Sunday, October 16, 2011

who's got the upper hand?

nak omel apa di mlm sabtu ni... besok ada kenduri kawin sepupu di seremban. sambungan dari kenduri minggu lepas di pihak perempuan.
aku ni kan maleh betul tengok kalu kenduri pompuan melebih2 sangat. nampak sgt la syok kahwin. ayoo.. pride bagi tinggi sikit takleh ka? suka nak buat majlis elaborate bebeno. tunang nak ada pelamin, nikah nak ada pelamin (kalu nikah kat mesejid, luar/bwh mesejid pun nak letak mini pelamin!) kat rumah/dewan pelamin lagi. belah lelaki pelamin lagi. ayooo perlukah sampai 4? tu la aku kata, kot ye pun ko excited nak kawin, kontrol sikit takleh ke? nanti lepas kawin hari2 share kat fb nasihat2 utk para suami. ko yg happy sgt dpt kawin dgn laki ko dlu apasal sekarang asyik nak post petua2 suami soleh?? sama juga dgn orang yg post pasal 7c penyebab isteri dibenci suami. cincai lah, cabul lah, cemburu lah. ko takyah kawin la macam tu ok?? semua nya masalah...

lagi satu aku benci dok letak gambar mayat2 budak2, baby2. udoh2 ler tu. aku tak perlu tgk semua benda tu secara pukal. kalu aku nak aku akan google sendiri ok?? grrrr...

malam ni kami bermalam di serdang. lama dah tak balik rumah mak mertua. wpon mak mertua aku takda kat sini pon. kakak ipar saja ada. takpa lah, balik je lah melawat. tukar2 angin.... besok pagi nak pi makan roti canai feveret aku. lamo dah den tak jumpo pakcik roti canai tu. rindu pulak!

oh ye, aku juga tidak ketinggalan menyertai ramai orang pergi ke big bad wolf book sale tu. terbaekk wa cakap lu. buku utk umar beli dlm 7-8biji.. rm51 je. buku sendiri 6-7bijik, rm43 je. berbaloi sgt! umar boleh duk stengah jam belek2 buku dia. kalu ada mini library kat rumah, byk lagi dah aku borong. masalahnye kat rumah mak pak aku ni, buku 20 tahun dlu pun masih elok tersusun kat dlm lemari. sweet valley etc (kakak aku punya la.. aku bukannya suka baca buku pun masa kecik2. start baca buku cerita dgn harry potter sahaja..) tapi serius wa cakap, rugi tak pegi. wpon dia semua buku omputeh ja. buku christmas byk... sbb tak laku kot. nak cari buku b.melayu ka, arab ka, sori la ye. english aje. but suka sbb dpt jumpa buku2 yg susah nak cari kat kedai2 biasa. komik2 us style. aku suka baca.

malam tadi pulak, layan 4 doses of grey's anatomy. pun terbaek wa cakap lu. tgk kekamcengan rakan sekerja. id like to think that i have something similar to that with my own colleagues. they really make my day, each day at the office. they just make my job bearable. biasalah dah lama2 kerja ni termasuk jugak la dlm kancah politik gila glamer gila kuasa everybody for themselves kat organisasi ni. biasalah tu aku akui kat mana2 organisasi pun berlaku hal2 ni. tapi mcm lawak pulak tengok perangai orang. nak menunjuk hebat, menunjuk pandai, menunjuk kuasa pun tak pandai. bagi orang sedar niat ko nak menunjuk tu. kot ye pun nak menunjuk, kena la ada skill. ni main hentam kromo. ni baru kat ipts kecik ni. belum lagi dgr mak bapak aku cerita kisah orang gila kuasa, gila glamer, bongkak kat ipta lagi... huii terbaek wa cakap lu. academician tu. phd ada tapi perangai mcm budak skolah rendah yg bawak a deck of cards yg ada glitter2 gi sekolah sbb nak menunjuk dgn kawan2... (aku ler ni dlu).. tapi tu dulu beb.. sekolah rendah.
aku malas nak join apa2 extra curricular activities kat organisasi ni, depa kata aku tak heran sbb aku dah nak blah. aku kata, bukan aku saja tanak join, tapi aku lagi pentingkan kualiti time dgn anak aku(extra curricular actvts diluar waktu kerja), aku lagi pentingkan waktu senggang aku (e.c.a. dlm waktu kerja), aku nak balik awal sebab nak elak jam macam cibai kat tpm tu, aku perlu keluar release tension kdg2 di waktu tghari. aku balik lunch lewat tadi pun ada admin menyibukk nak tanya nama aku. mcm la ko teringin sgt nak berkenalan dgn aku kan. ko nak tanya nama aku sbb nak monitor aku kan. bila dgr nama aku gaya mcm dah pernah dgr cerita pasal aku.. looks like i already have a reputation in this organisation. pensyarah yg kene komplen dgn student sbb suka menjerit dlm kelas, malas mengajar, does not understand the concept of java blablabla.. monitor la aku, aku tak herannn... semua orang ada black dots.. bosan2....
ni yg gila kuasa nak merepot.. yg gila glamer pun satu hal. buat keje tanak asyik nak delegate kat orang. tapi appreciation nak pulak. nama tak kena panggil naik atas pentas terima sijil appreciation, tak puas hati. padahal aku yg takda kena mengena ni tetiba kene jadi bidan terjun handle event nak appreciate ko yg konon2 buat keja tu. event dah mula baru nampak muka. pastu dok mcm vip. nak orang appreciate dia. bebal betul. mujur aku ni tak terlibat secara rasmi. dok blakang pentas event jalankan tugas. sambil tengoook je kebebalan manusia2 gila glamer ni.
balik aku pun google la sorang dua yg gila glamer ni. ohh gini ke rupanya? opportunist pon ada.. tolong orang yg boleh bagi benefit kat dia ja. aku baca kisah opportunist ni. ada blog kata dia opportunist. aku pun pk, boleh caya ke blog ni? tapi terdetik suatu perkara. eh, dgn aku pun dia buat aksi opportunistic(??) ni jugak. dia perlukan org macam aku,kawan2 aku duk dalam organisasi ni supaya organisasi ni naik. tapi the whole world knows organisasi ni bukanlah tempat baik nak bina kerjaya?? batu loncatan je boleh la kot? nama dia yg dah nak mampos tu lagi penting ke nak kena jaga dari aku yg baru nak bertapak ni?? hari2 do'a ya Alllah, jauhi lah aku dari org2 yg suka menzalimi manusia lain.. malaysian mentaliti... kalu kat jepun tu, engineer2 tua yg dah 70+ dtg dgn satu idea, biar diorg yang pegi area fukushima nak handle kes radioactive tu. sbb apa? sbb diorg ok, diorg dah tua, takkan hasilkan zuriat dah (yg boleh cacat kalu mak,pak terdedah pada kesan radioaktif..), kesan radioaktif tu pun lambat bertindak balas sbb badan dan selow. dah nak mati dah. orang tua nak pencen, nak mampus kat malaysia ni lain pulak. lagi ko nak mampus, lagi ko nak pertahankan kedudukan ko. tgk je la mahathir tu. tak yah tgk jauh dah. nakk cakap lagi pasal huduh tu. helo, go die pelis? or better, go do something worthwhile.
they think they have the upper hand in this bet. they think they are the opportunistic one, kononnya helping me to get a job, kononnya this job gives a valuable experience as i deal with diversified group of students, while paying me mediocre salary, to handle diversified yet arrogant, disrespectful students, overloading me(other lecturers too) with massive workload (tu yg dapat 3 minggu free aku happy gila!). what they do not know is, im also gaining something from this. and i got it.

banyak nya aku bebel malam ni. byk lagi sebenarnya. tapi kene tunggu mood mengomel mcm peluru boleh ditranslate ke dalam typing.

have a good night all.

No comments: