Tuesday, July 31, 2012

3 days to go


  1. hari ni tak rehat lgsg. (bgn tghari la tapi). bgn terus masak lunch utk umar. sambung jahit baju pajamas utk spital. kul 3.30 masuk dapur nak buat karipap, lanjut sampai masak dinner sampai kul 8. tunggu hubby balik tgk2 kul 10.30 br dia sampai. hangin2 dah satu badan. now sambung menjahit lagi wpon badan dah letih sgt.
  2. received a msg from abah ptg, yg mendoakan semua nya selamat di sini. terus menangis. i miss my dad. i miss home.
  3. i know they are worried. but aku kat sini terlalu byk benda nak buat tak sempat nak risau pun. beg hospital pun tak siap lagi.
  4. besok still kene pi uni nak sign utk scholarship bulan 8. tiap2 bulan kene sign monbusho ni. kalu sign lewat, duit pun masuk lewat. kalu lepas dateline 2 kali, terus sangkut. mmg leceh tapi ni langkah2 diorg nak pastikan semua recipient gi skolah. bukan lesap je tapi duit keep masuk.
  5. im running out of time. nampaknye kene tinggalkan rumah dlm keadaan tunggang langgang. i hate this.
  6. but mama keep saying, this is the decision that we have made, dah tertulis rezeki kami macam ni. jadi nya kene kuat hadapi semuanya. 
  7. wish us luck. doakan kami. 
  8. next time bersiaran mungkin dari hospital.

4 comments:

Oyis said...

betul mas. akak x leh imagine lah sbb awak dtg2 tgh sarat and terus bersalin, but mmg 1st year plg tough. kwn2 senior akak semua ckp (pesanan turun temurun diorg, so akak pon pass pd junior2 semua), 'kalo kita bole survive 1st yr, insya Allah bole survive sampai habis, sbb 1st yr plg tough emotionally, financially, etc.' and they were proven right. it really does take 1 yr utk ada rutin and finally pandai manage life and duit yg serba kurg (nmpk sgt kat msia x de mana planning nya).

secondly, masa MSc rasa susah nyaaaa belajar. masa PhD, rasa belajar x susah sgt, but like u said, life yg susah. i guess masa kita buat MSc sbb dlm kepompong keselesaan kat Msia, mmg rasa susah sgt dah. skali bila berjauhan, rupa2nya, oh x la susah mana belajar ni, byk lg benda lain yg susah..hehehe...

stay strong mas. baca cerita org2 baru start Phd abroad (i have a fw friends yg baru2 start), teringat balik jerit perih awal2 study. by the time nak abis study nnt, u will realize how much it has made you changed, insya Allah in a positive way. by the way, it doesn't get any easier, towards the end ni struggle mcm2 jgk la, time limitation nak kejar hntr tesis, money (again, elaun dah abis semua), etc, but hopefully we will learn how to cope better.

stay strong! :)

PS: nasihat cas mcm org dah lulus PhD je akak ni. sbnarnya akak very2 touched baca entry org bersmgt baru belajar bcoz it brought back raw emotions. doa2kan my journey ends successfully soon. lama benor dah ni...!

syahida said...

Be Strong Mas!
Every valuable things need hardship.
Ramai yg x berpeluang till PHD level..so make use ur opportunity.
Smoga Allah mempermudahkan perjuangan Mas & Keluarga kt sna :)
So Gambate !

masz14 said...

kak noris, saya masa dtg haritu bajet 3-4 bulan je nak setel down.. dah datang sini baru tahu it takes one year to do that.. suami pulak kata, dgn ada anak baru, lagi lama dr satu tahun. ni pun dah menggelupur nak balik jap.. kdg2 baca blog orang, tak semua cerita pengalaman pahit masa baru nak mula hidup kat tpt orang, tau2 cerita yg dah best je. datang sini hah baru tau penangannya.
kami dua2 rasa macam ni husband n wife. kat hospital nurse ada la tanya2 hubby, brapa lama nak stay kat sini. mmg hubby cakap 3 tahun. dia kata, kaetai. meaning, nak balik. mmg nak balik after 3 years. saya yg dgr ni pun. aduh tak boleh tidak 3 tahun mesti dah siap phd! padahal tak nampak apa pun lagi ni.... hohoho.

masz14 said...

kak ida, thanks kak ida utk kata2 semangat tu.