Sunday, December 11, 2011

my latest project III

sambungan daripada entry sebelum ni..
just regarding this project of mine :

  • one fine day i went to jakel alone to buy more cotton lycra, sbb rasa macam tak cukup. plus nak beli thai silk@ shantung silk utk awning. mula2 risau sbb silk@sutera kan dah sah2 mahal. mmg masa kat jakel tu pun sales assistant pi tunjuk kain yg harga nya rm25. taknak lah aku. lagi mahal dari kain utk badan tudung tu sendiri. tapi mmg murah rezeki hari tu. kebetulan masa aku tanya "takde ke yg lagi murah?" ada pulak one of the managers tgh berdiri kat situ borak2 dgn staf. dia tanya aku brapa meter aku nak, aku kata la 1 meter satu warna, n aku nak beli 5 warna. terus dia bagi rm12 permeter. terbaekk!!!! sales assistant tu siap suruh aku simpan resit, so that next time kalau nak dtg lagi beli kain jenis tu boleh dpt harga sama.. ish ish ish... dah alang2 dapat murah, aku pun pi la lagi bahagian tudung, n beli lagi 5 meter! adeh.. sudahnya total tudung yg mampu aku jahit dgn 10 meter cotton lycra + 5 meter washable thai silk, ada lah 20 helai! mak ai byk ngat... tapi takpa, jahit je lah kan dah raw materials nya. lepas ni takleh request kat suami nak gi munawwarah dah la...
  • perihal mesih jahit pulak, walaupun dah servis tapi jahitan masih tak kemas. tensen2. pastu satu hari terdetik nak pegi kedai singer utk beli sekoci aka bobbins. sekali akak kat kedai tu kata sekoci yg aku guna selama ni tak betul!! sbb aku dok guna hak besi! utk mesin jahit aku tu kene guna plastik. itu pun ada 2 jenis yg rendah ke yg tinggi. aku main bantai kata yg rendah. sekali balik tengok, yg tinggi rupanya! besoknya gi balik kedai singer utk tukar sekoci plastik rendah yg aku beli tu. balik rumah, yg sekoci besi semua, BUANG!.. merosakkan jahitan n mesin jahit aku jer(kalu guna yg salah lama2 mechanics dlmn dia lari).. bila dah guna the right bobbin, baru la jahitan perfect!! hua hua hua!!!! puas hati!!!
  • last weekend, pegi jakel lagi. wpon rasa macam dah tak termampu nak jahit sampai 20 lai tudung, tapi gi jugak sbb tgh sale.. kain yg selama ni aku beli, harga papar rm25. sbb aku slalu beli 5 meter, dpt rm20, tapi time sale dapat la rm15. ok la tu tak byk beza sgt. dan ada warna2 yg aku dah beli haritu dah habis dah pun. so takda la ralat sgt wpon harga nya sikit murah. tapi kali ni ada kain cotton lycra baru, tapi tebal sikit dari yg aku beli sebelum ni. harga papar rm28, tapi sbb sale dia bagi rm18. tak tahan, amik jugak la 1.5meter, 2 warna. kenapa kali ni aku amik 1.5 meter? sbb kalu 1meter tu cukup2 sgt. sampai kene buang masa nak adjust pola sana sini nak bagi cukup kain. kalu 1.5 meter mesti lega sikit, byk lebih, boleh guna kain sama utk awning nya. tgk lah camana nanti.
  • so total tudung yg patut boleh dapat adalah.. 22 lai! skang ni baru siap 2. hehheeh. cita2 nak wat sehelai satu wiken tak brapa tercapai sbb wiken asyik kuar jalan je koje nye. plus i dont think i even have 20 weekends left. hmm hmm....
to tell ya the truth, this is no longer my latest project. ada berpuluh2 lagi project yg dah tiba, along with 2 multi mega project, yg menyebabkan aktiviti menjahit tudung ni seakan2 di tinggalkan. bukan tu saja, si umar ni pulak pantanggg nampak ibu start usik mesin jahit, mula lah dia, "nak kat kat ibu." <-- dia ajuk org lain cakap "nak gi kat ibu" meaning masa dlm kereta masa duk atas riba org lain, bila dah boring nak gi duk atas riba ibu, so org tu (whoever he/she might be, will say, "oo umar nak gi kat ibu ye..") tu yg dia kalu nak duk atas riba dia akan kata, "nak kat kat ibu". sudah nya, camana nak godek mesin tu kalu kepala dia yg depan mesin jahit tu instead of kepala kita? adeh... kene tunggu dia tido malam, atau kene bgn awal pagi, baru leh jahit. kalu tak mmg tenson je. reminder to self, kene siapkan jahit as much tudung as possible as soon as possible!!! 

dah la tu utk malam ni. til next time. massalamah.

1 comment:

mama_umar_maryam said...

now,u really2 got HUGE project kan,heheheheh ;)