Saturday, August 25, 2012

Ibu's delivery story and road to recovery (Part III)

Day 5-8(Tuesday-Friday)
Hari selasa konfem la hubby takkan datang punye so duduk la aku di spital menjalani regim rutin harian spt ibu2 lain yg baru bersalin.. from what i can see, semua mak2 kat wad yg aku duduk ni mak2 yg melahirkan thru cesarean section. dah 5 hari baru perasan benda ni sbb kalu bersalin normal after 5 days mesti diorg keluar dah. ni day in day out kat nursery kat toilet asyik terjumpa orang yg sama. sampai ada gelaran2 dlm kepala utk mak2 ni. ni mak gemuk yg anak menangis kuat gile, ni mak yg dah berumur tapi baru bersalin, ni mak muda terkial2 nak menyusu anak, ni mak yg berdengkur kuat gile malam2... hahaha dah nama pun lonely kan. mcm2 benda la lalu kat kepala ni. like i mentioned b4 satu bilik kongsi 4 orang. satu lagi aku perasan, mmg silih berganti org yg masuk wadutk bersalin. sorang mak keluar, mak baru pulak masuk, n i saw them going thru exactly what i went through masa baru masuk spital. mula2 admit, dok kat katil hari pertama, doktor dtg cakap2.. malam tido diam2.. next day salin hospital gown, jalan turun, kene bedah, datang balik ke wad disorong atas katil lepas kene bedah... family dtg lawat etc etc.
dapat la jugak aku tgk camana org jepun melahirkan anak. yg aku nampak mak2 jepun ni penyabar nye lah layan anak... tapi almost all dlm bilik sama dgn aku tu dah anak no 2. dah ada pengalaman. but still nampak terkial2 gak nak breastfeed anak. kat sini tak brapa kuat sgt kot amalan menyusu anak (sbb depa beranak rapat2.. 2-3 org dlm masa 5 tahun pastu tutup kilang. huhu.) pastu ada gak mak yg masa sebelum bedah tido diam je lepas bedah tiap2 malam berdengkur mcm jantan.huhu stress la tu. aku paham.. ntah2 aku pun berdengkur gak who knows kan? underlying stress wpon nampak rilek je handle anak. mmg Qisti tak byk kerenah nak dibandingkan dgn umar waktu baru lahir dulu. dgn umar dlu honestly rasa nak lari pun ada. takut,stress, etc etc. kalu baca balik catatan lama mmg aku ada mention going through quite a bad post partum phase. kali ni i believed that i handled it much better. masih ada juga stress sbb bersalin di ngr orang, but an easy baby made quite a lot of difference.

Btw rutin harian duk di spital adalah begini :

7am : hantar baby ke nursery utk ditimbang setiap hari = utk monitor pembesaran baby for the 1st week of his/her life. selalunya akan duduk dinursery sampai kat2 kul 8 sbb nak cabut baju, timbang, pakai baju balik, bg susu, tunggu baby settle down baru leh tinggal.

8am : bfast di wad. hari2 bfast dihtr kul 8 pagi. one hour later staff akan dtg amik balik tray. so kene makan cepat2.

9am: mandi, kemas2 katil. sambung tido atau kalu malam dah cukup tido, dok lepak2 sambil tunggu nurse call through walkie talkie hospital utk dtg amik baby.

11am: waktu utk amik balik baby dr nursery kalu nurse tak call. tp selalu nye b4 11 nurse akan call sbb baby dah menangis nak menyusu.

12pm: lunch time. kat sini mmg setiap meal akan makan nasik. wpon lauk nye adehh ikan rebus/steam/baked, dgn sayur2 japanese style, aku habiskan jugak sbb kalu tidak lapoooo.... dah la takde org nak tlg belikan makanan. ada waktu2 makanan nye sedap, tapi ada dg2 semua lauk steamed adeh mmg mcm org sakit betul lah.

lepas lunch selalu nye tido sebelum waktu melawat jam 3pm.

3-7pm : waktu melawat. satu yg aku betul2 annoyed kat sini adalah kebisingan keluarga yg dtg melawat. kdg2 mcm bawak satu kampung. since sape2 leh masuk waktu melawat, mmg husband,mak ayah, older siblings of the baby sume akan dtg. fine la mmg la jeles family aku takde, tapi ya Allah bising nye. bayangkan tiap2 katil ada 4 org pelawat. bilik kongsi 4 orang, so 3 mak lain ada 4 org pelawat dewasa, campur anak yg tua. 5*3 tak ke 15 orang bercakap serentak selama 3 jam non stop??? aku pulak dah sah2 la kene tutup langsir sbb ada lelaki dlm wad kan. tapi time bukan waktu melawat pun slalu tutup langsir gak for privacy. bingit nye sampai pening kepala sbb bising sgt. i get it diorg dtg nak menceriakan mak yg baru bersalin tu. tapi diorg lupa disebalik langsir yg tertutup ada mak n baby yg cuba nak tido. dah la Qisti tak menangis kuat. lagi la diorg xprasan. aku siap dah label. nenek baby depan katil ni datang je bercakap non stop. kakak/abang baby depan ni kuat merengek, tiap2 kali waktu melawat habis meraung2 tanak tinggalkan mak dgn adik kat spital.. awal2 rasa cute. tapi kalu dah hari2 meraung tensen gak. anak aku pun tinggalkan aku gak rilek je dia. sume simpan dalam hati je. huhuhu. maybe like i said, diorg ni beranak rapat2 so kakak/abang kecik lagi, tak paham lagi. n mmg kat rumah duduk dgn mak je. now mak kene tido spital, meraung la. i can see semua mak2 kat sini pun tak sabor2 nak balik rumah lepas bersalin.

6pm : dinner is served. makan2. dinner lagi wajib habiskan sbb next meal will be tomorrows bfast at 8am. kalu baby berjaga malam, mmg kelaparan la. mujur hubby belikan roti n buah oren hari isnin haritu. dapat la menampung kelaparan di mlm hari. ekceli boleh je turun jap pegi hospital punya kedai beli roti time baby kene tinggal kat nursery pagi2 tu tapi malas aih...

7pm : semua keluarga yg membising dah balik, baru la tenang balik wad tu...... semua mak2 pun kembali diam. dlm diam tu terasa juga stress nye tapi pada aku baik la dok diam2 dr semua orang bercakap2 non stop mcm keretapi. ratatatatata. hubby kata, awak tak suka sbb awak tak paham kot.. cih kalu paham lagi la mcm2 singgah dlm kepala ni, buat kesimpulan itu ini. baik la aku tak paham diorg borak apa.

8pm : prepare utk tido. gi toilet, gi timbang baby. oh ye kat sini, setiap kali nak menyusu baby, mesti salin pampers, timbang baby kat baby weighing station, balik bilik bagi susu, 20 minit saje feeding ok. 5 minit each breast twice. maknanya, kanan kiri kanan kiri. pastu gi balik weighing station, timbang lagi. nak tgk brapa gram naik aka brapa byk baby dah minum. pastu kene catat kat dlm jadual feeding. leceh nye woiiii..... awal2 aku buat ler. lama2 aku main taram je dlm jadual tu. nurse2 bila tgk jadual depa kata, sugoiiii. hihihihi. kdg2 aku taram letak bb minum sikit je tp bila ikut betul2 arahan tgk byk la pulak dia minum. so patutnye lg bagus la ikut arahan tapi tak larat la tgh2 malam nak bangun berjalan pegi weighing station tu berkali2. koserr tahu.

9pm : lampu tutup. b4 lampu tutup tiap2 mlm nurse akan dtg inject ubat dlm perut. ubat anti thrombosis katanya. wallhualam kat msia takde pun doktor inject perut bagi ubat.....

pastu klu ptg dah tido lama, mmg takleh lelap smpi midnight la. tunggu hubby balik, skype in silence.. tgk muka umar je. tapi takleh cakap nnt kantoi dgn nurse gune tepon dlm wad. main sms,surfing boleh, cakap tepon je xboleh. mmg slalu menangis la time ni rindu umar n ayahnye. pastu slalu terbayang kalu kat mesia boleh balik dah ni, kalu kat mesia best dok pantang kat rumah etc etc. sgt tidak membantu proses penyembuhan la kan kalu dah mcm ni. sabo jer ler. nangis pun diam2 je. satu lagi tabiat biasa nangis time mandi.. takde sape dengar.. heheheh......

itu la dia rutin harian sampai la keluar spital.

kecuali hari rabu, when i received two visitors that really made my day. on tuesday, i received an sms from mar, a sempai from tokodai yg dah nak balik dah bulan depan. kat kampus aku di suzukakedai ni tak ramai msian. ada la 3 org girls. guys taktau la mmg tak penah join apa2 gathering sejak dtg sini. so mar kata la nak datang the next day iaitu on wednesday. i said, dtg la, hubby pun takleh nak dtg sampai discharged nnt. so on wed mar pun dtg dgn mijah, another msian kat suzukakedai campus ni. kirenye kitorg 3 org plus another girl yg sama building dgn aku n slalu berselisih tapi slalu bg salam je. taknah stop borak pun. kitorg ber4. mar pun nak balik dah so tinggal la 3 org girls. mmg life is lonely here.

diorg dtg dlm kul 4. kitorg borak punya borak, padahal sebelum ni tak penah jumpa properly pun hoho bole tak. diorg dtg bawak hadiah, makanan, orange juice yg sedap!, n then tangkap gambar sbb mar ni an avid photographer. sampai habis waktu melawat. all i can say is their visit really lifted up my spirit at the hospital. hari tu rasa segar sampai ke malam. kalu tak sepanjang masa rasa nak tido je.... sgt dahsyat ok. but since both of them dah duduk kat bumi jepun ni more than 4 years, diorg berdua kata, they know how it feels to be sick n far away from family. sgt terharu ok ada orang kata diorg paham apa yg kita rasa.n it feels good to talk in malay.. kihkihkih.

so since diorg dah dtg on wednesday, tinggal 2 hari je lagi berseorangan sebelum di discharge hari sabtu. itu pun mula2 both me n hubby thought that i was to be discharged on sunday. dah tgh minggu baru perasan, eh bukan ahad la... tapi sabtu. punya la happ yrasa mcm dah dipendekkan satu hari kene dok spital. padahal diri sendiri salah tgk tarikh.

on thursday, doktor pompuan datang cabut kan jahitan kat perut ni.
on friday, doktor yg bedah aku yg aku suka tu tgk jahitan, n tengok uterus... n then he said, your wound looks good, so you can go home tomorrow. happy betul dgr doktor cakap camtu.

orait last part utk hari discharged.. til then.. bye2..



No comments: