Saturday, December 01, 2012

bila nak mula serius?

mujok la aku tarik balik post haritu.. ada le pulak makhluk Allah cube nak translet guna pakcik google ke bhs jopun... menyibuk betul.
kakak ku telah pun selamat melahirkan anak kedua beliau malam jumaat lepas. bertambah la cucu atok zol n opah zan menjadi 4 orang setakat ni. Alhamdulillah murah rezeki..
aku ni mesti kena selalu ingatkan diri sendiri.. rezeki Allah dtgkan dlm mcm2 bentuk, dugaan juga dlm mcm2 bentuk. jadi kene sabar makin byk sabar.
mujur lah suami sgt memahami. aku ni kdg2 perangai mmg mencabar kesabaran. tapi dia rilek je.
ni baru aku, tak cerita umar lagi. kami pegi ke yokohama port tadi. nak tengok red brick warehouse kat tepi laut yg byk bot2 n ada kapal besar venus cruise ke apetah.. si umar ni nampak ada org beratur nak naik bot. so dia pun nak jugak. aku agak dia ingat gi disneyland haritu kami naik bot best. driver bot buat lawak umar gelak paling kuat sekali. tu yg dia nak naik bot jugak kat sini tu kot. tapi hari dah nak gelap n mmg xde plan pun nak naik bot. angin sejuk gile aku amik wudhuk nak solat maghrib kul 4.20 pun sampai rasa kebas muka ni. kami masuk kereta umar jerit sampai nak keluar anak tekak. very scary i tell u. tgk dia mengamuk teringat kat diri sendiri. camana lah mama abah handle perangai kitorg adik beradik dulu. masing2 pelbagai kerenah. now anak sendiri pulak buat kat aku.
mengamuk2 sampai terlelap. balik pulak jalam jem. jarak yokohama port ni dari rumah tak sampai 20 km pun. tapi nak balik 2jam lebih baru sampai. the downside of living in tokyo. jem semedang.

now semua orang dah tido. dlu2 slalu stay up lepas org dah tido. skarang tak mampu lagi. anak2 tido slalu nya aku pun dah flat. hari ni ada tenaga sket sbb dah tido dlm jem tadi.. kihkihkih. boleh la aku lipat kain sambil tonton drama2 download minggu ini. di balik window blogger ni ada 2 window study. 1 pdf buku utk dibaca. tapi mmg susah sangat nak bukak window2 tersebut. kalau bukak pun tengok tak smapai 5 minit pastu ralit balik ke window2 yg lagha ini.

apasal susah sangat ye? brapa kali dah mengeluh. plan mcm2. tindakannye, hampeh. dah 2 bulan dah aku officially start phd ni. unofficially, sejak april. tapi hasil.. erghh segan nak cakap.

last thursday masa seminar di uni, aku seperti biasa time seminar baru tunjuk muka. kalu tak, dok umah je lah. konon nak stadi kat rumah. tapi spt ku katakan. window2 study ada utk sedapkan hati je. bukak nye tidak. sedar2 dah tiba masa nak pi amik anak2 dr nursery. kenapakah begini??

anyways balik ke kisah seminar. seminar utk ahli lab di tingkat 2. lab kami di tingkat 9. aku sampai on time. tapi kene naik lab dlu amik buku. org lain dah turun pegi seminar dah. masa nak turun dari amik buku, terserempak dgn asst. prof. masa aku baru datang dlu beliau cakap omputeh dgn aku. lepas tu takde dah cakap dgn beliau. aku pun takde apa2 nak tanya. sbb tak stat apa2 lagi kan (heh). tapi masa terserempak tu. dia cakap nihongo dgn aku. sihat ke. husband keje ke. anak nama ape. anak hantar nursery ke. prof cakap dlm seminar paham ke. takde sebutir english pun keluar dr mulut dia. tp yg kelaka nye, dia guna bahasa jepun yg simple gile mmg aku paham la. wpon xpaham sebijik2 tapi dpt tangkap perkataan2 yg dia guna n i can guess what shes talking about. pastu bole kata nihongo aku dah bagus. hehe. walhal aku rasa in daily conversation org jepun tak guna pun ayat2 macam tu. tapi bila dia kata dahbagus tu aku hepi laa.

honestly. i took me this long. 8 months. nak baca nihongo laju2. itu pun kanji masih lemah. dalam 2000 kanji biasa digunakan, yg aku hapal mungkin.. 10? yg aku tau maksud dia la. dlu masa amik intensive course belajar dlm 100 lebih tapi belajar tanpa amal mana nak ingat ye dak?

listening masih poor. speaking lagi la hampeh. but its ok. i know im moving forward. bukan aku taknak belajar langsung. tapi aku percaya, it takes time. n i dont wanna force myself to hapal anything. like i said, ilmu tanpa amal. ibarat? pokok tak berbuah? ada ke peribahasa tu? anyways.

aku taktau la speed aku nak sesuaikan diri ni laju atau pelahan but i know im making progress. lama2 ni baru paham kenapa diorg ni perangai macam ni, kenapa keadaan negara ni macam ni.
makin hari makin boleh accept keadaan di sini. cuma aku selalu tak puas hati bila org nak suh aku cepat2 adapt. cepat2 settle down, cepat2 buat research.
depa taktau pressure aku dok kat sini. bukannya ada orang nak tolong. so biar lah aku ikut pace aku sendiri. toksah nak paksa2 okey.

lagi satu pasal bahasa ni. dlu masa mula2 sampai semua orang try cakap english dgn aku. lama2. diorg expect aku dah paham nihongo rupa2nya depa ni mmg tak suka cakap english. or mmg elak nak communicate dlm english. aku cite kat suami pasal ni. aku kata, rupa2nye belakon je awal2 dulu. rupanya semua tak suka cakap english n we are expected to learn japanese asap.

sampai kan yg awal2 dlu mesra jadi tak cakap dah dgn aku sbb dah taktau nak cakap apa dlm english agaknya.. relaks la wei.. jom la cakap english..... bukannya susah pon. korg nak ajak aku cakap jepun. aku ajak korang cakap omputeh korang berat mulut lak en. tu baru cakap. belum tulis lagi.. camana nak publish paper kalu nak cakap english pon takleh@taksuka?? upah translator ke...

ok lah nak paksa diri baca buku... bye2....

Tambahan: lepas baca buku ie thesis lab alumni, skang br phm dlm 20-30%. Masa br pinjam dr sensei dlu(5months ago)xpaham stabuk!!

Monday, November 26, 2012

tarik balik

my last post kena tarik balik sbb tak sensorkan nama rumah ni. orang google terus jumpa on the first page! aiyak mati. wpon tulis dlm bm campur2 tapi email tu mmg sepenuhnya dlm english. so takpe lah. cukup lah paparkannye 4 hari.. lenkali kalu nak tulis mesti sensorkan mana yg patut. takut memakan diri dikemudian hari.

Thursday, November 15, 2012

ada mood

malam ni tiba2 ada mood utk menulis. tulis blog mmg kene ikut mood. its ok sbb bukannya jana duit pun tulis kat sini. buat research mmg dapat duit so tak suka n menyampah sekali pun kene buat jugak sbb kalu tak tak dpt duit. n tak dpt phd. n tak dapat balik. huhuhu. nampak tak maksud tersirat di situ.

aku mmg manusia yg suka kan cabaran tapi bila cabaran betul2 datang id say to myself, 'what have i gotten myself into? bukan kah lebih mudah duduk bersenang lenang?' but deep down i know aku bukan lah manusia yg boleh tenang apabila hidup bersenang lenang. mesti nak cari susah jugak.

and that is the exact question ive been asking myself lately.

i first ask this question after the arrival of umar. rasa2 macam penah mention di blog ni dulu. me n hubby both said to each other, 'what have we done? what have we gotten ourselves into?' happy2 sbb dapat kawin after being a couple for so long, suddenly (well, not exactly suddenly but u get what i mean) dapat umar.. waktu tu sgt tak ready nak ada anak. but i bet semua parents pun rasa macam tu awal2 kan. but now we cannot be more thankful for what Allah swt has given us.

i very much hope i would feel the same way about the current situation in the future.

like now, anak2 dah tido, rumah dah kemas(boleh la.. ada sebakul baju belum lipat kat blakang aku ni tapi buat tak nampak saja.... ), but still cant force myself to study. hubby pulak hari ni cuti tapi tah apa angin tetiba sibuk tengok anime. aku mcm hangin la. oi jom la borak, udah2 le tgk anime tu bukannye slalu cuti. kene sound balik dgn dia. 'xde alasan dah xnak stadi, anak2 dah tdo. pegi la buat keje tu..'

n i mmg mengaku takde rasa langsung nak stadi.

what has happened to me? dlu tak macam ni pun? hubby kata, sbb dah makin nampak kot.

maybe. makin nampak apa yg perlu dibuat makin takut n instead of embracing the challenge, im taking a step back. takut nak masuk ke ruangan itu. once dah masuk. duduk la aku dalam tu 3 tahun tak keluar2.... arghhh takleh bayang.......

sudahnya hubby sambung tgk anime (tapi layan la jugak aku cakap sikit2 sebelum tu nak bagi hilang gundah gulana ini), aku tersekat depan komputer ni doing god knows what.

but as u can see right now, im writing on my blog instead of doing my work.

buck up mas. u need to buck up! (taken from grey's anatomy episode last week. best gile.)

ok kali ni betul2 nak pegi stadi. betul2!

bye.


to whom it may concern

i believe that one cannot learn a new language and be good at it in 6 months. to be good at any language you need time to read and write and listen and talk and repeat. so stop expecting me to wake up tomorrow morning to be jouzu(proficient) in japanese when i have 2 kids to take care of, a phd to complete and a house to run. just stop.

Monday, November 12, 2012

somewhere over the rainbow


as of now masih belum berani nak tulis blog entry yg panjang berjela2 macam dulu2. banyak benda masih dlm ketidaktentuan.. rasa mcm nak tunggu settle down dulu baru nak kembali berblog seperti dulu. tapi aku bajet kalu nak tunggu really2 settle down n happy sampai balik msia sok pun takkan berupdate jugak blog ni.


lately suka sgt pi beli takoyaki kat jusco. mahal satu set 8 biji 400yen. so tadi pegi jusco lagi cari takoyaki maker ni.. smalam dah survey2 kat tokyu store sampai 5890yen harga nye. mahal sangat. sekali kat jusco tadi ada yg murah.. 880yen jer. cap ayam je tapi ok la kan. benri desyou.... 


ini 4th round. dah jadi bulat cantik ..

hubby smiled when he looks at me while i was cooking this takoyaki. i said, macam main masak2. he said its nice to me happy. coz ive been too unhappy here. hii kalu boleh balik dah lari balik dah ni. 

apasal tah asyik rasa nak balik je.
susah dah nak tepon mama abah. asyik mengadu sedih je. mama pun mcm xnak layan sangat. takut melarat. she keeps saying, baca yaasin, mintak dipermudahkan urusan kat sini. 

even though hubby ada. we're a complete unit here. but it still feels.. incomplete. mungkin dah terlalu biasa dgn menjadi ahli kecil dlm keluarga besar, bukan queen of the house. now that i have to be the queen of this household.. im feeling overwhelmed.

tak campur lagi nak setel kan hal anak2 lagi.

umar membesar di malaysia. datang sini masih berpampers. berbotol susu.. padahal budak jepun baya dia dah free of those things. so sapa yg kene pressure utk ajar dia graduate botol susu n pampers? maknye le sape lagi. sangat kesian kat umar. kesian kat aku jugak. 

datang baby Qisti.. another round of settling down diperlukan... 

ah macam2.... 

ok bye.

Friday, October 19, 2012

kebergantungan

aku rasa, sejak datang ke bumi jepun ni, tahap kebergantungan aku pada suami adalah sangat tinggi. nak buat urusan remeh seperti daftar kad shopping kat supermarket pun perlu bantuan beliau. nak burn dvd kat pc toshiba ni pun kene kejut beliau bangun dari tidur. kalu kat mesia?? bye2 pegi la hang keja sana aku leh buat kad jusco sendiri, burn cd? heleh.. pi buat pasport anak2, buat visa, pegi check up kat spital etc etc. pendek kata bole survive la kat msia nun kalu suami kene pegi outstesen ke jakarta berbulan2 tu..
kat sini.. anak sakit pun aduiyaii... tunggu la bapaknye boleh cuti.. kalu tak alamatnye selesema pun baik sendiri tak sempat nak bawak gi klinik..

now mujur la aku dah bole drive. mmg le aku bole drive dari dlu lagi tapi haritu masa mula2 dtg kami pk, ah dok tokyo mmg takkan guna kereta.so suami je la buat international driving license, sudahnya bila dtg sini. aiyak mmg la tokyo tapi ceruk tokyo mana kitorg tercampak ni. supermarket plg dekat pun 1km. kalu nak yg dekat lagi kene naik train. dari rumah 350m ke train station. pastu berenti la kat station yg ada supermarket yg melekat dgn station tu. kene bayar tiket train la pulak. pastu mak ayah adik2 dtg kesian takleh bwk gi jalan sbb takde kereta. naik tren sikit2 je tempat boleh sampai. so aku balik haritu pi buat international license.. balik sini berdebar2 jugak nak drive. rules dia tak sama kan. tapi sbb dah terpaksa numb kan hati seperti biasa, n buat je. sedar2 dah terer dah drive keta kat jopun.

haritu masa balik sini dari msia, mmg desperate nak kereta, desperate nak baby sitter utk qisti sementara aku pegi seminar kat uni. tetengok ada la kakak yg sanggup jaga qisti ni. rumah depa pulak dlm 4km dari sini. n entah apa rezeki diorg beli kereta baru n nak let go kereta lama. depa juai la kat kami dgn harga yg sungguh nominal. jadi dapat la keta sebijik utk aku drive umar ke sekolah n qisti ke rumah kakak yg tolong jaga ni. rasa dipermudahkan urusan.. umar pun sbb dah ada kereta dia pun takde perangai malas nak gi skolah. dulu masa sebelum bersalinkan qisti ni ya Rabbi... kdg2 penah aku dah siap pakai baju nak pegi kelas bahasa tu, boleh sambung tido sbb umar taknak bangun. dahsyat betul waktu tu. ekceli skang pun dahsyat jugak lagi tapi lain pulak dahsyat nye. sejak jejak kaki ke bumi jepun ni mmg penuh pancaroba la hidup kami. sabar sabar... 3 tahun je lagi... sabar......

ok nak pegi baca2 lagi.. baca baca baca... bye2...

Wednesday, October 17, 2012

precise sungguh pangolin ini


maka bermula lah... perjalanan phd ku.. (benda kat atas ni bukan aku buat. aku cuma nak 'kerja'kan je..)
ekceli lama dah mula. sejak jejak kaki ke bumi jepun ni april lalu. tapi 2 minggu lepas baru daftar jadi doctoral student. so secara rasminye aku kini sudah bergelar D1 student. iaitu doctoral student year 1. bukan lagi research student seperti sebelum ni. stipend pun naik sikit la.tak byk 80hengget jer.
cabaran masih banyak n most of the time rasa tak tertanggung. but theres no turning back. hadap je lah sampai habis.

bbrp lagi berita gembira ..

fellowship iium.. betambah la sikit duit kat sini. sangat ditunggu2 kerana nak membayar yuran skolah anak2 yg berjumlah 90k yen or RM3600 sebulan.. elaun uia nak bagi pun tak tau lah sebanyak ni atau kurang atau lebih.. (>_<;) 

gi disneyland di hujung sept lepas balik dari msia. sempena adanye adik hubby aka pakteh umar. 3 org dewasa nak jaga 2 org budak tu berbaloi la pegi disneyland. kalu kami berempat je malas nak pi... bayar kat rm600 utk 3 adults (kids under 4yo free admission). tapi kul 12 baru masuk gate disneyland. sbb sibuk sightseeing kat tokyo station, pastu dah sampai depan gate lunch n solat dulu.. and kul 4.15 masa tengah2 parade halloween dah kena berlari balik sebab taufan dah tiba. nasihat hubby, jgn pandang rendah pengaruh cuaca kat negara ni.. kalu kat mesia tu hujan lebat2 pun slalunya 2 jam habis. sini jgn buat main.. baru aku tau.. maafkan daku wahai hubby. wpun train dah sampai kat stesen kat rumah, aku gatai nak pi makan soba.. nak naik balik train patah balik ke stesen kat rumah tengok2 train dah stop. terpaksa beratur 2 jam tunggu teksi dlm taufan. dahsyat betul pengalaman hari ni. 

ok dah nak baca buku. what can i say. im on a roll. n im gonna keep rollin until i get that scrollin.. hoh hoh hoh.

Tuesday, August 28, 2012

Ibu's delivery story and road to recovery (Part IV)

Citer tak habis lagi ni pasal pengalaman bersalin.

Hari di discharged dr hospital adalah hari Sabtu (11/08/2012), iaitu 10 hari setelah diadmitted.
Apakah perasaan hari ni?? huii... rasa macam walking on air je.. girang sungguh dalam hati.. akhirnya habis jugak seksa duduk hospital sikit punya lama.

My bro in law yg datang jemput aku keluar hospital. wpon hari sabtu, hubby tetap kene keje hari ni. kesian dia. well, kesian kat aku jugak ler. since takde keluarga dtg melawat sejak isnin, brg mmg banyak la nak dibawak.
N since hari ni hari sabtu, kaunter hospital semua tutup. yes, even though ni hospital besar di bandar ni, tapi sabtu ahad tutup ok. bukan mcm spital kat msia 24-7 ada org kat kaunter pendaftaran. mmg senyap sunyi je hospital hari tu. kita yg dok dlm ward je mmg tak perasan.

jadi nye bile semua kaunter tutup, macamana nak buat bayaran, nak sign borang discharged etc? tiada semua tu ye tuan2 dan puan2, cakap2 dgn nurse, amik baby, hantar trolley baby ke nursery, terus je jalan keluar hospital menuju ke teksi yg sudah sedia menunggu. dlm hati aku pk, pergh kalu aku tau gini lama dah aku amik anak aku lari balik je kalu dah meroyan sgt nak keluar kan.. hahahah....

masuk teksi, tunjuk alamat kat drebar teksi, n kami pun balik... tgk luar mcm, uh dah lamanya aku tak hirup udara luar dr ward tingkat 5 tu.. dahsyat sungguh perasaan time tu. hilang semua stress2 duk kat dlm hospital.

sampai je rumah, kami disambut oleh umar n my parents in law yg baru tiba malam sebelumnya.. mmg meriah rumah kami masa ramai ada tu.

Ok tu la dia cerita pengalaman bersalin kali kedua secara pembedahan cesarean, n pengalaman recover dr surgery sepanjang di spital. next time kalu bersalin kat mesia, wpon akan didischarge awal, mungkin boleh ikut rutin di spital supaya boleh recover cepat mcm ni. sbb mmg sgt2 lain speed of recovery melahirkan qisti dengan melahirkan umar dulu.

amalan yang elok kita amik, amalan yg tak elok kita tinggalkan...

next post pasal raya pulak..


Sunday, August 26, 2012

Gambar kenangan di Machida Municipal Hospital

Kali ni aku letak serba sedikit gambar2 yg aku tangkap waktu kesangapan di hospital tempohari. I am almost sure yg aku takkan bersalin di Jepun dah. Jangka masa 3 tahun ini akan digunapakai sepenuhnya utk menggapai PhD, tumpukan pada pembesaran Umar dan Qisti, n bagi sokongan padu pada hubby utk cemerlang dlm kerjaya beliau.
Balik Msia 2016 baru nak tambah ahli lagi kot. time tu Qisti pun dah 3 tahun, sama besar dgn abg Umar skarang masa menerima kedatangan Qisti
Again, ini perancangan aku saja.. sesungguhnya Allah swt tu sebaik2 perancang.. kita doa je la utk yg terbaik... 

Ok jom tgk gambar.

 
Hari rabu sebelum kedatangan Mar n Mijah, time lunch aku dihidangkan dgn Western Meal cenggini. slalu nya makanan di letak dlm bekas2 makanan jepun tu je. kali ni spesel sikit pinggan mcm corelle. mcm je la, aku takde la sampai belek tgk jenama pinggan tu. ntah apa yg spesel aku pun taktau.  salad tak habis sbb byk sgt, salsa tu pun tak habis sbb tak brapa kena dgn tekak, tempura cauliflower aku tak makan. ikan tu habis tapi garlic bakar tu ku tinggalkan. mmg garlic kat sini sedap, tak powerful sgt mcm msia, mmg dimakan seketul mcm tu tapi tak lalu la aku hai.... klu hubby mmg dia telan je garlic tu huhu. (come to think of it, kat msia dia cukup tak suka garlic. mesti dah jatuh hati dgn garlic jepun. skang baru aku tau. huhu.)

meal ni dtg sekali dgn kad di bawah ni. yg aku paham nama aku sendiri je. yg lain mintak mijah tlg translate kan masa depa dtg. 


 hari Qisti baru mandi. kat sini baby cuma dimandikan hari ke-3 dan ke-7. tak puas hati aku. baby dah la byk minum susu sampai tumpah2. dah depa tak mandikan. tak brapa wangi dah baby campur2 bau susu masam. summer pulak tu panas. ni yg aku tangkap gambar waktu dia baru mandi. nampak bersih n kemas je.  


Ok bbrp lagi keping gambar Qisti baru mandi.. 




Last but not least, salah satu gambar dia baru mandi telah diedit mnjadi latarbelakang biru utk gambar passport sewaktu kami ke embassy khamis sebelum raya utk urusan pendaftaran kelahiran dan passport.. kelaka je. dah la guna paint je. aku tak reti guna photoshop.. huhuhu... 


Saturday, August 25, 2012

Ibu's delivery story and road to recovery (Part III)

Day 5-8(Tuesday-Friday)
Hari selasa konfem la hubby takkan datang punye so duduk la aku di spital menjalani regim rutin harian spt ibu2 lain yg baru bersalin.. from what i can see, semua mak2 kat wad yg aku duduk ni mak2 yg melahirkan thru cesarean section. dah 5 hari baru perasan benda ni sbb kalu bersalin normal after 5 days mesti diorg keluar dah. ni day in day out kat nursery kat toilet asyik terjumpa orang yg sama. sampai ada gelaran2 dlm kepala utk mak2 ni. ni mak gemuk yg anak menangis kuat gile, ni mak yg dah berumur tapi baru bersalin, ni mak muda terkial2 nak menyusu anak, ni mak yg berdengkur kuat gile malam2... hahaha dah nama pun lonely kan. mcm2 benda la lalu kat kepala ni. like i mentioned b4 satu bilik kongsi 4 orang. satu lagi aku perasan, mmg silih berganti org yg masuk wadutk bersalin. sorang mak keluar, mak baru pulak masuk, n i saw them going thru exactly what i went through masa baru masuk spital. mula2 admit, dok kat katil hari pertama, doktor dtg cakap2.. malam tido diam2.. next day salin hospital gown, jalan turun, kene bedah, datang balik ke wad disorong atas katil lepas kene bedah... family dtg lawat etc etc.
dapat la jugak aku tgk camana org jepun melahirkan anak. yg aku nampak mak2 jepun ni penyabar nye lah layan anak... tapi almost all dlm bilik sama dgn aku tu dah anak no 2. dah ada pengalaman. but still nampak terkial2 gak nak breastfeed anak. kat sini tak brapa kuat sgt kot amalan menyusu anak (sbb depa beranak rapat2.. 2-3 org dlm masa 5 tahun pastu tutup kilang. huhu.) pastu ada gak mak yg masa sebelum bedah tido diam je lepas bedah tiap2 malam berdengkur mcm jantan.huhu stress la tu. aku paham.. ntah2 aku pun berdengkur gak who knows kan? underlying stress wpon nampak rilek je handle anak. mmg Qisti tak byk kerenah nak dibandingkan dgn umar waktu baru lahir dulu. dgn umar dlu honestly rasa nak lari pun ada. takut,stress, etc etc. kalu baca balik catatan lama mmg aku ada mention going through quite a bad post partum phase. kali ni i believed that i handled it much better. masih ada juga stress sbb bersalin di ngr orang, but an easy baby made quite a lot of difference.

Btw rutin harian duk di spital adalah begini :

7am : hantar baby ke nursery utk ditimbang setiap hari = utk monitor pembesaran baby for the 1st week of his/her life. selalunya akan duduk dinursery sampai kat2 kul 8 sbb nak cabut baju, timbang, pakai baju balik, bg susu, tunggu baby settle down baru leh tinggal.

8am : bfast di wad. hari2 bfast dihtr kul 8 pagi. one hour later staff akan dtg amik balik tray. so kene makan cepat2.

9am: mandi, kemas2 katil. sambung tido atau kalu malam dah cukup tido, dok lepak2 sambil tunggu nurse call through walkie talkie hospital utk dtg amik baby.

11am: waktu utk amik balik baby dr nursery kalu nurse tak call. tp selalu nye b4 11 nurse akan call sbb baby dah menangis nak menyusu.

12pm: lunch time. kat sini mmg setiap meal akan makan nasik. wpon lauk nye adehh ikan rebus/steam/baked, dgn sayur2 japanese style, aku habiskan jugak sbb kalu tidak lapoooo.... dah la takde org nak tlg belikan makanan. ada waktu2 makanan nye sedap, tapi ada dg2 semua lauk steamed adeh mmg mcm org sakit betul lah.

lepas lunch selalu nye tido sebelum waktu melawat jam 3pm.

3-7pm : waktu melawat. satu yg aku betul2 annoyed kat sini adalah kebisingan keluarga yg dtg melawat. kdg2 mcm bawak satu kampung. since sape2 leh masuk waktu melawat, mmg husband,mak ayah, older siblings of the baby sume akan dtg. fine la mmg la jeles family aku takde, tapi ya Allah bising nye. bayangkan tiap2 katil ada 4 org pelawat. bilik kongsi 4 orang, so 3 mak lain ada 4 org pelawat dewasa, campur anak yg tua. 5*3 tak ke 15 orang bercakap serentak selama 3 jam non stop??? aku pulak dah sah2 la kene tutup langsir sbb ada lelaki dlm wad kan. tapi time bukan waktu melawat pun slalu tutup langsir gak for privacy. bingit nye sampai pening kepala sbb bising sgt. i get it diorg dtg nak menceriakan mak yg baru bersalin tu. tapi diorg lupa disebalik langsir yg tertutup ada mak n baby yg cuba nak tido. dah la Qisti tak menangis kuat. lagi la diorg xprasan. aku siap dah label. nenek baby depan katil ni datang je bercakap non stop. kakak/abang baby depan ni kuat merengek, tiap2 kali waktu melawat habis meraung2 tanak tinggalkan mak dgn adik kat spital.. awal2 rasa cute. tapi kalu dah hari2 meraung tensen gak. anak aku pun tinggalkan aku gak rilek je dia. sume simpan dalam hati je. huhuhu. maybe like i said, diorg ni beranak rapat2 so kakak/abang kecik lagi, tak paham lagi. n mmg kat rumah duduk dgn mak je. now mak kene tido spital, meraung la. i can see semua mak2 kat sini pun tak sabor2 nak balik rumah lepas bersalin.

6pm : dinner is served. makan2. dinner lagi wajib habiskan sbb next meal will be tomorrows bfast at 8am. kalu baby berjaga malam, mmg kelaparan la. mujur hubby belikan roti n buah oren hari isnin haritu. dapat la menampung kelaparan di mlm hari. ekceli boleh je turun jap pegi hospital punya kedai beli roti time baby kene tinggal kat nursery pagi2 tu tapi malas aih...

7pm : semua keluarga yg membising dah balik, baru la tenang balik wad tu...... semua mak2 pun kembali diam. dlm diam tu terasa juga stress nye tapi pada aku baik la dok diam2 dr semua orang bercakap2 non stop mcm keretapi. ratatatatata. hubby kata, awak tak suka sbb awak tak paham kot.. cih kalu paham lagi la mcm2 singgah dlm kepala ni, buat kesimpulan itu ini. baik la aku tak paham diorg borak apa.

8pm : prepare utk tido. gi toilet, gi timbang baby. oh ye kat sini, setiap kali nak menyusu baby, mesti salin pampers, timbang baby kat baby weighing station, balik bilik bagi susu, 20 minit saje feeding ok. 5 minit each breast twice. maknanya, kanan kiri kanan kiri. pastu gi balik weighing station, timbang lagi. nak tgk brapa gram naik aka brapa byk baby dah minum. pastu kene catat kat dlm jadual feeding. leceh nye woiiii..... awal2 aku buat ler. lama2 aku main taram je dlm jadual tu. nurse2 bila tgk jadual depa kata, sugoiiii. hihihihi. kdg2 aku taram letak bb minum sikit je tp bila ikut betul2 arahan tgk byk la pulak dia minum. so patutnye lg bagus la ikut arahan tapi tak larat la tgh2 malam nak bangun berjalan pegi weighing station tu berkali2. koserr tahu.

9pm : lampu tutup. b4 lampu tutup tiap2 mlm nurse akan dtg inject ubat dlm perut. ubat anti thrombosis katanya. wallhualam kat msia takde pun doktor inject perut bagi ubat.....

pastu klu ptg dah tido lama, mmg takleh lelap smpi midnight la. tunggu hubby balik, skype in silence.. tgk muka umar je. tapi takleh cakap nnt kantoi dgn nurse gune tepon dlm wad. main sms,surfing boleh, cakap tepon je xboleh. mmg slalu menangis la time ni rindu umar n ayahnye. pastu slalu terbayang kalu kat mesia boleh balik dah ni, kalu kat mesia best dok pantang kat rumah etc etc. sgt tidak membantu proses penyembuhan la kan kalu dah mcm ni. sabo jer ler. nangis pun diam2 je. satu lagi tabiat biasa nangis time mandi.. takde sape dengar.. heheheh......

itu la dia rutin harian sampai la keluar spital.

kecuali hari rabu, when i received two visitors that really made my day. on tuesday, i received an sms from mar, a sempai from tokodai yg dah nak balik dah bulan depan. kat kampus aku di suzukakedai ni tak ramai msian. ada la 3 org girls. guys taktau la mmg tak penah join apa2 gathering sejak dtg sini. so mar kata la nak datang the next day iaitu on wednesday. i said, dtg la, hubby pun takleh nak dtg sampai discharged nnt. so on wed mar pun dtg dgn mijah, another msian kat suzukakedai campus ni. kirenye kitorg 3 org plus another girl yg sama building dgn aku n slalu berselisih tapi slalu bg salam je. taknah stop borak pun. kitorg ber4. mar pun nak balik dah so tinggal la 3 org girls. mmg life is lonely here.

diorg dtg dlm kul 4. kitorg borak punya borak, padahal sebelum ni tak penah jumpa properly pun hoho bole tak. diorg dtg bawak hadiah, makanan, orange juice yg sedap!, n then tangkap gambar sbb mar ni an avid photographer. sampai habis waktu melawat. all i can say is their visit really lifted up my spirit at the hospital. hari tu rasa segar sampai ke malam. kalu tak sepanjang masa rasa nak tido je.... sgt dahsyat ok. but since both of them dah duduk kat bumi jepun ni more than 4 years, diorg berdua kata, they know how it feels to be sick n far away from family. sgt terharu ok ada orang kata diorg paham apa yg kita rasa.n it feels good to talk in malay.. kihkihkih.

so since diorg dah dtg on wednesday, tinggal 2 hari je lagi berseorangan sebelum di discharge hari sabtu. itu pun mula2 both me n hubby thought that i was to be discharged on sunday. dah tgh minggu baru perasan, eh bukan ahad la... tapi sabtu. punya la happ yrasa mcm dah dipendekkan satu hari kene dok spital. padahal diri sendiri salah tgk tarikh.

on thursday, doktor pompuan datang cabut kan jahitan kat perut ni.
on friday, doktor yg bedah aku yg aku suka tu tgk jahitan, n tengok uterus... n then he said, your wound looks good, so you can go home tomorrow. happy betul dgr doktor cakap camtu.

orait last part utk hari discharged.. til then.. bye2..



Friday, August 24, 2012

Ibu's delivery story and road to recovery Part II


Day 4 (Monday) :
Hari ni hubby kata dia dah takleh dtg sbb dah keja. last week thursday n friday dia dpt cuti sbb kompeni dia bagi cuti 2 hari kalu wife bersalin (al-malangnye kat branch tokyo ni cume 2 orang je yg ada anak.. so sad yg lain sume single). jadinye nak amik cuti 2 hari tu pun dia bersalah. so aku pun kena la prepare kuatkan hati dari hari ni sampai hari discharge nnt takde sape akan dtg lawat. duduk la kat hospital ni sorang2. kalu nak diikutkan boleh jatuh ke dalam depresi gile2 punye lah 5 hari berseorangan dgn baby, nobody to talk to. tapi as always, the key here is, sila numb kan hati dari segala perasaan.
tgh ngadap lunch tghari ni dlm kul 12 tiba2 ada orang selak langsir n said, "Maslina-sama.." mcm nurse2 panggil aku.. hubby muncul disebalik langsir tsbt. punya la happy..... rupenye beliau terlewat bangun (lagi.. boleh tak..) kul 8 lalu terus telepon boss kata, [oh saya kat city hall ni nak daftarkan kelahiran anak.] pandai je ko kan... takpe lah mmg urusan pendaftaran kene buat dlm masa 2 minggu pun so logik la kene buat asap kan. but dia dtg kejap je sbb belum waktu melawat lagi tghari tu. dia dtg utk amik passport aku n terus ke city hall utk mendaftarkan nama baby ni.
pastu dapat sms kata, ok dah siap daftar. i was like, eh tak decide pun sama2 nak bg nama apa kat baby? suddenly muncul dlm sms, Qisti binti 'Adil. i was like.. dude... ejaan pun tak finalise sama2.... mmg la dah pilih2 nama dr awal, tapi takde kata putus pun.. alih2 tengok dah siap tulis atas kertas dah. sebelum ni tak pernah pun cuba2 tulis, main sebut je.. nak kata suka ke tidak, aku pun taktau.. tapi time tu pk macam, aih sukati lah. little that i know that he was already fond of that name for quite some time.. So jadi lah nama nye Qisti Binti 'Adil.
lepas selesai register nama adik Qisti tu hubby came back to the hospital sebelum visiting hours habis. dia dgn naik basikal nye ke hulu ke hilir. ada lebih 15km jugak kot .. dgn tak sahur nye... mmg kagum dgn kecekalan hubby waktu ni. even though rasa susah sbb takde kereta.. but he made it look easy. Teringat lagu aris ariwatan, Satu, kasih nan abadi, tiada tandingi, Dia yg Satu... Dua, sayang berpanjangan, membawa ke syurga, kasihnya ibu.. Tiga, lapar dan dahaga, rela berpayahan, setianya Ayah.. Empat, mudah kau ketemu, berhati selalu, beza antara, kasih dan kekasih... 
Mmg besar sungguh jasa ayah..

My dinner came at 6, aku pun makan ler sambil hubby dukung Qisti, pastu masuk maghrib, hubby pun buka pose, baru la beliau balik ke rumah.. dlm hati mmg teringat kat dua bujang kat rumah ie adik hubby n umar.. makan apa la depa malam ni... mmg doa dlm hati, semoga depa pandai nak survive sementara my parents in law dtg hari jumaat n myself balik rumah hari sabtu..

to be continued.. susah nak cari masa nak update.. bye2...

Saturday, August 18, 2012

Ibu's delivery story and road to recovery

Ok this is going to be a long one. nak cerita ttg pengalaman bersalin di jepun dan juga keadaan dalam 'pantang' ni. Dari hari pertama operate sampai la hari ni, lebih kurang 2 minggu. supaya boleh dijadikan rujukan kalu dikurniakan rezeki beranak lagi di masa hadapan. sbb sekarang pun byk bukak balik catatan lama masa bersalinkan umar dulu. penting jugak buat perbandingan. mana lagi cepat recover, apa yg membezakan cepat ke lewat recover etc.

Day of admission into Machida Municipal Hospital (Thursday 02/08/2012)
Pagi ni hospital suruh datang kul 10.30. Tapi sbb malam tadi aku berjaga sampai 3 pagi menyiapkan makanan utk ditinggalkan utk hubby,umar, n adik hubby, pagi ni kul 10 baru semua orang bangun. Kul 11 masih bersiap2, hospital dah telepon. risau kot. depa taktau aku ni tawar hati je nak pegi. kene paksa bedah, tak bagi try vbac etc. wpon aku dah seakan2 redha, but subconsciously masih berat hati so automatically badan pun saja lengah2.. ye ke? tapi sbb letih pun ye jugak. mmg non stop sejak... sejak sampai sini bulan april haritu!

Sampai Hospital dlm kul 12 lebih. naik teksi wpon mahal. tak daya nak tuakr2 train. dlm taxi aku loya. motion sickness. like i said traffic kat tokyo ni macam tooot. traffic every 50-100m. asyik gerak berenti gerak berenti. aku loya je. umar siap muntah... terbaik.... padahal jarak dr rumah ke hospital 6km je. but it takes half an hour to reach the hospital. ngarut betul.

dah sampai, register, nurse terus bawak naik ke tingkat 5, iaitu wad bersalin. pastu rupenye doktor yg nak bedah aku tu dah tunggu. hohoho. dia tanya, can you speak english? turns out dia punya english very good. aku bajet dia dah pegi training ke blajar ke kat oversea. tak ramai japanese yg english bagus mcm dia. so dia pun terangkan la prosedur semua. mmg panjang lebar lagi renyah. dengar je la. tengok dah siap jadual dari hari kene admit sampai la hari keluar spital. dlm bhs jepun la tapi. aku tengok, pergh.... lama gile. banyak gile. hari apa boleh mandi, hari apa takleh makan, hari apa boleh bergerak, etc etc. sangat detailed. lepas doktor dah explained tu balik la ke ward.. depa dah siapkan lunch utk aku. aku makan lunch yg depa sediakan, hubby n umar pegi makan kat kafe hospital. lepas makan, diorg turun tengok aku, n i said, ok la gi lah balik... umar tgk aku tinggal kat spital pun mcm a bit konfius tapi ayah dia soh salam n kiss dia buat je. n lambai kat ibu sebelum berlalu... apa ek perasaan aku time ni.. takde perasaan. numb kan segala perasaan. kalu ikut hati, lari balik rumah, kemas beg, beli tiket air asia, terbang balik. so enough said la kan.
petang lepas umar n ayahnye balik tu, aku tido je.. catch up tido yg tak pernah cukup sejap start bulan puasa haritu. come to think of it, sejak dtg sini pun mmg tak penah dapat tido solid. sbb waktu subuh jam 3 pagi kan.
oh ada e-mail tak best jugak yg baru dpt ptg ni yg membuatkan aku upset. hii kalu ingat balik, rasa macam, how did i go through all that alone dkat hospital dgn besok dah nak kene belah perut?? i must be stronger than i thought.
malam tu kul 9 lampu pun tutup. berbalas2 sms dgn hubby, aku pun tido.....

Day of Delivery aka Day 1 (Friday 03/08/2012)
Pagi kul 6 dah bangun sbb depa bukak lampu kul 6. kul 8 breakfast dihantar ke katil. tapi aku tak de bfast sbb dah nak kene bedah en.. so keep sleeping je la. kejap2 nurse dtg suh salin pakai operation punya gown, suh pakai waist cover aka seluar dalam pembedahan, pastu doktor dtg, kenalkan doktor lagi sorang yg akan assist beliau dlm pembedahan. pastu kul 9.30 datang lagi kata, ok it is time.. kesimpulannya aku tak tido pun. just tutup mata je taktau nak buat apa. pk macam2 pun buat jadi nervous je.
bila doktor dah kata it is time tu, hubby gue tak muncul lagi. so i called him. suara mamai2, baru bangun tido.. masih kat rumah.. adeh.. the story of my life. hari nak kene bedah hubby terlajak tido. dia kata dah bangun kul 7 tunggu aku call tak call2 pastu dozed off.. takpe lah beliau pun pecut la naik beskal ke spital.. kesimpulannya berjalan la aku ke operation thatre di tingkat brapa tah, tanpa berjumpa hubby dahulu. mintak maaf kat telefon ja. perasaan time ni? masih numb... apa nurse n doktor suruh buat, aku buat je. depa keep asking, r u ok ru ok? aku jawab positif je. sakit tak? tak.. tapi mmg sepanjang operation takde sakit langsung, kecuali masa dia cucuk yg awal tu je. mmg operate tak sakit, nak recover tu yg sakit.
so pembedahan start dlm kul 10 pagi.. Baby keluar jam 10.38. I was awake the whole time. mmg sgt berdebar2 nak tunggu babys first cry, Alhamdulillah.. bila dengar tangisan Qisit for the first time rasa, wush.. lega..... pastu doktor 2 orang tu mula la menutup apa yg patut ditutup kat perut aku. masa nak keluarkan baby tu diorg tka borak pun. tapi masa nak jahit tu baru diorg rilek n borak2. doktor byk cakap jugak dgn aku sampai ada nurse tanya, doktor ni gaijin ke? selammba badak nurse tu tanya gitu. maksudnye dia tanya, doktor ni org asing ke ? sbb terer nye doktor tu cakap english. tapi doktor tu gelak2 je. aku mmg suka la kat dia. muda lagi, pandai cakap omputeh, very humble pada pandangan aku. oh tapi kedua2 doktor adalah lelaki ye. err tak nampak pun doktor pompuan kat level tu sebenarnya. tapi staff lain semua perempuan. nurse etc. so kalu ada lelaki kat ward tu mmg org tu adalah doktor. so takda la aku gatai nak tanya, takd tke doktor pompuan ke? byk songeh lak. mmg some ppl cringed when i mentioned, doktor lelaki. tapi dah tak boleh tidak kene bedah gak. takda pilihan lain.

sambil doktor tutup perut aku tu, depa pun tunjuk la baby kat aku. wah comel gile. lepas tu baby pun dibawa utk dibersihkan...
dah habis operate, depa pun angkat aku ramai2 dari katil bedah ke atas katil aku sendiri. dan dibawa balik ke ward. time ni dah kul 11 kot.

sampai ke ward, dlm 5 minit pastu hubby pun muncul dgn baby.. lama jugak la kan doktor nak tutup perut tu. hubby pulak rupanya dah sampai dlm 10.20, baby tak kluar lagi la time tu. time jumpa aku kat ward ni pun dah siap azan kat baby dah. orait... cakap2 sekejap dlm 15 minit. dia pun takleh dok lama sbb belum waktu melawat (3pm-7pm), so dia pun keluar, baby pun nurse bawak pegi utk check up. aku? tido la apa lagi. the whole time during the operation mcm nak doze off jugak tapi dah orang asyik tanya, ok tak sakit tak.. mmg tak leh. or issit diorg mmg nak keep me awake so they keep asking questions so that they know that im alert? dok tahu ler aku.....

kul 3 hubby dtg balik. dia siap balik rumah amik dokumen etc n dtg balik. dgn tak sahur nye. aku dgr pun hiii...... takde aku takjadi ape.... geram... tapi dlm keadaan tu, tka mampu nak marah atau upset. terpaksa biarkan saje, doa je, harap2 la semua ok sepanjang aku kat spital.

byk gile gambar qisti dia upload kat fb dia.. kelaka tengok. tp yg aku upload kat fb aku satu je hari pertama ni.. iaitu ini :


tengok sekali pun terdetik, berani laki aku pegang baby baru brapa jam lahir cenggini.. aduih la. aku pun tak berani. hoho.

xingat hubby stay smpi kul brapa. tapi aku suh balik cepat sbb teringat kat umar. wpon umar n hubby penah tinggalkan aku 2 minggu balik msia haritu, tapi tu lain. depa balik dgn ada family ramai leh tengokkan umar.. xde la aku risau sgt. kali ni aku yg meninggalkan diorg. thats y masa hari masuk hospital tu pun i insisted that we brought umar along. wpon diakui leceh jugak nak masuk spital sambil melayan umar yg mcm2 gaya. tapi at least dia tau aku kat mana. bukan la aku keluar pintu rumah n dia fikir, ibu pegi mana tak balik2? so bila tanya dia, ibu mana, dia kata, ibu tido kat hospital... good boy umar..

ok balik cerita asal..
time ptg harini sgt la lapar... drpd 9pm malam tadi takleh makan.minum pun minum air khas je yg sama function dgn drip. by ptg dah kelat gile tekak..... nurse cuma bagi berkumur je. nightmare sungguh.

malam ni baby tak tido dgn aku lagi. nak bangun pun takleh kan. tapi sakit nye tgh malam ni yaRabbi... tapi takde sakit mcm nak melayang nyawa macam masa lahirkan umar dulu. tgh malam kul 2 kot panggil nurse kata ittaii..... nurse pun pegi amik dose ubat, dia tambah kat drip. pastu baru la aku boleh tido sampai kul 6pagi.

Day 2 (Saturday 04/08/2012):
Hari Sabtu, hubby dtg sorang. xbawak umar. hari ni xleh makan n minum lagi. dinner baru boleh. so no bfast n lunch for me. seksa nya Allah je tahu.. haus gile tekak... 

nurse pun dtg htr baby.. try bagi susu, Alhamdulillah ada rezeki Qisti. awal lagi la dr umar. time umar dulu hari ke-4 baru ada susu. sebelum tu guna susu tepung je la.. takpe la apa nak buat. bukan bersalin normal. terus boleh menyusu. tapi dapat start menyusu qisti hari kedua ni pun dah rasa seronok sangat. wpon baru cuba2 tengok ada susu ke tidak. nurse dtg cek, tgk aku cuba nak bagi susu, dia pun cek la, ada ke tidak susunya.. tetengok ada.. aku pun terkejut. 

pagi ni nurse dtg ajak bangun. terkejut la aku, aik baru sehari dah suruh bangun? mmg takut. tapi nurse ajak, kene kuatkan badan jugak. ok try bangun. nak duduk pun tka boleh. pedih gile kat bawah. still can remember the pain. so tak berjaya. ptg bila hubby ada, nurse ajak lagi jalan. this time boleh duduk. tapi bila bangun, rasa mcm nak pitam.so baring la balik. nurse kata sbb hemoglobin dlm darah kurang. (just found out yesterday that i lost quite a lot of blood during the operation. tau pun sbb baca buku laporan bersalin semalam. 1 week lepas balik rumah. hoho.)
dahsyat gak rasa nak pitam tu. took me a while nak hilangkan rasa nak pitam tu. so kesimpulannya hari ni belum berjaya bangun.

hubby stayed for a couple of hours, pastu dia pun balik. aku mintak dia dtg bawak umar the next day, dah rindu sgt kat umar.

Malam ni baru la ada makanan dihidangkan kat aku. kul 6  rasa excited sgt sbb lapar giler.. sekali bila makanan sampai, bukak satu2 tengok.. semuanya air!! bubur yg dah ditapis amik air nye saje, sup rasa ikan, tah apa lagi tah. tapi semua air je lah. nak nangis wei........ hubby kata, ok takpe besok dia dtg bawak karipap.. huhuhuhuhu..... Malam ni baby masih tak tido dgn aku lagi.



Day 3 (Sunday 05/08/2012):
Pagi ni nurse ajak jalan lagi. tak berjaya jugak. kenape tah. sakit lagi kot. tapi one hour later dia dtg, ajak lagi, baru boleh. itu pun cuma jalan tak sampai 20 langkah nak ke toilet. nak sampai toilet, ok, tapi bile nak balik ke katil tu dah pedih. arghh.... ngilu bile teringat balik.

tghari tu hubby,umar n adik hubby pun dtg melawat... umar berpeluh2 dtg. aku tengok pun rasa tak puas hati. awat la berlengas sangat anak aku ni. sabo jer ler.
ekceli aku perasan satu perangai aku yg agak tka boleh belah, nobody can take care of my kids better than me. so org mcm aku ni sebenarnye tak sesuai nak tinggalkan anak utk org lain jaga. hatta suami sendiri pun. tu kdg2 naik angin jugak tgk camana hubby handle anak. itu baru hubby, belum atok nenek lagi.. or cikgu kat skolah! tapi keraskan hati jugak. pk, takpe, biar la org lain jaga tak memuaskan hati. aku pastikan anak ni tetap ada depan mata aku malam2, time tido, time pagi.. n on weekends. make them know that, the world out there might not be so nice, but u can assure that u will always feel happy when ur home.

hari ni hubby dtg bawak karipap.. aku pun bantai la makan sbb makanan spital sodih sgt. hari ni pagi dapat la bubur yg ada nasik wpon still cair. tghari bubur lagi but then again keras sikit dari bagi. its getting better n better, but still takleh lawan karipap. biar la tak berak lagi pun sejak operate, tetap ku bantai jugak karipap tu. huhu.

pastu dlm kul 5 lebih depa pun balik...

malam ni Qisti pun dah start tido dgn aku dah. sbb dah boleh bangun ke toilet etc. mula2 panik gak sbb umar dlu masa kat spital mmg xtido dgn aku pun. so the whole 3 nights kat annur tu mmg tido nursery. pastu the whole 3 nights hubby boleh dtg tido di spital sbb bilik sorang. terbalik dgn kat sini, dah sah2 la hubby takleh tido spital, time operate pun hubby tak boleh ada.. mujur la dah ada pengalaman bersalin, kalu 1st baby kene lalui mcm ni.. taktau lah.

Alhamdulillah, Qisti is an easy baby. Mama slalu puji umar sng jaga. but seeing Qisti, i would say qisti lg senang. atau sbb dah ada pengalaman. plus since Qisti ni girl, naturally minum susu lagi kurang dr umar. n menangis pun tak selantang umar. or maybe sbb masa umar dlu aku tak paham apa yg dia nak?? both my mom n mil pulak dua2 umar tu la cucu pertama, kat rumah dah lama tak ada baby. diorg pun mcm blur jugak seriously. pantang baby menangis, terus kata, nak susu ni nak susu ni. aku yg jadi bengang, padahal baby baru minum. baru salin pampers.
bila datang Qisti ni rasa bersalah betul kat umar dulu, brapa banyak kali tak paham bila dia nangis.  brapa byk kali dgr dia menangis kuat2 n didnt know what to do. padahal senang je nak figure out baby ni. maafkan ibu umar.... huhuhuhu.




Friday, August 17, 2012

Untuk baby Qisti

Semalam kami segerombolan telah pergi ke Embassy of Malaysia in Tokyo untuk mendaftarkan kelahiran adik Qisti dan pertanyaan ttg passport beliau.
Alhamdulillah, berjalan lancar, wpon ada dokumen tak lengkap. hubby yg takmau aku naik hangin tak bgtau pun ada dokumen xlengkap. tau2 harini nak pos surat ke embassy utk pos dokumen yg tak lengkap tu. pandai je.. tapi klu aku tau smalam mmg aku ngamuk dah. semua benda buat last minit. bazir 1 jam nak fotostat semua dokumen n print gambar qisti, walhal waktu nak daftar 9-12 jer. klu ikut time, mmg dah tutup dah kaunter. mujur la depa panggil jugak org2 yg amik nombor sebelum jam 12 pon waktu nombor dipanggil dah lepas jam 12. gambar passport qisti pulak mcm terlebih besar pun buat aku hangin jugak. macam2 lah hanginb kesimpulannya smalam.

tapi dlm hangin2 tu boleh jugak bawak mak ayah jalan2 sekitar tokyo esp shibuya. sebenarnye sempat round shibuya je. nak balik kejar solat asar n buka pose n pulangkan stepwgn sebelum jam 8 malam.

tiap2 kali sewa keta mesti haku tenson. tokyo ni jam mmg melewatkan urusan. pastu kalu dah berurusan dgn pejabat kerajaan depa.. hadui lagi la lembab. renyah sangat. laju sket takleh ke. cekap tapi renyah pun  jadi lembab jugak. kul 3 baru urusan kat embassy selesai. tinggal 2 jam je nak jalan b4 rushing balik rumah.

tgh tunggu rezeki dtg bergolek nak beli kereta. doa2 la utk kami yer. ekceli ada kereta pun bukannya boleh bawak gi skolah.. tapi klu ada tu mudah la nak pegi beli barang, buat urusan2 penting.. yg utama skali takyah bayar 13-17k setiap kali nak guna kereta. gile mahal!! 10 kali sewa kereta dah boleh beli kereta sebijik.(kot)

bos hubby nak datang 24hb ni.. i mean bos beliau dimsia yg beliau tinggalkan utk ikut bininye dtg ke tokyo. now bos lain dah la wpon masih company yg sama. jadi nye bos msia tu risaukan ayam tmabatannye di tokyo ni.. nak dtg tengok how he is doing in tokyo. siap tanya, ada apa2 barang nak pesan tak? kalu ada barang2 yg boleh beli kat midvalley tu boleh je dia belikan. nak je aku cakap, bawak midvalley datang kat aku boleh?? kalu takleh, nak pesan pun takde mood. camana nak kata, ok kanda-san, tlg masuk jusco pegi tingkat 2, gi kat tpt baju baby, jenama babykiko, anakku n pigeon, belikan set baju siang n baju tido utk girls. boleh ke pakcik tu buat? me dont think so....

ok la malas nak cakap banyak2. smalam dah alang2 gi embassy kat shibuya tu, mak ayah pi beli kasut boots n sandals kat crocs (crocs msia takde boot okeh. bapak mertua ku nak pi pasar kat jerangau pakai boot crocs, dia kata baru nampak macam petani...)


lalu depan seibu, aku ajak pulak hubby pi beli infant insert utk ergo baby carrier. utk carry qisti sampai qisti boleh duduk tanpa support... hasilnye..


tah apesal la gambar sume senget/terbalik ni...

paperbag seibu.. org marhaen mcm aku ni bukan slalu dpt shopping kat seibu..

pilihan yg ada : original(3990yen), performance(5030yen) atau organic(5030yen). pilih yg paling murah iaitu original. nak pakai mungkin dlm 6 bulan je.

pandang belakang

gambar yg terbalik 180 darjah. taktau nak tebalikkan camane. malas nak godek. 

ergo baby carrier mmg famous kat jepun ni. kat jusco pun ada jual. kalu kat msia mmg tak jumpa jual kat kedai. kene beli kat spesific baby shop. zaman aku beli 2009 dlu dari thelilcaliph kot tak silap. lagi yg ada jual time tu tinytapir, n 1-2 kedai je lagi kot. skang ni mcm2 jenis dah ada kat msia tu. but lemme tell you wpon aku tak guna yg lelain tu, ergo baby is the best among them. kalu tak takkan femes gile kat jepun ni. left n right mommies yg carry anak2 pakai ergo baby. kat sini kat org byk travel guna public transport, so ergo baby ni sgt2 convenient n selesa. beli la woi aku rekomen.

mmg sgt2 berjasa ergo baby ni dari umar brapa bulan tah sampai la aku pregnant haritu.  kitorg punye ergo baby yg ini :

ergo baby organic cotton in dark chocolate 


wpon kaler ergo baby n infant insert tak brapa matching, takpe la.. bole la...

ok lah slamat hari raya utk semua.... bye...

Wednesday, August 15, 2012

Olympics Closing Ceremony

aku tak tengok pun.. masa semua org dok sibuk tengok lee chong wei n pandelela menang pingat, aku masih di hospital. xdpt nak join in sama2 semangat tengok. even closing ceremony pun tak tengok gak. tapi nak mention kat sini.. sbb nye antara group yg diberi penghormatan utk perform di closing ceremony ni adalah spice girls and take that. dua2 my all time favourite band. hubby kata, kan diorg ni dah tua. kenapa diorg yg perform, aku jawab dgn serba tahu nya, sbb takde lagi british act yg boleh menandingi kehebatan diorg ni. mungkin adele tu boleh la kot tapi dia single. tak sama dgn penangan group performance.. tengok take that especially, buat aku cari balik video2 lama diorg kat youtube, yg dulu siap beli kat speedy videos kat mines tu, hari2 tengok kat rumah... ni circa 1996-1998... zaman2 baru berkenalan n fall in love dgn hubby. hehehe.
n i can see why i was quite obsessed dgn take that ni. mmg best pun!! suara dlm konsert 80% sama mcm dlm album! sapa tak suka? bukan macam taylor swift. hehe.

itu je le berkaitan dgn closing ceremony., ingat zaman muda2 gila dgn artis2.. skang tobat dah.. takde suke gile2 mana lagu pun. lagu pun tak dengar.. tivi pun tak tengok. apa sumber entertainment kat sini?? hohoho stakat download drama /movie jer pastu tgk sama2 dgn hubby. itu pun habis dah masa.
ni tgh rilek ptg2 ni tunggu ayam siap bakar utk lunch.. org lain pose so kene pandai2 sendiri la nak makan. kesian lak nak suh mak masak utk aku yg tak pose ni. masak pun sonang2 je. blend bawang2 ape sume,lumur kat ayam, masuk oven, tunggu masak. sonang cito. umar pun leh makan sekali. malam2 mak+ayah masak sodap2... makan ramai2 mmg menyelerakan.

tu la, wpon mak ayah aku tak dtg, mak ayah n adik hubby ada mmg sgt menceriakan rumah ni. semua dok kelek Qisti. asyik kene peluk je. bertuah hang anak oi ramai orang sayang...

hubby pulak cuti sepanjang minggu sampai la hari raya ahad ni. mcm ni cuti raya beliau la, sempena natsu yasumi or summer holiday. masa umar dlu pun dia takda cuti panjang mcm ni kat msia. mmg best la dia ada je kat rumah. i told him, taknak dgr apa2 pasal keja for the rest of the week. sila spend as much time with the kids. sbb dah masuk keje esok, 6.30 dah keluar rumah, 8.30 baru sampai rumah balik.. dia pun nampak sungguh ceria sbb org2 kesayangan nya datang.. malam2 borak panjang dgn ayah dia padahal klu kat msia pun takde borak lama2 mcm ni. hehehe.

seboleh2 nya tanak la puji hubby melambung2 tapi i have to admit dia mmg sangat suka baby. kdg2 Qisti tidur dia boleh pi angkat kejut sbb dia nak main2 dgn anaknye tu. dlu dgn umar dia buat jugak, kene marah la dgn aku. now dah paham perangai dia, biarkan aje. kalu dia nangis, pandai la layan... he is so happy with the arrival of Qisti he even said to me masa Qisti baru lahir kat spital, [thank you, ibu, i hope for the same cooperation in the future..] aku agak konpius dgn ayat ni.. mcm beliau bg hint. i want to feel this happy again in the future. nak anak lagi ler tu..

dia taktau malam pertama kene bedah tu dlm gelap2 kat ward tu aku bercakap dlm hati [mama, sakit.. abah,sakit...] sbb drugs dari operation dah wore off n ubat drip tak cukup kuat. sampai panggil nurse tambah dose. haa dia tak tahu tu... tahu nye happy dpt baby.. yg kelaka nye lagi, aku takda pun sebut nama dia time sakit tu.. selawat, panggil mama abah ada ler. kenape ye.. bile pk2 balik, kalu aku cakap sakit kat tiga2 orang ni pun mereka akan bagi reply yg sama, [sabar la...] klu mak bapak aku cakap sabar la, aku boleh la sabar. klu hubby cakap sabar laa,, rasa mcm nak cakap balik, cuba rasa skali tengok.... wahahahaha!! sama jugak mcm lahir kat umar dulu. i dont think hubby understood my pain. i thought sbb time tu baru kawin. but skarang pun masih rasa, dia takkan paham. now i know why. nobody can understand your pain more than your parents yg melahirkan dan membesarkan kita. itu lah sebabnya kasih sayang depa tu dipanggil unconditional love. kasih sayang yg tiada sempadan.

i miss my mom. lagi2 dah dekat nak raya ni. pertama kali tak sambut raya dgn mama. wpon sebelum ni dah penah raya jerangau etc tapi slalunya a couple of days b4 raya ada lagi kat rumah.. buat kuih raya ke tlg masak ke. kiranya 4 tahun la akan beraya di perantauan. tahun ni ok la mak ayah ada dtg jaga baby skali. tahun depan?? huhuhuhu... bertabahlah yer.....

gambar2 Qisti klu nak tengok sila ke fb ye... hari2 aku letak gambar dia utk tatapan keluarga n kawan2 fb. kalu ada yg muak tu.. tak dapek den nak nolong. anak den jauh dari atuk opah sanak sodaro deh... kono la lotak byk2 kat fb tu bagi sumo dapat tengok. even my aunties pun ramai yg like n comment kat gambar2 n video Qisti. aku pk klu la ada kat bangi ni mesti diorg dah dtg lawat.. huhuhuhuhu..... i miss my aunties n relatives too.... kesimpulannya miss semua orang....

oklah til later. bye2.

Monday, August 13, 2012

Sebelum bercerita mengenai Qisti..

Banyak masa lagi utk bercerita ttg anakku yg baru lahir, insyaAllah. tapi post kali ni nak sebut ttg artikel yg ditulis oleh Dr Mohd Asri Zainul Abidin, yg aku baca dari website malaysiakini.

Masa duduk di hospital haritu, rasa tersangat lah susah nya utk suami dtg melawat sbb takde kereta. beliau berbasikal 6km utk ke hospital lawat aku. dah sah2 la tak boleh nak bawak umar. seminggu lebih tak jumpa umar masa di hospital. nak suruh adik ipar dtg bawak umar pun, dia tak brapa familiar dgn jalan. plus tambang yg mahal. sudahnya duduk la aku sorang2 dari hari selasa hingga ke jumaat. tapi hari rabu ada kawan dari u dtg. jadinye happy la haritu. depa dtg bawak hadiah,makanan, tangkap gambar, borak2 sampai habis waktu melawat. mmg terharu sungguh.
malam2 bila hubby dah habis keje, baru lah boleh ber-sms dgn beliau. nak call, kene bawak baby keluar dr ward ke lounge. sbb bilik kongsi 4 orang. tak dibenarkan call dalam ward. leceh nak angkat baby keluar, lampu pun tutup pukul 9 malam, so hanya mampu ber-sms saje. terasa sgt lonely nye dan ada waktu2 mmg tak boleh tahan. 
antara sms2 yg dihtr pada hubby semasa di hospital tu, ada yg aku sebut, 
[susahnye hidup kat sini..]
[sometimes rasa nak lari balik. Pedulikkan semua kat sini.] 

sekali dia pun cakap dia rasa yg sama. naik train pegi balik sendat mcm nak lemas. pressure performance keje.. 

terkejut jugak. sbb tak sangka he will admit it. but he said that he always knew that its gonna be tough. but he still decided that we should come here. n sbb kami ni muda lagi (wpon dah berada di digit terakhir utk 20-an..). plus he also said, ingat surah al-insyirah n movie pursuit of happiness. 

mmg bila kdg2 rasa hilang semangat i would think, fainna maal usri yusra, inna maal usri yusra. dua kali diulang ayat yg sama. jadi kene selalu ingat, bersama kesusahan tu ada kesenangan.

dan harini terbaca artikel tulisan dr asri di malaysiakini ni, (bosan dah baca gosip artis msia n hollywood...!), rasa baru ternampak balik cahaya kat sini. 

dulu sebelum pegi mmg rasa macam, i can do this!.. tapi bila sampai sini macam2 dugaan dihadapi, kadang2 goyah jugak keyakinan nak berjaya kat sini. tu yg cakap mcm nak lari balik rumah[bangi] tu. lagi2 masa sunyi kat sepital tu terimbau kembali kenangan berpantang kat rumah masa bersalinkan umar dulu. ada semua orang. hubby sibuk kerja pun tak apa. hidup sentiasa dikelilingi keluarga. but now hubby sibuk, tinggal lah kat rumah dgn umar. soon bertiga dgn umar n adiknye. 

org kata dlm pantang ni emosi mmg tak brapa stabil. a couple of days sebelum discharged, i called abah. cakap2 terus nangis. dgn abah sng sikit nak nangis banding dgn mama. ntah kenapa. sbb depan mama kene tunjuk kuat kot. klu tak kuat dia pulak susah hati. taknak dia susah hati so depan dia takleh nak nangis. cakap rindu, susah etc tu semua cakap jugak lah cuma emosi dikawal. dgn abah boleh nangis2 sikit lah.

but yg kelaka nye, cakap dgn mama n abah on different days. dgn dua2 org i said, [i wanna go home, even just for a while]. and both said the same thing to me, [duduk oversea mmg rasa macam tu..] iya lah. both of them studied in the us in the 70s for 4 years without coming home at all. so they know exactly how i am feeling. 

ok sedikit petikan dari artikel yg aku mention tu, 

[.., kembara sering membuat anda berfikir dan merenung kembali banyak perkara yang dilihat dan menilai banyak perkara yang dipegang.]

[Mereka meninggalkan kenikmatan hidup di tempat sendiri, bergantung kepada Allah untuk mencari ilmu. ]

[Doa golongan di atas (insan bermusafiran @ pengembara ilmu) mustajab kerana pergantungan perasaan yang bulat kepada Allah. Sudah pasti lebih susah kembara lebih khusyuk doa dan pergantungan kepada Allah. ]

Artikel ni sedikit sebanyak menaikkan semangat utk terus berjuang menimba ilmu di sini, walau sesusah mana pun kehidupan sehari2.

Aku ni pun masih diperingkat permulaan. baru selesai 1/7, ada 6/7 lagi utk ditempuhi. Doakan kejayaan kami disini.

Ok lah bye.

p/s: aku menulis camni bukan la tanda nya aku nak give up., blajar tak susah insyaAllah. life yg susah. sekadar nak mengingatkan diri sendiri, duduk tempat orang mmg memerlukan pengorbanan yg tinggi. ini pun ada keluarga bersama. cuba kalu dtg sorang.. yg ni mmg give up betul2 dah. balik menyorok dlm tempurung bangi lagi best..

Tuesday, July 31, 2012

3 days to go


  1. hari ni tak rehat lgsg. (bgn tghari la tapi). bgn terus masak lunch utk umar. sambung jahit baju pajamas utk spital. kul 3.30 masuk dapur nak buat karipap, lanjut sampai masak dinner sampai kul 8. tunggu hubby balik tgk2 kul 10.30 br dia sampai. hangin2 dah satu badan. now sambung menjahit lagi wpon badan dah letih sgt.
  2. received a msg from abah ptg, yg mendoakan semua nya selamat di sini. terus menangis. i miss my dad. i miss home.
  3. i know they are worried. but aku kat sini terlalu byk benda nak buat tak sempat nak risau pun. beg hospital pun tak siap lagi.
  4. besok still kene pi uni nak sign utk scholarship bulan 8. tiap2 bulan kene sign monbusho ni. kalu sign lewat, duit pun masuk lewat. kalu lepas dateline 2 kali, terus sangkut. mmg leceh tapi ni langkah2 diorg nak pastikan semua recipient gi skolah. bukan lesap je tapi duit keep masuk.
  5. im running out of time. nampaknye kene tinggalkan rumah dlm keadaan tunggang langgang. i hate this.
  6. but mama keep saying, this is the decision that we have made, dah tertulis rezeki kami macam ni. jadi nya kene kuat hadapi semuanya. 
  7. wish us luck. doakan kami. 
  8. next time bersiaran mungkin dari hospital.

Sunday, July 29, 2012

Tetamu pertama

Tiba sudah tetamu pertama yg menginap di rumah kami di Tokyo ni.. tetamu merangkap baby sitter umar sementara ibu nye dok spital melahirkan adik minggu depan insyaAllah. beliau dtg dgn pelbagai harta karun dr Msia seperti..

kuih raya..

brg baby..

burger2 mcDonalds.. 
(lepas gak la kempunan selepas hari2 dok lalu depan mcd outside tokodai gate.. huhu..)

brg2 masakan
(rempah kurma, asam jawa,santan kotak..)

buku menulis n brg2 mainan umar
(adik aku bijak pi bagi parts railway thomas yg xbetul. tak lengkap pulak tu. umar tgk dia kata, mana helikopter?? yg sepatutnya ada sekali dgn part yg adik aku bagi tu... adehhh.... mano pulak nak cari kat sini.)

2 minggu lg mak ayah dtg.. nak pesan apa pulak ye... 

p/s: i would like to recommend this one baby online shopping website. http://www.babykidseshoppe.com/
barang byk pilihan.. mcm littlewhiz.com tpai littlewhiz tu last time beli dah bayar sekali kata takde stok. kene pulang balik duit.. tak update pun website dia. hangin jugak. sbb masa suntuk nak pesan kat org bwk dtg sini. 
babykidseshoppe ni pun pantas. hari selasa byr, hari kamis dpt brg. bukan brg je. dia siap bagi reusable bag, pamplet brg2 yg tgh promotion, resit official yg lengkap dgn payment mode, bagus.. sape2 berminat sila la pegi.. aku ingat nak beli lagi brg nak pesan dkt next trip yg nak dtg sini. sng je terus suruh htr brg ke rumah org yg nak dtg tu. takyah kakak aku kene beli, adik aku kene htr, atau mcm haritu kwn hubby nak dtg sini, dia pulak kene dtg amik kat rumah... takmau susah kan.. dapat mintak tlg bwk dtg sini dah lebih dr baik dah..

ok dah. hari ni hubby sewa kereta nak pegi beli brg dapor n brg rumah sikit utk bekalan jangka panjang.. sepanjang aku dok spital, mak ayah nak dtg, sampai la raya.. alang2 sewa keta pi amik adik beliau semalam. kat msia tak susah nak beli groceries byk2 sekali gus. kat sini... mana wujud minyak masak 5kg. 2 kg je paling besar. detergent baju pun.. mana ada 5kg.. 2kg je. depa mmg tak beli brg besar2. brg fresh lagi laaa.... sbb diorg pentingkan sgt quality n freshness of the food.. suma jual portion kecik2. 2-3 hari sekali kene pegi supermarket. tak ke leceh. camana la org sakit ke tak sihat ke dah tua ke. 3 hari sekali kene gak kluar. klu tak takde benda nak makan... 

panjang lak bebel... byk kojo lagi ni .. til later bye2.

Saturday, July 28, 2012

Japanese Intensive Course [Poster Presentation & Closing Ceremony Pictures]

posing lepas arrange poster. sila ignore bhs jepun mengarut di poster tersebut. google translator ftw!

 awal2 present tergagap gile. lama2 aura mengajar menjelma kembali.. ahahah..

 one of my nihongo sensei..

 one of my classmates..

 receiving the certificate from tokyo tech international student centre director. arigatou gozaimasu.. 

 group picture

me n my certificate. lepas ni nak pegang lagi satu folder baldu biru ni dgn doctorate punye certificate pulak!..

**All pics credit to my fellow classmate firman-san.**

Friday, July 27, 2012

Selesai sudah..


Selesai sudah Japanese Intensive Course kami selama satu semester ni.. everybody was happy and sad at the same time. sbb tak de nak jumpa dah hari2 . lepas ni terbang la kami ke lab masing dok sensorang buat research syok sendiri ngadap lab members japanese yg tak brapa nak layan kitorg.. hehehe...
aku takde ler sedih sgt. kelas ni mmg best, bukan tak best. tapi terlalu jauh utk aku dtg. aku pun sejak awal bulan 6 mmg ponteng semedang. mula2 seminggu sekali, pastu seminggu 2 kali, pastu seminggu 3 kali. final weeks ni dtg hy utk amik exam n poster presentation je. so mmg dah jarang jumpa diorg dah. tu yg rasa sedih kurang tu. masa aku tulis ni, probably diorg masih lagi ber-afterparty mabuk2 kat dorm diorg di Komaba, somewhere in downtown tokyo.. selalu diorg invite the whole class dtg party. tapi takkan la aku ni nak masuk tokyo malam2 nak party2 mcm diorg. depa single lagi takpe. enjoy it while u can.

As for me.. malam ni takleh pk lagi nak buat apa utk prepare kedatangan new baby. just nak rehatkan otak.. layan umar, borak dgn hubby, makan pancake dgn umar at midnight.. besok baru start sinsing lengan mengerjakan apa yg patut dikerjakan.. coz i only have exactly 7 days to prepare the house before the baby comes. 7 days is hardly enough. itu pun kalu sakit tak datang lagi awal.dibuatnye datang awal.. adeh takleh bygkan. sbb nye ada waktu2 sakit mmg takleh belah, tapi dia belah jugak. kot la tiba2 datang tak belah2.... campak je brg yg ada masuk dlm beg terus panggil teksi gi hospital.. lets pray for the best...

hari ni pun dok kelam kabut telepon family kat msia nak passing brg ke rumah hubby di serdang. kuih raya dari superzety, brg2 baby dari my sis, my bro pegi warta beli lagi brg2, surat menyurat dari rumah.. adei... malu nak mintak org prepare kan. ikut hati byk lagi nak mintak bawak. tapi mengenangkan semua org sibuk dgn kedatangan bulan puasa.. aih lupekan je la. nnt mak n ayah dtg pesan lagi. by that time dah 2/3 selesai bulan puasa so hopefully depa dah rilek sikit. now call mama kul 10.00mlm pun tak berjawab sbb xbalik lg dr surau. malam2 semua sibuk beribadah. siang2 takde tenaga pulak nak melayan aku punya demand dan arahan.. hehe.

anyways, pada yg tertanya2 ramadhan kami di sini macamana.. senang kata xde beza pun dgn hari2 biasa. hubby balik dah malam, so dia dah buka puasa dulu makan ringan2, balik makan nasik mcm dinner biasa. aku pulak, as im already in my 37th week, mmg aku amik keputusan utk tidak berpuasa. sbb tak puasa pun dah asyik rasa nak tumbang. puasa kalu... tak bangun dr katil agaknya.

dah la poster hari ni aku citer pasal ramadhan in msia. kelakar pun ada. jepun2 ni terkejut, ha kene puasa sepanjang bulan? air pun takleh minum? aku jawab, dr sunrise ke sunset aje.. and org sakit, org mengandung, org menyusu, kanak2, tak wajib. baru diorg lega. tapi tricky jugak nak terangkan dgn cara paling mudah utk diorg paham. dgn bahasa jepun merangkak2.... adoi....

tapi apa pun, aku rasa topik ni agak interesting. tak tau la depa pk apa kan. dan aku rasa perlu utk aku cerita pasal ramadhan ni. sbb masa dok sibuk buat script presentation tu, aku baca wikipedia in japanese pasal ramadhan, dahsyat sungguh explanation nye. siap mention pasal taliban yg kononnya dlm bulan ramadhan masih buat jahat, and how org2 muslim kaya naik kapal terbang travel jauh2 supaya duk dlm keadaan musafir so tak payah puasa... perghhh... sapa la yg buat artikel tu. mmg nak memburukkan islam sungguh.

tapi aku pun dgn asyik tak dtg je pun tak menunjukkan contoh yg baik sebagai seorg muslim jugak. mmg malu la. tapi respek dgn sorang indonesian dlm kelas kami, pada aku dia la best student dlm kelas tu. xpenah ponteng, paling rajin, paling pandai, paling modest, paling baik, paling suka tolong classmates, tak annoying... very decent bloke. terselit rasa bangga ada muslim macam tu.

tu yg bila dtg sini n jumpa fellow indonesian malay muslim.. rasa mcm jauh sangat diorg ni dari yg datang negara kita jadi pembantu rumah ni. dan jadi sgt tak setuju bila baca komen2 majikan2 atau masyarakat sekeliling mereka ttg indonesians. selalu kata, biasa la indon, indon gitu gini. well let me tell you yg aku jumpa kat sini 100 kali ganda lagi bagus dari orang2 yg komen pasal indon2 yg dtg msia tu. no kidding.

certificate utk course ni pun selamat dah amik tadi.. Alhamdulillah. cumanya aku harap, bahasa ni takkan berkarat dlm otak. sbb ada kat 2 bulan gak takkan kluar lepas bersalin nnti. kat lab pun, mmg cakap english je dgn labmates n sensei. so harap nye takkan ditinggalkan la apa yg aku dah kaut kat intensive course ni. tapi kalu nak suh aku amik normal course kat campus kecik ni... mintak mahap jer la ye.. kerana masa sgt mencemburui daku di sini.

somehow hubby agrees with me regarding this how fast time is flying here. sedar tak sedar, dah 4 bulan kami kat sini. pejam celik 2x, satu semester dah habis. aku ada 5 semester lagi sebelum sensei pencen, plus another semester nak habiskan PhD. terlalu laju! (but not that i want it to go slower. lagi cepat lg bagus!) kdg2 hubby balik, makan borak layan anak etc, tengok, aik dah kul 11 malam?? pdhl kat msia pun biasa je dia balik waktu2 mcm dia balik kat sini. ntah la tapi tak pernah rasa masa berjalan cepat mcm ni kat Msia. we dont know why. mungkin lifestyle nye kot. aku ni pun pujuk hati/buat tak layan je bila memikirkan argh susah nya hidup kat sini! sbb nya kami tau ia cuma sementara je. bygkan org jepun yg mmg hidup dlm keadaan ni... adoi. mmg la hari2 ada org bunuh diri.... aku rasa mmg boleh paham dah kenapa life kat sini sgt stressful.
kelaka betul lately ramai org share satu gambar kat facebook. gambar ni :


dlu aku pun akan setuju dgn gambar ni. tapi sekarang... haa... korang taktau betapa bertuahnya korang dapat buat bad habits tu semua. aku malas nak terang lebih2, tapi amik satu contoh iaitu point kesepuluh pasal being late tu. cuba dlm hidup tu lewat 1 minit pun dikira being late.  mmg kat msia pun ramai akan terjun depan keretapi. hahaha.. 

ok lah nak take a nap before kejut hubby bangun sahur. dia ni skarang jadikan bini nye alarm clock. alasan nya, "ibu kan queen of the house..." tapi telinga aku ni mcm dengar, "ibu kan kuli of the house.."dgn aku2 skali bergolek gelak bila aku cakap macam ni. 

Ahh life is good.. takde lain yg boleh sebut selain dari.. Alhamdulillah....

bye2.

Tuesday, July 24, 2012

Cuteness overload

jangan marah aa.... 






Self research declaration n Baby Blanket GAP


Makin nak dekat bersalin ni, makin galak pulak aku mengomel kat sini. Ni mungkin sbb aku rasa, bukannya buleh pregnant byk2 kali dah. abis kuat pun 2 kali lagi(insyaAllah itu perancangan aku.. tapi apa pun Allah swt yg sebaik2 perancang.. ) so i want to cherish the moment while im waiting for my sweet baby to come out. cerita sedih ke, happy ke tak kisah. i just want to remember how i felt during these moments.

ok kita teruskan dgn update2 menarik dan juga tak menarik dlm hidup aku skarang ni..

tadi, selesai sudah kelas2 seminar di lab ku utk semester ni.. kami semua anak2 kambing dlm lab tu diwajibkan present kami punya self-research declaration sempena cuti musim panas ni. sbbnya  sepanjang bulan august n september mmg takda seminar dlm erti kata lain tak wajib dtg lab.. hehehe. mcm budak undergrad ler pulak kan. cuti 3 bulan suma nak balik kampong. tapi bezanya dgn lab aku ni, ok, ko tak dtg lab takpe, tapi kene plan apa nak buat 2 bulan ni, n what is your target by the end of it.

tokojut gak sstgh org bila tau kitorg takyah dtg lab. sbb nye mmg dah sedia maklum student postgrad mana ada cuti semester. hey dah sensei tetapkan gitu, ikut jer la. mu nak dtg lab takde sape nak halang.. mu nak balik buat keje kat rumah pun xde sape halang. tapi sbb dah present apa ko punya plan spnjg cuti ni, naik balik sok siap la kene tanye, tercapai tak target b4 cuti haritu?? hohoho..

sbb tu la aku rasa enjoy jugak ler duk dlm lab ni. sensei otai.. paham dah perangai anak2 kambing beliau. nak paksa2 pun semua dah dewasa. bukan budak undergrad nak dipush2. honestly i like his style. sbb tu la aku tak paham bila sorang lagi research student mcm aku, ca alip but dari lab ni.dgn alasan dia tak leh terima cara sensei aku handle students. dia ni jenis yg perlukan one to one consultation dgn sensei. walhal sensei aku dgn 35 students mana la ada masa nak layan sekor2 anak kambing ni one to one. sbb tu kitorg ada seminar 2 kali seminggu. the seminars include book reading, article reading, basic seminar where everybody takes turn to present their work. so that everybody can learn from them. semua teguran,komen2,cdgn2 dr sensei, semua boleh dgr. semua org boleh tanya soklan. in the end semua org would benefit from it. awat la mamat iran tu boleh nak blah pegi lab lain pulak?? dah la tu meninggalkan aku terkontang kanting menjadi research student sorang2 dlm lab tu. mamat tu ada dlm gambar japanese intensive course kat bawah ni. teka la mana satu. sonang je sbb dia sorang je org middle east. hehehe. mmg sensei aku a bit kecewa dgn tindakan beliau. ni kisah 2 bulan lebih yg lalu tp aku nak mention gak kat sini. dah la sama2 monbusho dgn aku. sama2 muslim. buek malu yo... ye la sensei tu yg terima ko sampai ko dapat jejak kaki kat bumi jepun ni. dah sampai sini ko nak campak dia ketepi lak en... mamat ni pening gak nak cari sensei baru yg nak accept dia haritu. sbb nye semua sensei yg dia email, pi email balik ke sensei aku ni seolah2 menanyakan, whats up with this kid? mmg kid pun. dlm kelas nihongo tu agak playful. baru kawin. dtg sini nak enjoy n experience the culture. walhal sensei aku tu, as i said b4 dah nak pencen. org lain yg dtg under monbusho tahun2 sebelum ni jadi research student setahun baru masuk doctoral program. tapi aku ni 6 bulan dah jadi doctoral student dah aka D1, insyaAllah bulan 9 ni. so si mamat iran ni takleh cope with the pressure la kononnya. meh sini tukar tempat dgn aku nak? baru ko tau apa itu maknanya pressure. hehehe. tapi Alhamdulillah semuanya turn out well for him. senasty2 aku taknak la tgk dia kene hantar balik sbb dah takde org nak sokong application dia nak masuk doctoral program ni kan. ada la sorang young assoc. prof kat dept yg sama yg sudi terima dia. itu pun sbb sensei aku yg mintak dia accept. tak ke menjatuhkan air muka sensei aku? tak malu sungguh tau budak tu. padahal dia dah pegi bukan setakat dept kitorg, dept lain, fakulti lain kat main campus. even pegi todai! tak paham apa yg bermain difikiran dia. ini salah satu reason kenapa aku jadi lagi tekad nak buat yg terbaik dlm lab aku tu. nak tunjuk kat sensei. bukan semua monbusho scholar camtu. dan yg penting, bukan semua muslim macam tu! suka2 nak quit n ca alip but when things get tough. mcm kita pulak yg kene pick up the pieces. dan seperti yg aku kata, sensei aku dah nak pencen. so sbb si mamat iran ni blah pegi lab lain, kemungkinan besar aku la doctoral student beliau yg terakhir... wah lagi terasa pressurenye di situ. tapi insyaALlah, aku rasa dah boleh tangkap macamana sensei aku ni bekerja. apa dia suruh buat, apa dia cdg, ikut je. coz obviously he knows better. kalu dia kata tak cukup, buat lagi. klu dia kata salah, repair. buat sampai dapat. gitu lah kisahnye.

berbalik kepada self research declaration tadi. sorang cume perlu present 3 slide je. 5 minit. pok pek pok pek. aku org ke-3. dapat komen, target tak cukup. hehehe. padahal aku bantai je buat slide tu semalam. takde target pun. target aku nak beranak je cuti ni. tapi stakat reading books n articles n sitting in front of the pc exploring stuff. boleh buat jugak kot aku punya plan tu.. tapi awal2 present dah bagi mukadimah dah, setakat ni kelas nihongo tak habis lagi. minggu ni last, lepas ni baru boleh fokus pada research n study... kira ok la tu, pening2 dgn kelas bahasa pon, entrance exam lepas, english exam lepas, boleh start fokus nak create J1 this early.. wpon bila boleh submit nye tu wallahualam.. tu yg rasa hii cepat la nihongo class ni habis... mmg melarikan tumpuan sungguh2 laa!! tu yg aku kata, bukannya saja2 taknak fokus blajar nihongo, saja2 taknak practice, saja2 xnak buat homework hari2. mmg xde masa!! boleh nak jadi bagus. bagi blajar bahasa je, mcm sstgh classmates lain. sensei lab tak kaco langsung. dah aku ni kene kaco. kene gak gi seminar tiap2 ptg isnin n jumaat.. present itu ini.. mabuk wei (tu yg mamat iran tu lari.. lembik!) tapi aku tak kisah pun sbb aku pun nak ca alip but asap dari sini.

so, sekarang ni kene bersabor 3 hari je lagi sampai khamis ni. utk present poster n mengarut dlm nihongo sempena closing ceremony japanese intensive course tu. besok siapkan poster n script dlm english, malam mintak hubby translate dlm japanese. hehe. rabu pagi pegi hospital utk final check up 37th week, pastu aku nak pegi GAP sbb dapat kupon 40% off for normal price merchandise (nak beli satu lagi blanket utk baby.. kain dia sedap giler! tapi corak yg lain cuma ada kat GAP Shibuya je. GAP kat outlet kat rumah aku n yg ada on d way nak gi spital tu sama mcm yg aku dah beli sebelum ni.. ) - tgk la 3 kedai GAP boleh sampai anytime. mujur la aku belum biasa lagi dgn fesyen jepun ni. dah biasa/byk duit sok.. siap....

lepas je kamis ni..... taknak tgk buku dah sampaiiiiiiii raya!!!! do you hear me?!!!! no more study until raya!!!!!!!

ok gambar penutup.. blanket yg target nak beli :



ni yg dah beli haritu, n ada kat semua store.

ni cuma ada kat gap shibuya. ni boy punye design, xcomel sgt. tapi takpe nak gak. kain sama sedap.

bye2.

Saturday, July 21, 2012

Plan terbantut


Plan nak basuh2 baju baby wiken ni terbantut. Tensen pulak hai. bila dah plan elok2 ada benda yg dtg mengganggu mmg boleh buat satu badan hangin, sudahnya takmau buat apa2. tido lagi baik. begitu lah dahsyatnye bila mood swing dah datang.
Kelas bahasa jepun atau nihongo dah berlalu. result final exam mmg hampeh. ppl tell me to take it easy, tapi kalu sensei pun tak take it easy, camano? ni yg buat aku benci dgn cikgu2 bahasa ni tautak. cikgu english ke, ustazah bhs arab ke, cikgu bm ke, now sensei nihongo. fanatik sgt dgn bahasa yg diorg ajar. ingat dlu masa skolah menengah, budak2 yg terer english jadi kesayangan cikgu english. budak2 terer bahasa arab jadi kesayangan ustazah bhs arab (suami aku ler tu!! sampai dah kawin ustazah kenal dia. aku ni tak ingat pun... poooohh!!), cikgu bahasa melayu pun over sensitip klu org salah guna ayat.
hiii aku rasa belajar bahasa is much more than that la.. aku tak bagus bukan makna aku tak cuba. ingat sng ke blajar bahasa. cuba suruh depa blajar bhs lain pulak. sensei yg skema kat sini pun wpon penah gi blajar kat us sekejap, sebut level one masih lagi raberu one. bengang tau. bahasa bukan nye dlm 3 bulan dah boleh terer. budak lain nak terer lantak pi depa la. blajar tunggang tebalik semata2 nak pass. pastu bukannya guna sgt pon. kalu dah research buat dlm english, cakap dgn sensei dlm english. grrrrrr....

salah satu sbb lagi kenapa tenson pasal kelas nihongo ni adalah besok sebenarnya dah masuk 37 minggu. baby can come out any time now. cakap kat hubby, dibuatnya besok sakit kene pi hospital? pedulik apa ko nak suh aku dtg present poster ke hape ke minggu depan kalu nak bagi aku sijil. siap kata klu x present poster takleh dpt sijil intensive course tu. yg aku berkali2 nak pitam dok dlm train pegi kelas tu ko tak pk. pastu nak salahkan aku dtg jugak wpon pregnant. hei klu aku tunggu lepas bersalin ko nak sponsor pulak aku dtg sini ke? sensei lab aku pun takleh accept kalu aku pilih utk dtg oktober sbb dia pun nak pencen dah 2015 ni. benci betul. (masaapply scholarship haritu boleh pilih utk dtg april or october. wpon aku boleh pilih utk dtg october iaitu lepas baby lahir, aku still nak dtg april gak. sbb rasa kalu tangguh takut ada hal lain pulak yg buat takleh dtg sini.)

ekceli sensei nihongo ni penah tanya masa awal2 dlu, masa dtg sini dah tau ke pregnant. apekah punye soalan tu..... kalu tau dah pregnant takleh dtg ke... lagi skali aku nak tanya, sape yg bagi aku rezeki ni. orang ke. manusia ke. bukan kan.. yg ko nak soal macam2 tu ape sal. dah la tipu masa ada klas trip pegi satu tempat ni. kata tepi laut la etc. aku tanya, banyak jalan tak? dia kata taktau la, kalu tak larat boleh duduk kat kafe la sementara org lain jalan. aku dah sense mcm tak kena, so aku tak join pun trip tu. sekali tgk klasmate tangkap gambar. kene panjat tangga tinggi gila ok! utk pegi tengok temple pulak tu!!!!! dlm hati, ceh nak cover konon... silap besar.. tgk air muka pun tau nak sorokkan fakta sebenar.

hii bengang2...

if there are a few things im good at, one of them is, reading ppls expression. masuk bakul angkat sendiri tapi who cares.

dapat suami yg err... banyak akal ni mmg makin handal la baca perangai orang. oi aku bukan ngumpat suami aku oi. dia dari kecik lagi mmg budak bijak, mcm2 idea dlm kepala (bdasarkan cerita mak,ayah,kakak dia, dan juga pemerhatian aku sendiri sejak kenal dia di umur 14 tahun). so kene prepare utk anak yg mungkin ada byk akal gak. lama2 ni makin terer baca perangai orang.

anyways what i meant to say it.. byk betul pandangan serong orang2 jepun ni pada aku yg perut besar ni datang stadi kat tokodai ni. semua risau. masa entrance exam utk masuk ke doctoral course ni, hal ni jugak yg jadi tajuk soalan. anak macamana. aiyaa.... padahal aku nak feedback pasal future plan nak dapat phd ni. depa pi risau hal lain pulak. anak2 tu biar la aku uruskan.. just bcoz u dont see it happening here, doesnt mean that it does not happen anywhere else...

bukannye kalu ada keluarga takde masa nak siapkan phd. aku tau labmember aku yg foreigners pun brapa ramai yg buat baito.. sbb cost of living kat tokyo ni tinggi. stakat scholarship mmg tak cukup. so apa bezanya. at least takde aku huhahuha nak pegi parti sana sini, jalan sana sini. mmg pegi lab,pegi kelas, balik rumah. wiken je jalan kdg2. rasa dgn keadaan kewangan mcm ni,dgn sensei nak pencen soon, dgn hubby kata, my company needs me in msia. so we need to go back as soon as u get ur phd. mmg tak kemana la kami ni.. ah tapi aku tak kisah pun. rasa dok tokyo ni dah sangat2 interesting dah. dgn syorga beli belah shibuya tu 40 menet je dari rumah. disneyland boleh pegi balik hari... more than enough dah pada aku. klu hubby nak gi main snobod dia tu time winter setahun sekali, ah silakan... cukup dah. waktu lain mmg akan fokus kat blajar n family je. itu pun patut dah lebih dr bersyukur dah kan?

n bukannye kalu ada anak or pregnant IQ mak ni akan turun. ini pun kene buktikan kat sensei gak. haritu amik toeic dapat kat2 full marks. komen dia nmpk macam dia impressed. padahal aku rasa soklan senang jer. reading n listening je. yg buat aku nak muntah sbb sampai 200 soalan. tapi objektif je kot... bukannya subjektif. mmg tak mustahil ada org boleh dpt perfect score. exam english utk monbusho haritu jauh lg susah. tapi impressed nya sensei sampai tunjuk kat examiner lain masa entrance exam. padahal dlm hati aku kata, terer english tak semestinye terer blajar benda lain. tapi kalu dia dah anggap macam tu, masak ler aku. sudahnye dlm seminar pun tak nak cakap english byk2 dah. dia anggap aku sng paham bahasa baru (padahal dah blajar english dr dajah 1. sini dah brapa belas tahun baru blajar english). makin kurang dia nak translate jpns ke english dlm seminar dah skarang. aku yg tensen. dia taktau aku cuma paham 50% je dr nihongo yg dia cakap tu.. adeh la sensei..

lagi satu, ni aku omelkan jugak ke suami, di sbbkan mak2 jepun ni bila kawin beranak je terus dok rumah, mcm syumul sangat. tapi aku kata, alah dok rumah dgn anak sampai dia 10 tahun pun belum tentu anak tu turn out jadi baik. kalu cam tu seluruh jepun ni dipenuhi dgn org2 yg baik2. ni byk sakit jiwa je aku tengok.
mak2 jepun ni pun byk yg aku tgk esp kat tokyo ni, tgh2 hari or awal ptg dok berkumpul dgn mak2 lain mcm utk sesi play date ke, tunggu anak2 balik skolah,tadika ke... depa sibuk borak je (dah boring dok rumah tak buat apa2.. laki dah malam baru balik mcm laki aku..)... anak lari kat jalan batu2 buat dono je.  anak lari kat kwsn rumput yg curam buat dono je. anak naik beskal kat jalan curam buat dono je. haritu nampak satu group mak2 dok sibuk borak2 kat taman depan stesen ketapi, anak dia biarkan dok atas bench, gedebuk budak tu jatuh tersembam sbb bench tu agak tinggi. naik suara mak dia mcm salah anak tu pulak dia terjatuh. padahal aku rasa baby tu baru setahun lebih kot. ingat aku tak nampak ke semua tu. pastu dok lunch bawah pokok suap anak makan mcdonalds.. tu belum cerita anak baru 2-3 tahun dah kene pakai baju,seluar,pampers,kasut sendiri. yg ko tu dok rumah je buat apa? tu yg boring sampai kene keluar kawan dgn mak2 lain tu. bila anak dah besar, keluar rumah, tinggal lah depa ni berseorangan. dah ko ajar anak ko buat semua sendiri masa kecik. dia dah besar dia pun suh ko buat semua sendiri jugak la kan? kan bagus kalu paham depa paham maksud rabbighfirli waliwalidayya warhamhuma kamarabbayaa nissoghiro.. baru akan treat anak dgn lebih kasih sayang.
nak cerita pasal warga tua kat jepun ni lagi sadis. dah bongkok seribu masih kene keluar naik bas/train sendat sbb nak beli brg dapur. brapa byk mati sorang2 dlm rumah n org cuma tau bila dah rumah dah ada bau......

ada satu peristiwa menarik masa kami tgh beli groceries kat supermarket baru2 ni. ada satu mak ni tgh beli brg gak dgn anak dia. mak muda, anak kecik lagi dari umar tapi girl. the kid being a kid, mmg nak pegi pegang semua barang la. segala mala price display dia nak pegang/tarik.. yg mak nye dok sebut, "dame! dame!" meaning, tak boleh! tak boleh! (si umar pun itu la perkataan nihongo pertama dia sebut. dame! cikgu byk sebut kat skolah la ni.) sekali masa tgh bayar brg2 kat kaunter, dgr ada baby jerit/protest/nangis kuat gile mmg malu la kalu jadi mak. bila kitorg toleh, tgk, that girl yg tgh mengamuk dgn mak dia. hubby kata, ha tu la cakap lagi dame dame kat anak.
tergelak aku dgr suami cakap camtu. tapi mmg betul pun. budak tu 3 tahun belum sampai lagi. mak nye dah cakap. itu takleh, ini takleh!
bukannye nak kata, biarkan dia nak buat apa yg dia suka. tapi nama pun budak. takde ke perkataan lagi lembut dari dame tu. kalu bm mungkin ada, jangan.. intonasi pun kene lembut. dame tu lebih kepada, tak boleh! dah semuanya tak boleh, apa yg boleh? menjerit la yg boleh. no body can tell me that i cannot menjerit because this is my voice and i can do whatever i want with it.

n takde pun nampak cium anak ke, peluk anak ke, jalan pun tak pegang tangan... ok mungkin sbb bangsa diorg ni very private. tak tunjuk affection sgt. but i wonder, kat rumah pun tak tunjuk ke? bukannya org boleh baca perasaan kita, wpon org tu anak/suami sendiri. klu u tak cakap, u tak tunjuk, how would they know? jadi lah mereka bangsa yg membesar dgn tanggapan, aku hidup di dunia ni nak buat benda bagus utk mankind dan tidak menyusahkan orang lain! hasilnya hari2 keluar notis kat papan tanda jadual keretapi, ada kemalangan melibatkan nyawa. sbb hari2 ada org bunuh diri. sbb dah penat hidup tanpa menyusahkan/xnak bergantung pada orang lain... isnt that just sad...

seriously 3 bulan baru dok sini, mcm2 perangai msyrkt jepun ni masuk dlm kepala. kata2 sstgh org yg aku penah dengar iaitu, jepun ni cara hidup diorg dah perfect, cuma takde hidayah je lagi. kalu ada mmg jadi masyarakat yg ideal. pada aku, mmg jauh panggang dari api. byk lompongnya di sana sini. smalam boleh cikgu skolah umar ni, balik sekali dgn kitorg, jalan kaki tuju ke stesen ketapi, dia tak acknowledge pun yg dia kenal umar/aku ni. masa tunggu train pun betul2 duk depan kitorg cuma arah berlawanan. dia buat dono je. umar dok tengok berkali2, eh tu cikgu aku tu, gaya dia. aku pun heran. takleh tegur ke? professional sampai tahap macam tu ke? outside the school i dont know u. is that it?

dah la penat aku membebel. tu yg kdg2 nak keluar rumah pun malas. mmg ingat dlm hati ni, hantar anak pegi skolah, aku pegi skolah, balik skolah, amik anak dari skolah, balik rumah. wiken kita dok rumah spend time sama2. dah. orang2 kat luar sana ramai sgt prejudis dgn makcik bertudung perut besar bawak beg skolah menuju masuk ke tokodai. aku rimas!

ni baru dari aku punya side. belum side hubby lagi. camana org2 company dia komen bila tau situasi kami ni. lagi dahsyat. boleh tak jgn dok bawah tempurung je n cuba blajar budaya masyarakat lain yg datang tempat korg ni??  melainkan ko nak kata ko lah bangsa paling perfect kat dunia ni. which we all know is not true.

bye.