Thursday, February 09, 2012

Update at 13th week of pregnancy

Alhamdulillah I am feeling much better today, compared to what i have been feeling since Saturday.
The morning sickness started around week 7. And it has been on and off til now. A week ago I thought I have passed the morning sickness period. But somehow it started again last weekend and the feelings lingered till today. Yesterday i was feeling nauseous all day long. it didnt help with students keep coming up to ask for favours. buat sendiri lah woi! nak suruh cikgu tolong dia debug java program. goram den. makan lunch konyang2, pastu balik opis rasa nak naik atas meja n baring. huhuhu been feeling that way for about a month now. lucky ada surau yg agak besar disini, albeit kedudukan nya di ground floor walhal kami ni di 4th floor n lift lembab nak mampos. ku gagahkan diri berjalan turun untuk ke surau. sampai surau terus landing dlu wpon zuhur dah masuk. tak larat nak bukak mata... letak kepala tak sampai 5 minit dah out dah. tiba2 terbangun. wpon dah agak lama but i still feel like i did not get enough rest. terbangun sbb apa? sbb orang berborak! kalu borak sikit2 jauh dari aku takpe la jugak. ni dia pegi duduk betul2 blakang kepala aku. jarak tak sampai 30 cm kot. pastu... pastu yg lagi geram.... dia dok sambil borak sambil pam susu!!!! nyiot nyiot bunyi. macamana nak sambung rehat beb?!! fine i know that you are doing a noble thing,, pumping your milk for your baby. but im doing something noble to, which is resting for my baby! kalu aku tak pregnant aku tak tido kat opis laa.... so i had no other choice but to get up. lagi haku tensen. tengok penuh sejadah kat keliling. 2 orang is praying very close to the spot where i was sleeping. helloooo surau ni besar kot! aku dok la ukur dgn mata. it is about this big, 3x6meter :
 paham tak kebengangan aku? kiblat kat depan kot. kenapa suma nak semayang keliling aku? makcik pumping tu pun sama. dah la bising nyiot nyiot nyiot. bercakap2 pulak tu. blah bole tak? bile aku bangkit pandai pulak nak toleh kunun2 mcm "oh am i interrupting?" aku buat bodoh je. nak tgk muka pun malas. paham tak konsep personal space? lenkali aku nak landing aku bentang siap2 sejadah kat kanan depan skali n then solat pastu baring situ. kalu ada yg dtg dekat gak sambil bising2... siap.. (minggu depan dah last week keja kot.)

whats worse, since tak leh sambung tido, terus la amik wudhuk nak solat. wpon kepala ni thumping mcm nak pecah. time nak solat tu yg solat sebelah aku baru selesai, cakap pulak dgn kawan dia, "when you are communicating with Allah blablablabla.. i'm trying blablablabla" campur2 english & arab. aku agak dia nak cakap pasal how much she is trying to concentrate when she's communicating i.e. praying. masalahnye bila aku start solat stil bercakap2 lagi camana dia nak cuba konsentret. oh ko je la kene konsentret org lain takpayah????!!!! bagi penampor baik lagi.

iye i am very irritable nowadays. benda sikit pun dah buleh buat aku jaki gile2. but i dont think benda ni sikit. masuk surau nak memekak2 kan. dasar orang perempuan. mana2 pun nak bercakapppp tak berenti2.

aku lain la.. kalu tak bercakap rasa mual, nak muntah.. tapi bile bercakap hilang la rasa mual tu. so remedy nya, keep bercakap. or menyanyi, or even better, mengaji. thats non stop talking. angin2 dalam perut pun keluar la. kalu tak caya cuba la mengaji everytime rasa perut kembung. mesti akan burp punya. pahala pun bosar..

hari ni aku tak tido pun kat surau. satu tensen orang memekak n nyiot nyiot nyiot, satu lagi, tak rasa letih melampau mcm smalam pun. sampai malam! im very impressed. tapi tertanya2, apakah yg trigger kesegaran sepanjang hari ni? sebelum ni tak pernah nya macam ni. kalu ptg tu tak rehat kat opis, malam lepas maghrib mmg dah out dah. ni dah kul 10 masih bertahan. tak tahan pun, i feel quite good actually. maybe i am really leaving the nauseating phase behind. oh how glad am i!! doakan kesegaran ni berkekalan, sbb malam tadi sampai menangis sbb tak tahan dgn keadaan badan/perut. kul 10pm keluar pi mamak makan maggie sup!! apekah!!! buat mcm tu sbb perut dah masuk angin. kalu tak makan, perut kembung, kalu makan, rasa mual. i felt like there was no escape! tu yg sampai menangis tu.

I'm praying for better days to come.

Til later.

Wassalam.