Friday, August 24, 2012

Ibu's delivery story and road to recovery Part II


Day 4 (Monday) :
Hari ni hubby kata dia dah takleh dtg sbb dah keja. last week thursday n friday dia dpt cuti sbb kompeni dia bagi cuti 2 hari kalu wife bersalin (al-malangnye kat branch tokyo ni cume 2 orang je yg ada anak.. so sad yg lain sume single). jadinye nak amik cuti 2 hari tu pun dia bersalah. so aku pun kena la prepare kuatkan hati dari hari ni sampai hari discharge nnt takde sape akan dtg lawat. duduk la kat hospital ni sorang2. kalu nak diikutkan boleh jatuh ke dalam depresi gile2 punye lah 5 hari berseorangan dgn baby, nobody to talk to. tapi as always, the key here is, sila numb kan hati dari segala perasaan.
tgh ngadap lunch tghari ni dlm kul 12 tiba2 ada orang selak langsir n said, "Maslina-sama.." mcm nurse2 panggil aku.. hubby muncul disebalik langsir tsbt. punya la happy..... rupenye beliau terlewat bangun (lagi.. boleh tak..) kul 8 lalu terus telepon boss kata, [oh saya kat city hall ni nak daftarkan kelahiran anak.] pandai je ko kan... takpe lah mmg urusan pendaftaran kene buat dlm masa 2 minggu pun so logik la kene buat asap kan. but dia dtg kejap je sbb belum waktu melawat lagi tghari tu. dia dtg utk amik passport aku n terus ke city hall utk mendaftarkan nama baby ni.
pastu dapat sms kata, ok dah siap daftar. i was like, eh tak decide pun sama2 nak bg nama apa kat baby? suddenly muncul dlm sms, Qisti binti 'Adil. i was like.. dude... ejaan pun tak finalise sama2.... mmg la dah pilih2 nama dr awal, tapi takde kata putus pun.. alih2 tengok dah siap tulis atas kertas dah. sebelum ni tak pernah pun cuba2 tulis, main sebut je.. nak kata suka ke tidak, aku pun taktau.. tapi time tu pk macam, aih sukati lah. little that i know that he was already fond of that name for quite some time.. So jadi lah nama nye Qisti Binti 'Adil.
lepas selesai register nama adik Qisti tu hubby came back to the hospital sebelum visiting hours habis. dia dgn naik basikal nye ke hulu ke hilir. ada lebih 15km jugak kot .. dgn tak sahur nye... mmg kagum dgn kecekalan hubby waktu ni. even though rasa susah sbb takde kereta.. but he made it look easy. Teringat lagu aris ariwatan, Satu, kasih nan abadi, tiada tandingi, Dia yg Satu... Dua, sayang berpanjangan, membawa ke syurga, kasihnya ibu.. Tiga, lapar dan dahaga, rela berpayahan, setianya Ayah.. Empat, mudah kau ketemu, berhati selalu, beza antara, kasih dan kekasih... 
Mmg besar sungguh jasa ayah..

My dinner came at 6, aku pun makan ler sambil hubby dukung Qisti, pastu masuk maghrib, hubby pun buka pose, baru la beliau balik ke rumah.. dlm hati mmg teringat kat dua bujang kat rumah ie adik hubby n umar.. makan apa la depa malam ni... mmg doa dlm hati, semoga depa pandai nak survive sementara my parents in law dtg hari jumaat n myself balik rumah hari sabtu..

to be continued.. susah nak cari masa nak update.. bye2...

No comments: