Tuesday, October 29, 2013

My plans til the end of winter holiday

Jadual sbg seorang postgrad mmg lah ditentukan oleh supervisor. My supervisor selalunya, akan bincang tentang jadual bulan depan pada hari seminar terakhir bulan ini. Hari seminar terakhir bulan Jan akan bincang jadual sepanjang bulan Feb, hujung bln Feb utk sepanjang bulan march dan begitulah seterusnya.
Since it is now the end of October, mmg dah expect sensei akan bincang jadual bulan depan. tapi semalam sensei dah bincang jadual sampai awal January! woohoo...
Kenapa happy? sebab nye pertama, aku mmg tak brapa gemar plan utk sebulan sebulan. mcm pendek sgt. especially bila dah dekat2 hujung semester sbb aku nak beli tiket flight balik cuti!! huhu kalau hujung bulan dua baru tau plan bulan tiga payahla aku nak dapat tiket murah. but i know it is impossible for sensei nak plan jauh2 kan. dapat plan sebulan tu pun dah cukup baik dah. 
sbb tu la bila dia dah beritahu schedule sampai awal Jan, aku seronok. dah tau cuti panjang bila, presentation bila,etc etc. Tujuan beliau set jadual sampai 2 bulan lebih tu pun sbb he will be super bizi hujung tahun ni. otai fuzzy logic macam dia mmg menjadi rebutan seantero dunia. maka bersyukur lah aku dapat dok bawah ketiak beliau 3 tahun ni. huhu.
dua, rasa lega sbb takde presentation or keja besar utk aku sampai awal jan. so i can focus on my work dendiam n come up with the product or solution or another paper by early jan.
utk jepun depa mmg sgt2 pakar dlm buat schedule n sticking to it! even meeting one to one dgn sensei pun once dah set, mmg takkan ubah punya lah. kalau terpaksa ubah sensei mcm mintak kebenaran pulak dgn kita,, boleh ke ubah? and i can say tak boleh or saya tidak bersetuju dgn jadual baru n boleh bincang balik utk jadual baru yg dipersetujui bersama. pada diorg ubah apa yg dah dijanjikan mmg sangat2 against their policy. menjatuhkan maruah. especially kalau terpaksa diubah disaat akhir. which msian like me n so many others that i know, sangat suka buat! last minit nak kensel lah tukar plan lah. sgt bullshit okeh. once you have rsvp-ed to something. or by merely saying yes, ko takleh suka2 nak tarik balik or cakap takjadilah. unless it is something beyond your control like cuaca. but knowing msia, jadual kita sgt susah nak dipengaruhi dek cuaca, xmacam jepun. angin kuat sikit, train stop, outing cancelled. sbb cuaca disini mmg extreme. ni satu benda yg aku boleh puji. 
ala tapi sensei aku kalau terpaksa ubah mmg la dia mintak persetujuan. tapi kalau baru nak set time nak jumpa or nak submit something. once dia mintak tu, mmg takleh tolak dah la. kalau dia kata nak meeting besok, besok lah. yg boleh adjust masa je. nak pagi ke petang ke. tapi mesti esok jugak meeting nye. n kalau nak suh submit something. kalau dia kata, ha tlg hantar mak nenek ppt. aku jawab, besok boleh? obviously sbb aku tak siap lagi. or tak repair lagi apa yg disuruh repair sebelum diminta submit tu, or simply tak final check lagi keja aku. tapi dia kata, if possible today. or just now, even better. padahal dah pukul 5ptg. urghhh..... sori la sensei.. malam besoknya kul 9pm baru aku hantar... oh well ni pun sbb deadline nye 2 minggu lagi. tapi tu lah sensei aku. dia mintak something maknanya something tu dah patut siap semalam. kuhkuhkuh. 
kenapa lagi aku hepi eh? oh ye. sbb winter holiday nanti xde kelas or seminar selama 3 minggu! ho yeah... nak balik mmg lah takdo duit kan. tiket flight mmg mahal nak mampuih sbb waktu tulah cuti raya jepun. which means jepun pun keluar jalan gak time tu. so the other way is, by inviting family members to come! or just dok rumah lepak2 dgn anak2 pon best jugak kan.... 
Okay.. so itu lah sedikit sebanyak lumrah kehidupanku di tanah orang ni. ni time happy. boleh la nak tulis macam2 kat sini. dah mmg perangai aku benda takbest je mmg nak tutup dari ingatan. some of those moments refer to the first one year kami kat sini. byk tol kenangan pahit masa belajar nak survive kat tempat orang ni. i can safely say that now we have left the hardest part behind. pulun sikit je lagi, before we know it, its already time to return home!! woohoo... in the mean time i just have to work hard, sabar lebih sikit lagi, enjoy all the perks of living in tokyo, until i get that blue scroll. kuhkuhkuh.
more stories coming soon. bye.

Wednesday, October 09, 2013

Kembali bersiaran

dah lebih 10 bulan tak menulis apa2 di sini. Tak pernah terfikir pun nak berhenti menulis. Well penah jugak. dah umur 30 tahun, nak blogging sampai bila? bila baca blogger yg late 30s n early 40s. agak tertanya2, takde life ke? muahahah.
well sukati diorg la kan. yg ko pegi baca sapa suruh? menarik juga baca cerita org yg melepasi zaman muda. kalau panjang umur kita pun akan sampai ke tahap tu suatu hari nanti.
at the age of 30 ni pun, badan ni dah rasa menua sangat. yes i admit i have passed my prime time as a human. to me kalau sapa yg rasa dia masih in his/her prime time at 30, mmg silap besar lah. dah2 la dgn kerjaya tu. boleh fokus kat benda lain pulak. tak setuju? tak setuju sudah...

macam umar, dia cakap bahasa melayu mmg ikut apa yg dia dgr ibu dia ni cakap. sometimes bila melayan kerenah anak2, some of the things i would say to them are, "taknak sudah.." or "kan ibu kata bla bla bla.. " -bila cakap sekali depa taknak dengar. sudah nye si umar ni bila dah taknak makan or dah kenyang dia akan kata, "umar tanak sudah." patutnye "umar tanak dah" cukup la.. ini tanak sudah... lagi satu when i was not listening to what he said he would say, "umar kata blablabla" ulang balik kehendak dia. amboi2... oh well tersedar lah diri ini mmg bossy dgn anak2. kurang toleransi. hmm u gotta what u gotta do.

itu yg abang. yg adik qisti pulak, perkembangan dia honestly jauh lagi pantas dari umar. takde lah nak puji sangat sbb dia ada abang kan. mmg ikut lah apa yg abang buat. plus pegi sekolah jepun pulak tu. umar masa baya si qisti ni masih duduk rumah dgn ibu yg tgh study masters.. takde jumpa org lain kecuali keluarga. so agak manja n kurang berdikari. dan terbawak2 hingga ke besar. selagi tak ajak mandi mmg takkan masuk bilik mandi. selagi tak pakaikan baju mmg akan duduk bogel tengok tv. dulu2 masa adik dia kecik n perlukan perhatian yg banyak mmg upset dgn keadaan ni. sampai bawak keluar hanger nak suruh dia pakai baju sendiri. why lah? kat sekolah elok je tukar baju sukan kalau haritu ada outing, tukar baju pyjamas utk tido petang.. bila jemput balik dia dah pakai balik baju asal yg dia pakai pagi tadi. why dekat rumah takleh pakai or even tanggal baju sendiri? manja la tu namanya... since adik can already entertain herself, baru lah boleh melayan si abang agar tidak dirasa diabaikan... bila dah paham abg yg cuma nak bermanja, takde lah nak keluar hanger bagai. so keadaan pun tenang.

kengkadang benda ni nak tersedar sendiri susah. especially when u dont have anybody to help you. that is why i make sure that i would call my mom once every 3-4 days bercerita perkembangan anak2. she would give some advice on how to handle them. kengkadang benda obvious pun kita tak nampak mcm hal pakai baju tu lah. pelik tak mmg takreti pakai baju sendiri kat rumah? apa lah best sangat mak pakaikan baju?? muahahahhaa!! even my mom pun tak penah pakai kan baju for me.. maybe because she was busy doing HER phd when i was my kids age n i kinda grew up with the ever so loving kak bisah, our helper. dia mmg syg sgt kat me n my sis sbb dia jaga kitorg dari lahir sampai habis tadika. then her mum got sick n she needed to return to her village. lepas tu 4 org maid indon yg menyakitkan hati. thats why me n my sister never even considered to employ helpers to take care of our children even though kami ni tak brapa cekap nak handle household msg2. my sis said, kita tak terpk pon nak amik maid because WE grew up with maids and we know how much trouble they could cause. well betul gak tu.

So even though many times i regret the fact that i cannot provide my kids with what my parents provided for me n my siblings, such as a big house where i could do skipping (was pretty good at it actually. now when i tried skipping rasa semua lemak n organ badan bergegar) in the middle of the living room. a big lawn where we could play badminton and galah panjang. but then again, kat sini i yg take care anak2 tanpa bantuan sesiapa hatta suami sekali pun.. erk... bukan tak bantu tapi sikit je. n on weekends aje mostly. hari biasa dari bangun sampai malam dah ready nak tido i yg handle. kdg2 je buli suami, tak ajak umar pi mandi so cik abang tu menganga depan tv sampai ayah dia balik. ayah la yg handle dia mandi hentak2 kaki (perangai biasa). i can honestly say that my mom did not do that for me. i think. ke aku dah tak ingat. but i know doing phd in her times tak semudah sekarang. haha. iye ke?

ok now moving on to my phd. kelakar sungguh last posting bertajuk bila nak mula serius? sebenarnya sampai sekarang pun belum betul2 serius. mcm enjin tak panas2... sadly i think this will be the case until i complete my studies here. i have to survive dgn mood suam2 kuku ni sepanjang pengajian di sini. to me, this is what happens when u have other responsibilities than ur studies. i need to accept the fact that i would never be as good as when i was an undergrad. dulu boleh keluar at 7.15 for a 8am class, lepak buat kerja kat foyer faculty until lunch, had lunch n maybe one more lecture, n then sambung buat kerja til 5.. n then balik rumah tlg mama sikit2 mandi makan n then sambung kerja... theres no such thing anymore. enjin nak panas je, eh baju tak sidai. baru dtg idea baru, eh tak masak lagi tak basuh pinggan lagi. eh dah kul 4.30 kene pam susu, lari pi amik anak2. dah anak2 balik jgn harap la kan nak mengadap komputer. mmg depa buat perangai lah. dua orang pulak tu. by 9 im already tired. susukan si qisti, solat n terus bam tido sampai subuh. itu pun bersyukur sgt dlm sebulan ni qisti dah start tido nyenyak malam n bangun dlm 2-3 kali je utk menyusu. sebelum ni at least 4 kali setiap malam. so nak dpt solid sleep more than 2 hours tu mmg tak dpt lah.

dah update semua kecuali my hubby. dia hari2 kul 6.30 kejar train menuju ke downtown tokyo. malam 8.30 baru balik. i pulak stress dgn study n anak2, mmg suami lah tempat melepaskan perasaan. beliau pulak dah kerja dgn jepun konsevatip.. mana lah depa nak paham keadaan isteri beranak 2 sambil buat phd. it just does not exist in their world. so suami ni kat opis kene tekan dek superiors. boss, senior staff etc. kat rumah kene dgn bini pulak. balik la awal, anak2 ni mcm2 hal. i ni nak kene stadi blablabla. kesian tak? tidak i tak kesian! ok boleh la kesian sikit. u know why i tak kesian? sbb situasi dia kat msia terbalik dgn keadaan kat sini. kat msia bos sana sayang dia. dia kdg2 lagi pantas dr bos sampai bos tu bangga. ayam tambatan lah kiranya. bos pulak japanese yg dah terbuka minda bukan jepun konservatip tak penah keluar jepun mcm yg ada kat opis di tokyo ni. itu bab kerja. bos sayang. kat rumah mentua, mentua sayang... bluwekkk... menyampah okey.. balik lewat boleh tersengih2 sbb takkan aku nak membebel dpn mak ayah aku kan? mak ayah sendiri lagi laa.... freedom to the max. huii sedapnya hidup.... so i said, helok sangat la dok sini 3 tahun ni. baru boleh tengok orang lain hidup camana. duduk tempat sendiri semuanya sedap aje.. dok sini tgk life jepun ni. at least u dok sini 3 tahun je. depa ni yg kena mengadap bos mcm tu seumur hidup. mmg la bunuh diri kan. so i tell him to buck up. sikit je kita dugaan kita ni nak banding dgn orang lain.

ok lah sampai di sini saja bebelan daku. ada lagi bebelan tapi kita sambung lain kali.

cerita penutup, si umar sudah terjatuhkan my iphone 5 dalam jamban masa beliau tgh berak 2 hari yg lalu. n yes i did use my (left) hand to pick it up from the bottom of the toilet. tak lalu dah aku nak guna. wpon tak mampu nak beli yg baru. tapi suami saya tetap tabah bawak phone tu pegi repair. taktau nak pk apa. mmg tak terkata la masa terjadi. i pun takde lah marah gile2 kat umar tu pon. kena la lepuk bontot 2 kali. to think that i would ve done much worse kalau dia tak dengar kata. no komen lah pasal tepon ni... tgk je la apa kesudahannya nanti...

bye.