Sunday, January 29, 2012

Hari ini...

 



Thursday, January 26, 2012

CNY Holiday

20/01 : Farewell party for me n a colleague of mine. dpt byk hadiah. sgt terharu.
from left : iman(kakyus' daughter) kak yus, zety, me, fifah, hasbullah.
sitting down clockwise from the lady in maroon shirt : azam, hema, khoo, tan, fird, mehdi, amad, pearl, nazanin.

all the beautiful people im gonna leave behind. hubby tanya, brapa lama lagi keja? "3minggu", awak tak sedih ke? "sedih nak tinggal kengkawan je. i dont like my job." terbaek tak jawapan? dont get me wrong on not liking my job. at my age, with my experience, its hard to be a good educator, thus most of us young lecturers dont get much respect from our students, n that situation makes our job pretty difficult. how can you make people who does not look up to you to listen to you? sila bincangkan dgn orang terdekat. sbb aku dah berbuih mulut bincang hal ni dgn suami.

21/01 : Maka bergerak lah kami ke cameron highlands for the second time in 3 weeks! kali ni ada 2 trip. the 1st trip consists of myself, umar, my mom n brothers. hubby n father gerak malam sebab masing2 masih ada urusan pada hari sabtu. jam bagai nak gila/fedap dari rawang til tanjung malim. tobat dah tanak ke utara waktu cuti cny. but alhamdulillah safely arrived in ch at around 5pm.

22/01 : Masih di ch. did all the usual stuff. malas nak ulang citer.

23/01 : check out from hotel at noon. parents n brothers went back home. our little family continued our journey to the north. to kuala kurau to be exact. ada kenduri kawin housemate hubby sewaktu blajar di jepun dlu. plan konon nak balik terus la... konon... lepas je kenduri, kepala berat je.. dah travel jauh.. makan pulak lauk kenduri. tau je lah. rumah tok yg half an hour away tak dipersiakan, wpon tok nye ada kat kl.. masih ada auntie dan family, singgah la nak solat n rehat. umar mmg syok gile sampai rumah toknek. mcm2 aktiviti dia nak buat. sampai basuh berak pun taknak. ramai pakcik2 melayan. opah zah pulak suapkan makan malam. mak pak umar tidor terbongkang.. tengkiu auntie zah n pakcik mat sekeluarga... malam pi makan pasemboq kat tepeng. aduh mak... terbaek wa cakap lu. kat mana2 dlm donia ni takleh lawan! balik sambung tido sampai pagi. cdgnye nak gerak balik kl kul 2 pagi! tapi last2 pas subuh baru gerak. bapaknye si umar tak terbangun pun kul 2 pagi tu. letih sgt.

24/01 : dari cgkt jering kami gerak balik bangi b4 7am. around 10am sampai rumah. hubby patut ada urusan kerja harini tiba2 kensel. terus beliau, "jom pegi banting tengok toklang." kul 11 lebih vroom pulak pegi banting. lepak rumah toklang sampai pukul 6. malam tu anough said gua takleh bukak mata....

maka berakhirlah percutian kami sempena hari raya cina ni.... aku sambung lagi cuti sampai hujung minggu.. hahahaha! janji dgn diri sendiri taknak check email opis sampai isnin pagi! apo nak jadi, jadilah!!

Sunday, January 08, 2012

nyum nyum

Published with Blogger-droid v1.7.4

Easy n most delicious meal to make

Kuah nye next entry..
Published with Blogger-droid v1.7.4

previous years recap

kalu ditengok dari pada jumlah posting by year, tahun 2011 adalah tahun paling mundane(ke mandom?) antara tahun2 sebelumnya. cume ada 55 entry sahaja! lebih kurang satu entry seminggu. adakah hidup aku begitu bosan? atau pun byk cerita2 rahsia yg tak boleh didedahkan? atau mungkin sudah punya ramai kawan aka colleagues jadinye byk cerita sudah release pada diorg n tak perlu lagi release pada blog?
yahahaaa.. semua nya pun ada betul nya sedikit sebanyak.
bercakap pasal kerja adalah benda paling aku benci. sbb bukannya keja aku best pon. but thats the biggest thing that happened in 2011. urghh... can i get away from it now?? minggu depan student dtg balik after 2-week holiday arghhhh rasa mcm tak bersedia mau berjumpa mereka. rasa mau lari jauh2..
punya la dah tak biasa dah menulis, rasa macam, eh patut kah aku cerita menatang ni? patutkah aku  tulis perkataan ni? sudahnya entry jadi meleweh tapi tergantung. syok2 menaip tiba2 stop. apekah punye bengong tu.

selain dari blog ni, aku juga ada satu blog utk class materials. budak2 ni dah sampai minggu ke-8 pun masih taktau url class material. pastu google la nama aku. pastu terjumpa blog ni. sampai ternampak background pastel colour kotak2 ni di skrin komputer dari kejauhan. terus je aku sound kuat2 bagi satu lab dgr., do not open my personal blog.... ive been mentioning my class materials website every single week, why some of you are still clueless? its obvious that you did not open them at home, and you did not do any exercise at home. haa kono sedas. takde sape pulak berani nak sangkal...

so berbalik kepada tajuk asal, i would like to recap what i have achieved so far, since 2006. sebelum2 tu just normal uni life. nomajor life changing events that happened before 2006.

2006 : Completed bachelors degree with ehem 3.88 cgpa.
2007 : Went to India for that 4-month training at Infosys - the best 4 months of my life.
2008 : Got married to my long-time boipren. Got pregnant. Started masters degree.
2009 : Gave birth to a beautiful baby boy (still beautiful btw). This accomplishment kept me occupied for the rest of the year.
2010 : Completed masters degree with errrmmm 3.81 cgpa. tapi konvo pun tak cakap kat sape2. didnt feel like i was achieving anything extra ordinary.
2011 : Started working in a University College as a lecturer. It was a challenging year. A lot of new adjustments. Tried to achieve something better through my employment as an educator at a 'well-known' institution. Achieved it. As a result, tendered my resignation in mid-Dec.
2012 :  Last day of work will be in mid-Feb, one month short of a year of service. ok la tu 11  bulan bertahan. Will face one major change in April, another major change in August. I pray that EVERYTHING will go smoothly.

In feb/march i will do a chronology of the change i am about to face in April (see, my life is full of plans, just aint got the balls to tell them to the world.).

Bye.

Saturday, January 07, 2012

arms open wide for 2012

First entry of 2012.
Since last year, i have been anticipating for many things, better things to happen in 2012.
I've been giving out hints all year long last year, but i am not ready to tell the world about em yet. not yet. Not until everything is confirmed.
And now I am no longer gonna talk about workstuff. Especially kejadian2 yg menyakitkan hati. Ini pun i am anticipating several unpleasant situations will happen before i leave this company for good. It's kinda like, ko takkan puas hati selagi ko tak buat hidup orang lain miserable kan?
We'll see aku nak pedulik ke tidak.

Coming back to the topic of 2012, we started off this new year with a trip to Cameron Highlands. naik atas sana, minum teh, makan scones, strawberry cheese cake, tidoooooooo sepanjang malam, the next morning had a good bfast buffet, jalan2 from brinchang to tanah rata and back.. check out, beli bunga n buah kat kea farm, pastu turun singgah ipoh. It was a short trip but  a refreshing one. Wpun masa nak atas ikut jalan tapah-ch tu berpesta muntah dlm kereta. both me n umar. balik umar muntah jugak wpon ikut jalan simpang pulai. anak tu mmg tak tahan jalan pusing2. (carseat sampai hari ni tak berbasuh.. euw..)

Minggu pertama 2012 pulak, student masih belum dtg(next week siap..), jadi nye awal minggu mmg mengulor sket lah haha. On tuesday lunch kat sunway pyramid, on wednesday lunch kat ikea! sakan... aku ni dah la sejak masuk keja dlu takde jejak kaki langsung kat ikea nun. ada gak setahun lebih kot tak pi sana. so bila ada member ngajak apa lagi mcm org mengantuk disorong bantal la. dah alang2 pi belah sana ada pulak geng suka pakai tudung munawwarah n she informed me that munawwarah ada 50% sale sempena hujung muharram. masa beliau bgtau tu i said, saya tanak pi dah... kain yg beli haritu tak terjahit2 lagi. tapi sbb on that day kami ke ikea, terus je saya kata,"kita singgah  munawwarah nak??!", ye sgt excited sekali. last sekali pegi munwwarah masa 27 ramadhan yg lalu, beli tudung raya.5 bulan gak lah tak pegi dah. sekali pegi, dgn byk stok nye, dgn separuh harga nye, dgn keadaan aku yg tertinggal wallet kat rumahnye,, dah sbb dah sampai tu, sanggup harap belas kesian member byrkan dlu.. biasak la tuh tolong menolong waktu susah.. kikikiki...
sanggup pi balik semalam(Jumaat) time lunch utk beli lagi.... dah dah lepas ni no more! or maybe nak gi lagi last day of sale mana tau kot yg takde saiz smalam ada stok baru masuk? ni nak wat stok bertahun2 ni... hehe.

udoh2 ler tu mas.. bawak2 bersabar. duit kene simpan utk tujuan lagi penting. bukan utk shopping je.

ok lah itu je buat masa ni. till later.