Tuesday, October 29, 2013

My plans til the end of winter holiday

Jadual sbg seorang postgrad mmg lah ditentukan oleh supervisor. My supervisor selalunya, akan bincang tentang jadual bulan depan pada hari seminar terakhir bulan ini. Hari seminar terakhir bulan Jan akan bincang jadual sepanjang bulan Feb, hujung bln Feb utk sepanjang bulan march dan begitulah seterusnya.
Since it is now the end of October, mmg dah expect sensei akan bincang jadual bulan depan. tapi semalam sensei dah bincang jadual sampai awal January! woohoo...
Kenapa happy? sebab nye pertama, aku mmg tak brapa gemar plan utk sebulan sebulan. mcm pendek sgt. especially bila dah dekat2 hujung semester sbb aku nak beli tiket flight balik cuti!! huhu kalau hujung bulan dua baru tau plan bulan tiga payahla aku nak dapat tiket murah. but i know it is impossible for sensei nak plan jauh2 kan. dapat plan sebulan tu pun dah cukup baik dah. 
sbb tu la bila dia dah beritahu schedule sampai awal Jan, aku seronok. dah tau cuti panjang bila, presentation bila,etc etc. Tujuan beliau set jadual sampai 2 bulan lebih tu pun sbb he will be super bizi hujung tahun ni. otai fuzzy logic macam dia mmg menjadi rebutan seantero dunia. maka bersyukur lah aku dapat dok bawah ketiak beliau 3 tahun ni. huhu.
dua, rasa lega sbb takde presentation or keja besar utk aku sampai awal jan. so i can focus on my work dendiam n come up with the product or solution or another paper by early jan.
utk jepun depa mmg sgt2 pakar dlm buat schedule n sticking to it! even meeting one to one dgn sensei pun once dah set, mmg takkan ubah punya lah. kalau terpaksa ubah sensei mcm mintak kebenaran pulak dgn kita,, boleh ke ubah? and i can say tak boleh or saya tidak bersetuju dgn jadual baru n boleh bincang balik utk jadual baru yg dipersetujui bersama. pada diorg ubah apa yg dah dijanjikan mmg sangat2 against their policy. menjatuhkan maruah. especially kalau terpaksa diubah disaat akhir. which msian like me n so many others that i know, sangat suka buat! last minit nak kensel lah tukar plan lah. sgt bullshit okeh. once you have rsvp-ed to something. or by merely saying yes, ko takleh suka2 nak tarik balik or cakap takjadilah. unless it is something beyond your control like cuaca. but knowing msia, jadual kita sgt susah nak dipengaruhi dek cuaca, xmacam jepun. angin kuat sikit, train stop, outing cancelled. sbb cuaca disini mmg extreme. ni satu benda yg aku boleh puji. 
ala tapi sensei aku kalau terpaksa ubah mmg la dia mintak persetujuan. tapi kalau baru nak set time nak jumpa or nak submit something. once dia mintak tu, mmg takleh tolak dah la. kalau dia kata nak meeting besok, besok lah. yg boleh adjust masa je. nak pagi ke petang ke. tapi mesti esok jugak meeting nye. n kalau nak suh submit something. kalau dia kata, ha tlg hantar mak nenek ppt. aku jawab, besok boleh? obviously sbb aku tak siap lagi. or tak repair lagi apa yg disuruh repair sebelum diminta submit tu, or simply tak final check lagi keja aku. tapi dia kata, if possible today. or just now, even better. padahal dah pukul 5ptg. urghhh..... sori la sensei.. malam besoknya kul 9pm baru aku hantar... oh well ni pun sbb deadline nye 2 minggu lagi. tapi tu lah sensei aku. dia mintak something maknanya something tu dah patut siap semalam. kuhkuhkuh. 
kenapa lagi aku hepi eh? oh ye. sbb winter holiday nanti xde kelas or seminar selama 3 minggu! ho yeah... nak balik mmg lah takdo duit kan. tiket flight mmg mahal nak mampuih sbb waktu tulah cuti raya jepun. which means jepun pun keluar jalan gak time tu. so the other way is, by inviting family members to come! or just dok rumah lepak2 dgn anak2 pon best jugak kan.... 
Okay.. so itu lah sedikit sebanyak lumrah kehidupanku di tanah orang ni. ni time happy. boleh la nak tulis macam2 kat sini. dah mmg perangai aku benda takbest je mmg nak tutup dari ingatan. some of those moments refer to the first one year kami kat sini. byk tol kenangan pahit masa belajar nak survive kat tempat orang ni. i can safely say that now we have left the hardest part behind. pulun sikit je lagi, before we know it, its already time to return home!! woohoo... in the mean time i just have to work hard, sabar lebih sikit lagi, enjoy all the perks of living in tokyo, until i get that blue scroll. kuhkuhkuh.
more stories coming soon. bye.

2 comments:

sugarpinky said...

Assalamualaikum sis,
I was doing some googling on a potential employer and stumbled upon ur blog which Ive been reading all night.

I've been offered a position as a lecturer at you-know-where (I'm here for a reason heheh) and would like your advice/experience/review if you don't mind spending a little of you precious time for me. Tak tau nak contact sis mcm mana sbb mmg takde indicate dalam blog so This is my best bet. Pls, I just have a few questions nak tanya before I make my decision and I needed opinion from someone who has first hand experience.

Kalau sis tak keberatan, can you pls email your reply at nanie(dot)mk(at)gmail(dot)com.

masz14 said...

Wsalam.. sorry i took so long to get back to you.. it has been more than a year! Please email me at masz14 at gmail dot com if you still need my advice.