Thursday, November 15, 2012

ada mood

malam ni tiba2 ada mood utk menulis. tulis blog mmg kene ikut mood. its ok sbb bukannya jana duit pun tulis kat sini. buat research mmg dapat duit so tak suka n menyampah sekali pun kene buat jugak sbb kalu tak tak dpt duit. n tak dpt phd. n tak dapat balik. huhuhu. nampak tak maksud tersirat di situ.

aku mmg manusia yg suka kan cabaran tapi bila cabaran betul2 datang id say to myself, 'what have i gotten myself into? bukan kah lebih mudah duduk bersenang lenang?' but deep down i know aku bukan lah manusia yg boleh tenang apabila hidup bersenang lenang. mesti nak cari susah jugak.

and that is the exact question ive been asking myself lately.

i first ask this question after the arrival of umar. rasa2 macam penah mention di blog ni dulu. me n hubby both said to each other, 'what have we done? what have we gotten ourselves into?' happy2 sbb dapat kawin after being a couple for so long, suddenly (well, not exactly suddenly but u get what i mean) dapat umar.. waktu tu sgt tak ready nak ada anak. but i bet semua parents pun rasa macam tu awal2 kan. but now we cannot be more thankful for what Allah swt has given us.

i very much hope i would feel the same way about the current situation in the future.

like now, anak2 dah tido, rumah dah kemas(boleh la.. ada sebakul baju belum lipat kat blakang aku ni tapi buat tak nampak saja.... ), but still cant force myself to study. hubby pulak hari ni cuti tapi tah apa angin tetiba sibuk tengok anime. aku mcm hangin la. oi jom la borak, udah2 le tgk anime tu bukannye slalu cuti. kene sound balik dgn dia. 'xde alasan dah xnak stadi, anak2 dah tdo. pegi la buat keje tu..'

n i mmg mengaku takde rasa langsung nak stadi.

what has happened to me? dlu tak macam ni pun? hubby kata, sbb dah makin nampak kot.

maybe. makin nampak apa yg perlu dibuat makin takut n instead of embracing the challenge, im taking a step back. takut nak masuk ke ruangan itu. once dah masuk. duduk la aku dalam tu 3 tahun tak keluar2.... arghhh takleh bayang.......

sudahnya hubby sambung tgk anime (tapi layan la jugak aku cakap sikit2 sebelum tu nak bagi hilang gundah gulana ini), aku tersekat depan komputer ni doing god knows what.

but as u can see right now, im writing on my blog instead of doing my work.

buck up mas. u need to buck up! (taken from grey's anatomy episode last week. best gile.)

ok kali ni betul2 nak pegi stadi. betul2!

bye.


3 comments:

Oyis said...

husband akak pon mcm tu mas. awal2 dtg dulu mmg bengang gile dgn dia. dah la x slalu dpt 'quality time' dgn dia sbb aisyah baby lg masa tu, and time akak gi lab, dia duk umah, time akak duk umah, dia gi keja (cleaner), but time ada la odd moments aisya tido and rumah hening bening dia pi layan movie marathon / layan bola plak. geram nyaaa!!! lama2 akak faham sendiri, dia sbnarnya x nak kacau kita study, so biarkan. also, itu cara dia berehat rupanya, escapism dia sbb org laki yg ikut wife buat phd ni kesian jg, mmg xde aktiviti lain utk dia, semua revolves around family and anak2 je. kwn2 pon dia x de. tp tension jg la sbb kita org pompuan kan suka berborak. tp dia plak, asal kita bukak citer stress belajar, bkn nya nak memberi sokongan, tp menempelak plak ada, ckp benda2 remeh pon pikir lebih2. abis tu, duk jauh ni, kalo x borak dgn suami, nak borak dgn sapa lg? nak kuar sama2 geng pompuan (undergrad/singles mostly), kita ada yg kecik mengekor. nk bukak citer dkt parents, malas la nak bukak citer susah senang phd dpn dia, nnt org tua risau plak. lg2 ayah akak pernah buat Phd (like ur parents) so rasa malu/ inferior gak nak bercerita (they know it all too well). so pendam perasaan je la. lama2 ni dah faham, and once kita busy sgt2 dgn study, mmg agak welcoming sifat suami yg x kesah and bole layan diri dia sendiri tu, bcoz it comes in handy hehe.. as of this moment pon, dia tgh layan citer Turkish kat bilik dpn (turkish ok? citer hollywood terkini dah habis layan la tu), and akak plak kat bilik tido sepatutnya tulis tesis, tp biasa la warm up gi blogwalking dulu shhh jgn ckp dia... point is, kalo tgk mcm masing2 buat hals endiri, but kalo dia happy, x pe la... sabar lah ek, mas... all i can say is, PhD is a very, very lonely journey sbnarnya. walaupon mmg jarang tulis point ni kat blog. org lain asyik nampak yg best2 je duk di luar negara ni, hakikatnya, hanya Allah yg tahu. stay strong ok. suami tgh bg support tu sbnarnya. and yes, mmg kalo x de dia, lg x bole buat apa sbnarnya .... *hugs*

masz14 said...

betul betul n betul. sampai segan nak kol mak nak cerita semua masalah..nak tanye pasal phd laaagi la. takut dia pk, aku dah monitor berpuluh student phd. anak sendiri blur... suami lak buat mcm takde masalah wujud. dia happy je layan anak. yg saya ni nak borak dgn dia selalu terberenti cakap sbb anak mintak perhatian. stress ni taktau nak campak ke mana. dia macam takde perasaan saya ni huii.. asyik pk nak lari balik je. masalahnye saya yg ajak dtg sini. tak boleh tidak kene survive jugak.. teruk sangat lah. rasa mcm takda penyelesaian kepada permasalahan ini....

Oyis said...

haa tu mmg sama la dgn suami akak. klo akak ckp stress buat phd, dia akn ckp, 'it was ur choice'. akak yg pilih nk sambung phd luar neg n dia ikut aje. adoi la... makin tambah tertekan ado.. hujung2 lg la mas, bila elaun dh abis ni, pening pikir psl duit, dia akn ckp, 'it's all up to u. lg cpt siap tesis, lg cpt bole balik'. kita jgkkkkk yg kena..... isu ni forever2 ada selagi x siap tp we just handle it better as time goes je la (hrp2 nya huhu)...