia perlukan org macam aku,kawan2 aku duk dalam organisasi ni supaya organisasi ni naik. tapi the whole world knows organisasi ni bukanlah tempat baik nak bina kerjaya?? batu loncatan je boleh la kot? nama dia yg dah nak mampos tu lagi penting ke nak kena jaga dari aku yg baru nak bertapak ni?? hari2 do'a ya Alllah, jauhi lah aku dari org2 yg suka menzalimi manusia lain.. malaysian mentaliti... kalu kat jepun tu, engineer2 tua yg dah 70+ dtg dgn satu idea, biar diorg yang pegi area fukushima nak handle kes radioactive tu. sbb apa? sbb diorg ok, diorg dah tua, takkan hasilkan zuriat dah (yg boleh cacat kalu mak,pak terdedah pada kesan radioaktif..), kesan radioaktif tu pun lambat bertindak balas sbb badan dan selow. dah nak mati dah. orang tua nak pencen, nak mampus kat malaysia ni lain pulak. lagi ko nak mampus, lagi ko nak pertahankan kedudukan ko. tgk je la mahathir tu. tak yah tgk jauh dah. nakk cakap lagi pasal huduh tu. helo, go die pelis? or better, go do something worthwhile.
they think they have the upper hand in this bet. they think they are the opportunistic one, kononnya helping me to get a job, kononnya this job gives a valuable experience as i deal with diversified group of students, while paying me mediocre salary, to handle diversified yet arrogant, disrespectful students, overloading me(other lecturers too) with massive workload (tu yg dapat 3 minggu free aku happy gila!). what they do not know is, im also gaining something from this. and i got it.

banyak nya aku bebel malam ni. byk lagi sebenarnya. tapi kene tunggu mood mengomel mcm peluru boleh ditranslate ke dalam typing.

have a good night all.

Tuesday, October 11, 2011

everybody for themselves

hari ni, suami pergi lagi. ke jakarta selama 3 hari. malas dah nak cakap apa2. tunggu saja dia pulang. still i hate the feeling when he's not here.
kawan2 opis ajak pegi big bad wolf book sale tu. aku teruja nak pegi tapi takdak moolah ler pulak. terbang rm720 buat new glasses hari tu. terduduk aku dibuatnya. tapi sungguh tak tahan tgk calar balar tompok2 kat cermin mata ni. dah siap pun cimata nya, besok nak pi amik kalu sempat.
berkenaan youtube vid yg aku cakap dlm post sebelum ni, belum lagi diturunkan. nak tunggu sampai bila video tu nak terpampang kat youtube tu. babi tul la. marah betul aku ni. grrrr..... brapa lama nak siasat. itu video kasi turun la dulu.
minggu depan aku bakal dapat tugasan mengajar baru. member2 sume jeles 3 minggu aku free tanpa kelas. tapi tak bermakna takda keja. cumanya boleh take my own sweet time utk office work. kalau pensyarah boleh dapat time off begini, aku rasa dah cukup bagus. tak perlu pun cuti 3 bulan mcm ipta. what to do. takde nye kompeni ni nak bagi pensyarah free tanpa kelas. selagi belum penuh jadual, selagi tu tarik students datang utk belajar. perah selagi boleh. jadinya bila mau tumpukan pada perkara2 penting lain? bukannya contact hours tu saje yg penting. pensyarah juga perlukan masa n fokus nak mark coursework n exam papers, dan juga utk kerja2 self development yg lain spt pergi kursus, prepare proposal phd sbb kesemuanya nak sambung phd cuma takde masa nak duduk pk proposal. dan juga buat research.
kelaka sungguh tempat aku keja ni. vision n mission ketua akademik aka vc dgn ketua operasi aka ceo ibarat shooting each other at the foot, like a colleague said. vc kata, buat research, sambung phd, supaya tempat ni naik dinaiktaraf jadi universiti. ceo pulak kata, lagi glamer tempat ni dimata dunia, lagi ramai student masuk, lagi bagus. staf2 yg tolong glamerkan tpt ni la dpt byk imbuhan. yg keja betul2 di academic line ni dipinggirkan. masalahnye yg kat academic line ni je yg boleh naikkan taraf tempat ni jadi univ. aku tengok ja. tengooook ja. sampai bila akan begini. jangan sampai vc tamat tempoh tpt ni belum jadi univ, sudah,wpon the idea seems far fetched. a long shot. a fat chance of happening.

kepada pembaca sekalian, kalu tertanya2 kenapa aku ni asyik komplennn ja, aku jelaskan, dah ni namanya my pensieve. pensieve aku. apa tu pensieve, sila baca harry potter. byk lagi dalam pensieve aku ni, tapi ni je yg berjaya melepasi tapisan sirim. yg lain, belum lagi.

i try not to be a bitter person, hari2 komplen. tapi dah hari2 nampak benda yg menyesakkan hati. balik rumah komplen lah. blablablablabla.

ok dah bye.

Thursday, October 06, 2011

student bangsat

bukti kebangsatan segelintir pelajar di tempat aku bekerja.

  1. upload video pensyarah di youtube - walaupun bila tengok, takde apa pun, tapi tindakan student merakam video ketika kelas sdg berjalan, kemudian di upload utk jadi bahan gelakan seluruh dunia. wtf is up with that? 
  2. to make things worse, rasanya takda apa tindakan keras akan diambil ke atas student ni. stakat diminta utk remove video tu dari youtube aje. tak mungkin kene gantung or buang u sbb mereka kata, we paid a lot to come here. kalu korang nak amik tindakan lebih2 atas aku, aku quit n pegi ipts lain.
  3. lebih buruk lagi, bila peratikan video tu betul2, sesetengah student, bila dipanggil nama, tak habis lagi pensyarah sebut nama, dah jerit kuat2 YES!! - to me this is a sign of rudeness. tak boleh kah ko tunggu pensyarah selesai sebut nama kau sebelum kau menjawab? jawab dgn kasar pulak tu. dasar manusia tak beradab.
  4. some students mmg sengaja menunggu pensyarah screw up, kemudian gunakan peluang tersebut utk mengenakan pensyarah tersebut. sama ada di hantar surat komplen kepada admin@boss (aku pun dah pernah kena, bangsat sungguh student tu.), atau dimalukan dgn cara begini. who is at fault here? the management of course. beri muka sangat pada student dgn alasan, they are the customer. bull freaking shit. the reason they come to university is because they dont know and they want to learn. dah kalau kau belagak mcm tau semua n semua pensyarah ni salah, buat apa kau datang negara ni? buat apa masuk university? pegi je la printing shop mana2 print kan skroll ijazah kau tu... jangan menyusahkan orang...
  5. kalu aku terkantoi dek mgmt kerana membuat post sebegini, adakah aku akan dikenakan tindakan yg lebih tegas daripada student yg upload video bangsat tu? SUDAH PASTI SEKALI.
  6. luckily im going soon eh?